Tip of the Day

Αρχίζουν οι επιδοτήσεις εταιρειών με ζημιές από φυσικές καταστροφές

12-05-2022 | 07:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αρχίζουν οι επιδοτήσεις εταιρειών με ζημιές από φυσικές καταστροφές

Το πρόγραμμα για την «επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές» ξεκινά την Παρασκευή 13 /5 και θα δέχεται αιτήσεις έως 17/6/2022 (ώρα 15:00). Απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, που λειτουργούν νομίμως και δραστηριοποιούνται στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές.

Η επιχορήγηση που δίνει το ΕΣΠΑ θα συμβάλει στην εξασφάλιση μέρους της απαιτούμενης ρευστότητας για την εκ νέου εκκίνηση των τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων, καθώς και στη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας των επιχειρήσεων, στηρίζοντας εμμέσως και τη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής στο ΠΣΚΕ.

Σε κάθε επιχείρηση (διακριτό ΑΦΜ), για τον υπολογισμό της αναλογούσας δημόσιας χρηματοδότησης ως κατ’ αποκοπή ποσό, λαμβάνεται υπ’ όψιν το άθροισμα των ποσών από παροχές σε εργαζόμενους, διάφορα λειτουργικά έξοδα και 587 αποσβέσεις του φορολογικού εντύπου Ε3 του 2019. Επί του αθροίσματος (αποτελεί το ύψος των συνολικών δηλωθέντων εξόδων), εφαρμόζεται οριζόντιο ποσοστό 50%.

Τι χρηματοδοτείται

Ενδεικτικές λειτουργικές δαπάνες: ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ενέργειας, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, κλπ., δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, κλπ.), δαπάνες προβολής και δικτύωσης (σχεδιασμός και εκτύπωση διαφημιστικών εντύπων, αφισών, διαφημιστικές καταχωρήσεις, έξοδα συμμετοχής σε επαγγελματικές εκθέσεις, εταιρική ιστοσελίδα/δημιουργία ή/και αναβάθμιση, κλπ.), δαπάνες προμήθειας αναλώσιμων υλικών, αποσβέσεις παγίου εξοπλισμού (ενσώματου και άυλου), μισθολογικό κόστος προσωπικού της επιχείρησης. Προϋπολογισμός€ 26.000.000

Όροι και προϋποθέσεις

Οι ωφελούμενοι της Δράσης θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ικανοποιούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

· Να υποβάλλουν μία Αίτηση Χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ για το σύνολο εγκαταστάσεων που διαθέτουν.

· Να έχουν διενεργήσει έναρξη εργασιών στην αρμόδια ΔΟΥ μέχρι και την 31.12.2021.

· Να δραστηριοποιούνται (έδρα ή υποκατάστημα ή άλλη εγκατάσταση) στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές ακόλουθες περιοχές και σε διακριτό της οικίας τους χώρο για τον οποίο αιτούνται ενίσχυση: - Δήμος Μαντουδίου - Λίμνης-Αγίας Αννας, (Νομός Ευβοίας) - Δήμος Ιστιαίας - Αιδηψού (Νομός Ευβοίας) - Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου στον Δήμο Μινώα-Πεδιάδος (Νομός Ηρακλείου) - Δημοτικό Κοινότητα Δαμασίου, στον Δήμο Τυρνάβου (Νομός Λάρισας) - Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσοχωρίου στον Δήμο Ελασσόνας (Νομός Λάρισας)

· Να είναι υπόχρεες υποβολής φορολογικού εντύπου Ε3- «ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ».

· Να λειτουργούν νομίμως στους χώρους για τους οποίους θα αιτηθούν ενίσχυση.

· Να παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασιών τους του έτους 2021 ποσοστού τουλάχιστον 10% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών εντός του 2019, ο κύκλος εργασιών του έτους 2019 συγκρίνεται με τον κύκλο εργασιών που αντιστοιχεί σε ίσο αριθμό ημερών του 2021 (συνολικός κύκλος εργασιών 2021 δια 365 Χ αριθμός ημερών λειτουργίας έτους 2019). Το ποσοστό μείωσης που προκύπτει στρογγυλοποιείται στο δεύτερο ποσοστιαίο δεκαδικό ψηφίο. Για τις επιχειρήσεις που έχουν διαχειριστική χρήση από 1η Ιουλίου έως 30 Ιουνίου, δηλώνονται και συγκρίνονται οι κύκλοι εργασιών των χρήσεων 1.1.2019 - 31.12.2019 και 1.1.2021 – 31.12.2021, όπως προκύπτουν από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ των διαστημάτων αυτών.

Οι επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβάσεις δικαιόχρησης (franchise), με την ιδιότητα του δικαιοπαρόχου ή του δικαιοδόχου, δηλώνουν το εν λόγω γεγονός στην αίτηση χρηματοδότησης και ελέγχονται κατά το στάδιο της επαλήθευσης ως προς το αν αποτελούν συνδεδεμένες μεταξύ τους επιχειρήσεις, προκειμένου να προσδιοριστούν οι ενισχύσεις που προσμετρώνται για τον έλεγχο της σώρευσης των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (De Minimis).

Προσοχή: Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης ωφελούμενοι που έχουν ήδη υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στη Δράση: «Έκτακτη επιχορήγηση των περισσότερο πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων ψυχαγωγίας, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκθέσεων, τροφοδοσίας εκδηλώσεων, παροχής υπηρεσιών γυμναστηρίου και σχολής χορού» και η αίτησή τους βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης ή εγκρίθηκε. Οι ωφελούμενοι αποκτούν δικαίωμα υποβολής αίτησης χρηματοδότησης στην παρούσα Δράση των φυσικών καταστροφών μόνο στην περίπτωση που η αίτησή τους στην έτερη Δράση απορριφθεί.

Πληροφορίες δίδονται στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία Ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.antagonistikotita.gr Διεύθυνση Λεωφ. Μεσογείων 56, 115 27 Αθήνα Τηλ. 801 11 36300 Φαξ 210 7473666

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:20

Αρχηγός αστυνομίας Λονδίνου: Η πόλη είναι ασφαλέστερη από το Λος Αντζελες, τη Νέα Υόρκη και πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

13:12

Καλαφάτης: Χρηματοδοτήσεις 370 εκατ. ευρώ μέσω ΤΑΑ στα ερευνητικά κέντρα

13:09

Φινλανδία: Ελεύθερο το πλοίο που είχε κατηγορηθεί για σαμποτάζ υποθαλάσσιου καλωδίου

13:02

Χατζηδάκης: Θεωρώ αδιανόητο να μην προσέλθουν στο διάλογο ορισμένοι αγροτοσυνδικαλιστές

13:02

Ξεπέρασε τα 850.000 σπίτια και επιχειρήσεις η κάλυψη FTTH της United Fiber

12:55

Ουκρανία: Χωρίς ηλεκτροδότηση έμειναν 35.000 νοικοκυριά στην Οδησσό

12:53

Αγρότες: Στον «αέρα» η αυριανή συνάντηση με τον Μητσοτάκη

12:52

Η Apple ηγήθηκε της παγκόσμιας αγοράς smartphone το 2025 με μερίδιο 20%

12:40

Γεωργιάδης: Νοσοκομεία σε ασφυξία, «κάντε το εμβόλιο»

12:28

Deloitte: Το 2026 αλλάζει η ασφάλιση, AI, δεδομένα και νέες απαιτήσεις πελατών

12:23

Κύπρος: Παραιτήθηκε ο Χαραλάμπους από διευθυντής του γραφείου του Χριστοδουλίδη

12:18

Γερμανία: Ακυρώσεις πτήσεων στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης λόγω χιονιού και πάγου

12:15

Revoil: Πρόγραμμα επαναγοράς ως 2.191.260 ίδιων μετοχών

12:14

Γαλλία: Ακριβότερα τα μουσεία για τους τουρίστες εκτός ΕΕ

12:05

Μουστάκας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Ο κρίσιμος ρόλος των υποδομών στη στρατιωτική κινητικότητα

12:01

Οικονομικό πλήγμα τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία από τον σακχαρώδη διαβήτη

11:47

EasyJet: Πρόγραμμα προσφορών Big Orange Sale με εκπτώσεις έως και 20% σε επιλεγμένες πτήσεις

11:41

Οικονομικό Κλίμα: Σταθερές οι προσδοκίες επιχειρήσεων και πολιτών - Ανάκαμψη τον Δεκέμβριο

11:34

ΟΠΕΚΕΠΕ: Διεύρυνση καταλόγου μαρτύρων ζητά η αντιπολίτευση

11:32

Εκπτώσεις όλο το σχολικό έτος στις τιμές εισιτηρίων για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

11:23

ΔΥΠΑ: Μεγάλη συμμετοχή στην «Ημέρα Καριέρας» στη Λάρισα

11:22

Eurobank: Νέο πρόγραμμα μισθοδοσίας για εκπαιδευτικούς του Δημοσίου

11:18

Yπ. Παιδείας: Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά λόγω κακοκαιρίας

11:11

Παπαθανάσης: 16,9 εκατ. ευρώ για έργα ανάδειξης πολιτιστικής κληρονομιάς σε Δυτ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

11:09

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Σέρρες και Χαλκιδική

11:07

ΧΑ: Οι τράπεζες οδηγούν τον ΓΔ σε νέα υψηλά 16 ετών

11:05

Απώλειες στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Ιράν και Πάουελ

10:55

Μερτς: Ένδειξη αδυναμίας η βία της Τεχεράνης σε βάρος του λαού

10:49

Νέα ρεκόρ για χρυσό και ασήμι με φόντο την αναταραχή σε Fed και Ιράν

10:43

Καρκίνος του προστάτη: Χειρουργική θεραπεία με διατήρηση της ποιότητας ζωής