Η καθαρή ενέργεια εξακολουθεί να μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ESG

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η καθαρή ενέργεια εξακολουθεί να μονοπωλεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ESG
Τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι θεσμικοί επενδυτές μπορούν πλέον να δημιουργήσουν ένα προϊόν ESG που τους καλύπτει πλήρως.

Η καθαρή ενέργεια εξακολουθεί να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των συνταξιοδοτικών funds και των θεσμικών επενδυτών στο ESG, οι οποίοι παρά τις αλλαγές στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης και τις κοινωνικές ανάγκες που έχουν αναδυθεί λόγω της πανδημίας, δείχνουν μια προτίμηση στο «Ε», δηλαδή στο περιβαλλοντικό κριτήριο.

Πρόσφατη μελέτη της SigTech, το 68% των συμμετεχόντων προέβλεψε ότι θα αυξηθεί η εστίαση στην προσιτή και καθαρή ενέργεια ενώ κατά την εξέταση του αντίκτυπου που θα έχει το ESG στις επενδυτικές τους δραστηριότητες, το 43% δήλωσε ότι ο περιβαλλοντικός παράγοντας ήταν ο πιο σημαντικός για αυτούς ενώ σχεδόν το ένα τρίτο (31%) είπε ότι οι κοινωνικοί παράγοντες ήταν πιο σημαντικοί. Ένα μικρότερο ποσοστό, το 26% επέλεξε τη διακυβέρνηση ως τον κύριο τομέα εστίασής του.

Η πλειοψηφία των συγκεκριμένων επενδυτών θεωρεί ότι τα επόμενα τρία χρόνια το κλίμα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που θα επενδύουν με το 85% να δηλώνει ότι αναμένει να αυξηθεί η εστίαση στη δράση για το κλίμα.

Η SigTech σημείωσε ότι η αυξανόμενη εστίαση στο ESG από θεσμικούς επενδυτές, σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση της αλυσίδας αξίας του κλάδου διαχείρισης επενδύσεων, σήμαινε ότι οι θεσμικοί επενδυτές αναζητούν όλο και περισσότερο να προσαρμόσουν τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

«Μόλις πριν από λίγα χρόνια θα ήταν πολύ δύσκολο για τους θεσμικούς επενδυτές να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν τις δικές τους στρατηγικές δεικτών, αλλά τώρα είναι εφικτό», σχολίασε ο επικεφαλής στρατηγικών πρωτοβουλιών για θεσμικούς επενδυτές της SigTech, Daniel Leveau.

«Τα προσαρμοσμένα χαρτοφυλάκια μετοχών επιτρέπουν στους θεσμικούς επενδυτές να ορίζουν το επενδυτικό σύμπαν, να προσαρμόζουν την επενδυτική τους στρατηγική ώστε να ενσωματώνουν συγκεκριμένες πολιτικές ESG και να κατέχουν απευθείας μεμονωμένους τίτλους.

«Τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλοι θεσμικοί επενδυτές μπορούν πλέον να δημιουργήσουν ένα προϊόν ESG που τους καλύπτει πλήρως και να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Τα προϊόντα που ταιριάζουν σε όλα δεν είναι η λύση, οι επενδυτές πρέπει να αγκαλιάσουν την προσαρμογή και την άμεση ιδιοκτησία των τίτλων», σημειώνει η εταιρεία.

Η έρευνα του κλάδου διαπίστωσε ότι το 7 %των παγκόσμιων συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και άλλων θεσμικών επενδυτών αναμένουν να μειώσουν την εστίασή τους σε περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβέρνησης παράγοντες στις επενδύσεις τους τα επόμενα τρία χρόνια.

Η μελέτη, που διεξήχθη από τη SigTech, διαπίστωσε ότι παρόλο που μια μικρή μειοψηφία σχεδίαζε να μειώσει την εστίασή της, το 62% δήλωσε ότι περίμενε να στρέψει περισσότερη προσοχή στο ESG στις επενδύσεις του.

Επιπλέον, το 14% δήλωσε ότι περίμενε ότι η εστίασή του στο ESG θα αυξηθεί «δραματικά» από τώρα έως το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider