Ενεργειακό κόστος: Βιομηχανία και κυβερνήσεις ποντάρουν όλο και περισσότερο στις αντλίες θερμότητας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενεργειακό κόστος: Βιομηχανία και κυβερνήσεις ποντάρουν όλο και περισσότερο στις αντλίες θερμότητας
Η βιομηχανία έχει ξεκινήσει να επενδύει πιο συστηματικά που υποστηρίζουν τη χρήση αντλιών θερμότητας.

Οι αντλίες θερμότητας, οι οποίες μέχρι στιγμής παραμένουν στο "παρασκήνιο" θα μπορoύσαν να είναι κατά 25% πιο οικονομικές σε σχέση με το φυσικό αέριο όσον αφορά στη θέρμανση σπιτιού ένώ αποτελούν μια πράσινη λύση κατά την εποχή της ενεργειακής μετάβασης.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα μελέτη που εκπόνησαν ευρωπαϊκές οργανώσεις καταναλωτών σύμφωνα με την οποία οι αντλίες που αντλούν θερμότητα από τον αέρα στο περιβάλλον μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης κατά ένα τέταρτο σε σύγκριση με το κόστος των συμβατικών λεβήτων αερίου και πολύ ενώ εκτιμάται ότι είναι πολύ πιο οικονομικές σε σχέση με το υδρογόνο.

«Η ηλεκτροδότηση είτε με αντλία θερμότητας είτε με τηλεθέρμανση στις πόλεις σε συνδυασμό με βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση, θα είναι πολύ φθηνότερη και προσιτή από ό,τι το υδρογόνο», δήλωσε η Monique Goyens, γενική διευθύντρια στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών, BEUC. «Είναι ζωτικής σημασίας οι καταναλωτές να μην πασχίσουν να επενδύσουν σε ακριβά πειράματα, όπως το υδρογόνο», σημειώνει.

Τα πρώτα βήματα από την πλευρά της βιομηχανίας

Ήδη η βιομηχανία, ωθούμενη από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, έχει ξεκινήσει να επενδύει πιο συστηματικά σε υποδομές και συστήματα που υποστηρίζουν τη χρήση αντλιών θερμότητας. Σε μια βιομηχανική περιοχή δυτικά του Λονδίνου, ομάδες υδραυλικών εκπαιδεύονται για να προωθήσουν το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να απογαλακτίσει τα νοικοκυριά από την εξάρτησή τους από το φυσικό αέριο.

Η Octopus Energy, με την υποστήριξη του ταμείου βιωσιμότητας του Al Gore, βοηθά στην εκπαίδευση των τεχνικών προκειμένου να είναι σε θέση να εγκαταστήσουν αντλίες θερμότητας, οι οποίες αναμένεται να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου να έχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η χώρα είναι έτοιμη να ανακοινώσει επιχορηγήσεις τουλάχιστον 5.000 λιρών για άτομα που εγκαθιστούν τις αντλίες από τον Απρίλιο του 2022.

Σημειώνεται ότι η θωράκιση των ευάλωτων καταναλωτών έναντι του υψηλού κόστους της ενεργειακής μεταβασης έχει καταστεί βασική πρόκληση για το σχέδιο της ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές και να επιτύχει την ουδετερότητα άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Η πρόσφατη άνοδος των τιμών της ενέργειας έχει επιδεινώσει αυτές τις ανησυχίες, θέτοντας το θέμα στην ημερήσια διάταξη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που συναντώνται στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider