Tip of the Day

«Καμπανάκι» από ΠΟΥ για στέβια και γλυκαντικά - Οι ανεπιθύμητες ενέργειες

16-05-2023 | 10:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στη «μαύρη λίστα» του ΠΟΥ τα γλυκαντικά: Οι κίνδυνοι από στέβια, ζαχαρίνη, ασπαρτάμη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια νέα κατευθυντήρια γραμμή για τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS), η οποία συνιστά την αποφυγή της χρήσης τους για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD).

Όπως επισημαίνεται: «Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα συστηματικής επανεξέτασης των διαθέσιμων στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι η χρήση των NSS δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης υποδηλώνουν επίσης ότι ενδέχεται να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των γλυκαντικών, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες».

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη NSS δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα, ή μη ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά», λέει ο Φραντσέκο Μπράνκα, Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ. «Τα NSS δεν είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν συνολικά τη γλυκύτητα της διατροφής, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους» πρόσθεσε.

Ακόμα αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΠΟΥ: «Η σύσταση ισχύει για όλα τα άτομα, εκτός από τα άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη, και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά απαντώμενα ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα και βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές. Τα συνήθη NSS περιλαμβάνουν την ακεσουλφάμη Καλίου, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.

Η σύσταση δεν ισχύει για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν NSS, όπως οδοντόκρεμες, κρέμες δέρματος και φάρμακα, ούτε για τα χαμηλής θερμιδικής αξίας σάκχαρα και τις αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα σακχάρων που περιέχουν θερμίδες και συνεπώς δεν θεωρούνται NSS.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει πως επειδή η σχέση που παρατηρείται στα αποδεικτικά στοιχεία μεταξύ των γλυκαντικών ΝSS και των αποτελεσμάτων της νόσου μπορεί να συγχέεται από τα βασικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στη μελέτη και τα περίπλοκα πρότυπα χρήσης αυτών των γλυκαντικών, η σύσταση έχει αξιολογηθεί ως υπό όρους, ακολουθώντας τις διαδικασίες του ΠΟΥ για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών. «Αυτό σηματοδοτεί ότι οι αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε αυτήν τη σύσταση ενδέχεται να απαιτούν ουσιαστική συζήτηση σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρών, που συνδέονται, για παράδειγμα, με την έκταση της κατανάλωσης σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες».

«Η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ σχετικά με τα NSS αποτελεί μέρος μιας σειράς υφιστάμενων και επικείμενων κατευθυντήριων γραμμών για την υγιεινή διατροφή που αποσκοπούν στην καθιέρωση δια βίου υγιεινών διατροφικών συνηθειών, στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών παγκοσμίως» καταλήγει η σχετική ανάρτηση σύμφωνα με το ertnews.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:31

Διάγγελμα Χαμενεΐ: «Το Ιράν θα εκδικηθεί» - Mήνυμα για Στενά του Ορμούζ και αμερικανικές βάσεις

15:24

Μακρόν: «Να σταματήσει η Χεζμπολάχ επιθέσεις κατά του Ισραήλ»

15:10

Σαμαράς: «Δεν υπάρχουν επαγγελματίες ανησυχούντες, μόνο ερασιτέχνες εφησυχασμένοι»

15:03

Μετεγκατάσταση της ελληνικής πρεσβείας από Τεχεράνη στο Μπακού - Μήνυμα του ΥΠΕΞ

15:03

Χρυσοχοΐδης: «Είμαστε σε εγρήγορση και επαγρύπνηση» - Παρεμβάσεις για οδική ασφάλεια και αστυνόμευση

14:48

«Ασημένια οικονομία» και ΜμΕ: Τι ισχύει για όσους εργάζονται και μετά τα 65 έτη

14:40

Δεξαμενόπλοια φλέγονται κοντά στο Ιράκ - Βαθαίνει η κρίση στη Μέση Ανατολή

14:34

ΕΕ: 14 κράτη υπογραμμίζουν την ανάγκη «ανάπτυξης και αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας»

14:22

Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο: Ισχυρή θεσμική οντότητα για τα VET Excellence Awards Greece 2026

14:21

Rosatom: Η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας θα παραμείνει στο Ιράν παρά τον πόλεμο

14:17

Αγαπηδάκη: 1,8 εκατομμύρια παραπεμπτικά μέσω του «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για δωρεάν έλεγχο της νεφρικής δυσλειτουργίας

14:15

Στα 2,8 δισ. ευρώ αυξήθηκε το ενεργητικό του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης το 2025

14:09

Η Ρωσία κάνει έκκληση σε Ισραήλ και ΗΠΑ να σταματήσουν τις επιθέσεις τους στο Ιράν

14:04

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για πόλεμο διαρκείας με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο - Πλήγμα σε πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν

13:47

Η Holcim επεκτείνει την παρουσία της στην Κολομβία

13:45

ΟΗΕ: Ξεπέρασε τα 3 εκατ. ο αριθμός των εκτοπισμένων εντός του Ιράν λόγω του πολέμου

13:42

Στ. Παπασταύρου για τους υδρογονάνθρακες και το επίμαχο άρθρο 30: «Δεν εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα»

13:32

H BMW προετοιμάζεται για ακόμη μια δύσκολη χρονιά - Εμπόδιο οι δασμοί και ο ανταγωνισμός από την Κίνα

13:24

Moody’s: Αναθεωρεί σε «σταθερό» το outlook των ελληνικών τραπεζών - Δε «βλέπει» άμεσο κίνδυνο από τη Μέση Ανατολή

13:18

Σήμερα η ψήφιση των 4 ενεργειακών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και της κοινοπραξίας Chevron-Helleniq

13:08

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στηρίζει έμπρακτα την κοινωνία στις έκτακτες συνθήκες

13:05

Απογραφή ΕΛΣΤΑΤ: Πόσα πλοία έχουν ξένη σημαία

13:00

Το Ιράν θα «εγκαταλείψει κάθε αυτοσυγκράτηση» σε περίπτωση επίθεσης κατά νησιών στον Περσικό

12:56

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Νέο φορτίο LNG από τις ΗΠΑ στη Ρεβυθούσα

12:50

Στην Ρουμανία ο Ζελένσκι πριν τη συνάντηση με Μακρόν - Κρεμλίνο: «Το Κίεβο εμποδίζει την ειρήνη»

12:44

Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ενέκρινε σχέδιο επενδύσεων 350 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ

12:41

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Ραπτόπουλο Ευρυτανίας

12:39

Νέα γενιά κέντρων EUROPE DIRECT στην Ελλάδα: 14 κέντρα για την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας

12:35

Ξεκινά η διάθεση oμολόγου της ΔΕΗ για κατοίκους των νομών Κοζάνης και Φλώρινας

12:28

Ρωσία: Η Gazprom δηλώνει απέτυχαν οι επιθέσεις σε δύο σταθμούς άντλησης αερίου