Tip of the Day

ESG: Πώς θα το αξιοποιήσουν οι μικρές επιχειρήσεις

21-10-2024 | 09:52
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ESG: Πώς θα το αξιοποιήσουν οι μικρές επιχειρήσεις
ESG

Το ESG είναι σημαντικό για τις μικρές επιχειρήσεις καθώς ενισχύει τη φήμη τους και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη, επενδύσεις, επιχορηγήσεις και βραβεία αλλά αποτελεί και έναν οδικό χάρτη για υπεύθυνες, αποτελεσματικές και ηθικές λειτουργίες. Είτε πρόκειται για μικρή επιχείρηση είτε για startup, οι επικεφαλής μπορούν να εφαρμόσουν πολιτικές προσαρμοσμένες στα «μέτρα» τους.

Αυτό συνεπάγεται:

  • Μέτρηση και αξιολόγηση: Οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να αξιολογήσουν την τρέχουσα θέση τους έναντι των μετρήσεων ESG
  • Καθορισμός αλλαγών: Αναπτύξτε μια στρατηγική που περιγράφει τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για την τήρηση των προτύπων ESG
  • Εφαρμογή αλλαγών: Εφαρμόστε τις αλλαγές που περιγράφονται λεπτομερώς στη στρατηγική ESG
  • Έλεγχος και τροποποίηση: Ελέγξτε εάν οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν ήταν αποτελεσματικές ή εάν πρέπει να τροποποιήσετε κάτι στο πλαίσιο της πολιτικής σας

Ποιους τομείς πρέπει να λάβουν οι μικρές επιχειρήσεις υπόψη κατά τη διαμόρφωση της πολιτικής τους για το ESG

Το ESG αναφέρεται στα κριτήρια που συνδέονται με τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες αλλά και με την διακυβέρνηση.

Ακολουθώντας μια ρητορική για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι αυτό είναι το σημείο εκκίνησης για την περιβαλλοντική διάσταση. Ωστόσο, η κλιματική κρίση δεν είναι η μόνη περιβαλλοντική ανησυχία που έχουμε και μια πιο ολιστική προσέγγιση που εξετάζει όλες τις πτυχές του περιβαλλοντικού αντίκτυπου μιας επιχείρησης είναι πιο αποτελεσματική.

Δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέγεθος για όλες τις μικρές επιχειρήσεις και, ως εκ τούτου, εναπόκειται σε κάθε ιδιοκτήτη/διευθυντή επιχείρησης να εξετάσει ποιες είναι οι επιπτώσεις τους. Εάν υπάρχουν περιορισμοί προϋπολογισμού, σκεφτείτε τις γρήγορες νίκες χαμηλού ή ακόμη και μηδενικού κόστους. Εάν διαθέτετε μεγαλύτερο προϋπολογισμό, εξετάστε τις ενέργειες που θα έχουν τον πιο θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα παρέχουν εξοικονόμηση κόστους για την επιχείρησή σας με μια καλή απόδοση επένδυσης (ROI).

Πολλοί ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων εργάζονται από το σπίτι και πιστεύουν ότι οι περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις είναι τόσο μικρές που δεν είναι αξίζει να ασχοληθούν με αυτές. Αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Οι μικρές αλλαγές πολλαπλασιαζόμενες επί πέντε εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο.

Ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε είναι να καθίσετε με την ομάδα σας - εάν έχετε υπαλλήλους - και να σκεφτείτε συστηματικά όλα τα πράγματα που κάνετε στην επιχείρησή σας και ποιες αλλαγές θα μπορούσατε να κάνετε. Και να θυμάστε ότι αυτές οι επιπτώσεις δεν είναι πάντα άμεσα εμφανείς.

Όσον αφορά στα κοινωνικά κριτήρια, η σχέση τους με μια μικρή επιχείρηση είναι μεγαλύτερη από ό,τι θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς αρχικά. Και αυτό επειδή αφορά όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη όπως υπάλληλοι, πελάτες, προμηθευτές, τοπικές κοινωνίες, άτομα στην εφοδιαστική αλυσίδα, πιθανούς επενδυτές, διάφορες ομάδες και οικολογικές οργανώσεις. Οι παράμετροι που θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’όψιν είναι η σωματική, συναισθηματική και ψυχική υγεία στο χώρο εργασίας, η διαφορετικότητα και ισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο αντίκτυπος της δραστηριότητας της επιχείρησης στις τοπικές κοινωνίες.

Πολλές μικρές επιχειρήσεις θα πουν ότι δεν έχουν τον χρόνο, τους πόρους ή τα χρήματα για να στηρίξουν τις τοπικές τους κοινωνίες. Και όμως κατά ειρωνικό τρόπο, πολύ συχνά κάνουν περισσότερα από όσα φαντάζονται.

Τέλος, η διακυβέρνηση περιλαμβάνει το σύστημα με το οποίο ελέγχεται και λειτουργεί ένας οργανισμός και τους μηχανισμούς με τους οποίους αυτός και οι άνθρωποί του λογοδοτούν. Η ηθική, η διαχείριση κινδύνων, η συμμόρφωση και η διοίκηση είναι όλα στοιχεία διακυβέρνησης.

Η διακυβέρνηση σχετίζεται γενικά με το διοικητικό συμβούλιο και οι τομείς ενδιαφέροντος όσον αφορά τον έλεγχο του ESG είναι η διαφθορά, οι αμοιβές στελεχών, οι πολιτικές σχέσεις και δωρεές, η σύνθεση του συμβουλίου (διαφορετικότητα, ισότητα, ένταξη), οι φορολογικές στρατηγικές, η διαφάνεια και ο έλεγχος και συμμόρφωση.

Αν και οι μικρές επιχειρήσεις λειτουργούν διαφορετικά και δεν έχουν διοικητικό συμβούλιο και στις περισσότερες περιπτώσεις, ο διευθυντής/διευθυντές συμμετέχουν ενεργά στην καθημερινή λειτουργία της εταιρείας, η ορθή και ηθική διακυβέρνηση σε μια μικρή επιχείρηση σημαίνει αποτελεσματική λειτουργία, τήρηση της νομοθεσίας, ύπαρξη κατάλληλων συστημάτων και σαφείς γραμμές επικοινωνίας εσωτερικά και εξωτερικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:47

Σύλληψη 39χρονης για εξύβριση και απειλή γιατρού σε εφημερία νοσοκομείου

21:18

Θεσσαλονίκη: Τρεις συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

21:00

Δένδιας – Μαρινάκης «έδειξαν» προς την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση

20:44

Τραμπ: Ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία με το Ιράν

20:30

Υπ. Υγείας: Νέα δωρεάν προγράμματα πρόληψης για την αντιμετώπιση παχυσαρκίας και τη νεφρική δυσλειτουργία

20:10

Hellenic Train: Αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Σίνδος

20:01

Ιράν: Απελευθερώθηκε ο Ερφάν Σολτανί που θεωρήθηκε ότι κινδύνευε με εκτέλεση

19:49

Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε επίθεση ρωσικού drone σε λεωφορείο που μετέφερε εργάτες ορυχείου

19:36

Η «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί τα περιθώρια κέρδους της Apple

19:00

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο πυρετός των δισεκατομμυρίων και η ώρα της αλήθειας

18:47

Ινδία: 20ετής φοροαπαλλαγή σε ξένες εταιρείες που χρησιμοποιούν data centers

18:33

Ιταλία: Συνελήφθη νέος άνδρας ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στην επίθεση σε βάρος αστυνομικού στο Τορίνο

18:22

Θεσσαλονίκη: Διεκόπη η κυκλοφορία των τρένων στο τμήμα Σίνδος – Θεσσαλονίκη λόγω πυρκαγιάς

18:16

Ελβετία: Ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε μπαρ στο Κραν-Μοντανά ανήλθε σε 41

18:05

OPEC+: Αμετάβλητη η παραγωγή πετρελαίου τον Μάρτιο

17:49

Θεοδωρικάκος: Εθνικό καθήκον ενότητας η επιστολική ψήφος των ομογενών

17:32

Άνδρας εντοπίστηκε νεκρός σε ρέμα στη Νέα Πέραμο

17:11

Από το 2001 έως σήμερα έχουν καταγραφεί στον ΠΟΥ περίπου 100 κρούσματα του ιού Nipah στην Ινδία

17:00

«Γαλάζια» τα ευέλικτα σταθερά τιμολόγια ρεύματος – «Κλειδώνουν» οι κανόνες για τη λιανική

16:46

Τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη επισκέπτεται ο ΥΦΥΠΕΞ Χ. Θεοχάρης

16:36

Τηλεοπτική συνέντευξη του πρωθυπουργού τη Δευτέρα το βράδυ στον ΣΚΑΪ

16:29

Προβλήματα απ’ την επέλαση της κακοκαιρίας σε αρκετές περιοχές της χώρας

15:57

BYD: Πτώση πωλήσεων για πέμπτο συνεχόμενο μήνα

15:42

Μεντβέντεφ: Αποτελεσματικός ηγέτης που επιδιώκει την ειρήνη ο Τραμπ

15:28

Τσαβδαρίδης: Στο ΥΠΑΑΤ τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Ημαθίας

15:13

Μαρινάκης: Αποκλείεται συγκυβέρνηση με την Ελληνική Λύση - Το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί ρητορική Κωνσταντοπούλου

14:58

Τσουκαλάς: Αιχμές για την ανάρτηση του Πρωθυπουργού για το δυστύχημα στη Βιολάντα

14:53

Συζήτηση Πιερρακάκη - Σαντέλ για οικονομία, ανισότητες, αξιοκρατία και ψηφιακές προκλήσεις

14:48

Τουρκία: Οκτώ νεκροί και 26 τραυματίες σε δυστύχημα με λεωφορείο στην Αττάλεια

14:21

ΔΕΗ: Αμετάβλητο το πράσινο τιμολόγιο τον Φεβρουάριο - Στα 13,9 λεπτά ανά kWh για 3ο μήνα