Ελληνικό success story στην Εκτυπωμένη Ενέργεια

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ελληνικό success story στην Εκτυπωμένη Ενέργεια
greentechnology
Η εκτυπωμένη ενέργεια δίνει τη δική της απάντηση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ένα δίκτυο που περιλαμβάνει πάνω από 2.000 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από όλο τον κόσμο με αντικείμενο τα οργανικά και εκτυπωμένα ηλεκτρονικά ή αλλιώς την «εκτυπωμένη ενέργεια» δίνει τη δική του απάντηση στη βιώσιμη ανάπτυξη και βλέπει την πράσινη ενέργειας (και) από τη σκοπιά της νανοτεχνολογίας. Η ιδέα αποτελεί έμπνευση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών (HOPE-A), μέλη του οποίου είναι δεκάδες ελληνικές εταιρείες οι οποίες κατασκευάζουν εύκαμπτες ή έξυπνες συσκευασίες (smartpackaging), καινοτόμα συστήματα φωτισμού , νέας γενιάς φωτοβολταϊκά και κυκλώματα ενέργειας, βιοαισθητήρες, εργαλεία νανοϊατρικής, συστήματα εκτυπώσεων, υφάσματα με ενσωματωμένους αισθητήρες και εύκαμπτες οθόνες .

Τι είναι όμως η εκτυπωμένη ενέργεια; Μία πρακτική απάντηση δίνει η ελληνική εταιρία ORGANIC ELECTRONIC TECHNOLOGIES, ένα από τα μέλη του συνδέσμου η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων οργανικών εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς και εκτυπωμένων οργανικών LEDs για παραγωγή ενέργειας και φωτισμού, αντίστοιχα, και παράγει προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ελαφρά, φιλικά προς το περιβάλλον που μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε είδους επιφάνεια κτιριακής εγκατάστασης, θερμοκηπίων, ειδών τουρισμού και πέργολες ή ακόμα και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα όπως τα αυτοκίνητα της ECOCAR όπου η ΟΕΤ εφάρμοσε τα 3ης γενιάς φωτοβολταϊκά της σε συνεργασία με την εταιρία ECOSUN ltd.

Μία άλλη καινοτομία σε διεθνές επίπεδο που παρουσίασε η ΟΕΤ είναι η έξυπνη στάση λεωφορείου με οργανικά φωτοβολταϊκά, τα οποία παρέχουν ενεργειακή ανεξαρτησία στην στάση, ενέργεια και φωτισμό στην διαφημιστική επιγραφή καθώς και στις θύρες USB όπου οποιοσδήποτε πολίτης θα μπορεί να φορτίζει το κινητό του.

στάση HOPE A

Ομοίως, ο έξυπνος ηλιακός σταθμός στάθμευσης και φόρτισης EV της ΟΕΤ που παρουσιάστηκε το 2021, ενσωματώνει την τελευταία γενιά OPV σε ένα διαφανές υλικό κάλυψης που μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια και παράγει ηλεκτρική ενέργεια από άμεσο και έμμεσο φωτισμό.

ηλιακός σταθμός

Αυτά τα πάνελ παράγονται σε εύκαμπτα υποστρώματα, χρησιμοποιώντας τεχνικές εκτύπωσης και επικάλυψης αιχμής, με αποτέλεσμα μια λειτουργική αλλά φιλική προς το περιβάλλον λύση για τη συλλογή ηλιακής ενέργειας.

Ο σταθμός μπορεί να υποστηρίξει πολλαπλούς αισθητήρες και συστήματα ασύρματων επικοινωνιών για έξυπνες μεταφορές, συνοδευόμενα από CCTV και φωτισμό για την ασφάλεια και την παρακολούθηση του οχήματος. Το έξυπνο ηλιακό πάρκινγκ μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα έξυπνο δίκτυο για να υποστηρίζει τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και τη λειτουργία υποστηρικτικών συστημάτων».

Σημειώνεται ότι ο HOPE-A συμμετέχει στο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα CORNET, που υποστηρίζεται από το Horizon 2020, με σκοπό μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός ανοιχτού οικοσυστήματος καινοτομίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας στον τομέα της ψηφιακής βιομηχανίας, και της μοντελοποίησης, φέρνοντας τα αποτελέσματα και προϊόντα της έρευνας και καινοτομίας στην παραγωγή, και την κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια, ο Σύνδεσμος παίρνει μέρος σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σκοπό τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της ψηφιακής βιομηχανίας και της παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών, ενώ παράλληλα τα μέλη του συμμετέχουν στο διεθνές δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών γύρω από την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα, το NANONET.

Ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών και εκτυπωμένης ενέργειας (HOPE-A), είναι το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι διεθνείς συνεργασίες στην πρώτη γραμμή

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Οργανικών & Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών ΗΟΡΕ-Α έχει συστήσει ένα δίκτυο με πάνω από 2.000 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από όλο τον κόσμο και συνάπτει συμφωνίες συνεργασίας με τους αντίστοιχους Συνδέσμους της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας, της Κίνας, της Κορέας και του Καναδά.

Στόχοι του ΗΟΡΕ-Α είναι η δημιουργία και διαχείριση ενός δικτύου εταιρειών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων στα Οργανικά & Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά στην Ελλάδα, η ανάπτυξη δεσμών μεταξύ Έρευνας, Καινοτομίας & Βιομηχανίας, η δημιουργία νέων εφαρμογών & roadmap, η εκπροσώπηση του τομέα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η διάχυση πληροφοριών από τις αγορές, η προσέλκυση επενδύσεων, η υποστήριξη των μελών του σε νέες αγορές, η διοργάνωση Εκθέσεων, Workshop, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και τη συνεργασία με φορείς ενεργούς στον τομέα παγκοσμίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider