Tip of the Day

Πώς η τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται «όπλο» στα χέρια κυβερνοεγκληματιών

10-01-2025 | 08:19
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς η τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται «όπλο» στα χέρια κυβερνοεγκληματιών

Η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ριζικά τις βιομηχανίες παγκοσμίως. Παρά τις ευκαιρίες που δημιουργεί για μεγαλύτερη καινοτομία και αποτελεσματικότητα, προσφέρει επίσης στους κυβερνοεγκληματίες νέες δυνατότητες. Από την αυτοματοποίηση επιθέσεων μέχρι την παραβίαση συστημάτων υψίστης ασφαλείας, η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητα ισχυρό όπλο για τους χάκερς, καθιστώντας τις επιχειρήσεις ευάλωτες σε πρωτοφανείς απειλές.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Kaspersky που πραγματοποιήθηκε σε επαγγελματίες ασφάλειας πληροφοριών από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις παγκοσμίως, το 46% των ερωτηθέντων πιστεύει πως στην πλειονότητα των κυβερνοεπιθέσεων που δέχτηκαν οι οργανισμοί τους τους τελευταίους 12 μήνες χρησιμοποιήθηκαν τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης.

Παρακάτω, θα αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, τις συνέπειες για τις εταιρείες που πέφτουν θύματα τέτοιων επιθέσεων, καθώς και τις μεθόδους προστασίας των εταιρικών υποδομών.

Πώς οι κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν την Τεχνητή Νοημοσύνη

Η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει στους κυβερνοεγκληματίες να επιτίθενται στους στόχους τους με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια. Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις είναι ο επαναστατικός τρόπος με τον οποίο η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αυτοματοποιήσει τις εκστρατείες phishing και κοινωνικής μηχανικής. Χρησιμοποιώντας εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, οι hackers μπορούν πλέον να αναλύουν δεδομένα εργαζομένων σε βάθος, σχετικά με τις θέσεις τους στην εταιρεία, τα πρότυπα συμπεριφοράς στις επικοινωνίες τους και τη δραστηριότητά τους στα κοινωνικά δίκτυα, δημιουργώντας έτσι εξαιρετικά εξατομικευμένες και πειστικές τακτικές κοινωνικής μηχανικής.

Είναι επίσης ανησυχητικό το ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία ψεύτικου περιεχομένου ήχου και βίντεο (deepfake), το οποίο μιμείται τη φωνή και την εμφάνιση διευθυνόντων συμβούλων ή άλλων στελεχών σε απάτες. Επιπλέον, η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει στους επιτιθέμενους να παρακάμπτουν τα παραδοσιακά συστήματα ασφαλείας.

Με τη χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης μπορούν να δοκιμάζουν σε πραγματικό χρόνο όλες τις πιθανές παραλλαγές μιας επίθεσης, αποφεύγοντας πιο αποτελεσματικά την ανίχνευση από λογισμικά κυβερνοασφάλειας και firewalls.

Η Έκταση των Απειλών και το Κόστος για τις Επιχειρήσεις

Η εμφάνιση επιθέσεων βασισμένων στην Τεχνητή Νοημοσύνη θέτει πια σε αυξημένο κίνδυνο όλες τις κατηγορίες και τα μεγέθη επιχειρήσεων. Παρόλο που στο παρελθόν ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να μην θεωρούνταν στόχοι, η Τεχνητή Νοημοσύνη επιτρέπει στους επιτιθέμενους να επεκτείνουν τις εκστρατείες τους. Οι κυβερνοεγκληματίες μπορούν με ελάχιστη προσπάθεια να επιτίθενται ταυτόχρονα σε χιλιάδες εταιρείες. Οι επιθέσεις πλέον πραγματοποιούνται πιο αποτελεσματικά, καλύπτοντας τα ίχνη που οδηγούν στην προέλευση της κακόβουλης ενέργειας.

Η ζημιά που σχετίζεται με επιθέσεις βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να είναι σοβαρή, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και στη φήμη των επιχειρήσεων. Ακολουθούν επίσης πιθανώς πρόστιμα και νομικά έξοδα, καθώς και μακροπρόθεσμη ζημιά στην εμπιστοσύνη των πελατών — ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο σε τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η υγειονομική περίθαλψη και οι νομικές υπηρεσίες, όπου η εχεμύθεια και η εμπιστοσύνη των καταναλωτών έχουν μεγάλη βαρύτητα.

Πώς μπορούν να προστατευτούν οι επιχειρήσεις

Για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή των κυβερνοεγκλημάτων που πραγματοποιούνται με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, οι επιχειρήσεις πρέπει να επικεντρωθούν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου κυβερνοασφάλειας, αντί να βασίζονται μόνο σε λύσεις που υποστηρίζονται από Τεχνητή Νοημοσύνη. Τα εργαλεία AI δεν αρκούν από μόνα τους, παρότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην παρακολούθηση απειλών σε πραγματικό χρόνο και την ανίχνευσή τους.

Η αποτελεσματικότητα στην κυβερνοασφάλεια απαιτεί μια πολυδιάστατη προσέγγιση που περιλαμβάνει προηγμένα εργαλεία ασφαλείας, τακτική εκπαίδευση των εργαζομένων και προληπτικό σχεδιασμό για την αντίδραση σε περιστατικά. Μόνο με τον κατάλληλο συνδυασμό τεχνολογίας, εκπαίδευσης και προετοιμασίας μπορούν οι επιχειρήσεις να χτίσουν την αναγκαία ανθεκτικότητα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτουν οι ολοένα και πιο εξελιγμένες απειλές της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:47

Συρία: Εκτίμηση για παραγωγή φυσικού αερίου 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων στα τέλη του 2026

21:18

Γρεβενά: Εξιχνιάστηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα κλοπή από μονή

20:58

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας σε εορταστικές εκδηλώσεις για το Χάνουκα σε όλο τον κόσμο μετά τη φονική επίθεση στο Σίδνεϊ

20:47

Διεθνείς αντιδράσεις για την τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία

20:39

Τραμπ: Καθαρά αντισημιτική ενέργεια η επίθεση στο Σίδνεϊ

20:30

Ολοκληρώθηκε η διήμερη σύνοδος των προέδρων ΔΕΕΠ και ΔΗΜΤΟ της ΝΔ

20:20

Αγροτικά μπλόκα: Κανονικά η διέλευση των οχημάτων από τους συνοριακούς σταθμούς στη Β.Ελλάδα, εκτός από Ευζώνους

20:02

Δένδιας: Η τρομοκρατική επίθεση στη γιορτή του Χανουκά στο Σίδνεϊ προκαλεί τον αποτροπιασμό μας

19:46

Νετανιάχου: Η κυβέρνηση της Αυστραλίας «έριξε λάδι στη φωτιά του αντισημιτισμού»

19:37

Χρυσοχοΐδης:Τεράστια η δραστηριότητα ελληνικού FBI - Στον ΟΠΕΚΕΠΕ ήλεγξε 6.000 ατομικά ΑΦΜ

19:32

Παπασταύρου: Ο φετινός Προϋπολογισμός είναι εφαλτήριο για ένα νέο κεφάλαιο οικονομικής προόδου

19:00

Το «μέταλλο του διαβόλου» σαρώνει τις αγορές - Αναλυτές βλέπουν το ασήμι στα 100 δολάρια

18:57

Μακέδος (ΤΜΕΔΕ): Υποδομές για τις επόμενες γενιές - Η στρατηγική που θωρακίζει τη βιωσιμότητα της χώρας

18:45

Ανδρουλάκης για τρομοκρατική επίθεση στην Αυστραλία: Απολύτως καταδικαστέες η μισαλλοδοξία και η τυφλή βία

18:32

Χατζηδάκης για αγρότες: Τα προβλήματα απαιτούν διάλογο, δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση με τελεσίγραφα

18:22

Μελόνι: Από την πρώτη ημέρα ήμασταν στο πλευρό της Ουκρανίας

18:06

Στα χέρια του πρωθυπουργού η λίστα με τα αιτήματα των αγροτών

17:59

Κωνσταντοπούλου: Οι αγρότες πήραν μια αξιοπρεπή απόφαση, να μην ενδώσουν στην κοροϊδία του πρωθυπουργού

17:52

Χρυσοχοΐδης για τη στάση της αστυνομίας στις αγροτικές κινητοποιήσεις: Η ΕΛΑΣ δεν διαθέτει πλαστικές σφαίρες

17:41

Μαρινάκης: Αν το 2027 δεν πετύχουμε τους στόχους μας, τότε είμαι βέβαιος, ότι όλα όσα συζητάμε δεν θα είναι δεδομένα

17:25

Πετραλιάς: Προϋπολογισμός με έντονα μεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά

17:00

Το 9,5% των Ελλήνων βιώνει «καταστροφικές» ιδιωτικές δαπάνες υγείας - Η χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη

16:46

Wall Street: Εν αναμονή κρίσιμων στοιχείων που θα της δώσουν κατεύθυνση

16:25

ΙΣΑ: Πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Μεταπτυχιακό Σεμινάριο «Η ορθολογική διαχείριση των αντιβιοτικών στο νοσοκομείο»

16:17

Κικίλιας: Επενδύσεις σε ναυτιλία και λιμενικές υποδομές η μεγάλη ευκαιρία της ελληνικής οικονομίας για ανάπτυξη

15:52

Μητσοτάκης: Ο αντισημιτισμός και το μίσος δεν έχουν θέση στις κοινωνίες μας

15:48

Τσιάρας: Μονόδρομος η δύσκολη μεταρρύθμιση για τη διαφάνεια στο σύστημα των ενισχύσεων

15:39

ΗΠΑ: Ένα άτομο κρατείται από την αστυνομία για τους πυροβολισμούς με δύο νεκρούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

15:26

Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Αθήνα οι κατηγορούμενοι από την Κρήτη για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ

15:17

Να επανέλθουν στον θεσμικό διάλογο καλούν τους αγρότες ΕΒΕΘ - ΒΕΘ - ΣΒΕ - ΣΕΒΕ