Tip of the Day

ΕΟΔΥ: Προσοχή στα κουνούπια λόγω του ιού του Δυτικού Νείλου - Πώς να προφυλαχθείτε

15-05-2024 | 12:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Iός του Δυτικού Νείλου: Πώς να προφυλαχθείτε από τα κουνούπια
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) συνιστά να λαμβάνετε μέτρα για να προφυλάσσεστε από τα κουνούπια, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος αναμένεται να επανακυκλοφορήσει και τη φετινή χρονιά. Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, σε ετήσια βάση, συνήθως κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Από το 2010 και μετά, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο και στη χώρα μας. Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών, κατά την τρέχουσα περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών (όπως και σε κάθε περίοδο μετάδοσης).

Μάλιστα, φέτος, εξαιτίας των ήπιων θερμοκρασιών του Χειμώνα, εκτιμώνται ως ευνοϊκές οι συνθήκες για την πρώιμη έναρξη της περιόδου υψηλής εποχικής δραστηριότητας των κουνουπιών και για την καταγραφή αυξημένων πληθυσμών κουνουπιών και έντονης κυκλοφορίας του ιού.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια ή σε άλλους ανθρώπους (με άμεση επαφή).

Η πλειονότητα των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (< 1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) και άτομα με ανοσοκαταστολή/χρόνια υποκείμενα νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια. Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρείτε τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθόλη την περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών:

- Χρησιμοποιείτε εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
- Μην αφήνετε στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, βοηθάτε ουσιαστικά στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).
- Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα με ανοσοκαταστολή και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να τηρούν τα μέτρα αυτά με ιδιαίτερη συνέπεια, καθώς κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
- Σε κάθε περίοδο μετάδοσης, και με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, ενημερώνει τους επαγγελματίες υγείας και δημόσιας υγείας, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, προχώρησε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, βάσει εκτίμησης κινδύνου.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/). Επίσης, μπορείτε να ενημερώνεστε για τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα (αριθμό κρουσμάτων σε επίπεδο Δήμου) από τις επικαιροποιημένες εβδομαδιαίες εκθέσεις επιτήρησης της λοίμωξης, που θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ σε εβδομαδιαία βάση.

Στο πλαίσιο μίας ολοκληρωμένης διαχείρισης και πρόληψης της μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια, ο ΕΟΔΥ -σε συνεργασία με πολλούς φορείς- διενεργεί, συμμετέχει ή/και συντονίζει -τα τελευταία έτη- πρόγραμμα ενεργητικής εντομολογικής επιτήρησης σε εθνικό επίπεδο. Η εντομολογική επιτήρηση αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης αυτών των νοσημάτων και την έγκαιρη εφαρμογή δράσεων πρόληψης.

Στοχεύει στην καταγραφή των ειδών κουνουπιών που κυκλοφορούν στη χώρα μας, την ανίχνευση κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου στα κουνούπια, ως ενός συστήματος έγκαιρης ειδοποίησης για την πρόληψη της νόσου, καθώς και στον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν νέων για τη χώρα μας ειδών κουνουπιών με υγειονομική σημασία.

Για την περίοδο 2024, ο ΕΟΔΥ έχοντας μεριμνήσει για την αύξηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, έχει οργανώσει και θα υλοποιήσει διευρυμένο πρόγραμμα ενισχυμένης εντομολογικής επιτήρησης, μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου συνεργασίας με φορείς του δημοσίου/ ευρύτερου δημοσίου τομέα, με επέκταση του δικτύου παγίδων σύλληψης κουνουπιών, με τυποποιημένη μεθοδολογία και αντιπροσωπευτική γεωγραφική κατανομή. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί -υπό τον συντονισμό του ΕΟΔΥ- σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, τον Οργανισμό ΕΛΓΟ Δήμητρα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα εντομολογικά δεδομένα που θα παράγονται θα είναι άμεσα διαθέσιμα στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των κουνουπιών, για τη στοχευμένη και έγκαιρη εφαρμογή μέτρων ελέγχου σε τοπικό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:46

Ρουσόπουλος: Η ΝΔ εγγύηση σταθερότητας για την Ελλάδα του αύριο

14:39

Μετσόλα στο Συνέδριο ΝΔ: Τα τελευταία επτά χρόνια η χώρα σας έχει πετύχει έναν εντυπωσιακό μετασχηματισμό

14:26

DW: Αν δεν είχε πει ο Ντράγκι «Whatever it takes»

14:09

Ομόλογα: Η απότομη άνοδος των αποδόσεων κίνδυνος για τις απροετοίμαστες αγορές μετοχών

13:32

Μητσοτάκης: Πάμε να κάνουμε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, να κερδίσουμε 3η τετραετία

13:23

Σδούκου: Το συνέδριό μας ήταν κάλεσμα στους πολίτες

13:15

Γιούνκερ για Μητσοτάκη: Είσαι ένας σπουδαίος πρωθυπουργός, έθεσες την Ελλάδα εκ νέου στην καρδιά της ευρωπαϊκής διαδικασίας

13:06

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα φυσική γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και χωρών του Κόλπου

13:00

Ακίνητα - Golden Visa: Πού επενδύουν σήμερα οι ξένοι επενδυτές - Τα νέα δεδομένα στην αγορά

12:49

Οι παγκόσμιες ανισορροπίες απασχολούν τη G7 στον απόηχο της συνάντησης Τραμπ με την Κίνα

12:33

Ιταλία: Δύο τραυματίες της επίθεσης με αυτοκίνητο στη Μόντενα υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό

12:27

Τασουλας: Εδώ στον Έβρο, υπάρχει ένας αέρας ο οποίος σε γεμίζει αυτοπεποίθηση

12:21

Alpha Bank Campus: Ένα τραπεζικό τετράγωνο που ενώνει την ιστορία της Αθήνας με το μέλλον της οικονομίας

12:11

Diaplous: Πρόταση για ένοπλους φρουρούς σε ποντοπόρα πλοία στη Μαύρη Θάλασσα για τον εντοπισμό θαλάσσιων drones

11:57

Ρωσία: Τουλάχιστον 3 νεκροί σε σημαντική επίθεση με drones που είχαν στόχο τη Μόσχα

11:53

ΠΟΥ: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κονγκό και Ουγκάντα λόγω επιδημίας Έμπολα

11:46

Τσουκαλάς: Δεν πείθει πλέον κανέναν ο πρωθυπουργός που «θυμώνει και λυπάται»

11:39

Χατζηδάκης: Δεν πρέπει να πάνε χαμένες οι μεγάλες εθνικές επιτυχίες των τελευταίων 7 ετών

11:31

Bloomberg: Το μπλόκο στα στενά του Ορμούζ συνεχίζεται και η προσφορά πετρελαίου περιορίζεται

11:16

Βρετανία: Αναβάλλεται η προγραμματισμένη αύξηση φόρου στα καύσιμα

11:01

Κοντογεώργης: Διπλή σύγκλιση, ισχυρή περιφέρεια και κοινωνική δικαιοσύνη στην πράξη

10:53

Ν. Κορέα: Η κυβέρνηση θα επιδιώξει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για να αποτρέψει απεργία στη Samsung

10:41

Βιολογική παραγωγή: Υψηλά ποσοστά μη συμμόρφωσης σε ελέγχους για μελισσοκομία και κτηνοτροφία

10:28

Στην τελική ευθεία προς τη συμβασιοποίηση ο τριπλός κόμβος Σκαραμαγκά

10:09

5 ιδέες για καλοκαιρινά road trips στην Ελλάδα

10:02

Τράπεζες: Υψηλά ο πήχης της πιστωτικής επέκτασης

09:39

ΑΠΕ: Υπόσχονται φθηνότερο ρεύμα σε συνδυασμό με μπαταρίες έναντι των συμβατικών πηγών παραγωγής

09:31

Περισσότερα από 100 drones στη διάθεση του ΠΣ και της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο

09:24

Καναδός βρέθηκε θετικός στον χανταϊό

09:17

Το αεροπλανοφόρο Gerald Ford επέστρεψε στις ΗΠΑ