Κλιματική Αλλαγή: Έρχονται δύσκολοι καιροί για τη διεθνή ασφαλιστική αγορά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλιματική Αλλαγή: Έρχονται δύσκολοι καιροί για τη διεθνή ασφαλιστική αγορά
Ο ασφαλιστικός κλάδος υποεκτιμά τις ζημιές από τις φυσικές καταστροφές.

Ο τομέας της ασφάλισης και της αντασφάλισης θα έχει να αντιμετωπίσει μία δύσκολη χρονιά, μία τάση η οποία μπορεί να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια εάν οι επιχειρήσεις του κλάδου εξακολουθήσουν να υποεκτιμούν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι αντασφαλιστικές εταιρείες τείνουν να υποεκτιμούν την έκθεσή τους σε φυσικές καταστροφές έως και 50%, σύμφωνα με μια νέα έκθεση που εξετάζει τις πιθανές απειλές της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου.

Η S&P Global Ratings επισημαίνει ότι το «απλό σενάριο αντοχής», που μόλις εξετάζει και βασίζεται σε δεδομένα που καλύπτουν απαιτήσεις τριών δεκαετιών, καταδεικνύει ότι οι αντασφαλιστές - που καλύπτουν ζημίες για τους κύριους ασφαλιστές - υποτιμούν την πιθανή έκθεσή τους σε φυσικές καταστροφές κατά 33 % με 50 %.

Ο Dennis Sugrue, επικεφαλής ESG του τομέα ασφαλίσεων στην S&P φέρνει ως παράδειγμα την τριετία μεταξύ 1990 και 2020, όταν ο ασφαλιστικός κλάδος έπρεπε να πληρώσει περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια σε ζημίες που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές. Πρόκειται για απαιτήσεις που εμφανίστηκαν με μεγαλύτερη συχνότητα από ό, τι πολλοί εκτιμητές του κλάδου υπολόγιζαν, υπογράμμισε.

«Αν αυτό το σενάριο που θέτουμε αποτελεί μια πρόγευση για το πώς θα μοιάζει το μέλλον … αυτό που οι εταιρείες μοντελοποιούν ως πιθανότητα να συμβεί μία φορά στα 20 ή μία στα 30 χρόνια είναι μάλλον πιο πιθανό να συμβεί μια φορά στα 10 χρόνια », εξήγησε μιλώντας στους Financial Times.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι «εγγενείς δυσκολίες στην απόδοση ακραίων γεγονότων στην κλιματική αλλαγή δημιουργούν τον κίνδυνο η κλιματική αλλαγή να μην αντικατοπτρίζεται πλήρως στη μοντελοποίηση καταστροφών, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα».

Ο ασφαλιστικός τομέας αντιμετωπίζει μια δύσκολη χρονιά εξαιτίας των φυσικών καταστροφών με τους αντασφαλιστές να θεωρούν ως κύριο παράγοντα τις ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Οι καταιγίδες στις ΗΠΑ και οι μεγάλες πυρκαγιές σκιαγραφούν το χειρότερο (πρώτο) εξάμηνο εδώ και 10 χρόνια με τις αναμενόμενες απώλειες να υπολογίζονται στα 40 δισ. δολάρια, ενώ σημειώθηκαν και σοβαρές πλημμύρες στην Ευρώπη και στη συνέχεια τυφώνες στις ΗΠΑ (τυφώνας Άιντα) συσσωρεύοντας ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Εάν το σενάριο επιβεβαιωνόταν, θα υπήρχε «σημαντική πιθανότητα αστάθειας στα κέρδη και στα κεφάλαια», εκτιμά η S&P, με τις απώλειες - και τις αυξημένες ανάγκες για κεφάλαια να πρέπει να συγκρατηθούν έναντι του κινδύνου - εξαλείφοντας τουλάχιστον τα τέσσερα πέμπτα του πλεονάζοντος κεφαλαίου των αντασφαλιστών πάνω από το απαιτούμενο επίπεδο για διπλή βαθμολογία Α. Πρόσθεσε ότι η ικανότητα της βιομηχανίας να αυξήσει τις τιμές για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής «μπορεί να μην είναι επαρκής ή αρκετά ικανοποιητική».

Αλλά ο οργανισμός είπε ότι η εμπειρία δεν αποτέλεσε τη βάση για τον υπολογισμό των αξιολογήσεων. Αντίθετα, ελπίζει ότι τα ευρήματα «θα μας δώσουν μια αφετηρία για διάλογο …σχετικά με υποθέσεις μοντελοποίησης [αντασφαλιστών] και θα μπορούσε να ενθαρρύνει ακόμη περισσότερο την εστίαση στον βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής », όπως τονίζει.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται ιδιαίτερα σε αυτή τη μεταβλητότητα. Μια πρόσφατη έρευνα των από την Bank of America διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% δήλωσε ότι το λιγότερο προβλέψιμο κόστος αξίωσης για ασφάλιση ακινήτων και ατυχημάτων ήταν ο κύριος κλιματικός κίνδυνος για τον κλάδο.

Σε μια έκθεση τον Φεβρουάριο, η Fitch Ratings ανέφερε ότι η αυξανόμενη σοβαρότητα και συχνότητα απαιτήσεων φυσικών καταστροφών - που οφείλονται σε παράγοντες όπως η αύξηση του πλούτου και η κλιματική αλλαγή - προμηνύει ότι οι ασφαλιστές και οι αντασφαλιστές θα πρέπει να παρέχουν «όλο και περισσότερα κεφάλαια» για να καλύπτουν τα ίδια ποσά έκθεσης σε κίνδυνο. Ορισμένοι πελάτες μπορεί να είναι απρόθυμοι ή να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τις προκύπτουσες υψηλότερες τιμές, ανέφερε.

«Μια απάντηση σε αυτό θα μπορούσε να είναι η σταδιακή απόσυρση από την ασφάλιση κινδύνων (φυσικής καταστροφής), προκαλώντας την ανάγκη κρατικής παρέμβασης», πρόσθεσε η Fitch.

Με πληροφορίες από τους Financial Times

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider