Κλιματική Αλλαγή: Διεθνής συσπείρωση γύρω από την ελληνική πρωτοβουλία για την πολιτιστική κληρονομιά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιματική Αλλαγή: Διεθνής συσπείρωση γύρω από την ελληνική πρωτοβουλία για την πολιτιστική κληρονομιά
Στην επόμενη φάση περνά η Ελληνική Πρωτοβουλία για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στον ΟΗΕ.

Με την υποστήριξη διεθνών οργανισμών και ξένων κυβερνήσεων προχωρά στην επόμενη φάση η Ελληνική Πρωτοβουλία για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στον ΟΗΕ. Όπως είχε γράψει το Insider.gr, πρόκειται για ένα διεθνές project το οποίο φέρει ελληνική υπογραφή και για τα οποίο η ελληνική πλευρά εργάζεται εδώ και μήνες προκειμένου να στηθεί ένα δίκτυο με σημεία επαφής σε όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη στο πλαίσιο της οποίας θα δημιουργηθούν υποδομές και θα καταγραφούν όλα τα πολιτιστικά μνημεία και τα μνημεία της φύσης που θα πρέπει να προστατευθούν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο της εν εξελίξει Διάσκεψης για το Κλίμα, COP26 στη Γλασκώβη, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε υβριδικά στις Βρυξέλλες εκδήλωση ανάδειξης της πρωτοβουλίας και τα πρώτα μηνύματα από την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές υποστήριξη των διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στον Ευέλικτο Μηχανισμό (Flexible Mechanism) της εμβληματικής πρωτοβουλίας (UNESCO, UNFCCC και Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας - WMO ) ήταν αμέριστη. Η Γενική Διευθύντρια της UNESCO, κα Audrey Azoulay, η Εκτελεστική Γραμματέας της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, κα Patricia Espinosa, ο Γενικός Γραμματέας του WMO, καθηγητής Petteri Taalas και ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, απηύθυναν μήνυμά τους αναφορικά με την αναγκαιότητα για άμεση δράση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, σε επίπεδο προστασίας της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του πλανήτη. Ο Αμερικάνος Ειδικός Εντεταλμένος για το Κλίμα, κος John Kerry, και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κος Μαργαρίτης Σχοινάς, επισήμαναν την ανάγκη ενσωμάτωσης της διάστασης της κλιματικής κρίσης στο σχεδιασμό και εφαρμογή κάθε εθνικής πολιτικής, τονίζοντας την αξία πρωτοβουλιών, όπως η ελληνική, για την επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης με βασικό πυλώνα την ορθή διαχείριση και διατήρηση της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Ο κ. Γιώργος Κρεμλής, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας σε επίπεδο ΟΗΕ και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μιλώντας στο Insider.gr έκανε έναν πρώτο απολογισμό της ανταπόκρισης που είχε η πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο.

«Είναι πλέον πασιφανές πως η κλιματική κρίση είναι παρούσα και συνοδεύεται από συνέπειες που απειλούν κάθε έκφανση της ζωής μας. Η ανάγκη για να προστατευθεί η φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης είναι όχι απλώς απαραίτητη, είναι επιτακτική. Την ανάγκη αυτή έχει αντιληφθεί η ελληνική κυβέρνηση και μέσω της πρωτοβουλίας σε επίπεδο ΟΗΕ για την προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή, προωθεί τη διακρατική συνεργασία ώστε να ανασταλούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης στον τομέα του πολιτισμού και της φυσικής κληρονομιάς.

Η ελληνική πρωτοβουλία, μέσω της Συντονιστικής Επιτροπής της, πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες υβριδική εκδήλωση με ομιλητές υψηλού επιπέδου προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της προστασίας των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων από την κλιματική κρίση. Η ανταπόκριση στην πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής ήταν μεγάλη, καθώς Υπουργοί και εκπρόσωποι 10 χωρών από κάθε μέρος του πλανήτη τοποθετήθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με το ζήτημα. Συγκεκριμένα, έλαβαν μέρος Υπουργοί Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και Εκπρόσωποι κρατών από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Πολωνία, το Ιράκ, την Αρμενία και τις ΗΠΑ. Οι ομιλητές εξήραν την ελληνική πρωτοβουλία την οποία υποστηρίζουν εμπράκτως, γεγονός που φάνηκε από την ενεργό συμμετοχή τους, τονίζοντας πως η προστασία φυσικών και πολιτιστικών μνημείων πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον περιορισμό των επιπτώσεων των έντονων φυσικών φαινομένων που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια. Τονίστηκε επίσης, η αναγκαιότητα συνεχούς παρατήρησης της τρωτότητας των μνημείων μέσω προώθησης της έρευνας και της συλλογής δεδομένων μέσω ειδικών συστημάτων παρακολούθησης , η σημασία της ευαισθητοποίησης των ερχόμενων γενεών μέσω της εκπαίδευσης και φυσικά η ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ κρατών και φορέων. Από την εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει η επιστημονική διάσταση, την οποία μετέφεραν στο κοινό οι ανώτατοι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως ICOMOS, Europa Nostra, GEO, World Human Forum».

Αξίζει να αναφερθεί πως όσοι Υπουργοί δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ενημέρωσαν πως θα εκπροσωπηθούν διαδικτυακά προκειμένου να ενημερωθούν από συνεργάτες τους σχετικά με την εκδήλωση, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που δεσμεύτηκαν πως θα παραβρεθούν σε επόμενη ανάλογη εκδήλωση, όπως πχ. το ερχόμενο έτος στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP). Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Κρεμλής, πολλοί εξέφρασαν ήδη τη στήριξή τους και προέκριναν τη συμμετοχή των χωρών τους στη Σύνοδο Κορυφής που θα διοργανώσει η Ελλάδα την άνοιξη του 2022 για το εν λόγω θέμα, με απώτερο στόχο την υιοθέτηση οδικού χάρτη με συγκεκριμένες δράσεις.

«Η εκδήλωση θεωρήθηκε ιδιαιτέρως επιτυχής, προσελκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού διαδικτυακών συμμετεχόντων. Η ανατροφοδότηση τόσο του κοινού όσο και των συμμετεχόντων ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντική για την ανάληψη τέτοιου είδους πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο την προστασία του πολιτισμού και των μνημείων της φύσης», επεσήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής πρωτοβουλίας.

Η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων

Η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων που θα προταθούν θα γίνει από εθνικούς πόρους των κρατών που συμμετέχουν και θα κινητοποιηθούν πόροι από το ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του συντονιστικού οργάνου θα υπάρξουν πλέον και άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης και από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και μέσα από τους μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αφού η δράση αυτή προϋποθέτει μέτρα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής αλλά και μέτρα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συνέντευξη Γιώργος Κρεμλής: Η κυκλική οικονομία, τα κονδύλια, οι επενδυτικές ευκαιρίες για Ελλάδα

Κρεμλής (Delphi): Η πράσινη ανάπτυξη και η μπλε οικονομία βασικά εργαλεία για την ψηφιακή οικονομία

Η πρωτοβουλία - σταθμός της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή στον ΟΗΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider