Tip of the Day

Πώς να διώξετε τα πλαστικά μακριά από το σπίτι

08-05-2023 | 08:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς να διώξετε τα πλαστικά μακριά από το σπίτι
Η πλαστική ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει το περιβάλλον και την υγεία μας.

Η πλαστική ρύπανση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που επηρεάζει το περιβάλλον και την υγεία μας. Ως καταναλωτές, έχουμε τη δύναμη να μειώσουμε τα πλαστικά απόβλητά μας στο σπίτι και να έχουμε θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αλλάξουμε κάποιες απλές συνήθειες και να υιοθετήσουμε τη λογική της κυκλικότητας στη ρουτίνα μας.

Οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στο σπίτι. Αντί να χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες όταν ψωνίζετε, φέρτε τις δικές σας επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες. Πλέον για αυτή τη χρήση διατίθενται στην αγορά σακούλες σε διάφορα υλικά, όπως καμβάς, βαμβάκι ή ανακυκλωμένο πλαστικό. Μάλιστα, μπορείτε να τις έχετε μόνιμα στο αυτοκίνητό σας ή στην πόρτα, ώστε να θυμάστε πάντα να τα παίρνετε όταν φεύγετε από το σπίτι. Οι επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες όχι μόνο μειώνουν τα πλαστικά απορρίμματα, αλλά συχνά χωρούν περισσότερα αντικείμενα και είναι πιο ανθεκτικές από τις αντίστοιχες μιας χρήσης.

Βέβαια, ένας από τους ευκολότερους τρόπους μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων είναι η άρνηση των πλαστικών μιας χρήσης. Αντικείμενα, όπως καλαμάκια, μαχαιροπίρουνα και μπουκάλια νερού, προορίζονται μόνο για μία χρήση και συχνά καταλήγουν σε χωματερές ή ωκεανούς, όπου μπορεί να χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθούν.

Αντίθετα, επενδύστε σε επαναχρησιμοποιήσιμες εναλλακτικές λύσεις, όπως καλαμάκια από μέταλλο ή μπαμπού, ένα επαναγεμιζόμενο μπουκάλι νερό και ένα σετ επαναχρησιμοποιήσιμων μαχαιροπήρουνων που μπορείτε να έχετε μαζί σας όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού.

Ομοίως, η μετάβαση σε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού αντί να αγοράζετε πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τα πλαστικά απόβλητα. Τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη, χρώματα και υλικά, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στο γούστο και τον τρόπο ζωής σας.

Ακόμη, η αγορά χύμα προϊόντων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τα απορρίμματα συσκευασίας. Αντί να αγοράζετε είδη μίας χρήσης που έρχονται σε συσκευασία, σκεφτείτε να αγοράσετε χύμα για να μειώσετε την ποσότητα των απορριμμάτων που δημιουργείτε.

Για να το κάνετε αυτό, φέρτε τα δικά σας δοχεία στο κατάστημα και γεμίστε τα ξανά με τα προϊόντα που χρειάζεστε. Πολλά καταστήματα προσφέρουν πλέον τμήματα που προσφέρουν χύμα δημητριακά, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Όχι μόνο θα μειώσετε τα απορρίμματα συσκευασίας, αλλά θα εξοικονομήσετε χρήματα αγοράζοντας μεγαλύτερες ποσότητες.

Για αυτή τη χρήση, τα γυάλινα ή ανοξείδωτα δοχεία είναι εξαιρετικές επιλογές καθώς είναι ανθεκτικά, καθαρίζονται εύκολα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση και θέρμανση. Επιπλέον, είναι καλύτερα για το περιβάλλον καθώς δεν είναι φτιαγμένα από επιβλαβείς χημικές ουσίες και δεν απελευθερώνουν τοξίνες στο φαγητό σας.

Η χρήση υφασμάτινων χαρτοπετσετών αντί για χαρτοπετσέτες είναι ένας απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τα πλαστικά απόβλητα στο σπίτι. Οι υφασμάτινες χαρτοπετσέτες είναι πιο ανθεκτικές από τις χαρτοπετσέτες και μπορούν να πλυθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, κάτι που είναι τόσο οικονομικό όσο και φιλικό προς το περιβάλλον.

Παράλληλα, όταν ψωνίζετε, επιλέξτε προϊόντα που διατίθενται σε μη πλαστική συσκευασία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει προϊόντα που διατίθενται σε γυάλινη, χάρτινη ή μεταλλική συσκευασία. Και βέβαια, όταν παρατηρήσετε ότι κάτι σας έχει σπάσει ή δεν εξυπηρετεί πλέον τον αρχικό του σκοπό, σκεφτείτε να το επισκευάσετε ή να το επανατοποθετήσετε αντί να το πετάξετε. Αυτός είναι ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος μείωσης των πλαστικών απορριμμάτων που παράγετε στο σπίτι.

Για παράδειγμα, εάν η αγαπημένη σας συσκευή έχει μια ρωγμή, σκεφτείτε να τη διορθώσετε αντί να αγοράσετε μια νέα. Μπορείτε επίσης να επαναχρησιμοποιήσετε αντικείμενα για να εξυπηρετούν διαφορετικές λειτουργίες, όπως να χρησιμοποιήσετε παλιά βάζα ως δοχεία αποθήκευσης ή να μετατρέψετε ένα παλιό μπλουζάκι σε επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα αγορών.

Τέλος, η ανακύκλωση είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στο σπίτι, αλλά η σωστή ανακύκλωση είναι κρίσιμη.

Μην συμπεριλάβετε αντικείμενα που δεν είναι ανακυκλώσιμα, όπως πλαστικές σακούλες, υπολείμματα τροφίμων και ηλεκτρονικά είδη. Όταν ανακυκλώνετε σωστά, βοηθάτε στη μείωση της ποσότητας πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν σε χωματερές και ωκεανούς.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:04

FAZ: Θα αποδώσει η εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα;

16:56

ΥΠΑΝ: Επικαιροποίηση απόφασης για τους τρόπους υποβολής καταγγελιών στη ΓΓ Εμπορίου

16:48

Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας Μεγάλο Καβούρι από την Revoil

16:46

Wall Street: Αρνητικό ξεκίνημα στην εβδομάδα μετά τα διαδοχικά ρεκόρ

16:41

TDK: Ο προμηθευτής της Apple υπόσχεται υψηλότερη απόδοση στα wearables με νέες καινοτόμες μπαταρίες

16:30

Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων: Στην τελική ευθεία για τις νέες άδειες – «Κουρέματα» άνω των 600 εκατ. ευρώ έδωσαν το 2023

16:24

Σε εξέλιξη δύο πυρκαγιές σε Μεσσηνία και Νάξο

16:19

BriQ Properties: Απέκτησε κτίριο γραφείων στη Λ. Βουλιαγμένης έναντι 4 εκατ. ευρώ

16:09

Έβδομη συναπτή μηνιαία πτώση του δείκτη μεταποίησης στη Νέα Υόρκη

16:08

e-ΕΦΚΑ: Αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων και αποκλειομένων ιατρών ΚΕΠΑ

16:08

Μπέρμποκ: Να μην αφήσουμε να καταρρεύσει ο κυβερνητικός συνασπισμός

15:57

Μύλοι Λούλη: Διανομή μερίσματος 0,12/μετοχή μικτά - Την 1η Ιουλίου η αποκοπή

15:55

Πώς μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση του δημογραφικού

15:53

JYSK: Δύο νέα καταστήματα σε Ρέθυμνο και Ιεράπετρα

15:49

Λίμνη Ζηρού: Σφραγίστηκε επιχείρηση που είχε καταλάβει παράνομα τμήμα της όχθης

15:47

Γάζα: Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται παρά την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού για «παύσεις»

15:44

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την μη προφυλάκιση του Απόστολου Λύτρα

15:43

ΣΥΡΙΖΑ: Η «βρώμικη δουλειά» ανταμείβεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

15:42

Κόλλιας: Αναγκαίος ένας δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Σπίτι μου»

15:37

Τσεχία: Έκρηξη πυρομαχικών σε περιοχή στρατιωτικής εκπαίδευσης - 9 τραυματίες

15:32

ΕΕ: Οι Βρυξέλλες δεν ανησυχούν για την έναρξη έρευνας αντιντάμπινγκ από την Κίνα

15:19

Απόστολος Λύτρας: «Ζητώ συγγνώμη – Θα ζητήσω βοήθεια να θεραπευτώ»

15:17

myPhoto: Διαθέσιμη και για φωτογραφίες ανήλικων η υπηρεσία

15:12

ΣΕΚΛΑ: Οι ανάγκες για νωπά φρούτα και λαχανικά έχουν τετραπλασιαστεί

15:05

Τελικά τα παιδιά χρειάζονται πολυβιταμίνες;

15:00

Ο Πούτιν θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα στις 18-19 Ιουνίου

15:00

Ο Χρήστος Α. Ιωάννου του ΣΕΒ στο ΔΣ της Διεθνούς Οργάνωσης Εργοδοτικών Ενώσεων

14:56

Εφραίμογλου: Το ΕΒΕΑ εντάχθηκε στο EBN - Πρόσβαση σε νέα εργαλεία υποστήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας

14:48

UNESCO: Η έλλειψη επενδύσεων στην εκπαίδευση στοιχίζει ετησίως χιλιάδες δισ. δολάρια

14:34

Πρέσβης ΕΕ για Τουρκία: Οπισθοχώρηση στα πολιτικά κριτήρια – Δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής