Η χρηματοδότηση δικαστικών διαφορών ως ESG επένδυση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η χρηματοδότηση δικαστικών διαφορών ως ESG επένδυση
Κάποια funds αναζητούν κέρδη βοηθώντας τους οικονομικά ασθενέστερους να μηνύσουν μεγάλες εταιρείες.

Ένα νέο πεδίο δράσης ανοίγεται για τους επενδυτές στο πλαίσιο του ESG με αφορμή τις δικαστικές διαμάχες που προκύπτουν μεταξύ ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και μεγάλων συμφερόντων ή επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα φέρεται να εμφανίζει περιβαλλοντικές ή κοινωνικές ατασθαλίες.

Έτσι σε πολλές περιοχές της Bραζιλίας, της Αφρικής ή αλλού, κάποια funds αναζητούν κέρδη βοηθώντας τους οικονομικά ασθενέστερους να μηνύσουν μεγάλες εταιρείες και αναλαμβάνουν την χρηματοδότηση συλλογικών αγωγών για λογαριασμό ορισμένων από τις πιο περιθωριοποιημένες κοινότητες του κόσμου.

Οι αγωγές με αφορμή την περιβαλλοντική ζημιά που μπορεί να προκαλεί μια επιχείρηση σε μια κοινότητα στοιχίζουν πολύ αλλά επιφέρουν και τεράστιες αποζημιώσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε μερικές «πρωτότυπες» συμμαχίες μεταξύ επενδυτικών κεφαλαίων και περιθωριοποιημένων κοινοτήτων που αναζητούν μια αναγνώριση της ταλαιπωρίας τους.

Για παράδειγμα, η εταιρεία North Wall Capital με έδρα το Λονδίνο ανέλαβε να βοηθήσει τους τοπικούς πληθυσμούς σε εκδίκαση υπόθεσης φράγματος ορυχείων στον ποταμό Doce. Το ίδιο ισχύει και για την SPS Capital με έδρα τη Βραζιλία.Αν και η πληρωμή καθορίζεται κατά περίπτωση, συνήθως οι χρηματοδότες και οι δικηγόροι που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις μπορούν να πάρουν 3 φορές την επένδυσή τους πίσω ή το 30% των κερδών όταν τα πράγματα πάνε καλά, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στον κλάδο.

Η επιχείρηση χρηματοδότησης δικαστικών διαφορών βρίσκεται στη συμβολή δύο μεγάλων τάσεων στα χρηματοοικονομικά οι οποίες συνίσταται στα χαμηλά επιτόκια και την άνοδο του ESG. Καθώς τα ταμεία αναζητούν πιο προσοδοφόρους στόχους, οι μακροπρόθεσμες αγωγές που αφορούν σε άτομα που δεν κατάφεραν να προσλάβουν δικηγόρους καθίστανται μια μεγάλη πρόκληση. Επιπλέον, η τοποθέτηση μιας ετικέτας ESG σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο μπορεί να βοηθήσει στην προσέλκυση επενδυτών.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο καθορισμός του τι μετράει ως ESG είναι περίπλοκος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκδίδει κανονισμούς για την κωδικοποίηση των φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων. Ωστόσο, οι κανόνες που καλύπτουν επενδύσεις ESG αφήνουν συχνά ανοιχτό το πεδίο στους διαχειριστές κεφαλαίων να τις «βαφτίζουν» κατά το δοκούν ευνοώντας το greenwashing.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ESG: Τι πρέπει να πουν οι σύμβουλοι επιχειρήσεων στους πελάτες τους

Τροκούδη (Υπερταμείο) στο insider.gr: ESG και Open Data Hub ανεβάζουν ψηλά τον πήχη για τις δημόσιες επιχειρήσεις

ESG: Συνασπισμός για μηδενικές εκπομπές και στον τραπεζικό κλάδο

gazzetta
gazzetta reader insider insider