Tip of the Day

Κτηματολόγιο: Πώς βλέπουμε βήμα βήμα τους όρους δόμησης για το ακίνητό μας

23-03-2026 | 09:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κτηματολόγιο: Πώς βλέπουμε βήμα βήμα τους όρους δόμησης για το ακίνητό μας

Μια νέα ψηφιακή δυνατότητα στο maps.ktimatologio.gr κάνει πιο εύκολη την πρώτη αξιολόγηση ενός ακινήτου, καθώς από τις 17 Μαρτίου 2026 ο Ψηφιακός Χάρτης του Ελληνικού Κτηματολογίου εμφανίζει, μέσω διασύνδεσης με τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη του ΤΕΕ, βασικούς όρους δόμησης για κάθε γεωτεμάχιο όπου υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Στόχος της υπηρεσίας είναι να συγκεντρώσει σε ένα σημείο κτηματολογική και πολεοδομική πληροφορία, ώστε ο πολίτης, ο μηχανικός ή ο ενδιαφερόμενος αγοραστής να αποκτά γρηγορότερα μια πρώτη εικόνα για τις δυνατότητες αξιοποίησης του ακινήτου.

Στην πράξη, το πρώτο βήμα είναι να μπούμε στο maps.ktimatologio.gr και να ανοίξουμε τον Ψηφιακό Χάρτη. Από εκεί μπορούμε να αναζητήσουμε το ακίνητο είτε με διεύθυνση, είτε με ΚΑΕΚ, είτε πλοηγούμενοι απευθείας στον χάρτη μέχρι να εντοπίσουμε το σωστό γεωτεμάχιο. Μόλις επιλέξουμε το ακίνητο, η νέα υπηρεσία εμφανίζει σε συνοπτικό πίνακα τις βασικές πολεοδομικές πληροφορίες που έχουν αντληθεί από τα ανοικτά δεδομένα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη του ΤΕΕ.

Το επόμενο βήμα είναι να διαβάσουμε σωστά τα στοιχεία που εμφανίζονται. Στον πίνακα μπορεί να δούμε τις κατηγορίες χρήσεων γης, τον συντελεστή δόμησης, τον συντελεστή κάλυψης, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, τον αριθμό ορόφων και τις προϋποθέσεις αρτιότητας του οικοπέδου. Με αυτόν τον τρόπο, αποκτούμε άμεσα μια πρώτη ένδειξη για το τι επιτρέπεται να γίνει στο ακίνητο και αν υπάρχουν βασικοί περιορισμοί που πρέπει να ληφθούν υπόψη πριν από αγορά, πώληση ή επένδυση.

Αν χρειάζεται πιο αναλυτική διερεύνηση, μπορούμε να μεταβούμε απευθείας στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη του ΤΕΕ μέσα από το ίδιο περιβάλλον. Η διασύνδεση των δύο συστημάτων επιτρέπει την άμεση μετάβαση για να δούμε πιο αναλυτικές πολεοδομικές πληροφορίες, όπου αυτές είναι διαθέσιμες. Αυτό έχει σημασία, καθώς ο συνοπτικός πίνακας λειτουργεί ως εργαλείο πρώτης εκτίμησης και όχι ως πλήρης τεχνικός έλεγχος.

Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί τα στοιχεία δεν εμφανίζονται σε κάθε ακίνητο και σε κάθε περιοχή. Η προβολή τους εξαρτάται από το αν υπάρχουν διαθέσιμα πολεοδομικά δεδομένα. Οι χρήσεις γης εμφανίζονται κυρίως σε περιοχές με εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να μην προβάλλονται καθόλου, ειδικά όταν καλύπτουν πολύ μικρό μέρος του γεωτεμαχίου.

Ανάλογοι περιορισμοί ισχύουν και για τους όρους δόμησης. Στοιχεία όπως συντελεστής δόμησης, κάλυψη, ύψος και αριθμός ορόφων δεν εμφανίζονται σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε μη οριοθετημένους οικισμούς ή όπου δεν υπάρχει εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Επιπλέον, όταν τα δεδομένα καλύπτουν μικρό ποσοστό του ακινήτου είτε δεν εμφανίζονται είτε συνοδεύονται από σχετική ένδειξη ότι ισχύουν μόνο για τμήμα του.

Η αξία της νέας υπηρεσίας είναι ότι μειώνει τη γραφειοκρατία και τον χρόνο αναζήτησης στοιχείων, προσφέροντας άμεση πρόσβαση σε κρίσιμη πληροφορία. Για τον πολίτη σημαίνει πιο γρήγορη και πιο ξεκάθαρη εικόνα πριν από μια απόφαση, ενώ για την αγορά ακινήτων συνολικά αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον, όπου ιδιοκτησία και όροι δόμησης συνδέονται πιο απλά και πιο διαφανώς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:11

Καθελκύστηκε επιτυχώς στη Σαλαμίνα η πλατφόρμα θαλάσσιας επιτήρησης USSPS της ΕΤΜΕ

12:05

Ορκίστηκε βουλευτής ο Βαγγέλης Γιαννακούρας - Πήρε την έδρα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου

11:51

Ο Πούτιν υπέρ της ενίσχυσης της «στρατηγικής σύμπραξης» με την Πιονγκγιάνγκ

11:36

Υπόθεση Παναγόπουλου: Στο αρχείο η υπόθεση για τα αδήλωτα 3,2 εκατ. ευρώ

11:33

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Έλλειμμα τον Ιανουάριο - Άλμα 58,4% για τουριστικές εισπράξεις

11:24

Berenberg: Ο πόλεμος στο Ιράν θα παραταθεί – Ενισχύονται τα σενάρια κλιμάκωσης

11:19

Μνημόνιο Συνεργασίας Metlen και Naval Group για projects υποβρυχίων και φρεγατών

11:15

Qualco: Σύμβαση 58 εκατ. ευρώ για έργο πληροφορικής για ΕΕ

11:08

Goldman Sachs για ΕΚΤ: Δύο αυξήσεις επιτοκίων από 0,25% Απρίλιο και Ιούνιο

10:58

ΔΥΠΑ: Πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας στην 53η «Ημέρα Καριέρας» στο Ηράκλειο

10:50

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Ανάχωμα στις 2.000 μονάδες αναζητά ο Γενικός Δείκτης

10:50

Λιονέλ Ζοσπέν: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας

10:43

Ευρωαγορές: Σε «βαθύ κόκκινο» οι δείκτες λόγω τελεσίγραφου Τραμπ

10:37

Μητσοτάκης: Δέσμη 4 μέτρων στήριξης, 300 εκατ. ευρώ

10:34

Αktor: Απέκτησε το 100% της «Αίολος Εύβοιας Ενεργειακή» έναντι 20 εκατ.

10:29

Nτεμπούτο για το πρώτο «Σκλαβενίτης Food to Go» στο Σύνταγμα

10:26

ΟΗΕ: Η περίοδος 2015-2025 ήταν η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί ποτέ

10:20

Η Ιαπωνία δεν θα ζητήσει από το Ιράν να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

10:12

Καφούνης: Οι ΜμΕ χρειάζονται όχι μόνο σωστή διάγνωση αλλά και ειδικές, άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις

10:12

Παπαθανάσης: Νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων, ύψους 5,785 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ

10:12

Credia: Με τρεις cornerstone επενδυτές προχωρά σε ΑΜΚ 300 εκατ. ευρώ

10:05

Bitcoin: Σε χαμηλό δύο εβδομάδων λόγω πολεμικής έντασης

09:49

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για πληγέντες από φυσικές καταστροφές - Tροπολογία του ΥΠΕΘΟΟ

09:45

Ταχιάος: «Προτεραιότητα οι δημόσιες συγκοινωνίες»

09:43

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Να αναλάβουμε δράση για δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό

09:32

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει νέα μέτρα στήριξης από τις επιπτώσεις του πολέμου

09:26

Κατρακυλά 10% ο χρυσός μετά τη χειρότερη εβδομάδα του από το 1983

09:11

Κτηματολόγιο: Πώς βλέπουμε βήμα βήμα τους όρους δόμησης για το ακίνητό μας

09:09

Πετρέλαιο: Στα 113 δολ. το Brent με φόντο το τελεσίγραφο Τραμπ

09:06

ΚΕΦΙΜ: 7 στους 10 οικονομολόγους λένε «ναι» στις νέες εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ