Ανεβάζει ταχύτητες στη βιωσιμότητα η Σαλαμίνα - Νέα έργα και δράσεις ανεβάζουν τον πήχη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζει ταχύτητες στη βιωσιμότητα η Σαλαμίνα - Νέα έργα και δράσεις ανεβάζουν τον πήχη
Η Σαλαμίνα αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της κυκλικής οικονομίας.

Η Σαλαμίνα, γνωστή σε πολλούς ως «Κούλουρη» κινείται με γοργούς ρυθμούς στις ράγες της βιώσιμης ανάπτυξης ενώ μεγάλα έργα υποδομών και αναπτυξιακές δράσεις αναβαθμίζουν τη θέση του νησιού στο χάρτη αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στον τομέα της κυκλικής οικονομίας ενώ υλοποιούνται πολιτικές και αναπτυξιακά έργα τα οποία έχουν καταφέρει να φέρουν σε μια ισορροπία τα οικονομικά του δήμου σε σχέση με ό,τι ίσχυε τουλάχιστον στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Η ανάπτυξη του νησιού αναμένεται να επηρεαστεί θετικά και από την υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας-Περάματος, ένα έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος αυτής της δεκαετίας.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος μιλά στο Insider.gr για τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν στο νησί οι πολιτικές κυκλικής οικονομίας με πρωταγωνιστή την ανακύκλωση αλλά και για την οικονομική εξυγίανση του δήμου.

Όπως σημειώνει «η ανακύκλωση όταν αναλάβαμε την Διοίκηση του Δήμου τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν για την Σαλαμίνα μια άγνωστη λέξη. Ένα νησί με πλούσιο φυσικό περιβάλλον, με τα δάση και τις θάλασσες του, δεν θα μπορούσε να μένει ουραγός σε ένα τέτοιο θέμα. Με πολλή και σκληρή δουλειά δύο χρόνια μετά στην Σαλαμίνα λειτουργούν και μάλιστα με αριθμούς εντυπωσιακούς όλα τα ρεύματα της ανακύκλωσης. Ανακύκλωση συσκευασιών (μπλε κάδοι), βιοαποβλήτων (καφέ κάδοι), ηλεκτρικών συσκευών, λαμπτήρων, κλαδιών και υπολειμμάτων πρασίνου, γυαλιού, μελανιών, μπαταριών, τηγανέλαιων, εγκαταλελειμμένων οχημάτων, μπαζών, ρούχων, είναι πια σε λειτουργία. Όλα αυτά εν μέσω πανδημίας και των δυσκολιών που επέφερε αυτή στην γενικότερη λειτουργία του Δήμου. Πλέον και αυτό είναι το πιο σημαντικό ανακύκλωση στη Σαλαμίνα γίνεται παντού. Κάνουν οι μαθητές στα σχολεία, όπου ο Δήμος έχει τοποθετήσει ειδικούς κάδους, οι αθλητές στα γήπεδα και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, οι κατά περιοχές σύλλογοι του νησιού στις εγκαταστάσεις τους αλλά και ομάδες εθελοντών που βλέποντας την προσπάθεια που γίνεται συμμετέχουν πια δυναμικά».

Ο Δήμος Σαλαμίνας σχεδιάζει το επόμενο βήμα, το οποίο αφορά στη δημιουργία ενός μεγάλου Πράσινου Σημείου.« Ήδη οι διαδικασίες για το έργο αυτό "τρέχουν" και σύντομα θα έχουμε ένα τέτοιο χώρο, όπου θα μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα ανακυκλώσιμα υλικά», επισημαίνει σχετικά ο κ. Παναγόπουλος τονίζοντας ότι «η ανακύκλωση και η εν γένει μεγάλη βελτίωση της καθαριότητας στο νησί ήταν ένας από τους μεγάλους στόχους που είχαμε θέσει από τη πρώτη μέρα της θητείας μας. Τον πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό όπως πετύχαμε και την οικονομική εξυγίανση του Δήμου. Ένας Δήμος πτωχευμένος από το 2014 κατάφερε πια με την στήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών να στέκεται στα πόδια του οικονομικά και μάλιστα να κάνει και μειώσεις δημοτικών τελών που φτάνουν στο 8% σε εποχές μάλιστα που τα έσοδα του Δήμου είναι αισθητά μειωμένα. Απαλλαγμένοι πλέον από τον βραχνά της πτώχευσης και με την καθημερινότητα να βελτιώνεται συνεχώς, ξεκινάμε τα μεγάλα εκείνα έργα που θα αλλάξουν τη μορφή του νησιού. Η ανάπτυξη των λιμανιών μας, οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το ψηφιακό μουσείο που ετοιμάζουμε, τα έργα αποχέτευσης, τα μεγάλα έργα οδοποιίας, οι μεγάλες παρεμβάσεις στα σχολεία μας είναι αυτά που ξεκινάμε στην Σαλαμίνα να βλέπουμε. Η Σαλαμίνα αλλάζει σε μορφή, σε νοοτροπία, σε όραμα και αυτό ήταν η δέσμευση μας προς τους δημότες μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζεύξη Σαλαμίνας - Περάματος: Εν αναμονή περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων το project των 500 εκατ. ευρώ

Project Αστυπάλαια: Μια σπουδαία ιδέα γίνεται πράξη

Το πρώτο «πράσινο» και «έξυπνο» νησί γίνεται η Χάλκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider