Λαζαρίδης για δείκτη ESG στο Insider: Δημιουργώντας μακροχρόνια αξία για την κεφαλαιαγορά και την κοινωνία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαζαρίδης για δείκτη ESG στο Insider: Δημιουργώντας μακροχρόνια αξία για την κεφαλαιαγορά και την κοινωνία
Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο νέος δείκτης Athex ESG.

Πρεμιέρα κάνει σήμερα ο νέος δείκτης Athex ESG o οποίος θα παρακολουθεί την χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).

Ο σχεδιασμός φιλοδοξεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες των εταιριών και κατά συνέπεια της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς να σηματοδοτήσουν τις προσπάθειες συνεχούς βελτίωσης των πρωτοβουλιών ESG καθώς το κανονιστικό περιβάλλον της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης θα εξελίσσεται.

Ο νέος δείκτης σχεδιάστηκε ώστε να συμμετέχουν κατά μέγιστο αριθμό 60 εταιρείες της Οργανωμένης Αγοράς του Χ.Α. και η σύνθεσή του θα αναθεωρείται κάθε χρόνο και η πρώτη αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο του 2021 με βάση τα στοιχεία που θα δημοσιεύσουν οι εισηγμένες εταιρείες στο πλαίσιο της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης για την χρήση του 2020.

Στην αρχική σύνθεση του δείκτη θα συμμετέχουν 35 εισηγμένες εταιρείες με καλές επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος και θα έχει τιμή εκκίνησης τις 1.000 μονάδες.

Με αφορμή την έναρξη διαπραγμάτευσης του δείκτη Athex ESG, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης δήλωσε στο Insider.gr:

«H δημιουργία του Athex ESG Index αποτελεί για τη Χρηματιστηριακή Αγορά έναν ουσιαστικό τρόπο ανάδειξης της ευαισθητοποίησης των εισηγμένων εταιρειών όσον αφορά την δραστηριοποίηση και κυρίως την δημοσιοποίηση των επιδόσεών τους σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και την διακυβέρνηση.

Στο πλαίσιο της διάστασης που έχει λάβει στη θεσμική επενδυτική κοινότητα η αξιολόγηση των επενδυτικών επιλογών με βάση τα κριτήρια βιωσιμότητας ( ESG), το Χρηματιστήριο λαμβάνει τα τελευταία χρόνια μια σειρά από πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την κινητοποίηση και την ανάδειξη του απαραίτητου βαθμού ωρίμανσης των εισηγμένων εταιρειών προς την κατεύθυνση αυτή . Μετά την έκδοση του Οδηγού Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ΕSG το 2019, προχωρήσαμε τώρα στη δημιουργία ενός δείκτη ο οποίος θέλουμε να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις προσπάθειες των ίδιων των εταιρειών. Η αρχική σύνθεση του δείκτη περιλαμβάνει 35 μετοχές όμως προσδοκούμε σταδιακή ενίσχυσή του με περισσότερες εταιρείες στη σύνθεσή του.

Η δυνατότητα ανταπόκρισης του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος στις απαιτήσεις που διεθνώς διαμορφώνονται σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης είναι προφανές ότι δημιουργεί μακροπρόθεσμη αξία όχι μόνο για την εγχώρια κεφαλαιαγορά αλλά για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Σημειώνεται ότι πριν από την εισαγωγή του δείκτη, με πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών ανατέθηκε στο Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η διενέργεια σχετικής μελέτης για το βαθμό αναγνώρισης από πλευράς εισηγμένων εταιρειών της ESG τάσης στην βάση των δημοσιευμένων στοιχείων μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.

Κατόπιν, το Χρηματιστήριο Αθηνών διακίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 προς τις εισηγμένες εταιρείες, σχετικό ερωτηματολόγιο για τις ESG δράσεις τους. Από την μελέτη προέκυψε η δυνατότητα εφαρμογής μίας συγκεκριμένης μεθοδολογίας βαθμολόγησης ( ESG scoring) των εισηγμένων εταιρειών με βάση τα στοιχεία που προσδιορίζονται στον Οδηγό Δημοσιοποίησης μη Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών που εξέδωσε το 2019 το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημιουργία Δείκτη ESG από το Χρηματιστήριο Αθηνών - Τα χαρακτηριστικά

Λαζαράκου (ΕΚ) στο Insider.gr: Το νέο πλαίσιο για την Εταιρική Διακυβέρνηση ως σκαλοπάτι για μια βιώσιμη οικονομία

Φρενίτιδα για περιουσιακά στοιχεία ESG στις διεθνείς αγορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider