Tip of the Day

Χρήσιμες οδηγίες για τα Σαρακοστιανά τρόφιμα

02-03-2025 | 09:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρήσιμες οδηγίες για τα Σαρακοστιανά τρόφιμα

Οδηγίες στους καταναλωτές για την αγορά, προμήθεια και συντήρηση των τροφίμων που καταναλώνουν την περίοδο της Σαρακοστής και κυρίως το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας δίνει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και τον χειρισμό τροφίμων που καταναλώνονται την συγκεκριμένη περίοδο.

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε νωπά, είτε κατεψυγμένα, είτε αποψυγμένα. Στα νωπά προσέχουμε:

- Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή, ή οσμή αμμωνίας, ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

- Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

- Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Ακόμη, έχοντας υπόψη ότι η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις διαφορές στα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα όταν τα βλέπουμε ολόκληρα και να μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε, για να αποφύγουμε κάποια πιθανή παραπλάνηση. Τα καλαμάρια και τα θράψαλα έχουν μια χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά στη μορφή του πτερυγίου τους. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους, ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι εύκολη η διάκρισή τους, γιατί τα θράψαλα διαθέτουν δέκα πλοκάμια παρόμοιου μήκους, ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πλοκάμια πιο επιμήκη σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ.

Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιωμένη χροιά, ενώ συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα πάγου. Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα που πωλούνται χύδην, θα πρέπει να διατίθενται στην αρχική συσκευασία τους, η οποία θα πρέπει να φέρει το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) της εγκεκριμένης εγκατάστασης που πραγματοποιήθηκε η απόψυξή τους. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά εκτός από τις ενδείξεις στη συσκευασία τους να έχουν εμφανή δήλωση της αποψυγμένης κατάστασής τους με την αναγραφή της λέξης «αποψυχθέν» στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης. Τονίζεται ότι απαγορεύεται η απόψυξη στα καταστήματα πώλησης.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται νωπά με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται εύκολα αν ισχύουν τα εξής:

- Το κέλυφος είναι κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός κλείνει μόνο του ερμητικά.

-Το περιεχόμενο είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

- Η σάρκα είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού προκαλείται συστολή του σώματος.

Για τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, παρατηρούμε αν η σάρκα τους είναι γυαλιστερή, συνεκτική και αναδίδει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ή δίχως κέλυφος.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Όσον αφορά τα νωπά, ελέγχουμε ότι:

- Δεν έχουν δυσάρεστη οσμή, αλλά αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

-Τα πόδια τους είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

- Η μεμβράνη του θώρακα είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

- Το κεφάλι και ο θώρακας είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και δεν πρέπει να έχουν μαύρες κηλίδες.

- Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που διακρίνεται εύκολα από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουμε κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, προσέχουμε να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Το δημοφιλές σαρακοστιανό γλυκό είναι ο χαλβάς και προϊόντα με χαλβά, στη συσκευασία των οποίου πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα πιθανά αλλεργιογόνα συστατικά. 'Αλλα αγαπημένα σαρακοστιανά εδέσματα είναι το τουρσί, ο ταραμάς, το αυγοτάραχο και το μπρικ. Ο ταραμάς συναντάται σε μορφή πάστας και πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα, την τάγγιση, την πικρή ή ξινή γεύση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:00

Ρούμπιο: «Αισιοδοξία» για το σχέδιο απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Γάζα

08:59

ΔΙΜΕΑ: Πρόστιμα 70.000 ευρώ από τους ελέγχους στην αγορά τον Οκτώβριο

08:57

Προς νέο ρεκόρ οι εκπομπές CO2 εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων

08:53

Λαβρόφ: Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θα προβούν σε ενέργειες που θα κλιμάκωναν τον πόλεμο στην Ουκρανία

08:52

Στα Μέγαρα ο Κυρ. Μητσοτάκης - Θα μιλήσει στην παραλαβή πυροσβεστικών αεροσκαφών

08:36

Helleniq Energy: Υπό εξέταση η νέα μονάδα αέριου & το FSRU στη Θεσσαλονίκη – Aναβάθμιση της μονάδας στη Θίσβη

08:30

Γιατί δεν ρισκάρει στις επενδύσεις του ο ΛεΜπρόν Τζέιμς

08:25

Στην τελική ευθεία η «ΑΑΔΕ της αγοράς»

08:15

COP30: Ελπίδες, εντάσεις και αβεβαιότητες στη σκιά του Αμαζονίου

08:00

Πώς σχεδιάζεται η σύνδεση του ΟΣΕ με ΒΙ.ΠΕ. Μαγνησίας - Αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου

07:52

ΕΦΚΑ: Ολοταχώς για νέο ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων - Πάνω από 190.000 αιτήσεις έως τις 31/10

07:45

Γερουλάνος: Το Υπερταμείο πρέπει να κλείσει - Νέα στρατηγική για τη δημόσια περιουσία

07:44

Τέλος το shutdown στις ΗΠΑ, ο Τραμπ υπέγραψε το νομοσχέδιο

07:39

Η επιτυχία Κουμουτσάκου - Η αποτυχία Ανδρουλάκη - Το δύσκολο σαββατοκύριακο Παπαστεργίου χωρίς τη Σούλα

07:30

Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Γεωπολιτική «ασπίδα» μέσω ισχυρών επενδυτών - Νέες καθυστερήσεις

07:22

Τι «τρέχει» με το πολύπαθο σιδηροδρομικό έργο στα Σεπόλια (υπογειοποίηση) που διχοτομεί την Αθήνα

07:15

Βαθύτερο «κούρεμα» για δάνεια σε ελβετικό προωθεί η κυβέρνηση

07:10

Ψηφιακό Τέλος: Πώς εφαρμόζεται σε μισθώσεις ακινήτων, δάνεια, επιταγές - Tι ισχύει για το Κτηματολόγιο

07:08

Καμία χειραγώγηση στο ρεύμα - Νέα για τους δανειολήπτες - Η σύνδεση του ΟΛΘ

23:55

Γερμανία: Κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τους Ουκρανούς, αποφάσισε η κυβέρνηση

23:47

Βραζιλία: Ξεκίνησαν εκ νέου οι εργασίες της COP30 μετά τις συγκρούσεις με αυτόχθονες διαδηλωτές

23:35

Μαχμούντ Αμπάς: Να ζήσουν πλάι πλάι το Κράτος της Παλαιστίνης και το Κράτος του Ισραήλ

23:20

Το Βερολίνο ζητά από την Ουκρανία «αποφασιστικά μέτρα» κατά της διαφθοράς

23:10

Wall Street: Ο Dow Jones έκλεισε για πρώτη φορά πάνω από τις 48.000 μονάδες

23:00

Η Amazon κλήθηκε για εξηγήσεις από τη Σουηδία για την πώληση κούκλων του σεξ με παιδική εμφάνιση

22:41

Βόρεια Μακεδονία: Αβέβαιο το μέλλον της Lukoil στη χώρα

22:26

Τέμπη: Σε απολογία καλούνται οι Χρ. Τριαντόπουλος και Κ. Αγοραστός

22:23

Τραμπ: Οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να εκτρέψουν την προσοχή από τα λάθη τους με τα email του Έπστιν

22:09

Helleniq Energy: Enerwave το όνομα της «νέας Elpedison» – Στόχος για διπλασιασμό μεριδίων και διεθνή παρουσία

22:06

Χρυσός: Κέρδη σχεδόν 2% εν αναμονή της λήξης του shutdown