Tip of the Day

Kaspersky: Αυξημένες κατά 25% οι κυβερνοαπειλές στο λιανεμπόριο ενόψει της Black Friday

21-11-2024 | 10:56
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Kaspersky: Αυξημένες 25% οι κυβερνοαπειλές ενόψει Black Friday
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η Kaspersky παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις κυβερνοαπειλές που σχετίζονται με αγορές. Όσο οι καταναλωτές ετοιμάζονται για τις σημαντικές περιόδους εκπτώσεων, όπως η Black Friday, αναζητώντας τις καλύτερες προσφορές, οι ερευνητές της εταιρείας παρατηρούν ότι κυβερνοεγκληματίες και οι απατεώνες ετοιμάζονται να εκμεταλλευτούν αυτή τη ζήτηση. Επιδιώκουν συγκεκριμένα την κλοπή προσωπικών δεδομένων, χρημάτων, καθώς και τη μετάδοση κακόβουλου λογισμικού μέσω παραπλανητικών, ελκυστικών αγορών.

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2024, τα προϊόντα της Kaspersky απέτρεψαν 38.473.274 επιθέσεις phishing που συνδέονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα συστήματα πληρωμών και τα τραπεζικά ιδρύματα. Το 44% εξ αυτών περιελάμβανε τη χρήση τραπεζικών υπηρεσιών ως δόλωμα — σημειώνοντας αύξηση σχεδόν κατά 25%, συγκριτικά με τις 30.803.840 επιθέσεις phishing που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι απατεώνες συχνά παρουσιάζονται ως μεγάλα καταστήματα όπως η Amazon, η Walmart και το Etsy, στέλνοντας παραπλανητικά email που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν αποκλειστικές εκπτώσεις. Τα email αυτά οδηγούν σε ψεύτικες ιστοσελίδες που μοιάζουν με τις νόμιμες, συνήθως με ανεπαίσθητα ορθογραφικά λάθη ή μικρές παραλλαγές στο domain name. Όσοι προσπαθούν να ψωνίσουν μέσω αυτών των ιστοσελίδων συνήθως πέφτουν θύματα απάτης και χάνουν τα χρήματά τους.

Η επιθυμία των καταναλωτών να κερδίσουν δώρα γίνεται επίσης συχνά αντικείμενο εκμετάλλευσης. Οι επιτήδειοι στέλνουν μηνύματα που προωθούν έρευνες περιορισμένου χρόνου με κληρώσεις, οι οποίες προσφέρουν πολύτιμα δώρα, όπως δωρεάν iPhone 14. Για να κινητοποιήσουν τα θύματα, ισχυρίζονται ότι μόνο λίγοι «επιλεγμένοι» χρήστες θα κερδίσουν την προσφορά, ασκώντας πίεση στους παραλήπτες να δράσουν γρήγορα. Οι απατεώνες προσφέρουν κάποια «επιβράβευση» στους χρήστες, σε αντάλλαγμα για τις «βασικές πληροφορίες» που μοιράζονται, όπως τη διεύθυνση email τους, αλλά και για τη χρηματική συναλλαγή που πραγματοποιούν στον ψεύτικο ιστότοπο.

Έχοντας μελετήσει την πορεία που ακολουθούν οι απατεώνες, οι ειδικοί της Kaspersky αποκαλύπτουν ότι τα κλεμμένα δεδομένα είτε αξιοποιούνται άμεσα, είτε πωλούνται σε αγορές του dark web. Η αξία των δεδομένων καθορίζει και την τιμή τους. Για παράδειγμα, ολοκληρωμένα σετ κλεμμένων στοιχείων πιστωτικών καρτών, γνωστά ως "fullz", συνήθως περιλαμβάνουν τον αριθμό της κάρτας, την ημερομηνία λήξης, τον κωδικό CVV, το όνομα του κατόχου, τη διεύθυνση τιμολόγησης και τον αριθμό τηλεφώνου.

Παράδειγμα διαφήμισης στο dark web που πουλά δεδομένα αγορών χρηστών. Ανακτήθηκε με την τεχνολογία Kaspersky Digital Footprint Intelligence.

Ο Marc Rivero, επικεφαλής ερευνητής ασφαλείας στην Παγκόσμια Ομάδα Έρευνας και Ανάλυσης της Kaspersky, σχολιάζει: «Φέτος, οι στρατηγικές στις τιμές και οι τακτικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιούν οι αγορές του dark web μιμούνται αυτές των νόμιμων online καταστημάτων. Κάποιες επίσης προσφέρουν προωθητικές ενέργειες τύπου Black Friday, όπως εκπτώσεις και πακέτα προσφορών, παρόμοιες με τις εποχιακές εκπτώσεις σε δημοφιλείς ιστοσελίδες».

Στο πλαίσιο αυτής της προωθητικής καμπάνιας, ένας πωλητής προσέφερε έκπτωση 10% σε κλεμμένα στοιχεία πιστωτικών καρτών από χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιταλία και η Ισπανία – με τιμές που κυμαίνονταν από 70 έως 315 δολάρια για κάθε κάρτα, ανάλογα με την ποιότητα και την προέλευσή της.

Πωλήσεις Black Friday στο dark web. Ανακτήθηκε με την τεχνολογία Kaspersky Digital Footprint Intelligence.

  • Για να μάθετε περισσότερα για τις απειλές που σχετίζονται με αγορές το 2024, επισκεφτείτε το Securelist.com.
  • Για να απολαύσετε στο έπακρο τη Black Friday φέτος, φροντίστε να ακολουθήσετε κάποιες συστάσεις ασφαλείας:
  • Μην εμπιστεύεστε κανένα σύνδεσμο ή συνημμένο αρχείο που λαμβάνετε μέσω email: Ελέγξτε προσεκτικά τον αποστολέα πριν ανοίξετε οτιδήποτε.
  • Ελέγξτε προσεκτικά τις ιστοσελίδες των e-shop πριν καταχωρήσετε οποιαδήποτε πληροφορία: Είναι σωστό το URL; Υπάρχουν ορθογραφικά ή σχεδιαστικά λάθη;
  • Προστατέψτε όλες τις συσκευές που χρησιμοποιείτε για online αγορές με μια αξιόπιστη μέθοδο ασφαλείας. Το Kaspersky Premium προστατεύει τους χρήστες του από διάφορους τύπους απάτης που σχετίζονται με αγορές.
  • Αν επιθυμείτε να αγοράσετε κάτι από μια άγνωστη εταιρεία, ελέγξτε τις κριτικές πριν πάρετε κάποια απόφαση.
  • Όσες προφυλάξεις και αν λάβετε, πιθανότατα δεν θα αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά μέχρι να δείτε την κίνηση του τραπεζικού σας λογαριασμού ή της πιστωτικής σας κάρτας. Αν λοιπόν εξακολουθείτε να λαμβάνετε έντυπα αντίγραφα κινήσεων, μην περιμένετε να φτάσουν σε εσάς μέσω ταχυδρομείου. Συνδεθείτε και δείτε διαδικτυακά αν όλες οι χρεώσεις φαίνονται νόμιμες – και αν όχι, επικοινωνήστε άμεσα με την τράπεζα ή την εταιρεία που σας παρείχε την πιστωτική κάρτα σας για να διορθώσετε την κατάσταση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΟΗΕ: Προειδοποιεί για τoν κίνδυνο για την υγεία από το ανακυκλωμένο πλαστικό των συσκευασιών τροφίμων

23:45

Κροατία: Ο πρώην διευθυντής του σημαντικότερου δρυμού της χώρας κατηγορείται για λαθροθηρία

23:27

Αίτημα του ΠΑΣΟΚ για ακρόαση στη Βουλή του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και του διοικητή της ΕΥΠ

23:22

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 - Nasdaq καθώς η τεχνολογία συνεχίζει να ιντριγκάρει

23:00

Ζελένσκι: Η Ρωσία έπληξε 23 φορές σιδηροδρομικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας

22:46

ΗΠΑ: Ο Βανς διαπιστώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με το Ιράν

22:38

Αποχωρεί η FedEx από το αεροδρόμιο «Μακεδονία»

22:20

Πιέσεις για το πετρέλαιο με βλέμμα σε επιτόκια και Τραμπ - Σι

22:08

Τέλος εποχής για τον Πάουελ - Νέος πρόεδρος της Fed ο Κέβιν Γουόρς

21:59

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το φορολογικό νομοσχέδιο

21:56

Επίσκεψη στο Πεκίνο: Ο Τραμπ φέρνει CEOs, αλλά ο Σι κρατά τον πραγματικό μοχλό ισχύος

21:37

Ο Αραγτσί ζητά την άμεση απελευθέρωση των τεσσάρων Ιρανών που συνελήφθησαν στο Κουβέιτ

21:20

Πολύωρη μυστική συνάντηση Νετανιάχου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

21:10

Noval Property: Μέρισμα 0,07 ευρώ για το 2025 - Καταβολή στις 26 Ιουνίου

20:56

Η Γερουσία απέρριψε και πάλι την πρόταση αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράν

20:49

Κώτσηρας: Ενίσχυση της διαφάνειας και αποτελεσματικότητας του φορολογικού πλαισίου

20:44

Στάρμερ: Θα δώσω τη μάχη εάν κινηθεί η διαδικασία αμφισβήτησης της ηγεσίας μου

20:33

L’ Oreal Hellas: 89 χρόνια ιστορίας, 13.200 κωδικοί προϊόντων ομορφιάς και ένα μεγάλο αποτύπωμα

20:23

Βρετανία: Έρευνα στον Νάιτζελ Φαράζ για μη δηλωμένο δώρο αξίας 5 εκατ. λιρών

20:13

Δένδιας: «Η ελληνική μουσουλμανική μειονότητα είναι αναπόσταστο κομμάτι της ταυτότητας της Ελλάδας»

20:03

Νικολά Σαρκοζί: Εισαγγελική πρόταση για επταετή φυλάκιση και πρόστιμο 300.000 ευρώ

19:53

Ταχιάος για «Έξυπνες Γέφυρες Περιφερειών»: Ολοκλήρωση στα χρονικά όρια του Ταμείου Ανάκαμψης

19:44

Παραιτήθηκε από τη ΝΔ η Ιωάννα Γκελεστάθη

19:34

ΟΟΣΑ: «Χρυσή» η Ελλάδα στην αύξηση του εισοδήματος νοικοκυριών στο δ' τετράμηνο του 2025

19:30

Orilina Properties: Έναρξη προγράμματος αγοράς έως 700.000 ιδίων μετοχών

19:20

Ευρωαγορές: Ανοδικές κινήσεις με φόντο τις αναταράξεις στην Βρετανία

19:08

TUI: Ελλάδα και Ισπανία ευνοημένες από τις κρατήσεις «της τελευταίας στιγμής»

18:53

Ζελένκσι: Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρωσία εξαπέλυσε 800 drones την ημέρα επίσκεψης Τραμπ στην Κίνα

18:50

ΕΕ: Νέα δικαιώματα για τους επιβάτες και ενιαίο εισιτήριο για σιδηροδρομικά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

18:42

Η Σλοβακία κλείνει τα σύνορά της με την Ουκρανία