Tip of the Day

Χρήσιμες οδηγίες για τα Σαρακοστιανά τρόφιμα

02-03-2025 | 09:07
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Χρήσιμες οδηγίες για τα Σαρακοστιανά τρόφιμα

Οδηγίες στους καταναλωτές για την αγορά, προμήθεια και συντήρηση των τροφίμων που καταναλώνουν την περίοδο της Σαρακοστής και κυρίως το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας δίνει με ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή και τον χειρισμό τροφίμων που καταναλώνονται την συγκεκριμένη περίοδο.

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Τα βρίσκουμε στην αγορά, είτε νωπά, είτε κατεψυγμένα, είτε αποψυγμένα. Στα νωπά προσέχουμε:

- Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή, ή οσμή αμμωνίας, ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν, αλλά να αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

- Η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, ενώ τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.

- Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή ενώ τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Ακόμη, έχοντας υπόψη ότι η αξία του καλαμαριού είναι υπερδιπλάσια από αυτή του θράψαλου, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας τις διαφορές στα χαρακτηριστικά ανάμεσα στα καλαμάρια και τα θράψαλα όταν τα βλέπουμε ολόκληρα και να μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε, για να αποφύγουμε κάποια πιθανή παραπλάνηση. Τα καλαμάρια και τα θράψαλα έχουν μια χαρακτηριστική μορφολογική διαφορά στη μορφή του πτερυγίου τους. Τα καλαμάρια έχουν ένα ρομβοειδές πτερύγιο που εκτείνεται στο μεγαλύτερο μήκος του σώματός τους, ενώ το πτερύγιο στα θράψαλα είναι τριγωνικού σχήματος και πιο πεπλατυσμένο. Όταν τα δύο είδη εκτίθενται νωπά πάνω στον πάγο είναι εύκολη η διάκρισή τους, γιατί τα θράψαλα διαθέτουν δέκα πλοκάμια παρόμοιου μήκους, ενώ τα καλαμάρια έχουν δύο χαρακτηριστικά πλοκάμια πιο επιμήκη σε σχέση με τα υπόλοιπα οκτώ.

Τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) κεφαλόποδα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιωμένη χροιά, ενώ συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα πάγου. Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να έχει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος.

Τα αποψυγμένα αλιεύματα που πωλούνται χύδην, θα πρέπει να διατίθενται στην αρχική συσκευασία τους, η οποία θα πρέπει να φέρει το σήμα αναγνώρισης (οβάλ σφραγίδα) της εγκεκριμένης εγκατάστασης που πραγματοποιήθηκε η απόψυξή τους. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά εκτός από τις ενδείξεις στη συσκευασία τους να έχουν εμφανή δήλωση της αποψυγμένης κατάστασής τους με την αναγραφή της λέξης «αποψυχθέν» στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης. Τονίζεται ότι απαγορεύεται η απόψυξη στα καταστήματα πώλησης.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται νωπά με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται εύκολα αν ισχύουν τα εξής:

- Το κέλυφος είναι κλειστό και ανοίγει πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός κλείνει μόνο του ερμητικά.

-Το περιεχόμενο είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.

- Η σάρκα είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού προκαλείται συστολή του σώματος.

Για τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, παρατηρούμε αν η σάρκα τους είναι γυαλιστερή, συνεκτική και αναδίδει μυρωδιά θάλασσας. Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ή δίχως κέλυφος.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα. Όσον αφορά τα νωπά, ελέγχουμε ότι:

- Δεν έχουν δυσάρεστη οσμή, αλλά αναδίδουν την χαρακτηριστική οσμή της θάλασσας.

-Τα πόδια τους είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.

- Η μεμβράνη του θώρακα είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.

- Το κεφάλι και ο θώρακας είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και δεν πρέπει να έχουν μαύρες κηλίδες.

- Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, κάτι που διακρίνεται εύκολα από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουμε κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, προσέχουμε να είναι ακέραιες και σφραγισμένες, χωρίς βαθουλώματα ή διογκώσεις.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Το δημοφιλές σαρακοστιανό γλυκό είναι ο χαλβάς και προϊόντα με χαλβά, στη συσκευασία των οποίου πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα πιθανά αλλεργιογόνα συστατικά. 'Αλλα αγαπημένα σαρακοστιανά εδέσματα είναι το τουρσί, ο ταραμάς, το αυγοτάραχο και το μπρικ. Ο ταραμάς συναντάται σε μορφή πάστας και πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα, την τάγγιση, την πικρή ή ξινή γεύση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:41

ΑΑΔΕ: Παραποιημένα προϊόντα, «λουκέτα» και πρόστιμα σε τουριστικούς προορισμούς

16:35

Γουίλιαμς (Fed): Η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα είναι «ζωντανή» - Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων

16:27

Έρευνα ανιχνεύει τοξικά χημικά και φυτοφάρμακα σε ελληνικά αυγά

16:27

Καύσιμα: Πόσο θα πληρώσουν για την επιστροφή από τις διακοπές οι Έλληνες

16:23

IME-ΓΣΕΒΕΕ: Το 50% των επιχειρήσεων ανέφερε μείωση του κύκλου εργασιών το πρώτο εξάμηνο

16:14

Κομισιόν: Θετική αλλαγή στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης - 806 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν στην ΕΕ το 2023

16:13

Μαρινάκης: Το ΠΑΣΟΚ «έχει λησμονήσει τον πολιτικό πολιτισμό»

16:11

Ουκρανία: Προκηρύσσει διαγωνισμό για το κοίτασμα λιθίου «Ντόμπρα» - Το πρώτο έργο με το κοινό fund με τις ΗΠΑ

16:03

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά Νετανιάχου για αναγνώριση Γενοκτονίας των Αρμενίων: «Συγκαλύπτει τα εγκλήματα του»

15:58

Χατζηδάκης: Ξεκινούν την Πέμπτη 4/9 τα δοκιμαστικά δρομολόγια προς Καλαμαριά

15:51

Έγκριση της λενακαπαβίρης από την ΕΕ - Ανοίγει βηματισμό η πρόληψη του HIV/AIDS

15:45

Ζελένσκι: Eίναι καιρός να γίνουν συνομιλίες ηγετών για τα χρονοδιαγράμματα για τις εγγυήσεις ασφαλείας

15:36

Δημόσιοι υπάλληλοι: Δυνατότητα συνυπηρέτησης με εργαζόμενο ιδιωτικού τομέα, για τρίτεκνους και πολύτεκνους

15:18

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Ιουλίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

15:12

Πεσκόφ: Δεν θα αποδεχτούμε την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία

15:07

Iσραηλινός στρατός: Αναπόφευκτη η εκκένωση της πόλης της Γάζας

15:00

Γεωργιάδης: Ψευδή τα περί δήθεν επικινδυνότητας στα χειρουργεία «Άγιου Σάββα»

14:55

Επίσκεψη του Ιβάν Σαββίδη στις εγκαταστάσεις του ΟΛΘ

14:48

Σδούκου: Οι εξαγγελίες της ΔΕΘ θα έχουν φιλολαϊκό χαρακτήρα με σαφές κοινωνικό πρόσημο

14:39

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 4 Περιφέρειες αύριο Πέμπτη

14:31

Κικίλιας για ΑΙΓΙΣ 2: Νέα σκάφη και σύγχρονος εξοπλισμός στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης

14:22

ΟΠΕΚΕΠΕ: Nέος προσωρινός πρόεδρος ο Γ. Καββαδάς

14:14

Δανία: Ανεστάλησαν οι διεθνείς πτήσεις από το αεροδρόμιο Νουούκ στη Γροιλανδία

14:13

Ασφαλιστικές: Αύξηση ενεργητικού 2,1% στο δεύτερο τρίμηνο

14:12

Τσιάρας: Την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

13:56

Κοντογεώργης για ΔΕΘ: Οικονομική ανάπτυξη με αισθητή αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών

13:54

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στο Λαύριο

13:49

Υπόθεση Novartis: Την ενοχή των Κελέση - Σαράφη για ψευθείς καταθέσεις ζήτησε η εισαγγελέας

13:43

Κεραμέως: Προς όφελος εργαζομένων και επιχειρήσεων οι αλλαγές στο Εργασιακό

13:34

ΔΥΠΑ: 161 εργαστήρια ομαδικής συμβουλευτικής τον Σεπτέμβριο