Η Nestlé Ελλάς αρωγός στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Nestlé Ελλάς αρωγός στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης
Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για βιώσιμη ανάπτυξη, η Nestlé Ελλάς αναπτύσσει και υποστηρίζει δράσεις, για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της για βιώσιμη ανάπτυξη, η Nestlé Ελλάς αναπτύσσει και υποστηρίζει δράσεις, για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πλαστικής ρύπανσης.

Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε έρθει αντιμέτωποι με απορρίμματα στην ακτή και τη θάλασσα; Πόσες φορές αναρωτηθήκαμε γιατί να συμβαίνει αυτό; Πόσες φορές θελήσαμε κι εμείς να κάνουμε κάτι, συμβάλλοντας στην φροντίδα του περιβάλλοντος μας;

Η Nestlé Ελλάς θέλοντας να περάσει στη δράση και στην πράξη, υποστήριξε για δεύτερη χρονιά δύο πρωτοπόρα προγράμματα, το "WE SEA MORE II", που αναπτύσσεται σε συνεργασία με την Polygreen και το "Mediterranean Cleanup", πρωτοβουλία που υλοποιεί η «Εναλεία».

Βλέπουμε περισσότερα, κάνουμε περισσότερα

Το "WE SEA MORE" βασίζεται σε καινοτόμες τεχνολογίες και έχει ως στόχο την ανίχνευση, καταγραφή και συλλογή των απορριμμάτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Είναι αξιοσημείωτο πως μέσα σε μόλις πέντε ημέρες συλλέχθηκαν περισσότεροι από 2,7 τόνοι απορριμμάτων από τις παραλίες του Αγίου Νικολάου (μικρό Καβούρι) και της Β' Πλαζ Βούλας. Την πρωτοβουλία «αγκάλιασε» και ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης από την πρώτη στιγμή.

Στόχος της δράσης, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο από τις δύο εταιρείες, ήταν η χαρτογράφηση των απορριμμάτων με καινοτόμες τεχνολογικές μεθόδους, τόσο στην επιφάνεια και τον βυθό της θάλασσας, όσο και στην ακτή, καθώς και η μετέπειτα συλλογή και ανακύκλωση τους.

Και φυσικά Nestlé Ελλάς και Polygreen δεν ήταν «μόνες» τους, καθώς είχαν στο πλάι τους πολύτιμους συμμάχους. Την UcanDrone, που εντοπίζει τη συσσώρευση απορριμμάτων με τη χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως η τηλεπισκόπηση και τα μη επανδρωμένα συστήματα ανίχνευσης (Drones), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με το Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών, το οποίο επεξεργάζεται τα δεδομένα, και τους δύτες της Divers' World, που ανέλαβαν την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τον βυθό.

Την συλλογή απορριμμάτων από την ακτή φρόντισαν εθελοντές της Nestlé Ελλάς και της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, της Polygreen και του Δήμου, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού κατάφεραν να συλλέξουν 761 kg απορριμμάτων από την παραλία. Η δέσμευση των εθελοντών σε αυτή την προσπάθεια, σε συνδυασμό με τις δράσεις των συνεργαζόμενων φορέων, οδήγησαν στη συλλογή και απομάκρυνση συνολικά 2.718 κιλών απορριμμάτων από τον βυθό και την ακτή, εκ των οποίων το 39% προήλθε από πλαστικά απορρίμματα, το 17% από ύφασμα και το 16% από scrap (αλουμίνιο και μέταλλο). Τα απορρίμματα που συλλέχθηκαν, διαχωρίστηκαν ανά ρεύμα, τοποθετήθηκαν σε ειδικές συσκευασίες συλλογής και μεταφέρθηκαν στις αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις της Polyeco - συνεργαζόμενη εταιρεία με την Polygreen - για περαιτέρω επεξεργασία και αξιοποίησή τους.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του προγράμματος "WE SEA MORE" (σε kg):

Καταλαβαίνει κανείς την σπουδαιότητα του προγράμματος "WE SEA MORE", όταν συλλέχθηκαν συνολικά 2.718 κιλά απορριμμάτων από βυθό και ακτή, εκ των οποίων τα 1.065,5 ήταν πλαστικό. Τα υπόλοιπα, κατανέμονται ως εξής:

  • Σύμμεικτα: 473
  • Ύφασμα: 455
  • Scrap (αλουμίνιο & μέταλλο): 425
  • Ελαστικά: 109
  • Γυαλί: 91,5
  • Ξύλο: 69,5
  • Χαρτί: 23,5
  • Επικίνδυνα απόβλητα: 2,5
  • Γόπες: 2
  • Μπαταρίες-αναπτήρες: 1,5

Πρόγραμμα "Mediterranean Cleanup"

Το δεύτερο πρόγραμμα ονομάζεται "Mediterranean Cleanup", με την Nestlé Ελλάς να συνεργάζεται με την «Εναλεία» για δεύτερη χρονιά, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία ενός βιώσιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Η «Εναλεία» εκπαιδεύει και ενθαρρύνει τους ψαράδες να φέρνουν τα πλαστικά που «ψαρεύουν» πίσω στο λιμάνι, συλλέγοντας χιλιάδες κιλά πλαστικού από τον βυθό της θάλασσας κάθε μέρα. Ο Λευτέρης Αραπάκης, Συνιδρυτής της «Εναλείας», μίλησε για το πλαίσιο της συνεργασίας του με την εταιρεία: «Η Nestlé υποστηρίζει το πρόγραμμά μας, "Mediterranean Cleanup", με την "υιοθέτηση" 5 αλιευτικών στον Αργοσαρωνικό, τα οποία έχουν μέχρι στιγμής συλλέξει 12.240 kg απορριμμάτων, εκ των οποίων τα 10.300 kg είναι πλαστικά. Επιπλέον, τη φετινή χρονιά, έχουμε επεκτείνει τη συνεργασία μας και στην περιοχή της Βάρκιζας, από όπου συλλέγουμε τα χρησιμοποιημένα δίχτυα των αλιέων, έτσι ώστε να φροντίσουμε την ανακύκλωσή τους, για να μην καταλήξουν στη θάλασσα ως δίχτυα-φαντάσματα. Η Nestlé με την τεχνογνωσία της, μας καθοδηγεί στην επανένταξη όλο και περισσότερου θαλάσσιου πλαστικού στην κυκλική οικονομία».

Μέχρι στιγμής, οι αλιείς από τη Βάρκιζα έχουν συγκεντρώσει 3.500 κιλά χρησιμοποιημένων διχτυών, τα οποία θα οδηγηθούν για ανακύκλωση. Συνολικά, οι αλιείς που συμμετέχουν στο "Mediterranean Cleanup", έχουν συλλέξει 205.276 κιλά από τη θάλασσα, εκ των οποίων 171.064 κιλά πλαστικών. Περίπου ένα 40% των πλαστικών θα ενταχθεί στην κυκλική οικονομία.

Η Nestlé Ελλάς δεν επαναπαύεται

H Nestlé Ελλάς, γνωρίζοντας πως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να περιμένει, δεσμεύεται για καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο 2050, με πρώτο βήμα τη μείωση τους στο μισό έως το 2030. Η εταιρεία προχωρά σε πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες έως το 2025, με στόχο καμία από τις συσκευασίες της να μην καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή ως απόρριμμα. Η βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Nestlé Ελλάς αποτελούν προτεραιότητες της εδώ και χρόνια και η εταιρεία δουλεύει εντατικά προς την επίτευξη των σημαντικών στόχων που έχει θέσει.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, δήλωσε σχετικά για τις δράσεις της εταιρείας: «Στη Nestlé Ελλάς αναπτύσσουμε και υποστηρίζουμε προγράμματα που στοχεύουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, ακολουθούν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και αναδεικνύουν, όχι μόνο την αναγκαιότητα, αλλά και τη δύναμη της συνεργασίας στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων, όπως είναι η θαλάσσια πλαστική ρύπανση. Με οδηγό τις δεσμεύσεις μας, αξιοποιούμε τη γνώση, τα εφόδια και την εμβέλεια που διαθέτουμε, για να βρούμε νέες λύσεις και να φέρουμε ουσιαστική αλλαγή. Οι δύο αυτές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν όλα εκείνα τα στοιχεία που διέπουν την φιλοσοφία της εταιρείας μας: καινοτομία, τεχνολογία, συνεργασία, σεβασμό για τον άνθρωπο, τις κοινότητές μας, τον πλανήτη».

Sponsored by Nestle

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider