Accenture: 20% πιο κερδοφόρες οι βιώσιμες επιχειρήσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Accenture: 20% πιο κερδοφόρες οι βιώσιμες επιχειρήσεις
Οι εταιρείες που επικεντρώνονται στους stakeholders έχουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο αειφορίας και δημιουργίας αξίας.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων δεν διαθέτουν ακόμη τα κατάλληλα όπλα και δυνατότητες για να ενσωματώσουν τα κριτήρια ESG στους οργανισμούς τους αλλά όταν το επιτύχουν θα καταφέρουν να αυξήσουν τα κέρδη τους πάνω από 20%, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τη νέα έρευνα που διενήργησαν από κοινού η Accenture και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η έκθεση, Shaping the Sustainable Organization, διαπιστώνει ότι οι υπεύθυνες αξίες και οι προθέσεις των εταιρειών αναφορικά με το ESG ξεπερνούν τις δυνατότητες που έχουν οι οργανισμοί τους να το επιτύχουν. Για να κάνουν τους στόχους βιωσιμότητας πραγματικότητα, η Accenture και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποκωδικοποίησαν το «Sustainability DNA», ένα σύνολο 21 πρακτικών, συστημάτων και διαδικασιών διαχείρισης που αποτελούν τα θεμέλια μιας στρατηγικής που επικεντρώνεται στους stakeholders. H έρευνα αποκαλύπτει τις δυνατότητες που απαιτείται να διαθέτουν τα στελέχη που βρίσκονται σε C-Suite θέσεις για τη δημιουργία βιώσιμων οργανισμών με στόχο να παράγουν μόνιμη αξία.
«Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις του κόσμου αποσυντονίζουν ήδη τις επιχειρήσεις σήμερα», δήλωσε ο Peter Lacy, επικεφαλής βιώσιμων υπηρεσιών της Accenture. «Αλλά η έρευνα που υλοποιήσαμε με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ διαπίστωσε ότι εκείνοι που επικεντρώνονται στα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) έχουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο αειφορίας και δημιουργίας αξίας.

Αυτοί οι πρωτοπόροι χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και σύνολα δεδομένων ESG για να δημιουργήσουν πιο βιώσιμες και ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού, να αξιοποιήσουν συστηματικά την καινοτόμο δύναμη της διαφορετικότητας και να προωθήσουν την ανάπτυξη θέτοντας τις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μερών στο επίκεντρο των προϊόντων, των υπηρεσιών και των νέων ευκαιριών στην αγορά. Όσοι χάσουν τη ευκαιρία να τοποθετηθούν για το μέλλον, κινδυνεύουν να μείνουν πίσω ».

Για την αξιοπιστία του Sustainability DNA, η Accenture και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημιούργησαν τον Δείκτη Αειφόρου Οργάνωσης (SOI), ο οποίος βαθμολογεί σχεδόν 4.000 εταιρείες με βάση τα στοιχεία της αγοράς που υποστηρίζουν πρακτικές υποστήριξης ESG σε 146 τομείς. Οι οργανισμοί στο ανώτατο τεταρτημόριο του SOI εμφανίζουν σημαντικά ισχυρότερη απόδοση σε σύγκριση με αυτούς με χαμηλότερες ή λιγότερο σταθερές βαθμολογίες. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες με ισχυρότερο Sustainability DNA επιτυγχάνουν κατά μέσο όρο αύξηση 21% τόσο στο περιθώριο EBITDA όσο και στο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ενσωμάτωση του Sustainability DNA οδηγεί σε αλλαγές συμπεριφοράς σε όλους τους οργανισμούς με τρεις τρόπους - ενισχύοντας την ανθρώπινη επαφή, ενισχύοντας τη συλλογική νοημοσύνη και εγκαθιδρύοντας την υπευθυνότητα σε όλα τα επίπεδα. Συνολικά, οι εταιρείες τείνουν να βαθμολογούνται υψηλότερα σε παράγοντες που εμβαθύνουν τις "ανθρώπινες συνδέσεις" (μέσος όρος βαθμολογίας SOI = 57), αντικατοπτρίζοντας την ικανότητά τους να εμπλέκουν ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά είναι πιο αδύναμες στους παράγοντες που δημιουργούν "συλλογική νοημοσύνη" (47), υποδηλώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι διοικήσεις στο να επικεντρωθούν στους stakeholders.

Συνολικά, η μέση βαθμολογία σε όλες τις εταιρείες στο SOI ήταν μόλις 52/100, κάτι που σημαίνει ότι για τις περισσότερες υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για να ενισχύσουν το «DNA Βιωσιμότητάς» τους. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης, η οποία ανέδειξε ακόμη περισσότερο την έννοια της εταιρικής υπευθυνότητας.

«Ο συνολικός αντίκτυπος του COVID-19 μας έκανε να καταλάβουμε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ενδιαφερομένων», δήλωσε ο καθηγητής Schwab, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του World Economic Forum. «Επενδύοντας σε οργανωτικές πρακτικές, οι επιχειρήσεις θα είναι καλύτερα τοποθετημένες για να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους, συμβάλλοντας παράλληλα στην κοινωνική ευημερία και το κοινό καλό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider