Tip of the Day

Χρήσιμες οδηγίες για τα Σαρακοστιανά τρόφιμα

02-03-2025 | 09:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρήσιμες οδηγίες για τα Σαρακοστιανά τρόφιμα

Οδηγίες στους καταναλωτές για την αγορά, προμήθεια και συντήρηση των τροφίμων που καταναλώνουν την περίοδο της Σαρακοστής και κυρίως το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας δίνει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και τον χειρισμό τροφίμων που καταναλώνονται την συγκεκριμένη περίοδο.

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε νωπά, είτε κατεψυγμένα, είτε αποψυγμένα. Στα νωπά προσέχουμε:

- Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή, ή οσμή αμμωνίας, ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

- Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

- Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Ακόμη, έχοντας υπόψη ότι η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις διαφορές στα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα όταν τα βλέπουμε ολόκληρα και να μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε, για να αποφύγουμε κάποια πιθανή παραπλάνηση. Τα καλαμάρια και τα θράψαλα έχουν μια χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά στη μορφή του πτερυγίου τους. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους, ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι εύκολη η διάκρισή τους, γιατί τα θράψαλα διαθέτουν δέκα πλοκάμια παρόμοιου μήκους, ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πλοκάμια πιο επιμήκη σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ.

Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιωμένη χροιά, ενώ συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα πάγου. Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα που πωλούνται χύδην, θα πρέπει να διατίθενται στην αρχική συσκευασία τους, η οποία θα πρέπει να φέρει το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) της εγκεκριμένης εγκατάστασης που πραγματοποιήθηκε η απόψυξή τους. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά εκτός από τις ενδείξεις στη συσκευασία τους να έχουν εμφανή δήλωση της αποψυγμένης κατάστασής τους με την αναγραφή της λέξης «αποψυχθέν» στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης. Τονίζεται ότι απαγορεύεται η απόψυξη στα καταστήματα πώλησης.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται νωπά με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται εύκολα αν ισχύουν τα εξής:

- Το κέλυφος είναι κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός κλείνει μόνο του ερμητικά.

-Το περιεχόμενο είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

- Η σάρκα είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού προκαλείται συστολή του σώματος.

Για τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, παρατηρούμε αν η σάρκα τους είναι γυαλιστερή, συνεκτική και αναδίδει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ή δίχως κέλυφος.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Όσον αφορά τα νωπά, ελέγχουμε ότι:

- Δεν έχουν δυσάρεστη οσμή, αλλά αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

-Τα πόδια τους είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

- Η μεμβράνη του θώρακα είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

- Το κεφάλι και ο θώρακας είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και δεν πρέπει να έχουν μαύρες κηλίδες.

- Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που διακρίνεται εύκολα από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουμε κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, προσέχουμε να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Το δημοφιλές σαρακοστιανό γλυκό είναι ο χαλβάς και προϊόντα με χαλβά, στη συσκευασία των οποίου πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα πιθανά αλλεργιογόνα συστατικά. 'Αλλα αγαπημένα σαρακοστιανά εδέσματα είναι το τουρσί, ο ταραμάς, το αυγοτάραχο και το μπρικ. Ο ταραμάς συναντάται σε μορφή πάστας και πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα, την τάγγιση, την πικρή ή ξινή γεύση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:40

BriQ: Στο ταμπλό του ΧΑ οι νέες μετοχές από επανεπένδυση του μερίσματος

09:34

Intralot: Στα 90,1 εκατ. τα AEBITDA στο εννεάμηνο - Πώς θα απαντήσει στην αύξηση φόρων στη Βρετανία

09:33

MIT: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί ήδη να αντικαταστήσει το 11,7% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ

09:29

European Innovation Solutions: Ανάπτυξη 15% με στροφή στην τεχνολογία και την άμυνα - Στο στόχαστρο εξαγορές

09:10

ΗΠΑ: Ποιος είναι ο ύποπτος που πυροβόλησε στρατιώτες της Εθνοφρουράς στην Ουάσινγκτον

09:00

Κίνα: Τρένο έπεσε πάνω σε εργαζόμενους - 11 νεκροί

08:44

Διεθνής Αμνηστία: Έκκληση στις πολυεθνικές ένδυσης να προστατεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων

08:38

Γάζα: Η Χαμάς ζητά να αφεθούν να φύγουν μαχητές της αποκλεισμένοι σε υπόγειες σήραγγες

08:23

Martin Brandenburger: Νέες επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ για τη Lidl Ελλάς

08:18

Ο Τραμπ σκληραίνει κι άλλο την αντιμεταναστευτική πολιτική -«Τρομοκρατική ενέργεια» η επίθεση στους φρουρούς

08:16

Φλόγες στον Ουρανό: Οι συγκλονιστικές εικόνες από τους φλεγόμενους ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ

08:10

Οι 10 κορυφαίες χώρες σε ταλέντα στον κόσμο

08:09

Πώς να κάνετε ασφαλείς αγορές την Black Friday και την Cyber Monday

08:07

«Να είμαστε έτοιμοι για βέτο»: Το μήνυμα Ντεβέσα για τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

08:00

Ωριμάζει περιβαλλοντικά η mega ΣΔΙΤ 765 εκατ. για τις νέες Φυλακές Ασπροπύργου

07:58

LNG: Η Ελλάδα γίνεται κόμβος – «Συνωστισμός» στη Ρεβυθούσα μέχρι τουλάχιστον το 2034

07:52

Βαθαίνει η κρίση: Οι προμηθευτές στο πλευρό των αγροτών - Κάποιοι δεν πάνε Agrotica

07:50

Ελλάδα και απόβλητα: Το ευρωπαϊκό καμπανάκι για μια χώρα που τρέχει πίσω από τον χρόνο

07:47

Ευβοϊκή Ζύμη: Νέα έδρα στο Σχηματάρι και αλλαγή σελίδας με τη «σφραγίδα» του Halcyon Equity Partners

07:46

Εγνατία Οδός – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πώς «μπαίνει» στην τελική ευθεία η σύμβαση 1,35 δισ. – Ο «επιβαρυμένος» οδικός άξονας

07:42

ΕΠΑ 2026-2030: Έργα 12,8 δισ. ευρώ για την επόμενη πενταετία από το εθνικό ΠΔΕ

07:35

Επιστροφή ενοικίου: Έφτασε η ώρα της πληρωμής - «Κλειδί» το ΙΒΑΝ

07:33

Συλλογικές Συμβάσεις: Πότε θα επεκτείνονται οι συμφωνίες για τους μισθούς- Τι αλλάζει σε μετενέργεια και διαιτησία

07:26

Σήμερα η έκτακτη σύσκεψη για τη λειψυδρία στην Αττική – Στο «κόκκινο» οι ταμιευτήρες

07:25

Λίγο πριν τον πανικό για το νερό στην Αθήνα - Το κατηγορώ Παπασταύρου στον Αλέξη Τσίπρα - Ακεφιές στο Σεράφειο

07:11

Ψηφίζει Ελλάδα η JP Morgan - Επιστροφές κεφαλαίου - Πτώση λόγω Βρετανίας

23:45

Ελλάδα στη ΓΣ ΟΗΕ: Σαφής δέσμευση για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

23:28

Ουκρανία: Συμφωνία με το ΔΝΤ για πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας 8,2 δισ. δολαρίων

23:14

Τέταρτη ημέρα κερδών στη Wall Street - Ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο

23:01

Ο Καναδάς επιβάλλει νέους δασμούς στον αμερικανικό χάλυβα από 26 Δεκεμβρίου