Tip of the Day

«Καμπανάκι» από ΠΟΥ για στέβια και γλυκαντικά - Οι ανεπιθύμητες ενέργειες

16-05-2023 | 10:28
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στη «μαύρη λίστα» του ΠΟΥ τα γλυκαντικά: Οι κίνδυνοι από στέβια, ζαχαρίνη, ασπαρτάμη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε μια νέα κατευθυντήρια γραμμή για τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS), η οποία συνιστά την αποφυγή της χρήσης τους για τον έλεγχο του σωματικού βάρους ή τη μείωση του κινδύνου μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD).

Όπως επισημαίνεται: «Η σύσταση βασίζεται στα ευρήματα συστηματικής επανεξέτασης των διαθέσιμων στοιχείων, τα οποία υποδηλώνουν ότι η χρήση των NSS δεν παρέχει μακροπρόθεσμα οφέλη στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης υποδηλώνουν επίσης ότι ενδέχεται να υπάρχουν πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση των γλυκαντικών, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και θνησιμότητας στους ενήλικες».

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη NSS δεν βοηθά μακροπρόθεσμα στον έλεγχο του βάρους. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα, όπως τα φρούτα, ή μη ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά», λέει ο Φραντσέκο Μπράνκα, Διευθυντής Διατροφής και Ασφάλειας Τροφίμων του ΠΟΥ. «Τα NSS δεν είναι βασικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν συνολικά τη γλυκύτητα της διατροφής, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους» πρόσθεσε.

Ακόμα αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΠΟΥ: «Η σύσταση ισχύει για όλα τα άτομα, εκτός από τα άτομα με προϋπάρχοντα διαβήτη, και περιλαμβάνει όλα τα συνθετικά και φυσικά απαντώμενα ή τροποποιημένα μη θρεπτικά γλυκαντικά που δεν ταξινομούνται ως σάκχαρα και βρίσκονται σε βιομηχανικά τρόφιμα και ποτά ή πωλούνται μόνα τους για να προστεθούν σε τρόφιμα και ποτά από τους καταναλωτές. Τα συνήθη NSS περιλαμβάνουν την ακεσουλφάμη Καλίου, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.

Η σύσταση δεν ισχύει για τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας και υγιεινής που περιέχουν NSS, όπως οδοντόκρεμες, κρέμες δέρματος και φάρμακα, ούτε για τα χαμηλής θερμιδικής αξίας σάκχαρα και τις αλκοόλες ζάχαρης (πολυόλες), τα οποία είναι σάκχαρα ή παράγωγα σακχάρων που περιέχουν θερμίδες και συνεπώς δεν θεωρούνται NSS.

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει πως επειδή η σχέση που παρατηρείται στα αποδεικτικά στοιχεία μεταξύ των γλυκαντικών ΝSS και των αποτελεσμάτων της νόσου μπορεί να συγχέεται από τα βασικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων στη μελέτη και τα περίπλοκα πρότυπα χρήσης αυτών των γλυκαντικών, η σύσταση έχει αξιολογηθεί ως υπό όρους, ακολουθώντας τις διαδικασίες του ΠΟΥ για την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών. «Αυτό σηματοδοτεί ότι οι αποφάσεις πολιτικής που βασίζονται σε αυτήν τη σύσταση ενδέχεται να απαιτούν ουσιαστική συζήτηση σε συγκεκριμένα πλαίσια χωρών, που συνδέονται, για παράδειγμα, με την έκταση της κατανάλωσης σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες».

«Η κατευθυντήρια γραμμή του ΠΟΥ σχετικά με τα NSS αποτελεί μέρος μιας σειράς υφιστάμενων και επικείμενων κατευθυντήριων γραμμών για την υγιεινή διατροφή που αποσκοπούν στην καθιέρωση δια βίου υγιεινών διατροφικών συνηθειών, στη βελτίωση της ποιότητας της διατροφής και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μη μεταδοτικών ασθενειών παγκοσμίως» καταλήγει η σχετική ανάρτηση σύμφωνα με το ertnews.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:07

ΗΠΑ: Μεγάλα προβλήματα στις αερομεταφορές στις βορειοανατολικές πολιτείες απ' την κακοκαιρία

12:52

Ιταλία: Εννέα συλλήψεις για οικονομική στήριξη της Χαμάς μέσω εκστρατειών ανθρωπιστικής βοήθειας

12:45

Πολωνία: Άνοιξαν και πάλι δύο αεροδρόμια που είχαν κλείσει προσωρινά λόγω των ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία

12:43

Ταϊλάνδη-Καμπότζη: Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

12:37

Προδιαγεγραμμένη καύση: Το νέο μοντέλο πρόληψης πυρκαγιών και διαχείρισης της καύσιμης ύλης

12:16

Ουκρανία: Ανελέητο ρωσικό σφυροκόπημα στο Κίεβο

12:03

Κίνα: Θέτει κανόνες στην ΑΙ με ανθρώπινη αλληλεπίδραση

11:52

Παπαστεργίου: Στόχος η δημιουργία μιας σύγχρονης, ψηφιακής Ελλάδας

11:43

Αργεντινή: Το Κογκρέσο ενέκρινε τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μιλέι

11:36

Κινεζικές κυρώσεις σε αμερικανικές αμυντικές εταιρείες για τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν

11:23

Τραμπ: Δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Σομαλιλάνδης

11:12

Κιμ Γιονγκ Ουν: Σφυρηλατήθηκαν «δεσμοί αίματος» με τη Ρωσία

11:03

Εν αναμονή της συνάντησης Τραμπ - Ζελένσκι την Κυριακή - Στο τραπέζι τα ευαίσθητα ζητήματα

10:45

Ζελένσκι: Η Ρωσία χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τη Λευκορωσία για τις επιθέσεις της

10:40

Βρετανία: Πέθανε ο Πέρι Μπαμόντε του συγκροτήματος The Cure

10:36

Ρούμπιο: Απευθύνει έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη

10:19

Αφρικανική Ένωση: Απορρίπτει «οποιαδήποτε αναγνώριση της Σομαλιλάνδης»

10:14

Νέα επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στα νότια της Κρήτης

10:08

DW: Η AfD ετοιμάζεται να αλλάξει τη Γερμανία

09:56

Νιγηρία: Με πυραύλους από MQ-9 Reaper τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον τζιχαντιστών

09:47

Αναμένεται κύμα ψύχους και περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας

09:30

Εφιαλτική χρονιά για το stock picking οδηγεί σε εκροές τρισεκατομμυρίων από τα funds

09:05

Ο δρόμος για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους

08:46

«ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ»: Τι αλλάζει με την εφαρμογή της για εργαζόμενους και εργοδότες

08:41

Πρωτοχρονιά στα μπλόκα θα κάνουν οι αγρότες – Στις 12:00 κλείνει η Εθνική οδός στο ρεύμα προς Αθήνα

08:26

ΤτΕ: Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες για το Ταμείο Ανάκαμψης – Το στοίχημα των επενδύσεων

08:17

Δάνεια σε ελβετικό φράγκο: Πώς λειτουργεί η ρύθμιση και τι σημαίνει στην πράξη για τους δανειολήπτες

08:07

To ΑΙ «απογειώνει» το ηλεκτρονικό έγκλημα - Aπίστευτη deepfake απάτη σε βάρος βρετανικής πολυεθνικής

08:00

Ποιες φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου

23:28

Τραμπ: Ο Ζελένσκι «δεν έχει τίποτα μέχρι να το εγκρίνω εγώ»