Μέτρα για την προστασία των επενδυτών από το greenwashing ζητά το ΔΝΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μέτρα για την προστασία των επενδυτών από το greenwashing ζητά το ΔΝΤ
«Οι σωστοί ρυθμιστικοί μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου είναι απαραίτητοι για να αποφευχθεί το greenwashing», ανέφερε το ΔΝΤ.

Μέτρα για τη διασφάλιση της αύξησης των βιώσιμων κεφαλαίων ζητά από τις κυβερνήσεις και τις ρυθμιστικές αρχές το ΔΝΤ σημειώνοντας ότι πρέπει να προστατευθούν οι επενδυτές από το greenwahsing προκειμένου να επιτευχθεί η μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Το ΔΝΤ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε ότι η αύξηση των βιώσιμων κεφαλαίων θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εναρμονίσουν τα πρότυπα σχετικά με την αποκάλυψη των πολιτικών που υιοθετούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αναπτύξουν νέα πράσινα πλαίσια για να βοηθήσουν τις άμεσες επενδυτικές ροές προς έργα όπως είναι οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Ο τομέας των αειφόρων επενδυτικών κεφαλαίων μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό της παγκόσμιας μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία, αλλά, στην τρέχουσα συγκυρία, είναι πολύ περιορισμένος σε μέγεθος και εύρος για να έχει σημαντικό αντίκτυπο. Μια πράσινη επένδυση είναι επομένως απαραίτητη και επείγουσα για να διευκολυνθεί η μετάβαση», ανέφερε το ΔΝΤ.

Το ποσοστό των βιομηχανιών που προχωρά σε βιώσιμες επενδύσεις είναι πολύ μικρό για να ηγηθεί της παγκόσμιας μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τους επενδυτές από το greenwashing, όπως σημειώνει το Ταμείο.

Τα περιουσιακά στοιχεία σε αειφόρα επενδυτικά ταμεία διπλασιάστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε περίπου 3,6 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, μέχρι το 2050, για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των εκπομπών άνθρακα, θα απαιτηθούν τεράστιες νέες επενδύσεις οι οποίες υπολογίζονται στα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια. Περίπου το 70 % αυτής της πρόσθετης χρηματοδότησης αναμένεται να προέλθει από ιδιωτικές πηγές.

H επιτυχία του εγχειρήματος προϋποθέτει ότι τα funds και οι επενδυτές θα πρέπει να κατανοήσουν σωστά πώς χρησιμοποιούνται τα χρήματά τους, και στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ κάλεσε τις ρυθμιστικές αρχές να εμποδίσουν τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες να προβαίνουν σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τα περιβαλλοντικά τους διαπιστευτήρια.

«Οι σωστοί ρυθμιστικοί μηχανισμοί εποπτείας και ελέγχου είναι απαραίτητοι για να αποφευχθεί το greenwashing», ανέφερε.

Ένα ζήτημα που αναδεικνύει η έκθεση είναι το γεγονός ότι τα κεφάλαια που είναι προσανατολισμένα στο κλίμα αντιπροσώπευαν μόλις 130 δισεκατομμύρια δολάρια από τα περιουσιακά στοιχεία σε βιώσιμες επενδύσεις με βάσει τα κριτήρια ESG.

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα μπορούσαν επίσης να ενθαρρύνουν τις επενδύσεις που συνδέονται με τους κλιματικούς στόχους και σε αυτό βέβαια εμπλέκονται και προγράμματα αποταμίευσης συνταξιοδότησης ή προϊόντα ασφάλισης ζωής που αγοράζονται από ιδιώτες επενδυτές, αλλά, όπως σημειώνει η έκθεση, αυτό έχει νόημα να γίνει μόνο αφού έχουν επιτευχθεί βελτιώσεις στα πρότυπα αναφοράς και ρυθμιστικής εποπτείας.

Πρωτοβουλία στο περιθώριο της COP26

Η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει να προσελκύσει δισεκατομμύρια λίρες για νέες πράσινες επενδύσεις αφού κάλεσε τους επικεφαλής της BlackRock, Blackstone, Goldman Sachs και JPMorgan «να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι» ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη τον επόμενο μήνα.

Περισσότεροι από 200 κορυφαίοι χρηματοδότες αναμένεται να παρευρεθούν στην εκδήλωση, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της Barclays, Jes Staley, του νέου διευθύνοντος συμβούλου στη Lloyds Banking Group, Charlie Nunn, της προέδρου Santander, Ana Botín, και του Peter Harrison, επικεφαλής της Schroders, καθώς και εκπροσώπων από κρατικά ταμεία πλούτου όπως το GIC και το Mubadala.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider