Tip of the Day

Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις και τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

01-07-2022 | 07:40
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πότε ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις και τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των θερινών εκπτώσεων.

Φέτος ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου. Βάσει νομοθεσίας, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την πρώτη Κυριακή από την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων.

Πού απαιτείται προσοχή:

Κατά την περίοδο των εκπτώσεων, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν παγίδες.

Ειδικότερα, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

- Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

-Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της αρχικής (που συνήθως είναι διαγραμμένη) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, στα εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου εκτίθενται τα προϊόντα.

- Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Σε περίπτωση που η επιχείρηση αναγράψει ποσοστό πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «30% έκπτωση»).

- Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση, μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν σε προϊόντα της σεζόν, ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως σε είδη παρωχημένης εποχής.

- Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δεν γίνονται αλλαγές, γι' αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

- Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

- Ενημερωθείτε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής σας όταν αγοράζετε προϊόντα με δόσεις.

- Μην διστάζετε να ενημερώνεστε επακριβώς για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 2251/94 πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

- Ενημερωθείτε από τους εμπόρους για το αν πραγματοποιούνται αλλαγές στα είδη που πωλούν κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Οι έμποροι είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν τα προϊόντα που φέρουν ελάττωμα και αγοράστηκαν κατά την περίοδο των εκπτώσεων, εκτός εάν το προϊόν είναι σε προσφορά λόγω συγκεκριμένου ελαττώματος και εφόσον έχει ενημερωθεί για αυτό ο καταναλωτής σχετικά, πριν την αγορά με ανάλογη πινακίδα.

- Ζητάτε απόδειξη, γιατί μόνο έτσι αποδεικνύεται η αγορά σε περίπτωση ελαττωματικού προϊόντος.

- Ζητάτε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος και τους όρους της εγγύησής του στην ελληνική γλώσσα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:06

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στρατηγική συνεργασία με την Airbus Space & Defence

09:56

Ο Όμιλος AKTOR υλοποιεί με συνέπεια τον στρατηγικό του σχεδιασμό στις ΑΠΕ

09:53

Jumbo: Ρεκόρ πωλήσεων το 2025 - Μέρισμα 0,7 ευρώ ανά μετοχή

09:48

Πιερρακάκης: Τα πέντε διδάγματα που πρέπει να πάρει η Ευρώπη από την Ελλάδα

09:42

Βιοκαρπέτ: Εκτόξευση 960% στα καθαρά κέρδη το 2025

09:41

Στην Σύνοδο της Πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών στην Κροατία ο Παπασταύρου

09:41

Real Consulting: Μετασχηματισμός με AI και εξαγορές στο επίκεντρο

09:31

Υπερδιπλασιασμός κερδών για BP στο α' τρίμηνο λόγω ενεργειακής κρίσης - Στα 3,2 δισ. δολάρια

09:27

Επένδυση της Εριέττας Κούρκουλου - Λάτση στη Sporos Meals

09:26

Παπαθανάσης: Φωτοβολταϊκό Πάρκο στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς

09:18

Αμετάβλητα τα επιτόκια από την Τράπεζα της Ιαπωνίας

09:17

Νέα άνοδος για πετρέλαιο με κερδοφόρο «7 στα 7» - Στα 110 δολάρια το Brent

09:00

Η Άνδρος «συστήνεται» δυναμικά στη βρετανική αγορά​​​​​​​​​​​​

08:52

Στους 14 οι νεκροί από τη σύγκρουση τρένων στην Ινδονησία

08:45

Apple: Οι Στιβ Τζομπς και Τιμ Κουκ σε αριθμούς

08:44

Γιατί ο Νίκος Καραμούζης ποντάρει στην αγορά βιολογικών τροφίμων

08:40

Ακαθάριστα: Τι πρέπει να ξέρετε για καθαρισμό, δήλωση και πρόστιμα

08:28

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν χαιρετίζει την «υποστήριξη» της Ρωσίας στη «διπλωματία»

08:24

ΑΠΕ: «Φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι» και επιτάχυνση έργων - Τι φέρνει το νομοσχέδιο για τη RED III

08:23

Ξεκινά η πρώτη διάσκεψη για μετάβαση από ορυκτά καύσιμα - Το παράδειγμα της Ελλάδας

08:21

«Βγήκε» ο διαγωνισμός για την προμήθεια/λειτουργία 1.000 καμερών για παραβάσεις του ΚΟΚ

08:16

Δυσαρεστημένος ο Τραμπ με την πρόταση του Ιράν - «Οικονομικό πυρηνικό όπλο το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ»

08:11

Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση απόλυσης και πώς επιδρά η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

08:01

Ακίνητα: Πόσο πωλούνται οι βίλες σε Κρήτη, Ιόνιο, Πελοπόννησο - Ποιες περιοχές ξεχωρίζουν

07:58

Καύσιμα: Η Ελλάδα εμφανίζεται «φθηνή» στην Ευρωζώνη, αλλά ακριβή στον κόσμο - Το παιχνίδι με τους δείκτες

07:47

Ανεβαίνει το θερμόμετρο - Ανδρουλάκης VS Τσίπρας και «σφήνα» Καρυστιανού

07:44

«Στα σκαριά» νέα μεγάλη ΣΔΙΤ αποβλήτων 200 εκατ. σε Στερεά Ελλάδα - Εύβοια

07:31

Uni Systems: Οι νέοι πυλώνες ανάπτυξης, οι εξαγορές και η αυτόνομη εισαγωγή στο ΧΑ

07:22

Τι σημαίνει το «πλαφονάρισμα» στα καταναλωτικά δάνεια

07:20

Αγώνας δρόμου για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης: Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και «Σπίτι μου ΙΙ»