Tip of the Day

Ανακαίνιση κατοικίας: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ

18-04-2022 | 07:34
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαίνιση κατοικίας: Πώς θα κερδίσετε έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ

Ανακαινίσατε ή επισκευάσατε την κατοικία σας το 2021; Τότε, στο εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής δήλωσης θα διαπιστώσετε ότι ο φόρος εισοδήματος είναι «κουρεμένος» έως και 1.600 ευρώ. Όμως, για να συμβεί αυτό θα έπρεπε να είχατε εξοφλήσει με ηλεκτρονικό χρήμα τις εργασίες επισκευής του ακινήτου και να έχετε στα χέρια σας τα νόμιμα παραστατικά.

Το φορομπόνους εφαρμόζεται για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται έως και 31 Δεκεμβρίου 2022 και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η έκπτωση φόρου κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών για τα έτη 2020, 2021 και 2022 τα 16.000 ευρώ. Έτσι, το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2021 για την ανακαίνιση του σπιτιού του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό του 2022, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2023, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2024 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2025. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών.

Πώς δηλώνονται οι δαπάνες ανακαίνισης

1. Στους κωδικούς 627-628 του εντύπου Ε1 συμπληρώνεται το συνολικό ποσό των δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του φορολογικού έτους 2021 και αφορούν στη λήψη υπηρεσιών για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων.

2. Αν το ποσό της πίστωσης που δικαιούται ο φορολογούμενος για το οικείο φορολογικό έτος είναι μεγαλύτερο από τον φόρο που αναλογεί, το πλεονάζον ποσό δεν επιστρέφεται, δεν συμψηφίζεται με άλλη φορολογική υποχρέωση, δεν μεταφέρεται και δεν εκπίπτει σε επόμενο φορολογικό έτος ούτε μεταφέρεται προς έκπτωση στον άλλο σύζυγο ή στο έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης.

3. Δεν απαιτείται να συμπληρώσετε το 1/4 της δαπάνης του προηγούμενου έτους, καθώς κατά την εκκαθάριση της δήλωσης υπολογίζεται αυτόματα η μείωση αυτή και θα εμφανίζεται στην πράξη προσδιορισμού φόρου.

4. Οι «επιλέξιμες δαπάνες» αναγνωρίζονται για τη μείωση του φόρου, εφόσον:

- πραγματοποιούνται από 1/1/2020 έως και 31/12/2022 σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα και οι σχετικές υπηρεσίες παρέχονται από επιχειρήσεις με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα ή που διατηρούν μόνιμη εγκατάσταση στην ημεδαπή και

- δεν έχουν εκπέσει ως δαπάνη από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρηματικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ.

5. Το ποσό της μείωσης του φόρου που δικαιούται ο φορολογούμενος υπολογίζεται επί ανώτατου συνολικού ορίου δαπάνης 16.000 ευρώ, για όλα τα έτη, ήτοι 2020, 2021 και 2022. Το ανώτατο ποσό μείωσης που δικαιούται ο φορολογούμενος ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 6.400 ευρώ, κατανεμημένο στο έτος που πραγματοποιείται η δαπάνη ή μέρος αυτής και στα τρία επόμενα έτη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:12

Leonardo Hotels: Νέα επένδυση 45 εκατ. ευρώ σε πεντάστερο στη Χαλκιδική και σχέδιο περαιτέρω επέκτασης το 2026

08:11

Ακίνητα: Η φάση με τις 2 τιμές στην αγορά παλιών κατοικιών - Το προφίλ αγοραστών/πωλητών το 2026

08:05

Προσφορές στις 6 Απριλίου για το Επιχειρηματικό Πάρκο - Logistics Center στη Φυλή, μέσω παραχώρησης 53+27 ετών

08:00

Ακίνητα: Ποιοι ιδιοκτήτες θα γλιτώσουν φόρο - Τα 4 «κλειδιά» για τα αφορολόγητα ενοίκια

23:58

ΗΠΑ: Η διοίκηση Τραμπ μηνύει το Χάρβαρντ για έγγραφα σχετικά με τις εισαγωγές φοιτητών

23:57

Θεοχάρης: Υπήρχε ολόκληρο σχέδιο για να πάμε στη δραχμή

23:42

Μακρόν: Στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι σε καταδικασμένους για αντισημιτικές πράξεις

23:39

«Ελληνικό FBI»: Οι 10+1 τρανταχτές υποθέσεις που οδήγησε στη Δικαιοσύνη

23:33

Τραμπ: Το αίσθημα φόβου συμβάλλει στην αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων με το Ιράν

23:22

Συμβούλιο Ασφαλείας: Έκκληση για σταθερότητα και συνέχιση της πολιτικής μετάβασης στη Συρία

23:15

Αδύναμη συνεδρίαση στη Wall Street - Εβδομαδιαίες απώλειες 2,1% για Nasdaq

23:01

Λετονία: Άνδρας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 6 ετών για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας

22:46

Δένδιας: Το στεγαστικό πρόγραμμα βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θράκη

22:34

Φρεντέρικσεν: «Εποικοδομητικές συνομιλίες» με τον Ρούμπιο για τη Γροιλανδία

22:19

Μακρόν: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει γεωπολιτική δύναμη

22:09

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα Global Media Center του υπουργείου Εξωτερικών

22:00

Γαλλία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν άνδρα που τους απείλησε με μαχαίρι

21:45

Κεραμέως: Η Εθνική Κοινωνική Συμφωνία δίνει τη δυνατότητα για αυξήσεις μισθών και παροχών

21:38

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο

21:36

Ο Τραμπ επιβεβαιώνει ότι στέλνει δεύτερο αεροπλανοφόρο στον Κόλπο

21:21

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 31 εκατ. ευρώ

21:20

Το 30% των σχολείων στο Κίεβο χωρίς θέρμανση μετά τις ρωσικές επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο

21:10

Δεύτερη εβδομάδα κερδών για τον χρυσό

21:03

Τραμπ: Ο Ζελένσκι πρέπει να βιαστεί για να επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία

20:54

Παναγόπουλος σε ΠΑΣΟΚ: Οι εργαζόμενοι οι μόνοι αρμόδιοι να αποφασίσουν για την πορεία μου

20:38

Bally’s Intralot: Απέκτησε 900.000 ιδίες μετοχές αξίας 858.146 ευρώ

20:27

Ο Τραμπ αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας - Δίνει άδεια σε πέντε πετρελαϊκές

20:16

ΗΠΑ: Εξαιρετικά υποστηρικτική η Ελλάδα στον Κάθετο διάδρομο

20:07

Δυναμικά μπήκε το 2026 στον τουρισμό

20:04

Softweb: Πράσινο φως από τη ΓΣ για ΑΜΚ 72.000 ευρώ