Tip of the Day

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου - Πώς να προφυλαχθείτε

15-05-2024 | 12:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Iός του Δυτικού Νείλου: Πώς να προφυλαχθείτε από τα κουνούπια

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά να λαμβάνετε μέτρα για να προφυλάσσεστε από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος αναμένεται να επανακυκλοφορήσει και τη φετινή χρονιά. Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση, συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο και στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών, κατά την τρέχουσα περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών (όπως και σε κάθε περίοδο μετάδοσης).

Μάλιστα, φέτος, εξαιτίας των ήπιων θερμοκρασιών του Χειμώνα, εκτιμώνται ως ευνοϊκές οι συνθήκες για την πρώιμη έναρξη της περιόδου υψηλής εποχικής δραστηριότητας των κουνουπιών και για την καταγραφή αυξημένων πληθυσμών κουνουπιών και έντονης κυκλοφορίας του ιού.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).

Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και άτομα με ανοσοκαταστολή/χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

- Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
- Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
- Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα μέτρα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
- Σε κάθε περίοδο μετάδοσης, και με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας και δημόσιας υγείας, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, προχώρησε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, βάσει εκτίμησης κινδύνου.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/). Επίσης, μπορείτε να ενημερώνεστε για τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα (αριθμό κρουσμάτων σε επίπεδο Δήμου) από τις επικαιροποιημένες εβδομαδιαίες εκθέσεις επιτήρησης της λοίμωξης, που θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ σε εβδομαδιαία βάση.

Στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης διαχείρισης και πρόληψης της μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια, ο ΕΟΔΥ -σε συνεργασία με πολλούς φορείς- διενεργεί, συμμετέχει ή/και συντονίζει -τα τελευταία έτη- πρόγραμμα ενεργητικής εντομολογικής επιτήρησης σε εθνικό επίπεδο. Η εντομολογική επιτήρηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης αυτών των νοσημάτων και την έγκαιρη εφαρμογή δράσεων πρόληψης.

Στοχεύει στην καταγραφή των ειδών κουνουπιών που κυκλοφορούν στη χώρα μας, την ανίχνευση κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου στα κουνούπια, ως ενός συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για την πρόληψη της νόσου, καθώς και στον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν νέων για τη χώρα μας ειδών κουνουπιών με υγειονομική σημασία.

Για την περίοδο 2024, ο ΕΟΔΥ έχοντας μεριμνήσει για την αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, έχει οργανώσει και θα υλοποιήσει διευρυμένο πρόγραμμα ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης, μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου συνεργασίας με φορείς του δημοσίου/ ευρύτερου δημοσίου τομέα, με επέκταση του δικτύου παγίδων σύλληψης κουνουπιών, με τυποποιημένη μεθοδολογία και αντιπροσωπευτική γεωγραφική κατανομή. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί -υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ- σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, τον Οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα εντομολογικά δεδομένα που θα παράγονται θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των κουνουπιών, για τη στοχευμένη και έγκαιρη εφαρμογή μέτρων ελέγχου σε τοπικό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:35

Νέα πτώση για τον χρυσό - «Γλιστρά» σε χαμηλό τριών εβδομάδων

10:33

Υπ. Υγείας: Ανάπτυξη 40 νέων μονάδων Ολικής Φροντίδας Ψυχικής Υγείας - Δωρεάν για όλους

10:19

Unicef: Το Αφγανιστάν κινδυνεύει να χάσει 25.000 γυναίκες υγειονομικούς και εκπαιδευτικούς

10:10

Πτώση 12% στα κέρδη της Novartis το α' τρίμηνο

10:06

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στρατηγική συνεργασία με την Airbus Space & Defence

09:56

Ο Όμιλος AKTOR υλοποιεί με συνέπεια τον στρατηγικό του σχεδιασμό στις ΑΠΕ

09:53

Jumbo: Ρεκόρ πωλήσεων το 2025 - Μέρισμα 0,7 ευρώ ανά μετοχή

09:48

Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη από την Ελλάδα

09:42

Βιοκαρπέτ: Εκτόξευση 960% στα καθαρά κέρδη το 2025

09:41

Στην Σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία ο Παπασταύρου

09:41

Real Consulting: Μετασχηματισμός με AI και εξαγορές στο επίκεντρο

09:38

Πρωτοβουλία ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ για την ένταξη θεραπειών παχυσαρκίας στα ομαδικά ασφαλιστήρια

09:34

Η Ιουλία Τσέτη στο Delphi Forum XI: «Η βιωσιμότητα είναι συνέχεια και συνέπεια - Οι εργαζόμενοι σύμμαχοί μας»

09:31

Υπερδιπλασιασμός κερδών για BP στο α' τρίμηνο λόγω ενεργειακής κρίσης - Στα 3,2 δισ. δολάρια

09:27

Επένδυση της Εριέττας Κούρκουλου - Λάτση στη Sporos Meals

09:26

Παπαθανάσης: Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς

09:18

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

09:17

Νέα άνοδος για πετρέλαιο με κερδοφόρο «7 στα 7» - Στα 110 δολάρια το Brent

09:00

Η Άνδρος «συστήνεται» δυναμικά στη βρετανική αγορά​​​​​​​​​​​​

08:52

Στους 14 οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων στην Ινδονησία

08:45

Apple: Οι Στιβ Τζομπς και Τιμ Κουκ σε αριθμούς

08:44

Γιατί ο Νίκος Καραμούζης ποντάρει στην αγορά βιολογικών τροφίμων

08:40

Ακαθάριστα: Τι πρέπει να ξέρετε για καθαρισμό, δήλωση και πρόστιμα

08:28

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν χαιρετίζει την «υποστήριξη» της Ρωσίας στη «διπλωματία»

08:24

ΑΠΕ: «Φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι» και επιτάχυνση έργων - Τι φέρνει το νομοσχέδιο για τη RED III

08:23

Ξεκινά η πρώτη διάσκεψη για μετάβαση από ορυκτά καύσιμα - Το παράδειγμα της Ελλάδας

08:21

«Βγήκε» ο διαγωνισμός για την προμήθεια/λειτουργία 1.000 καμερών για παραβάσεις του ΚΟΚ

08:16

Δυσαρεστημένος ο Τραμπ με την πρόταση του Ιράν - «Οικονομικό πυρηνικό όπλο το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ»

08:11

Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση απόλυσης και πώς επιδρά η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

08:01

Ακίνητα: Πόσο πωλούνται οι βίλες σε Κρήτη, Ιόνιο, Πελοπόννησο - Ποιες περιοχές ξεχωρίζουν