Tip of the Day

Η πλειονότητα των γυναικών φοβάται να ζητήσει αύξηση - Έξι tip για υψηλότερες αποδοχές

08-03-2024 | 09:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η πλειονότητα των γυναικών φοβάται να ζητήσει αύξηση - Έξι tip για υψηλότερες αποδοχές

Το να ζητάς αύξηση μισθού δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Περισσότερες από τις μισές γυναίκες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν ζητήσει ποτέ αύξηση αποδοχών, σύμφωνα με μια μελέτη του 2024 από τον ιστότοπο αγγελιών εργασίας Indeed. Από το 43% που ζήτησε, τρεις στις τέσσερις έλαβαν αύξηση μισθού.

Επιπλέον, το 61% των γυναικών παγκοσμίως πιστεύει ότι «πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για την αναγνώριση από τους άντρες συναδέλφους τους», σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 14.500 γυναίκες σε 11 χώρες.

Σύμφωνα με έρευνα της Indeed, ακολουθεί το ποσοστό των γυναικών που ζήτησαν αύξηση σε κάθε χώρα:

Μία ασιατική χώρα ξεχωρίζει από το σύνολο: η Ινδία. Οι γυναίκες στην Ινδία είχαν τη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, με το 65% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι έχουν ζητήσει αύξηση μισθού στο παρελθόν.

«Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευα στην Ινδία ήταν πιο αισιόδοξες από άλλες γυναίκες από όλο τον κόσμο», λέει η Nishita Lalvani, διευθύντρια μάρκετινγκ για την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία στο Indeed. Οι Ινδές ανέφεραν επίσης ότι είχαν μεγαλύτερη ικανοποίηση όσον αφορά τα βήματα που έκαναν οι εργοδότες τους για να κλείσουν το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

Αντίθετα, οι γυναίκες στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη είχαν τη λιγότερη αυτοπεποίθηση όταν επρόκειτο να ζητήσουν αύξηση μισθού, έδειξε η έρευνα. Μόνο το 13% των γυναικών στην Ιαπωνία και το 32% στη Σιγκαπούρη δήλωσαν ότι έχουν ζητήσει αύξηση στο παρελθόν.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 24% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν είχαν ευκαιρίες να ζητήσουν αύξηση, ενώ το 28% ανέφερε ότι φοβόταν τις αρνητικές συνέπειες. Επιπλέον, το 28% των γυναικών δήλωσαν ότι δεν είχαν την αυτοπεποίθηση να το αναφέρουν.

«Οι γυναίκες θεωρούν γενικά ως τη μεγαλύτερη πρόκληση να προβάλουν τον εαυτό τους για προαγωγή ή και αύξηση μισθού», δήλωσε η Aileen Tan, διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού του AIA Singapore.

«Έμαθα νωρίς στην καριέρα μου ότι «αν δεν τολμήσω, δεν θα κερδίσω τίποτα», ανέφερε η Tan. «Είναι σημαντικό να είσαι πρόθυμος να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου».

Ακολουθούν έξι συμβουλές για το πώς να σταθείτε καλύτερα σε μια διαπραγμάτευση μισθού, σύμφωνα με ειδικούς του τομέα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού.

Κάντε την έρευνά σας

Πριν από τη συζήτηση, είναι σημαντικό να βρείτε δεδομένα σχετικά με τους μισθούς για την θέση σας στο Διαδίκτυο και να συζητήσετε με τους συνομηλίκους σας, ώστε να είστε καλύτερα ενημερωμένοι πριν ξεκινήσετε τη συνάντηση, δήλωσε ο Pooja Chhabria, ειδικός σταδιοδρομίας στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού στο LinkedIn.

Είναι επιτακτική ανάγκη να έχετε «διαύγεια σκέψης» σχετικά με το τι πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η αμοιβή σας πριν από τη συζήτηση, ανέφερε στο CNBC

Να είναι σίγουρες

Αν και η συζήτηση για τον μισθό μπορεί να είναι αποθαρρυντική, τελικά, το να είστε καλά προετοιμασμένες θα σας βοηθήσει να βρείτε αυτοπεποίθηση κατά τη διάρκεια της συνομιλίας. Η εξάσκηση με έναν φίλο ή έναν μέντορα εκ των προτέρων μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τρόπους για να τελειοποιήσετε την επιχειρηματολογία σας.

«Πάντα πιστεύω ότι χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να δείχνεις χαλαρή. Έτσι, αυτή η αυτοπεποίθηση θα προέρχεται πάντα από το να έχουμε αυτή τη διαύγεια σκέψης, έχοντας κάνει προηγουμένως την έρευνα μας», αναφέρει η Chhabria.

Είναι επίσης σημαντικό να κατανοήσετε τι ενδιαφέρει τον διευθυντή και την εταιρεία σας και να το έχετε υπόψη σας καθ' όλη τη διάρκεια της συνομιλίας σας. Σε τελική ανάλυση, το νόημα μιας διαπραγμάτευσης είναι να επιτευχθεί ένα «αμοιβαία επωφελές αποτέλεσμα».

Προετοιμάστε τον λόγο σας

Η προετοιμασία του λόγου σας θα πρέπει να ξεκινήσει πριν από την έναρξη της συζήτησης. Είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε συγκεκριμένα επιτεύγματα και να είστε έτοιμες να αντιμετωπίσετε τυχόν αντιρρήσεις από τον διευθυντή σας.

«Να είστε πολύ σαφείς σχετικά με το τι πρόκειται να πείτε στον διευθυντή σας, ξεκινώντας με την προβολή της αξίας σας, δίνοντας παραδείγματα σημείων αναφοράς του κλάδου», προτείνει η Chhabria. Είναι επίσης σημαντικό να «αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες που θα μπορούσαν να υπάρχουν όσον αφορά σε μισθολογικούς περιορισμούς γύρω από τον προϋπολογισμό της εταιρείας», πρόσθεσε.

Επιπλέον, «το να έχεις έναν μέντορα για να σε κοουτσάρει είναι το κλειδί», λέει η Aileen Tan, προσθέτοντας ότι «ο μέντοράς μου με βοήθησε να αποκτήσω αυτοπεποίθηση».

Προγραμματίστε μια συνάντηση

Είναι σημαντικό να προγραμματίσετε μια συνάντηση εκ των προτέρων και να καταστήσετε σαφές ότι θα θέλατε να συζητήσετε για την αμοιβή και την εξέλιξη της σταδιοδρομίας σας. Μην εκκινείτε τη συζήτηση στον διευθυντή σας απροσδόκητα και μην την πλαισιώνετε επιπόλαια.

Επιπλέον, να επιλέξετε τον σωστό χρόνο της συνάντησης. «Για παράδειγμα, αν όλοι είναι πραγματικά απασχολημένοι με την κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος, ίσως αυτή να μην είναι είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνετε την κίνησή σας», λέει η Tan.

Δείξτε την αξία σας

Όπως αναφέρει το ρητό «Δείξε το, μην το λες». Το ίδιο συμβαίνει και με τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις.

Είναι σημαντικό να φέρετε παραδείγματα για το πώς έχετε βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων και δημιουργήσατε θετικό αντίκτυπο στο παρελθόν. Η ποσοτικοποίηση των παραδειγμάτων σας με αριθμούς μπορεί επίσης να βοηθήσει κατά τη διαπραγμάτευσή σας.

«Επικοινωνήστε τον αντίκτυπο που έχετε δημιουργήσει μέσω του ρόλου σας, μέσω της εργασίας σας, μέσω των αποτελεσμάτων που έχετε καταφέρει, συνδέοντάς το με τους στόχους της εταιρείας και της ομάδας σας», προτείνει η Chhabria.

Να είστε επαγγελματίες

«Να είστε παθιασμένες, αλλά όχι συναισθηματικές», λέει η Chhabria. Η συζήτηση για τον μισθό μπορεί να είναι συναισθηματικά επιβαρυμένη, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσετε τον επαγγελματισμό σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας. Εκφράστε την εκτίμηση για τον διευθυντή σας και να είστε ανοιχτές στην κριτική. Αποφύγετε δηλώσεις όπως «το αξίζω» ή «Δεν είναι δίκαιο», συμβουλεύει η Chhabria.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:48

«Στο χείλος της αβύσσου» η Μ. Ανατολή: 3 σενάρια για τα ισραηλινά αντίποινα στο Ιράν

09:41

Ταχιάος: Προτεραιότητα η επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής

09:31

Βενζίνη: Στα 2 ευρώ το λίτρο οι τιμές στα πρατήρια

09:30

Λεπτές ισορροπίες στο Χρηματιστήριο με φόντο το γεωπολιτικό ρίσκο

09:26

Μεγάλα σχέδια για την ηλεκτροκίνηση καταστρώνει ο όμιλος της Quest  

09:26

Τροχαίο με λεωφορείο του ΟΑΣΑ στα Λιόσια – Πέντε ελαφρά τραυματίες

09:23

Τι θα γίνει με το πετρέλαιο; Αναλυτές «ζυγίζουν» τις επιπτώσεις της επίθεσης του Ιράν

09:18

Ανακοινώνονται σήμερα οι 35 υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ για τις ευρωεκλογές

09:15

ΗΠΑ: Ξεκινά η ιστορική ποινική δίκη του Τραμπ, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας

09:04

Ευρωεκλογές: Ο Κυρ. Μητσοτάκης παρουσιάζει το ψηφοδέλτιο της ΝΔ

08:41

Oxfam: Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το ΔΝΤ

08:33

Ξεκινά την Τρίτη στην Αθήνα η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς

08:27

Γκουτέρες: Ούτε η περιοχή ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο

08:14

Πρόεδρος Ισραήλ: Προστατεύουμε την Ευρώπη από την «αυτοκρατορία του κακού»

08:02

Πώς θα αυξηθεί το «αποτύπωμα» της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία – Η σημασία των cluster

07:52

ΕτΠ: Να συνδεθούν οι κλιματικοί στόχοι με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης - Το κενό της χρηματοδότησης

07:44

Mega πληρωμή σε μητέρες στις 30 Απριλίου - Αιτήσεις από την Τετάρτη και για το επίδομα μητρότητας

07:38

Αντίστροφη μέτρηση για το Καλάθι του Πάσχα

07:33

Η Ρουμανία ενδιαφέρεται για το 10% της πλωτής «πύλης» στην Αλεξανδρούπολη - Συζητήσεις στις Βρυξέλλες για τον «Κάθετο Διάδρομο»

07:30

Τι σημαίνει ανθρακικά ουδέτερη επιχείρηση

07:30

Στο επίκεντρο του διεθνούς «τζετ σετ» η Ελλάδα - Χορός... εκατομμυρίων για luxury ακίνητα

07:25

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα «ξεφουσκώσετε» τον νέο λογαριασμό - Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του Ε9

07:20

Άρον άρον στην Αθήνα Κυριάκος και Δένδιας για το ΚΥΣΕΑ - Έκοψαν απ’ το ευρωψηφοδέλτιο τον «πατρίς θρησκεία οικογένεια» του ΣΥΡΙΖΑ 

07:15

Φαρμακοβιομηχανία: Έρχονται νέες παραγωγικές μονάδες στην Τρίπολη – Στο «κάδρο» άλλες 7 εταιρείες 

07:10

Οι φόβοι των αγορών - Ο «καβγάς» του Κ. Χατζηδάκη - Στο μακρινό Χονγκ Κονγκ

23:58

Υεμένη: Οι Χούθι δηλώνουν ότι η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ είναι μια νόμιμη πράξη

23:38

Σορός άνδρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην οδό Λιοσίων

23:17

Aνδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου κρίνεται να μη δώσει ο ελληνικός λαός λευκή επιταγή στο σύστημα εξουσίας της ΝΔ

22:49

Ολλανδία: Σύσταση από τις αρχές για αποφυγή ταξιδιών στο Ισραήλ

22:45

Ισραήλ: Το πολεμικό συμβούλιο τάχθηκε υπέρ της απάντησης προς το Ιράν