Tip of the Day

Χρήσιμες οδηγίες για τα Σαρακοστιανά τρόφιμα

02-03-2025 | 09:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρήσιμες οδηγίες για τα Σαρακοστιανά τρόφιμα

Οδηγίες στους καταναλωτές για την αγορά, προμήθεια και συντήρηση των τροφίμων που καταναλώνουν την περίοδο της Σαρακοστής και κυρίως το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας δίνει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και τον χειρισμό τροφίμων που καταναλώνονται την συγκεκριμένη περίοδο.

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε νωπά, είτε κατεψυγμένα, είτε αποψυγμένα. Στα νωπά προσέχουμε:

- Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή, ή οσμή αμμωνίας, ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

- Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

- Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Ακόμη, έχοντας υπόψη ότι η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις διαφορές στα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα όταν τα βλέπουμε ολόκληρα και να μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε, για να αποφύγουμε κάποια πιθανή παραπλάνηση. Τα καλαμάρια και τα θράψαλα έχουν μια χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά στη μορφή του πτερυγίου τους. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους, ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι εύκολη η διάκρισή τους, γιατί τα θράψαλα διαθέτουν δέκα πλοκάμια παρόμοιου μήκους, ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πλοκάμια πιο επιμήκη σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ.

Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιωμένη χροιά, ενώ συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα πάγου. Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα που πωλούνται χύδην, θα πρέπει να διατίθενται στην αρχική συσκευασία τους, η οποία θα πρέπει να φέρει το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) της εγκεκριμένης εγκατάστασης που πραγματοποιήθηκε η απόψυξή τους. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά εκτός από τις ενδείξεις στη συσκευασία τους να έχουν εμφανή δήλωση της αποψυγμένης κατάστασής τους με την αναγραφή της λέξης «αποψυχθέν» στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης. Τονίζεται ότι απαγορεύεται η απόψυξη στα καταστήματα πώλησης.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται νωπά με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται εύκολα αν ισχύουν τα εξής:

- Το κέλυφος είναι κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός κλείνει μόνο του ερμητικά.

-Το περιεχόμενο είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

- Η σάρκα είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού προκαλείται συστολή του σώματος.

Για τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, παρατηρούμε αν η σάρκα τους είναι γυαλιστερή, συνεκτική και αναδίδει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ή δίχως κέλυφος.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Όσον αφορά τα νωπά, ελέγχουμε ότι:

- Δεν έχουν δυσάρεστη οσμή, αλλά αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

-Τα πόδια τους είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

- Η μεμβράνη του θώρακα είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

- Το κεφάλι και ο θώρακας είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και δεν πρέπει να έχουν μαύρες κηλίδες.

- Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που διακρίνεται εύκολα από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουμε κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, προσέχουμε να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Το δημοφιλές σαρακοστιανό γλυκό είναι ο χαλβάς και προϊόντα με χαλβά, στη συσκευασία των οποίου πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα πιθανά αλλεργιογόνα συστατικά. 'Αλλα αγαπημένα σαρακοστιανά εδέσματα είναι το τουρσί, ο ταραμάς, το αυγοτάραχο και το μπρικ. Ο ταραμάς συναντάται σε μορφή πάστας και πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα, την τάγγιση, την πικρή ή ξινή γεύση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:51

Πιερρακάκης: Βάζουμε τέλος στις χρονοβόρες αντιδικίες του Δημοσίου με τους πολίτες

11:50

Η Ρωσία είναι έτοιμη για «σοβαρές» συνομιλίες με την Ουκρανία - Έφτασε η αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη

11:29

Με Alpha Bank και Coca-Cola HBC η απόπειρα για νέα υψηλά στο ΧΑ

11:27

Τσιάρας: Η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, άξονας για το μέλλον της αγροδιατροφής

11:22

Ζαχαράκη: Καμία υπαναχώρηση στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών - 10.000 διορισμοί το καλοκαίρι

11:20

Στις ΗΠΑ σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

11:20

Πτώση τζίρου 5% στο εξάμηνο για Thyssenkrupp - Ισχυρές πιέσεις στη μετοχή

11:17

Κεραμέως: Έως το τέλος του 2025 ο οδικός χάρτης για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας

11:14

Το Digital World Summit Greece φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο του διαλόγου για την Τεχνητή Νοημοσύνη

11:09

Πάνω από ένα δισ. άνθρωποι βιώνουν ατμοσφαιρική ρύπανση από πυρκαγιές σε εσωτερικούς χώρους

11:02

ΝΑΤΟ: Η Γερμανία στηρίζει την πρόταση Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ

11:01

Απώλειες άνω του 3% για το πετρέλαιο μετά τις ενδείξεις για συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

10:59

Επίσκεψη Στάρμερ στην Αλβανία για την παράνομη μετανάστευση

10:59

Howden Agents: Εξαγορά της CERESOLE Insurance Agents

10:54

Ox Horn campus: Ένα ταξίδι στην πόλη τεχνολογίας της HUAWEI στην Κίνα

10:53

Εκτέλεση προϋπολογισμού: Συνεχίζονται τα υπερέσοδα από τους φόρους - Πάνω από τους στόχους το πλεόνασμα

10:49

Τραμπ: Πολύ κοντά σε μια πυρηνική συμφωνία με το Ιράν - Μπορεί να πάει αύριο στην Κωνσταντινούπολη

10:46

Τι είναι το ψηφιακό αποτύπωμα άνθρακα και πώς μπορούμε να το μειώσουμε

10:44

Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα: Ξεκινούν οι αιτήσεις των προμηθευτών

10:44

Νέα πτώση στις ευρωαγορές

10:32

Summer Youth Academy του The Hellenic Initiative: Χρυσός χορηγός το Giant Heart της Novibet

10:30

Alpha Services and Holdings: Επενδυτική βαθμίδα από τη Scope Ratings

10:29

Στην Κομισιόν η πρόταση αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης

10:22

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 vouchers παιδικών κατασκηνώσεων

10:16

Γάζα: 50 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς

10:04

Ρεκόρ κερδών και εισροών το 1ο τρίμηνο για Allianz με ώθηση από Pimco

09:53

Ο πρόεδρος του Χάρβαρντ θα μειώσει εθελουσίως τον μισθό του κατά 25%

09:41

Deutsche Telekom: Άλμα 43,5% στα καθαρά κέρδη το α' τρίμηνο - Στα 2,8 δισ. ευρώ

09:29

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Ρούτε: Η μπάλα στα πόδια της Μόσχας για διαπραγματεύσεις με Κίεβο

09:24

Hilton: Εγκαίνια για το νέο Garden Inn της Συγγρού και νέα σχέδια για την Κρήτη