Tip of the Day

Ανακαίνιση κατοικίας: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ

18-04-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαίνιση κατοικίας: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ

Ανακαινίσατε ή επισκευάσατε την κατοικία σας το 2021; Τότε, στο εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής δήλωσης θα διαπιστώσετε ότι ο φόρος εισοδήματος είναι «κουρεμένος» έως και 1.600 ευρώ. Όμως, για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να είχατε εξοφλήσει με ηλεκτρονικό χρήμα τις εργασίες επισκευής του ακινήτου και να έχετε στα χέρια σας τα νόμιμα παραστατικά.

Το φορομπόνους εφαρμόζεται για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται έως και 31 Δεκεμβρίου 2022 και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η έκπτωση φόρου κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών για τα έτη 2020, 2021 και 2022 τα 16.000 ευρώ. Έτσι, το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2021 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό του 2022, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2023, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2024 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2025. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών.

Πώς δηλώνονται οι δαπάνες ανακαίνισης

1. Στους κωδικούς 627-628 του εντύπου Ε1 συμπληρώνεται το συνολικό ποσό των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους 2021 και αφορούν στη λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

2. Αν το ποσό της πίστωσης που δικαιούται ο φορολογούμενος για το οικείο φορολογικό έτος είναι μεγαλύτερο από τον φόρο που αναλογεί, το πλεονάζον ποσό δεν επιστρέφεται, δεν συμψηφίζεται με άλλη φορολογική υποχρέωση, δεν μεταφέρεται και δεν εκπίπτει σε επόμενο φορολογικό έτος ούτε μεταφέρεται προς έκπτωση στον άλλο σύζυγο ή στο έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

3. Δεν απαιτείται να συμπληρώσετε το 1/4 της δαπάνης του προηγούμενου έτους, καθώς κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζεται αυτόματα η μείωση αυτή και θα εμφανίζεται στην πράξη προσδιορισμού φόρου.

4. Οι «επιλέξιμες δαπάνες» αναγνωρίζονται για τη μείωση του φόρου, εφόσον:

- πραγματοποιούνται από 1/1/2020 έως και 31/12/2022 σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται από επιχειρήσεις με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα ή που διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην ημεδαπή και

- δεν έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ.

5. Το ποσό της μείωσης του φόρου που δικαιούται ο φορολογούμενος υπολογίζεται επί ανώτατου συνολικού ορίου δαπάνης 16.000 ευρώ, για όλα τα έτη, ήτοι 2020, 2021 και 2022. Το ανώτατο ποσό μείωσης που δικαιούται ο φορολογούμενος ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 6.400 ευρώ, κατανεμημένο στο έτος που πραγματοποιείται η δαπάνη ή μέρος αυτής και στα τρία επόμενα έτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:36

Δύο συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών στην Αττική

23:15

Ρόδος: Οι αναπτυξιακές προοπτικές των νησιών στο επίκεντρο συναντήσεων του υφυπ. Ανάπτυξης Λ. Τσαβδαρίδη

22:46

Ισραήλ: Καταγγέλλει ένα κύμα αντισημιτισμού στην Ολλανδία

22:18

Μενδώνη: Τώρα, ο Πολιτισμός και οι εκφάνσεις του εντάσσονται στην προληπτική και θεραπευτική αγωγή της ψυχικής υγείας

21:47

Ρέθυμνο: Σύλληψη 42χρονου που εμπορευόταν βιομηχανική κάννναβη

21:18

Βουλή Προς κύρωση το ελληνοσερβικό Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της Υγείας

21:04

Ιταλία: Διάσταση απόψεων στην κυβέρνηση αφορικά με τη δυνατότητα χαλάρωσης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας

20:50

Ιράν: Καλεί τις γειτονικές του χώρες να «εκδιώξουν» τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Μέση Ανατολή

20:32

Αραγτσί: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον νέο ανώτατο ηγέτη του Ιράν Μοτζταμπά Χαμενεΐ

20:27

Μαρινάκης: Η τοξικότητα και το μίσος τους δεν έχουν όρια

20:20

Οδηγία της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Ιράκ προς Αμερικανούς να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα

20:06

Κικίλιας: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τους Έλληνες ως προς τις επιπτώσεις του πολέμου

19:58

Ιράν: Τουλάχιστον 15 νεκροί από βομβαρδισμό εργοστασίου στο Ισφαχάν

19:53

Κρήτη: Σεισμός 4,5 Ρίχτερ ανοιχτά της Παλαιοχώρας Χανίων

19:26

Γερμανία: Απεβίωσε σε ηλικία 96 ετών ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας

19:00

Ινδία: Πώς ο πόλεμος βάζει τρικλοποδιά στο Σχέδιο Β της ΕΕ έναντι της Κίνας

18:46

Μασκ: Σε επτά ημέρες ξεκινά το γιγαντιαίο εργοστάσιο τσιπ AI της Tesla

18:39

Πιερρακάκης: Η Κρήτη συνδυάζει ισχυρή παραγωγική βάση, έντονη εξωστρέφεια και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης

18:24

Λίβανος: Τουλάχιστον 826 νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα από τη 2α Μαρτίου

18:14

Μνημόνιο συνεργασίας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης στη διαχείριση υδάτων

17:55

Θεοδωρικάκος: Αδελφικές οι σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας- Το διμερές εμπόριο είναι στα 5,4 δισ. ευρώ

17:00

Λογαριασμοί ρεύματος: Γιατί η ενεργειακή κρίση δεν φέρνει πίσω τον «φθηνό» λιγνίτη

16:56

Έκκληση Τραμπ προς πάσα κατεύθυνση: Στείλτε πολεμικά πλοία να ανοίξουμε το Στενό του Ορμούζ

16:43

Ισραήλ: Ο πόλεμος κατά του Ιράν εισέρχεται σε μια αποφασιστική φάση

16:26

Fed: Η επόμενη κίνηση της θα μπορούσε να είναι μια αδιανόητη αύξηση επιτοκίων;

16:03

Θεσσαλονίκη: Προθεσμία για την Τρίτη έλαβε ο 23χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία του 20χρονου

15:46

Μακρόν: Καλεί το Ισραήλ σε απευθείας συνομιλίες με τον Λίβανο

15:31

Χατζηδάκης: 1 δισ. ευρώ πληρωμές στους αγρότες μέχρι το τέλος Ιουνίου

15:22

Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε την οικονομία μόνο με όρους παρόντος αλλά και με όρους μέλλοντος

15:11

Είμαι Εδώ Για Εσένα 2026: Δείτε live το Women's Forum