Tip of the Day

Σινικό Τείχος της Κίνας: «Φως» στα «μυστικά» από αρχαίο DNA

04-05-2023 | 08:43
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φως» στα μυστικά για το Σινικό Τείχος της Κίνας «ρίχνει» αρχαίο DNA

Η Xiongnu – (Σιονγκνού), μια νομαδική που αυτοκρατορία κυριάρχησε στις ασιατικές στέπες για τρεις αιώνες από το 200 π.Χ., εμπορευόμενη αγαθά στον Δρόμο του Μεταξιού, χτίζοντας περίτεχνους τάφους για τους νεκρούς της και κατακτώντας μακρινές χώρες με άλογα, ήρθε σε σύγκρουση με τη μεγάλη αντίπαλη αυτοκρατορική Κίνα, η οποία οδήγησε στην κατασκευή του Σινικού Τείχους, τμήματα του οποίου στέκονται ακόμη και σήμερα.

Ωστόσο, χωρίς γραπτές καταγραφές, εκτός από εκείνες που παρήγαγαν οι Κινέζοι χρονογράφοι, οι οποίοι θεωρούσαν τους Σιονγκνού ως βαρβάρους, η αυτοκρατορία και ο λαός της παρέμειναν για πολύ καιρό στη σκιά της ιστορίας. Τώρα, αρχαία στοιχεία DNA, σε συνδυασμό με τους «καρπούς» πρόσφατων αρχαιολογικών ανασκαφών, αποκαλύπτουν τα μυστικά μιας από τις ισχυρότερες πολιτικές δυνάμεις της εποχής.

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ολοκλήρωσε μια γενετική έρευνα σε δύο νεκροταφεία κατά μήκος των δυτικών συνόρων της αυτοκρατορίας των Σιονγκνού στη σημερινή Μογγολία: ένα νεκροταφείο αριστοκρατικής ελίτ στο Ταχιλτίν Χοτγκόρ και ένα τοπικό νεκροταφείο ελίτ στο Σομπουζίν Μπελτσίρ.

Οι επιστήμονες ταυτοποίησαν τα γονιδιώματα 17 ατόμων που είχαν ταφεί στα δύο νεκροταφεία και διαπίστωσαν ένα «εξαιρετικά υψηλό» επίπεδο γενετικής ποικιλομορφίας, γεγονός που καθιστά πιθανό ότι η αυτοκρατορία ήταν πολυεθνική, πολυπολιτισμική και πολύγλωσση, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο περιοδικό Science Advances.

Η γενετική ποικιλομορφία εντοπίστηκε μέσα σε μεμονωμένες κοινότητες, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αυτοκρατορία δεν ήταν απλώς ένα συνονθύλευμα ομοιογενών ομάδων που ενώνονταν από έναν κοινό σκοπό.

«Τώρα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πώς οι Σιονγκνού επέκτειναν την αυτοκρατορία τους ενσωματώνοντας ανομοιογενείς ομάδες και αξιοποιώντας το γάμο και τη συγγένεια στην οικοδόμηση της αυτοκρατορίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Τσουνγκγουόν Τζονγκ, αναπληρωτής καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ, σε δελτίο τύπου.

Από τους μεμονωμένους τάφους που μελετήθηκαν, εκείνοι με το υψηλότερο κύρος ανήκαν σε γυναίκες, γεγονός που υποδηλώνει ότι έπαιζαν ιδιαίτερα ισχυρό ρόλο στην κοινωνία των Σιονγκνού. Τα περίτεχνα φέρετρα περιείχαν χρυσά εμβλήματα του ήλιου και της σελήνης που ήταν σύμβολα εξουσίας των Σιονγκνού. Ένας τάφος περιείχε τα λείψανα έξι αλόγων και ενός άρματος.

«Αυτές οι γυναίκες της αριστοκρατικής τάξης κατείχαν τα υλικά όχι μόνο για την επίδειξη της θέσης τους (π.χ. ζώνες και περιδέραια) αλλά και για την άσκηση της εξουσίας, όπως τα αντικείμενα κύρους για τη φιλοξενία πολιτικοποιημένων γιορτών», δήλωσε ο Μπράιαν Μίλερ, αρχαιολόγος του έργου της μελέτης και επίκουρος καθηγητής τέχνης και αρχαιολογίας της Κεντρικής Ασίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Τους τιμούσαν ιδιαίτερα με άφθονες προσφορές από όλους όσοι παρευρίσκονταν στις κηδείες τους, γεγονός που αποδεικνύει τη συνεχή κοινωνική τους σημασία μέσα στις κοινότητές τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης πληροφορίες για τη ζωή των παιδιών των Σιονγκνού. Τα έφηβα αγόρια, όπως και οι άνδρες, θάβονταν με τόξα και βέλη. Τα αγόρια κάτω των 11 ετών δεν θάβονταν.

«Τα παιδιά έτυχαν διαφορετικής νεκρικής μεταχείρισης ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, δίνοντας ενδείξεις για τις ηλικίες στις οποίες αποδίδονταν το φύλο και η ιδιότητα στην κοινωνία των Σιονγκνού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Κριστίνα Γουόρινερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και επικεφαλής της ομάδας στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία.

Η Ούρσουλα Μπρόσεντερ, προϊστορική αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, σημείωσε ότι η έρευνα παρέχει βαθύτερη εικόνα του κοινωνικού ιστού και της κοινωνίας των Σιονγκνού χρησιμοποιώντας τη γενετική ως εργαλείο.

«Είμαι ενθουσιασμένη να δω περισσότερες μελέτες αυτού του είδους στο μέλλον», δήλωσε η Μπρόσεντερ, η οποία δεν συμμετείχε στην τελευταία έρευνα. «Δεδομένου ότι ήμουν μια από τους επιστήμονες που επεσήμαναν ότι οι ώριμες γυναίκες θάβονταν με τα πιο διάσημα αντικείμενα, είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω ότι η γενετική επιβεβαιώνει αυτή την άποψη» πρόσθεσε.

Η Μπρόσεντερ πρόσθεσε ότι οι Σιονγκνού είχαν συχνά παρεξηγηθεί επειδή οι περισσότερες πληροφορίες για το καθεστώς αυτό, και για άλλα που προέρχονταν από την ευρασιατική στέπα, προέρχονται από κείμενα της αυτοκρατορικής Κίνας και της αρχαίας Ελλάδας, όπου οι νομαδικοί κτηνοτρόφοι σε μεγάλο βαθμό θεωρούνταν κατώτεροι.

Ισχυρή κληρονομιά

Οι Σιονγκού άφησαν μια ισχυρή κληρονομιά που ενέπνευσε μεταγενέστερα νομαδικά καθεστώτα που προέρχονταν από τις ευρασιατικές στέπες, όπως οι Μογγόλοι και ο Τζένγκις Χαν, τόνισε ο Μίλερ. «Σιονγκνού» ήταν το όνομα μιας δυναστείας και όχι ενός λαού καθαυτού, αλλά αυτό το δυναστικό καθεστώς επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τους λαούς εντός της επικράτειάς του και άφησε μια ισχυρή κληρονομιά στην Ευρασία», υπογράμμισε.

«Πολλές μεταγενέστερες ομάδες οικειοποιήθηκαν το ισχυρό όνομα Σιόνγκνου (ή Χούννου) καθώς εγκαθίδρυσαν τα δικά τους καθεστώτα, οδηγώντας στη διαιώνιση των λεγόμενων "Ουννικών" οντοτήτων ακόμη και μέχρι εκείνη του Αττίλα και των Ούννων στις παρυφές της Ευρώπης αιώνες μετά το τέλος των Σιονγκνού στην εσωτερική Ασία. Και αυτή την ισχυρή κληρονομιά πήραν οι Μογγόλοι όταν δημιούργησαν τη δική τους αυτοκρατορία αρκετούς ακόμη αιώνες αργότερα» επισημαίνεται σύμφωνα με δημοσίευμα της ertnews.gr.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:01

Τηλεσκόπιο απεικόνισε τον ψυχρότερο εξωπλανήτη που έχει βρεθεί ποτέ

23:55

Τέφρα και αέρια από την Αίτνα σε Αττική και Πελοπόννησο

23:43

Ford: Απογοητευτικά κέρδη για το β' τρίμηνο - Πτώση 12% για την μετοχή

23:26

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η πηγή του κακού ή το εύκολο θύμα;

23:14

Selloff στη Wall Street: Η χειρότερη μέρα για S&P και Nasdaq από το 2022 - «Βουτιά» για Tesla

23:00

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε αποθήκη στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα

22:48

Ο δράστης που πυροβόλησε τον Τραμπ αναζήτησε λεπτομέρειες για τη δολοφονία του JFK

22:39

Σακελλαροπούλου: Οφείλουμε στις επόμενες γενιές μια συνέχεια αντάξια αυτών των πενήντα ετών

22:33

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα χαιρετίζει την απόφαση της ΕΕ για βοήθεια στην Αρμενία

22:22

Νετανιάχου: Η νίκη του Ισραήλ θα είναι και νίκη των Ηνωμένων Πολιτειών

22:16

Η Μιλένα Αποστολάκη αποσύρει την υποψηφιότητά της για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

22:10

Πετρέλαιο: Άνοδος 1% μετά από τριήμερο σερί απωλειών

21:59

Η Volkswagen βραβεύτηκε ως η πιο καινοτόμος μάρκα στην ηλεκτροκίνηση

21:46

ΗΠΑ: Χιλιάδες διαδηλωτές έξω από το Καπιτώλιο πριν την ομιλία Νετανιάχου στο Κογκρέσο

21:35

Νέα άνοδος για τον χρυσό

21:27

Ξύλο μεταξύ βουλευτών στην τουρκική Εθνοσυνέλευση - Βίντεο

21:16

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης»

21:00

Attica Bank: Ξεκίνησε τη διαδικασία συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα

20:48

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖA

20:36

Μαρινάκης: Οι δίαυλοι επικοινωνίας λειτούργησαν σε διπλωματικό επίπεδο

20:27

Όταν ο ελληνικός μισθός είναι στο 46% του γερμανικού

20:14

Βουλή: Την Πέμπτη η ψήφιση του ν/σ του ΥΠΕΘΟ για το deal Attica - Παγκρήτιας

20:02

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Σπαζοκεφαλιά» η σύνθεση της νέας Επιτροπής - Κλείνει το μάτι στην Μελόνι, φρένο στον Όρμπαν

19:52

16 δισ. δολάρια κόστισε στον Μασκ η καταβύθιση της Tesla

19:42

O Μασκ αρνείται ότι προσφέρει 45 εκατ. δολάρια τον μήνα για να στηρίξει τον Τραμπ

19:30

Ιός Δυτικού Νείλου: Νεκρός 75χρονος στις Σέρρες - Πρώτος θάνατος για το 2024

19:20

Trade Estates: Ξεκινάει διαδικασίες για την απορρόφηση των θυγατρικών Ρέντης και Bersenco

19:09

Θετικό για όλους τους αρμόδιους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς το deal Attica - Παγκρήτιας

19:01

Οι τράπεζες «κοκκίνισαν» τις ευρωαγορές

19:00

Γιατί οι Παθολόγοι αρνούνται να συνεργαστούν με το υπ. Υγείας