Tip of the Day

EU AI Act: Tι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα

05-08-2024 | 10:49
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
EU AI Act: Tι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα για την εποπτεία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence - AI), με τη δημοσίευση του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/1689 για τη θέσπιση εναρμονισμένων κανόνων σχετικά με την AI (EU AI Act), στις 12 Ιουλίου 2024, η οποία τίθεται σε άμεση εφαρμογή σε όλα τα κράτη μέλη. Η ΕΕ πρωτοστατεί σε αυτό το θέμα, διατηρώντας μια νομοθετική ισορροπία μεταξύ, αφενός, της ελευθερίας για έρευνα, ανάπτυξη και χρήση συστημάτων AI από τις εταιρείες και τους οργανισμούς και, αφετέρου, της προάσπισης της ασφάλειας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του περιβάλλοντος από τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Με αφορμή τη δημοσίευση του Κανονισμού, το Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και, ειδικότερα, οι ομάδες Διαχείρισης και Ποσοτικοποίησης Κινδύνων, και Τεχνητής Νοημοσύνης / Ανάλυσης Δεδομένων του Κέντρου Αριστείας AI & Data της EY στην Ελλάδα, αναλύουν τα βασικά στοιχεία της EU AI Act και παραθέτουν προτάσεις για το πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της.

Στόχος της Πράξης και ορισμός συστημάτων AI

Η EE, μέσω της EU AI Act, έχει ως βασικό στόχο τον έλεγχο της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης τα οποία λειτουργούν εντός της επικράτειάς της (ανεξάρτητα από τη χώρα ανάπτυξής τους), προστατεύοντας, παράλληλα, τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών της. Με την εφαρμογή της Πράξης, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εναρμονιστούν με μια σειρά από απαιτήσεις και πρότυπα, εξασφαλίζοντας ότι τα συστήματα AI τα οποία αναπτύσσουν ή λειτουργούν, είναι ασφαλή και δίκαια για τους χρήστες.

Σύμφωνα με την EU AI Act, ένα σύστημα AI ορίζεται ως ένα λογισμικό που αναπτύσσεται με ορισμένες τεχνικές και προσεγγίσεις και μπορεί, για ένα δεδομένο σύνολο καθορισμένων στόχων, με έναν – έστω και ελάχιστο – βαθμό αυτονομίας, να παράγει αποτελέσματα όπως προτάσεις, εκτιμήσεις, προβλέψεις, αποφάσεις ή άλλες ενέργειες που επηρεάζουν τα περιβάλλοντα με τα οποία αλληλοεπιδρά.

Είναι σαφές ότι ο ορισμός των συστημάτων ΑΙ καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και προσεγγίσεων στον χώρο της τεχνολογίας αυτής, όπως, η μηχανική μάθηση (machine learning), η βαθιά μάθηση (deep learning), η επεξεργασία φυσικής γλώσσας (natural language processing) και τα συστήματα AI γενικού σκοπού (general purpose ΑΙ systems).

Διαβάθμιση συστημάτων AI με βάση τον κίνδυνο, και εποπτεία

Για την προώθηση της καινοτομίας, παράλληλα με την εμπιστοσύνη στα συστήματα ΑΙ, η ΕΕ διαβαθμίζει τα συστήματα αυτά σε επίπεδα κινδύνου με βάση τον δυνητικό αντίκτυπο στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων, εισάγοντας διαφορετικές απαιτήσεις για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως όσοι αναπτύσσουν συστήματα ΑΙ και όσοι χρησιμοποιούν τέτοια συστήματα.

Διαφορετικές απαιτήσεις και χρονικά πλαίσια εναρμόνισης, ορίζονται για τις παρακάτω κατηγορίες συστημάτων:

- Μη αποδεκτού κινδύνου συστήματα AI: Περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, συστήματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση ή την ταξινόμηση φυσικών προσώπων με βάση την κοινωνική συμπεριφορά ή την προσωπικότητά τους, ή συστήματα τα οποία εκμεταλλεύονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ομάδων φυσικών προσώπων. H χρήση των συστημάτων αυτών είναι απαγορευμένη. Το χρονικό πλαίσιο απαγορεύσεων για τα συστήματα μη αποδεκτού κινδύνου έχει οριστεί στους 6 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της Πράξης.
- Υψηλού κινδύνου συστήματα ΑΙ: Για τα συστήματα αυτά προβλέπονται πολλαπλές απαιτήσεις πριν από την έναρξη χρήσης τους, και σε συνεχή βάση. Οι βασικές τους απαιτήσεις είναι οι ακόλουθες:

1) Εισαγωγή συστήματος διαχείρισης κινδύνων, το οποίο θα χρησιμοποιείται καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του συστήματος
2) Διακυβέρνηση και έλεγχος ποιότητας δεδομένων για την εκπαίδευση, επικύρωση και λειτουργία του συστήματος
3) Αξιολόγηση ακρίβειας, επάρκειας και αξιοπιστίας των αποτελεσμάτων
4) Ύπαρξη διαφάνειας, πληροφόρησης, ασφάλειας και ακεραιότητας των χρηστών
5) Ανθρώπινη εποπτεία για τον έλεγχο λειτουργίας του συστήματος
6) Ολοκληρωμένη τεχνική τεκμηρίωση

Η αξιολόγηση των συστημάτων υψηλού κινδύνου αναμένεται 24-36 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της Πράξης, ανάλογα με την κατηγορία του συστήματος.
Χαμηλού κινδύνου συστήματα AI: Περιλαμβάνουν συστήματα που προορίζονται για άμεση αλληλεπίδραση με φυσικά πρόσωπα και υπόκεινται κυρίως σε απαιτήσεις διαφάνειας. Οι απαιτήσεις για τα συστήματα χαμηλού κινδύνου, θα τεθούν σε εφαρμογή 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της πράξης.
Συστήματα AI γενικού σκοπού: Αφορούν συστήματα τα οποία είναι ικανά να εκτελούν ένα ευρύ φάσμα εργασιών και δεν είναι περιορισμένα σε μία συγκεκριμένη λειτουργία ή εφαρμογή. Οι απαιτήσεις για τα συστήματα αυτά, διαφοροποιούνται με βάση τον συστημικό τους κίνδυνο, ενώ αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή 12 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της Πράξης.

Η EU AI Act προβλέπει τη σύσταση ειδικών εποπτικών αρχών σε κάθε κράτος μέλος, οι οποίες θα έχουν την ευθύνη να ελέγχουν τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τις απαιτήσεις της, καθώς και να επιβάλλουν τυχόν κυρώσεις σε περιπτώσεις αποκλίσεων. Ενδεικτικά, οι ποινές μη συμμόρφωσης ενός οργανισμού, σε περίπτωση που θέτει σε λειτουργία συστήματα AI μη αποδεκτού κινδύνου, δύνανται να φτάσουν μέχρι και το 7% του κύκλου εργασιών του.

Αναφερόμενος στην EU AI Act, ο Δρ. Λάζαρος Πολυμενάκος, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών AI στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA), σημείωσε: «Η Ευρώπη κατάφερε με πολύχρονη προσπάθεια κάτι εξαιρετικό. Έχουμε επιτέλους τον πρώτο δεσμευτικό νόμο στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης, για τη μείωση των κινδύνων, τη δημιουργία ευκαιριών, την καταπολέμηση των διακρίσεων, και την επίτευξη διαφάνειας. Ωστόσο, έχει απομείνει πολύς δρόμος ακόμα για να ολοκληρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο: ενδεικτικά, χρειάζονται εφαρμοστικοί νόμοι στα κράτη μέλη, θεσμικό πλαίσιο, οργανισμοί πιστοποίησης και ελέγχου συστημάτων ΑΙ, φορείς παρακολούθησης των συστημάτων ΑΙ για παρέκκλιση από την ορθή λειτουργία και χρήση, υποδομές πειραματισμού (sandboxes), κ.ά. Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, σε συνδυασμό με το εξελισσόμενο κανονιστικό πλαίσιο, θα φέρουν καταιγιστικές αλλαγές, οι οποίες δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό, απαιτώντας πλήρη προσοχή από όλους μας. Για αυτό, στην ΕΥ, εργαζόμαστε πάνω στο πλαίσιο υπεύθυνης χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης εδώ και αρκετά χρόνια και έχουμε αναπτύξει μια μεθοδολογία που περιλαμβάνει απαιτήσεις και εργαλεία, όπως ένας Δείκτης Εμπιστοσύνης για την αξιολόγηση μοντέλων και τη συμμόρφωση στα κανονιστικά πλαίσια. Έτσι, πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας στην υιοθέτηση και την καλύτερη αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την καινοτομία και την τεχνολογία».

Επιπρόσθετα, ο κ. Γιώργος Σαραντόπουλος, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, δήλωσε «Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν αρχές για την υπεύθυνη χρήση των συστημάτων AI, με διττό στόχο. Αφενός, να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της EU AI Act, και, αφετέρου, να δημιουργήσουν επιπρόσθετη αξία για καλύτερη λήψη αποφάσεων με παράλληλη ενθάρρυνση της αυξανόμενης ανάπτυξης και χρήσης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, που θα ωφελούν το κοινωνικό σύνολο και θα συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες του σεβασμού και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, στην ΕΥ, προτείνουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων, καθώς και λύσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες των επιχειρήσεων, για την βέλτιστη υιοθέτηση και την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Πάπας Λέων: «Ας ελπίσουμε ο πόλεμος να τελείωσε πραγματικά»

23:42

Πεζεσκιάν: Η Τεχεράνη δεν πρέπει να αφήσει αυτήν την ευκαιρία «ανεκμετάλλευτη»

23:33

Χεζμπολάχ: Το Ιράν δεν θα υπογράψει οριστική συμφωνία εάν το Ισραήλ δεν αποσύρει τα στρατεύματά του από τον Λίβανο

23:25

Wall Street: Άγγιξε τις 52.000 μονάδες ο Dow, το tech sell off «πλήγωσε» τον Nasdaq

22:55

ΟΗΕ: Το παράθυρο αποκλιμάκωσης πρέπει να αξιοποιηθεί για πολιτική λύση στην Υεμένη

22:40

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια καθώς οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο Ιράν να πουλήσει πετρέλαιο αμέσως

22:25

Συνέχισε ανοδικά ο χρυσός με φόντο την συμφωνία

22:15

Ουκρανία: Τουλάχιστον 8 νεκροί από ρωσικά πλήγματα σε Ντνιπροπετρόφσκ, Ντονέτσκ και Χερσώνα

21:59

Οι 12 όροι του μνημονίου κατανόησης ΗΠΑ και Ιράν - Τι προβλέπεται για Ορμούζ και πυρηνικά

21:44

Μαρινάκης για Τσίπρα: Αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται ένα κόμμα όταν έρχεται δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές

21:26

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Η Τουρκία δεν μπορεί να επανέλθει στην ενταξιακή πορεία υπό τις σημερινές συνθήκες

21:14

Ισραήλ: Ο στρατός αναχαίτισε ρουκέτες που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς τον νότιο Λίβανο

21:04

Επιδημία Έμπολα: 196 νεκροί επί συνόλου 837 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη ΛΔ Κονγκό

20:57

ΑΑΔΕ - AGEA: Συνάντηση εργασίας για αγροτικές πληρωμές και αξιοποίηση ιταλικής τεχνογνωσίας

20:48

Σερβία: Παράταση 15 ημερών στις διαπραγματεύσεις για πώληση της NIS στη MOL

20:33

Μητσοτάκης: Όποιος σας υπόσχεται τζάμπα παροχές να ξέρετε ότι θα σας τα πάρει - Η πτώση του πετρελαίου θα περάσει στην αγορά

20:28

Μ. Ανατολή: Ιράν και ΗΠΑ θα ξεκινήσουν «επί της ουσίας» συνομιλίες την Παρασκευή στην Ελβετία

20:23

Reuters: Η ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα απορρίψει την αίτηση της Binance για άδεια - Τι απαντά η εταιρεία

20:16

Βρετανία: Πάνω από 700 μετανάστες διέσχισαν χθες τη Μάγχη, ρεκόρ μέσα στο 2026

20:02

Κρεμλίνο: Πούτιν και Τραμπ δεν συζήτησαν το θέμα της συνάντησης με τον Ζελένσκι

19:54

WSJ: To Ιράν θα μπορεί να πουλάει πετρέλαιο αμέσως μόλις υπογραφεί η συμφωνία

19:53

Με γνωστοποίηση η έναρξη λειτουργίας των συνεδριακών κέντρων

19:43

Λήγει αύριο η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ

19:41

Γεωργιάδης: Ζήτημα στρατηγικής αυτονομίας, ανθεκτικότητας και ευρωπαϊκής ασφάλειας η πρόσβαση στα φάρμακα

19:34

Ζελένσκι: Οι ηγέτες της G7 συζήτησαν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία

19:31

Ψηφιακή πλατφόρμα για την οικονομική διπλωματία - Μνημόνιο συνεργασίας ΥΠΕΞ, υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ΕΚΤ

19:30

Τα έξι «αγκάθια» που απειλούν να εκτροχιάσουν την προσέγγιση ΗΠΑ - Ιράν

19:25

Τι έκρινε ο Άρειος Πάγος με το βούλευμά του για την επιστροφή Γιωτόπουλου στις φυλακές

19:17

Ευρωαγορές: Συνεχίζει σε ρυθμούς ρεκόρ ο Stoxx 600

19:14

Τράπεζα Πειραιώς: Γενέθλια 110 ετών με ρεκόρ κεφαλαιοποίησης