Βιωσιμότητα: Οι μπριζόλες θα μπορούσαν να καταστούν είδος πολυτελείας στο μέλλον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βιωσιμότητα: Οι μπριζόλες θα μπορούσαν να καταστούν είδος πολυτελείας στο μέλλον
Η αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου από τα ζώα είναι μια από τις πιο κρίσιμες κλιματικές προκλήσεις για τους παραγωγούς.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής τείνουν να γίνουν αισθητές απευθείας στο ... πιάτο των καταναλωτών καθώς συνηθισμένα γεύματα όπως είναι οι μπριζόλες τείνουν να καταστούν είδος πολυτελείας όπως είναι η ....σαμπάνια.

Ο Jais Valeur, διευθύνων σύμβουλος της κοφυραίας ευρωπαϊκής εταιρείας επεξεργασίας κρέατος, Danish Crown,σε συνέντευξή του στη δανική εφημερίδα Berlingske είπε ότι το βόειο κρέας θα καταστεί είδος πολυτελείας ακριβώς όπως η σαμπάνια λόγω των κλιματικών επιπτώσεων της παραγωγής του.

«Το βόειο κρέας δεν θα είναι εξαιρετικά φιλικό προς το κλίμα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι θα καταστεί ένα προϊόν πολυτελείας σαν αυτά που καταναλώνουμε σε ιδιαίτερες περιστάσεις.

Παρά το γεγονός ότι η Danish Crown είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη, ο Valeur είπε ότι το χοιρινό κρέας είναι μια πιο φιλική προς το κλίμα πρωτεΐνη.

Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία καθώς οι εταιρείες κρέατος δέχονται πιέσεις για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, με το 57% όλων των εκπομπών της βιομηχανίας τροφίμων να προέρχονται από την παραγωγή ζωικών προϊόντων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σχετική δημοσίευση στο «Nature», ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει τετραπλασιαστεί τον τελευταίο αιώνα και η δημογραφική ανάπτυξη μαζί με τη σχετική οικονομική ανάπτυξη αύξησαν την παγκόσμια ζήτηση τροφίμων και προκάλεσαν διατροφικές αλλαγές, όπως είναι η κατανάλωση περισσότερων ζωικών προϊόντων. Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι η παραγωγή τροφίμων από φυτά και ζώα θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% έως το 2050, σε σύγκριση με το 2009, για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση τροφίμων. Αυτό θα οδηγήσει στην επέκταση των υποτομέων τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών και της κτηνοτροφίας, καθώς και τη μεταφορά και μεταποίηση προϊόντων, τα υλικά (λίπασμα και φυτοφάρμακα) και την άρδευση. Η αυξημένη παραγωγή τροφίμων μπορεί να επιταχύνει τις αλλαγές χρήσης γηςγια τη γεωργία, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, μειωμένη δέσμευση άνθρακα και περαιτέρω επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό όπως αναφέρεται, η αντιμετώπιση των εκπομπών μεθανίου από τα ζώα είναι μια από τις πιο κρίσιμες κλιματικές προκλήσεις για τους παραγωγούς.

Με πληροφορίες από το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider