Tip of the Day

Ανακαίνιση κατοικίας: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ

18-04-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαίνιση κατοικίας: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ανακαινίσατε ή επισκευάσατε την κατοικία σας το 2021; Τότε, στο εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής δήλωσης θα διαπιστώσετε ότι ο φόρος εισοδήματος είναι «κουρεμένος» έως και 1.600 ευρώ. Όμως, για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να είχατε εξοφλήσει με ηλεκτρονικό χρήμα τις εργασίες επισκευής του ακινήτου και να έχετε στα χέρια σας τα νόμιμα παραστατικά.

Το φορομπόνους εφαρμόζεται για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται έως και 31 Δεκεμβρίου 2022 και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η έκπτωση φόρου κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών για τα έτη 2020, 2021 και 2022 τα 16.000 ευρώ. Έτσι, το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2021 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό του 2022, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2023, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2024 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2025. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών.

Πώς δηλώνονται οι δαπάνες ανακαίνισης

1. Στους κωδικούς 627-628 του εντύπου Ε1 συμπληρώνεται το συνολικό ποσό των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους 2021 και αφορούν στη λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

2. Αν το ποσό της πίστωσης που δικαιούται ο φορολογούμενος για το οικείο φορολογικό έτος είναι μεγαλύτερο από τον φόρο που αναλογεί, το πλεονάζον ποσό δεν επιστρέφεται, δεν συμψηφίζεται με άλλη φορολογική υποχρέωση, δεν μεταφέρεται και δεν εκπίπτει σε επόμενο φορολογικό έτος ούτε μεταφέρεται προς έκπτωση στον άλλο σύζυγο ή στο έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

3. Δεν απαιτείται να συμπληρώσετε το 1/4 της δαπάνης του προηγούμενου έτους, καθώς κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζεται αυτόματα η μείωση αυτή και θα εμφανίζεται στην πράξη προσδιορισμού φόρου.

4. Οι «επιλέξιμες δαπάνες» αναγνωρίζονται για τη μείωση του φόρου, εφόσον:

- πραγματοποιούνται από 1/1/2020 έως και 31/12/2022 σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται από επιχειρήσεις με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα ή που διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην ημεδαπή και

- δεν έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ.

5. Το ποσό της μείωσης του φόρου που δικαιούται ο φορολογούμενος υπολογίζεται επί ανώτατου συνολικού ορίου δαπάνης 16.000 ευρώ, για όλα τα έτη, ήτοι 2020, 2021 και 2022. Το ανώτατο ποσό μείωσης που δικαιούται ο φορολογούμενος ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 6.400 ευρώ, κατανεμημένο στο έτος που πραγματοποιείται η δαπάνη ή μέρος αυτής και στα τρία επόμενα έτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:15

ΔΥΠΑ: Παράταση στην υποβολή ενστάσεων για 73 θέσεις εκπαιδευτικών

16:15

Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα υπάρξει άμεση απάντηση σε κάθε απειλή

16:03

Παπαθανάσης: Δεν θα χαθεί ούτε ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΠΑΣΟΚ αρνείται να δει την πραγματικότητα

15:54

Η Ρωσία αγοράζει βενζίνη από την Ινδία για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις καυσίμων

15:37

Μητσοτάκης για θάνατο Λεβέντη: Υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα στη δημόσια ζωή

15:36

ΗΠΑ: Κάτω από τις προβλέψεις οι προσλήψεις ιδιωτικού τομέα τον Ιούνιο

15:23

Φωτιά στη Φθιώτιδα - Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση κατοίκων προς Ελάτεια

15:23

Έρευνα ΒΕΑ: Το 77% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δυσκολεύεται να χρηματοδοτηθεί

15:03

ΟΗΕ: Διακρίνει τεράστια δυνητικά οφέλη αλλά και μεγάλους κινδύνους από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης

15:03

Κικίλιας: «Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν είναι πολυτέλεια για την ελληνική οικογένεια, είναι ανάγκη»

15:00

Γραφείο Προϋπολογισμού: Ανθεκτική η οικονομία παρά την κρίση - Κίνδυνος ο πληθωρισμός

14:58

Όσοι παραμένουν ψύχραιμοι, σε συνθήκες κρίσης, συνδέονται από 6 χαρακτηριστικά

14:51

Visa Infinite Reimagined: Προσαρμοσμένη στις ανάγκες της νέας γενιάς πελατών υψηλών απαιτήσεων

14:48

Αναστασιάδης: Άνανδρο και τυφλό το χτύπημα - Ακατανόητο το πώς έχουν επιλεγεί οι στόχοι

14:40

EasyJet: Εγκαινιάζει τη θερινή συλλογή δωρεών για τη στήριξη του Ταμείου Ανάγκης για τα παιδιά της Unicef

14:39

PROTO Gamma: Η νέα έκφραση της ταχύτητας από την ena athletics

14:30

Ανατιμήσεις 6% στα φρέσκα τρόφιμα - Να γιατί δεν πρέπει να ξεχνούν τον πρωτογενή τομέα στις συσκέψεις για την ακρίβεια

14:29

Vodafone: Η υψηλότερη βελτίωση δικτύου κινητής από το 2023 στην Ελλάδα

14:26

Πορτογαλία: Σε κόκκινο συναγερμό η Λισαβόνα και άλλες περιφέρειες λόγω καύσωνα

14:24

Υπερκαλύφθηκε ο στόχος των αγροτικών πληρωμών το α’ εξάμηνο - Έως 15 Ιουλίου ανοίγει το νέο ΟΣΔΕ

14:21

Στα ίδια επίπεδα οι χρεώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τον Ιούλιο

14:19

ΥΠΕΝ: Νέα έργα 16,6 εκατ. ευρώ σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Αν. Μακεδονία για αντιμετώπιση της λειψυδρίας

14:11

Τα Public επενδύουν στην αγορά των AI συσκευών και φέρνουν την τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινότητα

14:11

Δήμας: «Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή των τριών ανισόπεδων κόμβων στον Σκαραμαγκά»

13:57

Δίκη για Τέμπη: Κατηγορούμενος ζήτησε διορισμό δικηγόρου - Διέκοψε για τη Δευτέρα το δικαστήριο

13:56

Πέθανε σε ηλικία 75 ετών ο Βασίλης Λεβέντης

13:54

Ο πρωθυπουργός του Βατικανού εξήρε την κυπριακή προεδρία στην ΕΕ

13:52

Μητσοτάκης: «Μηδενική ανοχή σε οποιαδήποτε μορφή νέας τρομοκρατίας - Θα σας βρούμε και θα σας οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη»

13:51

Το Μουντιάλ σκοράρει και στις εφαρμογές γνωριμιών, προκαλώντας αύξηση της χρήσης των apps

13:49

Μαθιός Πυρίμαχα: Διατήρηση της αυξητικής τροχιάς του τζίρου το 2025 - Στρατηγική εστίαση στην εξωστρέφεια