Tip of the Day

Πώς να αποφύγουν οι καταναλωτές την παγίδα του Greenwashing όταν ψωνίζουν τρόφιμα

24-04-2023 | 07:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς να αποφύγουν οι καταναλωτές την παγίδα του Greenwashing όταν ψωνίζουν τρόφιμα
Η πολυαναμενόμενη «Οδηγία για τις πράσινες απαιτήσεις» θα αναγκάσει τις εταιρείες να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις των προϊόντων τους.

Το σύστημα τροφίμων είναι υπεύθυνο για το ένα τρίτο των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, με το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα να συμβάλλουν σε μεγαλύτερο βαθμό. Από την άλλη, πολλοί καταναλωτές αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους επιλέγοντας προϊόντα που ισχυρίζονται ότι είναι βιώσιμα ή φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο να πιστοποιηθεί ότι αυτές οι αξιώσεις όντως ισχύουν.

Η έκθεση Changing Markets εντόπισε 53 παραδείγματα Greenwashing και ως εκ τούτου παραπλανητικών πράσινων ισχυρισμών για τα τρόφιμα κατά το περασμένο έτος. Πολλοί από αυτούς τους ισχυρισμούς σχετίζονται με τις κλιματικές επιπτώσεις, με τα προϊόντα να περιγράφονται ως «ουδέτερα από άνθρακα» ή «θετικά για το κλίμα» χωρίς κανένα επιστημονικό στοιχείο που να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς. Μάλιστα, η έκθεση συνιστά την απαγόρευση των «απόλυτων γενικών ισχυρισμών για το κλίμα» και των ισχυρισμών που βασίζονται σε προγράμματα αντιστάθμισης του άνθρακα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, προωθεί νέα μέτρα για την πάταξη του greenwashing στις ετικέτες των προϊόντων και στις διαφημίσεις. Η πολυαναμενόμενη «Οδηγία για τις πράσινες απαιτήσεις» θα αναγκάσει τις εταιρείες να είναι πιο διαφανείς σχετικά με τις κλιματικές επιπτώσεις των προϊόντων τους. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη για τους καταναλωτές που θέλουν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές για το φαγητό τους.

Ωστόσο, στο μεταξύ, υπάρχουν κάποιες κινήσεις που μπορούν να κάνουν για να ξεφύγουν από το Greenwashing. Η πρώτη είναι να αναζητούν πιστοποιήσεις τρίτων, ανεξάρτητων φορέων αναφορικά με τη βιωσιμότητα του εκάστοτε προϊόντος. Η δεύτερη είναι να ελέγχουν τα συστατικά. Ένα προϊόν μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά εάν περιέχει συστατικά που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον, ο ισχυρισμός μπορεί να είναι παραπλανητικός. Πιο αξιόπιστα είναι τα προϊόντα με απλές, φυσικές λίστες συστατικών.

Τέλος, εάν ένας καταναλωτής δεν είναι σίγουρος για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός προϊόντος, μπορεί να κάνει κάποια έρευνα. Μπορεί για παράδειγμα να αναζητήσει τις πρακτικές βιωσιμότητας της εταιρείας και να δει εάν έχουν πιστοποιήσεις ή βραβεία τρίτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:41

Οδοιπορικό στην ορεινή Πελοπόννησο: Από τον Πάρνωνα στον Ταΰγετο

13:39

Η Σύμπλευση ΑΜΚΕ (+πλευση) φέρνει τον πολιτισμό των ακριτικών νησιών στην Αθήνα

13:38

Μητσοτάκης: Στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα η ένταξη της Μολδαβίας στην ΕΕ

13:36

Βουλή: Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου «Χάρτης Μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη Νέα Εποχή»

13:24

Ρουμανία: Πολυπληθείς διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς στο δικαστικό σύστημα

13:24

Γιουβέντους: Ράλι 13% της μετοχής μετά την απόρριψη εξαγοράς από την Tether

13:20

Η ΔΕΗ επανασχεδιάζει την εμπειρία του πελάτη - Νέες ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα το 2026

13:19

Το εξώφυλλο του TIME με τους αρχιτέκτονες του ΑΙ και η ανάγκη ρυθμιστικού πλαισίου

13:18

ΗΠΑ: Γουίτκοφ και Κούσνερ ενημέρωσαν τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ για το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα

13:10

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Βίαιη οργάνωση με φυλετικό μίσος» λέει η εισαγγελέας

13:07

Σάντσεθ: Θέλει να «ενισχύσει» τις σχέσεις Ισπανίας - Χιλής μετά την εκλογή ακροδεξιού προέδρου

13:07

Σκέρτσος: Σε ιδιότυπο Grexit οδηγεί η μη υπαγωγή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ

13:05

Ρομπ Ράινερ: Ποιος ήταν ο σπουδαίος σκηνοθέτης που φέρεται να σκοτώθηκε από τον γιο του

13:00

Παπαστεργίου: Ο δημόσιος τομέας πραγματικά τρέχει και τρέχουμε πολύ γρήγορα σε πολλά πράγματα

12:59

Ρωσία: «Ακρογωνιαίος λίθος» των συνομιλιών για την ειρήνη, η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

12:55

Νέες αμερικανοουκρανικές συνομιλίες σήμερα στο Βερολίνο μετά τη χθεσινή «πρόοδο»

12:50

Νοικοκυριά: Αύξηση εισοδήματος 8,1% το δεύτερο τρίμηνο - Πάνω 5% η κατανάλωση

12:49

Κλειστό σήμερα το Μουσείο του Λούβρου λόγω απεργιακής κινητοποίησης

12:44

FedHATTA: Αγρότες και τουρισμός σε ενιαία γραμμή συνεννόησης, με σεβασμό στις ελεύθερες μετακινήσεις

12:43

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Τρεις θετικές εξελίξεις με το «Grids Package» - Τα επόμενα βήματα

12:39

Αύξηση 8,1% στον δείκτη μισθολογικού κόστους το γ' τρίμηνο

12:38

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 6,4% σημείωσαν οι κενές θέσεις εργασίας το γ' τρίμηνο

12:31

Γάλλος ΥΠΕΞ για παγωμένα ρωσικά assets: «Οι Ευρωπαίοι παίρνουν τη μοίρα στα χέρια τους»

12:30

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 3,3% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το γ' τρίμηνο

12:30

ΤτΕ: Προσδοκίες για χαμηλότερο πληθωρισμό, αλλά με διαφορά από την Ευρωζώνη

12:24

ΙΟΒΕ: Σημαντικά βήματα αλλά και ανάγκη επιτάχυνσης στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων

12:24

Η μαγεία των Χριστουγέννων σώθηκε! Ετοιμάσου να ζήσεις τη μαγεία του 2026 EuroLeague Final Four της Αθήνας

12:18

Εκτοξεύονται οι μετοχές κάνναβης καθώς ο Τραμπ φέρνει χαλαρότερους κανόνες

12:12

Αναπληρωτές: Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τις μετακινήσεις τα Χριστούγεννα

12:12

Μαρόκο: Τουλάχιστον 37 νεκροί σε πλημμύρες