Tip of the Day

Πώς οι εταιρείες δεν θα πέσουν στην παγίδα του Greenwashing

11-12-2024 | 08:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς οι εταιρείες δεν θα πέσουν στην παγίδα του Greenwashing
Το greenwashing, οι παραπλανητικοί ή ψευδείς περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί επιχειρήσεων για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, παραμένει ισχυρό παρά τους κανονισμούς που έχει θέσει η ΕΕ.

Το greenwashing, οι παραπλανητικοί ή ψευδείς περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί επιχειρήσεων για τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους, παραμένει ισχυρό παρά τους κανονισμούς που έχει θέσει η ΕΕ.

Σύμφωνα με μια Ειδική Έκθεση του Edelman, μόλις το 34% των καταναλωτών εμπιστεύεται τις εταιρείες από τις οποίες αγοράζει και το 81% των καταναλωτών δηλώνει ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης θα μπορούσε να διαταράξει τις αγοραστικές τους αποφάσεις. Αυτή η δυσπιστία στο επιχειρηματικό περιβάλλον είναι αποτέλεσμα ανακριβών και επιπόλαιων τακτικών μάρκετινγκ όπως το greenwashing.

Και ενώ οι καταναλωτές καλούνται να διακρίνουν τις τακτικές greenwashing, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και οι managers είναι επίσης αντιμέτωποι με την πρόκληση του greenwashing, καθώς κάποιες φορές μπορεί να καταφύγουν σε τέτοιες πρακτικές ακόμη και ακούσια.

Για παράδειγμα, όσον αφορά στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, συχνά οι επιχειρήσεις προτάσσουν το χαρτί ως ιδανική λύση. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητα προτιμότερο, καθώς η διαδικασία παραγωγής βλάπτει το περιβάλλον μέσω της χημικής ρύπανσης μέσω χλωρίου και η διαδικασία παραγωγής έχει υψηλό αποτύπωμα άνθρακα.

Σε άλλες περιπτώσεις, οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από τεκμηριωμένα στοιχεία ή πιστοποίηση τρίτων. Ο ισχυρισμός ότι προέρχεται από ανακυκλωμένο περιεχόμενο δεν έχει νόημα, εκτός εάν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτό είναι αλήθεια. Μια άλλη πρακτική είναι η ασάφεια. Οι περιβαλλοντικοί ισχυρισμοί στερούνται λεπτομερειών και στοιχείων, κάτι που τους καθιστά ανούσιους. Όταν για παράδειγμα υποστηρίζουν ότι ένα προϊόν είναι 100% φυσικό, αυτό δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι το προϊόν είναι καλό για το περιβάλλον (το αρσενικό είναι φυσικό αλλά είναι επιβλαβές για τον άνθρωπο και την άγρια ζωή).

Στο ίδιο πλαίσιο, οι ψευδείς πιστοποιήσεις ή ετικέτες δημιουργούνται για να παραπλανήσουν τους καταναλωτές. Το ίδιο ισχύει και για τους υπερβολικούς ισχυρισμούς, όταν για παράδειγμα, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διαφημίζουν ένα προφανές περιβαλλοντικό χαρακτηριστικό το οποίο απλά δεν έχει σημασία. Ένα παράδειγμα θα ήταν ένα προϊόν που ισχυρίζεται ότι δεν περιέχει CFC όταν οι CFC απαγορεύονται βάσει του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ.

Ομοίως, μια άλλη πρακτική είναι η λογική του τι είναι λιγότερο επιβλαβές μέσω της δήλωσης των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας που δεν έχει κανένα περιβαλλοντικό όφελος στην αρχή ή αποσπά την προσοχή από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της κατηγορίας στο σύνολό της.

Και φυσικά υπάρχει και η άμεση εξαπάτηση όπου μια εταιρεία προβαίνει σε περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς που είναι κατάφωρα ψευδείς. Για παράδειγμα, προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι πιστοποιημένα ή εγγεγραμμένα στο ENERGY STAR ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:39

Premier Capital: Γιορτάζει το 200ό εστιατόριο McDonald’s του ευρωπαϊκού δικτύου της

15:38

ΗΠΑ: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων ο ετήσιος πληθωρισμός τον Νοέμβριο

15:28

Γρ. Σαράντης: Έναρξη διαδικασίας συγχώνευσης δια απορροφήσεως της θυγατρικής Zetafin

15:27

Aegean: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες τις εορτές - Οι top προορισμοί

15:23

ΥπΑΑΤ: Νέα ενίσχυση 26 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων λόγω ευλογιάς

15:22

Αλβανία: Συγκρούσεις στο κοινοβούλιο εν μέσω κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος της αντιπροέδρου της κυβέρνησης

15:19

Υψώθηκε η ελληνική σημαία στην πρώτη Belh@rra - Δένδιας: Το ΠΝ εισέρχεται σε νέα εποχή

15:15

ΕΚΤ: Αμετάβλητα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση του έτους - Τέταρτη σερί «παύση»

15:13

Greenvolt: Συμφωνία για την πώληση αιολικού έργου ισχύος 253,1 MW στην ENGIE Ρουμανίας

15:03

ΑΑΔΕ: Απλούστευση των διαδικασιών Μητρώου για πολίτες και επιχειρήσεις

14:58

«Μαζί, για κάθε οικογένεια» - Το νέο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας των My market!

14:46

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Επαναλειτουργεί στις 12 Ιανουαρίου για την δεύτερη περίοδο 2015-2019

14:46

Σουδάν: Πάνω από 1.000 άμαχοι σκοτώθηκαν σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο Νταρφούρ

14:38

Κρεμλίνο: Η Ρωσία προετοιμάζεται για επαφές με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

14:34

Παπαστεργίου: Κοινή ευθύνη κράτους και επιχειρηματικότητας η αξιοποίηση του τρίπτυχου κεφάλαιο-ταλέντο-δεδομένα

14:28

Ρωσία: Η απαγόρευση του Roblox εγείρει ανησυχίες σχετικά με τα όρια της λογοκρισίας

14:28

Helleniq Energy και BP ανανέωσαν την συνεργασία τους έως το 2035

14:17

Κάτοικος της πιο κρύας πόλης του κόσμου περιγράφει τι φοράει για να βγει στους -50°C

14:15

20 από τα πιο εντυπωσιακά ξενοδοχεία - κάστρα στον κόσμο για παραμυθένια διαμονή

14:07

Πόσα χρήματα παίρνει ο Νίκος Παππάς ως Ευρωβουλευτής

14:06

ΕΒΕΠ: Η Χριστουγεννιάτικη αγορά διαμορφώνει την ετήσια κατανάλωση

14:05

Σχεδόν σε τριετές χαμηλό τα επιτόκια της BoE στο 3,75% - Μείωση 25 μ.β.

14:02

Οι ΗΠΑ ενέκριναν πωλήσεις όπλων αξίας 11 δισ. δολαρίων στην Ταϊβάν - Αντιδρά η Κίνα

13:54

Η lululemon έρχεται Ελλάδα και σε πέντε ακόμα χώρες μέσα στο 2026

13:47

Eurobank: Από 19 Δεκεμβρίου στο ταμπλό του ΧΑΚ οι νέες μετοχές

13:47

Ρωσία: Η Μόσχα λέει ότι ελπίζει πως ο Τραμπ δεν θα κάνει «μοιραίο λάθος» με τη Βενεζουέλα

13:41

ΤτΕ: Ταμειακό πλεόνασμα 6,44 δισ. ευρώ στο 11μηνο

13:38

Δικαστήριο της ΕΕ: Το πολωνικό Συνταγματικό Δικαστήριο παραβίασε αρχές της ενωσιακής νομοθεσίας

13:36

Γερμανία: Βαριές κατηγορίες για μέλη νεοναζιστικής ομάδας

13:34

Nice n Easy: Στον Πύργο του Πειραιά για μια αξέχαστη χριστουγεννιάτικη εμπειρία