Tip of the Day

Ανακαίνιση κατοικίας: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ

18-04-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαίνιση κατοικίας: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ

Ανακαινίσατε ή επισκευάσατε την κατοικία σας το 2021; Τότε, στο εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής δήλωσης θα διαπιστώσετε ότι ο φόρος εισοδήματος είναι «κουρεμένος» έως και 1.600 ευρώ. Όμως, για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να είχατε εξοφλήσει με ηλεκτρονικό χρήμα τις εργασίες επισκευής του ακινήτου και να έχετε στα χέρια σας τα νόμιμα παραστατικά.

Το φορομπόνους εφαρμόζεται για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται έως και 31 Δεκεμβρίου 2022 και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η έκπτωση φόρου κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών για τα έτη 2020, 2021 και 2022 τα 16.000 ευρώ. Έτσι, το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2021 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό του 2022, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2023, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2024 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2025. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών.

Πώς δηλώνονται οι δαπάνες ανακαίνισης

1. Στους κωδικούς 627-628 του εντύπου Ε1 συμπληρώνεται το συνολικό ποσό των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους 2021 και αφορούν στη λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

2. Αν το ποσό της πίστωσης που δικαιούται ο φορολογούμενος για το οικείο φορολογικό έτος είναι μεγαλύτερο από τον φόρο που αναλογεί, το πλεονάζον ποσό δεν επιστρέφεται, δεν συμψηφίζεται με άλλη φορολογική υποχρέωση, δεν μεταφέρεται και δεν εκπίπτει σε επόμενο φορολογικό έτος ούτε μεταφέρεται προς έκπτωση στον άλλο σύζυγο ή στο έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

3. Δεν απαιτείται να συμπληρώσετε το 1/4 της δαπάνης του προηγούμενου έτους, καθώς κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζεται αυτόματα η μείωση αυτή και θα εμφανίζεται στην πράξη προσδιορισμού φόρου.

4. Οι «επιλέξιμες δαπάνες» αναγνωρίζονται για τη μείωση του φόρου, εφόσον:

- πραγματοποιούνται από 1/1/2020 έως και 31/12/2022 σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται από επιχειρήσεις με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα ή που διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην ημεδαπή και

- δεν έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ.

5. Το ποσό της μείωσης του φόρου που δικαιούται ο φορολογούμενος υπολογίζεται επί ανώτατου συνολικού ορίου δαπάνης 16.000 ευρώ, για όλα τα έτη, ήτοι 2020, 2021 και 2022. Το ανώτατο ποσό μείωσης που δικαιούται ο φορολογούμενος ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 6.400 ευρώ, κατανεμημένο στο έτος που πραγματοποιείται η δαπάνη ή μέρος αυτής και στα τρία επόμενα έτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Στρατιωτικός σύμβουλος του Μοτζτάμπα Χαμενεΐ αποκαλεί «Σατανά» τον Τραμπ

23:41

Bloomberg για Μ. Ανατολή: Φόβοι για πληθωρισμό άνω του 3% στην ΕΕ - «Χτύπημα» και στην ανάπτυξη

23:28

Το Ισραήλ «θα πολεμήσει για όσο χρειαστεί»: Απειλούν οι IRGC - Νέα σχόλια Τραμπ

23:15

Σε ισχύ τα μέτρα της κυβέρνησης για την αισχροκέρδεια - Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η ΠΝΠ

23:02

Η ΕΕ διαθέτει 100 εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο

22:48

Συνάντηση Μητσοτάκη με την επικεφαλής της ΕΕ για τα Κοινωνικά Δικαιώματα την Πέμπτη

22:35

ΣΑ ΟΗΕ για Λίβανο: Ελλάδα, Κύπρος και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ζητούν αυτοσυγκράτηση

22:21

Wall Street: Απώλειες σχεδόν 300 μονάδων για Dow Jones - Με ράλι 9,18% η Oracle

22:07

Μπέργκαμ: Οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρίες θα αυξήσουν την παραγωγή τους

21:54

Μελόνι: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για αποτρέψουμε την κερδοσκοπία»

21:42

Τσιόδρας: Οι επίσημες Εκθέσεις δείχνουν την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά το κράτος δικαίου

21:29

Με άλμα 4,5% «απάντησε» το πετρέλαιο στον ΔΟΕ

21:18

Δημοσκόπηση Pulse: Ικανοποιημένο το 72% με τις ενέργειες για την Κύπρο - Δεν ανεβάζουν ποσοστά Τσίπρας και Σαμαράς

21:07

ΠΟΥ: Η νέα ανάφλεξη βαθαίνει την κρίση υγείας στη Μέση Ανατολή

20:55

Ερντογάν κατά Νετανιάχου: «Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή για τους Ισραηλινούς μετά το Ολοκαύτωμα»

20:47

Κόστα: Ζωτικής σημασίας η ενεργειακή συνεργασία ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν λόγω Μέσης Ανατολής

20:41

Θεοδωρικάκος: «Το κέρδος είναι θεμιτό, η αισχροκέρδεια όχι»

20:39

Ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια το έλλειμμα των ΗΠΑ στο δίμηνο του 2026 - Ετήσια πτώση 12%

20:28

Δολάριο και πληθωρισμός άσκησαν πιέσεις στον χρυσό

20:14

Ιράν: Απειλεί να χτυπήσει λιμάνια στη Μέση Ανατολή εάν πληγούν τα δικά του

20:02

Μητσοτάκης για social media: Εντός του μήνα οι αποφάσεις για τον περιορισμό πρόσβασης των κάτω των 15 ετών

19:57

ΝΥΤ: Ο βομβαρδισμός σχολείου στο Ιράν οφείλεται σε λάθος του αμερικανικού στρατού

19:54

Τραμπ: «Δεν πιστεύω πως το Ιράν έχει ναρκοθετήσει τα Στενά του Ορμούζ» - 3 όροι για ειρήνη από Τεχεράνη

19:42

Νορβηγία: Σύλληψη τριών υπόπτων για τη βομβιστική επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ

19:32

Οικονομία της ασφάλειας: Οι σύγχρονοι πόλεμοι αυξάνουν τη ζήτηση για drones, αντιπυραυλικά και τεχνολογίες επιτήρησης

19:29

Κώτσηρας: Αυξημένης σημασίας η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας εν μέσω διεθνούς αβεβαιότητας

19:26

Επιστροφή στα «κόκκινα» για τις ευρωαγορές

19:24

Ιράν: Θα χτυπήσουν οι ΗΠΑ το νησί Χαργκ;

19:14

Πούτιν: Συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΑΕ για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

19:05

Ουάσινγκτον: Βανάκι πέρασε την περίμετρο ασφαλείας του Λευκού Οίκου - Συνελήφθη ο οδηγός