Tip of the Day

Χρήσιμες οδηγίες για τα Σαρακοστιανά τρόφιμα

02-03-2025 | 09:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρήσιμες οδηγίες για τα Σαρακοστιανά τρόφιμα

Οδηγίες στους καταναλωτές για την αγορά, προμήθεια και συντήρηση των τροφίμων που καταναλώνουν την περίοδο της Σαρακοστής και κυρίως το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας δίνει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και τον χειρισμό τροφίμων που καταναλώνονται την συγκεκριμένη περίοδο.

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε νωπά, είτε κατεψυγμένα, είτε αποψυγμένα. Στα νωπά προσέχουμε:

- Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή, ή οσμή αμμωνίας, ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

- Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

- Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Ακόμη, έχοντας υπόψη ότι η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις διαφορές στα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα όταν τα βλέπουμε ολόκληρα και να μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε, για να αποφύγουμε κάποια πιθανή παραπλάνηση. Τα καλαμάρια και τα θράψαλα έχουν μια χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά στη μορφή του πτερυγίου τους. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους, ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι εύκολη η διάκρισή τους, γιατί τα θράψαλα διαθέτουν δέκα πλοκάμια παρόμοιου μήκους, ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πλοκάμια πιο επιμήκη σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ.

Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιωμένη χροιά, ενώ συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα πάγου. Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα που πωλούνται χύδην, θα πρέπει να διατίθενται στην αρχική συσκευασία τους, η οποία θα πρέπει να φέρει το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) της εγκεκριμένης εγκατάστασης που πραγματοποιήθηκε η απόψυξή τους. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά εκτός από τις ενδείξεις στη συσκευασία τους να έχουν εμφανή δήλωση της αποψυγμένης κατάστασής τους με την αναγραφή της λέξης «αποψυχθέν» στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης. Τονίζεται ότι απαγορεύεται η απόψυξη στα καταστήματα πώλησης.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται νωπά με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται εύκολα αν ισχύουν τα εξής:

- Το κέλυφος είναι κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός κλείνει μόνο του ερμητικά.

-Το περιεχόμενο είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

- Η σάρκα είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού προκαλείται συστολή του σώματος.

Για τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, παρατηρούμε αν η σάρκα τους είναι γυαλιστερή, συνεκτική και αναδίδει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ή δίχως κέλυφος.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Όσον αφορά τα νωπά, ελέγχουμε ότι:

- Δεν έχουν δυσάρεστη οσμή, αλλά αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

-Τα πόδια τους είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

- Η μεμβράνη του θώρακα είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

- Το κεφάλι και ο θώρακας είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και δεν πρέπει να έχουν μαύρες κηλίδες.

- Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που διακρίνεται εύκολα από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουμε κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, προσέχουμε να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Το δημοφιλές σαρακοστιανό γλυκό είναι ο χαλβάς και προϊόντα με χαλβά, στη συσκευασία των οποίου πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα πιθανά αλλεργιογόνα συστατικά. 'Αλλα αγαπημένα σαρακοστιανά εδέσματα είναι το τουρσί, ο ταραμάς, το αυγοτάραχο και το μπρικ. Ο ταραμάς συναντάται σε μορφή πάστας και πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα, την τάγγιση, την πικρή ή ξινή γεύση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:26

Μοχλός τουριστικής ανάπτυξης φέτος τα πανηγύρια

10:14

Ζελένσκι: Προφανής επέκταση του πολέμου από τη Ρωσία

10:09

ΟΗΕ: Οι κυανόκρανοι θα μπορούσαν να αναλάβουν ρόλο αν επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

10:03

Αυστραλία: Επένδυση δισεκατομμυρίων σε ναυπηγείο για κατασκευή στόλου πυρηνοκίνητων υποβρυχίων

09:58

Β. Κορέα: Απειλές προς πάσα κατεύθυνση από την αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν

09:46

Δημοσκόπηση Marc για ΠΘ: 1,7% έδωσε η ΔΕΘ στη ΝΔ - Βρίσκεται στο 31%

09:26

Γερμανία: Τοπικές εκλογές με εθνικό ενδιαφέρον στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία

09:06

Υδρογονάνθρακες: Πιθανοί πόροι 200 δισ. κυβικά μέτρα στο Ιόνιο - Νέα σελίδα στην Κρήτη

08:51

Κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ -Βενεζουέλας: Έφτασαν στο Πουέρτο Ρίκο τα πρώτα F-35

08:40

Άλμα στην κερδοφορία της Barilla Hellas – Η εικόνα στην αγορά ζυμαρικών

08:35

Ανακύκλωση: Οι άπιαστοι στόχοι για την Ελλάδα και το παράδειγμα της Νορβηγίας

08:27

Συντάξεις: Που θα «κλειδώσει» η αύξηση του 2026 - Πόσα κερδίζουν όσοι έχουν προσωπική διαφορά

08:20

Τι θα κάνει η ΕΚΤ με τα επιτόκια - Οι εκτιμήσεις αναλυτών

08:12

Ανανεώσιμες πηγές: «Kόπωση» στην αδειοδότηση νέων έργων – Στροφή στην αποθήκευση

08:00

Τουρισμός: Ικανοποιητικές πληρότητες στην Θεσσαλονίκη - Αγώνας δρόμου για να αυξηθεί η μέση δαπάνη

23:58

Γάζα: Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό

23:28

Συνάντηση εργασίας της Λ. Μενδώνη με τον πρέσβη του Περού στην Αθήνα

23:14

Επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Καστελλόριζο

22:48

Ουκρανία: Τρεις νεκροί στην επαρχία Ντονέτσκ

22:16

Στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος ο Γ. Φλωρίδης

22:09

Ρούμπιο: Απαράδεκτη, λυπηρή και επικίνδυνη η διείσδυση ρωσικών drones στο πολωνικό έδαφος

21:49

Ανδρουλάκης: Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή και το μόνο κόμμα που μπορεί να τη φέρει είναι το ΠΑΣΟΚ

21:47

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 33χρονος για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών

21:24

Πολωνία: Στον αέρα μαχητικά για απειλή από ρωσικά drones

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη τριών ατόμων που πετούσαν μπάζα σε υπαίθριο χώρο

20:57

Αφγανιστάν: Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν στην Καμπούλ για την ανταλλαγή κρατουμένων με τους Ταλιμπάν

20:51

Θεσσαλονίκη: Ανήλικη εκδιδόταν μέσω διαδικτυακής εφαρμογής-Συνελήφθη 30χρονος για ασελγείς πράξεις

20:47

Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι επιστροφές μεταναστών ανάμεσα σε Βρετανία και Γαλλία

20:42

Σύλληψη 23χρονου για ναρκωτικά στον Πειραιά

20:33

Ουκρανική επίθεση κατά ρωσικού συμπλέγματος διυλιστηρίων της Bachneft PJSC NOVOIL