Tip of the Day

Τι με συμφέρει; Ρεύμα ή Φυσικό Αέριο

07-02-2022 | 08:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Θέρμανση: Τι με συμφέρει; Ρεύμα ή Φυσικό Αέριο - Καλοριφέρ ή Σόμπα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Σημαντική ενίσχυση των εξόδων θέρμανσης για κάθε νοικοκυριό έφερε η ενεργειακή κρίση, αυξάνοντας το κόστος χρήσης κάθε λύσης που επιστρατεύουν οι Έλληνες καταναλωτές για να «κρατήσουν» το κρύο έξω από τις κατοικίες τους. Την ίδια στιγμή, το ανοδικό ράλι των τιμών, το οποίο έως αυτή τη στιγμή είναι εντονότερο στο φυσικό αέριο, προκάλεσε και ανακατατάξεις στην οικονομικότητα των τεχνολογιών.

Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η σύγκριση του πετρελαίου θέρμανσης με το φυσικό αέριο, με το δεύτερο παραδοσιακά να αποτελεί πιο οικονομική λύση για τη διασφάλιση της απαραίτητης θαλπωρής μέσα στην κατοικία. Τη φετινή χειμερινή περίοδο, ωστόσο, η σύγκριση αυτή ανατράπηκε υπέρ του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο εξελίχθηκε σε φθηνότερη λύση από το φυσικό αέριο.

Την ανατροπή αυτή αναδεικνύει η μελέτη με τίτλο «Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες», που δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 2021 το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ. Η μελέτη πραγματοποιείται σε ετήσια βάση από τους δύο φορείς, ενώ στη νέα εκδοχή της αντιπαραβάλλει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες, λαμβάνοντας όπως είναι φυσικό τις τρέχουσες (και «φουσκωμένες») τιμές κάθε καυσίμου.

«Πρωταθλητές ακρίβειας» οι συσκευές με ηλ. αντιστάσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος θέρμανσης δεν εξαρτάται μόνο από την τιμή του καυσίμου, αλλά και από το πόσο αποδοτικά χρησιμοποιεί κάθε τεχνολογία αυτό το καύσιμο, για να παράγει θερμότητα. Έτσι, αν και τόσο οι συσκευές με ηλεκτρικές αντιστάσεις όσο και οι αντλίες θερμότητας «δουλεύουν» και οι δύο με ρεύμα, έχουν χαώδη διαφορά στο κόστος χρήσης.

Στην περίπτωση των συσκευών με ηλεκτρικές αντιστάσεις περιλαμβάνονται είδη όπως οι ηλεκτρικοί λέβητες, οι θερμοπομποί, τα αερόθερμα, τα πάνελ θερμότητας, τα πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας, τα καλοριφέρ λαδιού, οι ηλεκτρικές σόμπες και οι σόμπες αλογόνου.

Τα συγκεκριμένα είδη ήταν ανέκαθεν η πιο δαπανηρή λύση για θέρμανση μιας κατοικίας, ενώ με την εκτίναξη του κόστους του ρεύματος έγιναν ακόμη πιο ακριβές. Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, για να καλύψουν τις θερμικές ανάγκες ενός νοικοκυριού τη φετινή χειμερινή περίοδο, το κόστος τους είναι περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερο από τη χρήση ενός συστήματος θέρμανσης (καλοριφέρ) που καίει πετρέλαιο.

Σε σχέση με το κεντρικό σύστημα πετρελαίου θέρμανσης, ακριβότερη κατά 20-30% είναι φέτος η χρήση του φυσικού αερίου – είτε πρόκειται για αυτόνομο σύστημα, είτε για κεντρικό. Από την άλλη πλευρά, παρόμοιο κόστος με τον λέβητα πετρελαίου θέρμανσης έχει το ενεργειακό τζάκι, ενώ ελαφρώς φθηνότερο είναι ένας λέβητα που λειτουργία με πέλετ ξύλου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η οικονομικότερη λύση είναι η αντλία θερμότητας. Μάλιστα, παρά τη «φουσκωμένη» τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, μία αντλία θερμότητας στην Αθήνα έχει συγκρίσιμο κόστος με το σύστημα κεντρικής θέρμανσης με πετρέλαιο, ακόμη και για όσους δικαιούνται επίδομα.

Το κόστος για όλη τη χειμερινή σεζόν

Ενδεικτικά είναι τα νούμερα που υπολογίζει η μελέτη του ΕΜΠ για το κόστος κάθε τεχνολογίας όλο τον χειμώνα. Στους υπολογισμούς τους, οι ερευνητές του Μετσόβιου έλαβαν υπόψη τους πως οι ανάγκες θέρμανσης ενός μέσου νοικοκυριού για μια χειμερινή περίοδο ανέρχονται σε 4.500 θερμικές Μεγαβατώρες.

Έτσι, για να καλύψει αυτές τις ανάγκες μία συσκευή με ηλεκτρικές αντιστάσεις, η λειτουργία της θα κοστίσει 1.349 ευρώ, ενώ ένα σύστημα φυσικού αερίου από 720 έως 761 ευρώ, ανάλογα με τον αν είναι αυτόνομο ή κεντρικό. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στον υπολογισμό του το ΕΜΠ δεν έχει λάβει υπόψη του την έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία δεν είχε συγκεκριμενοποιηθεί έως τον Δεκέμβριο.

Επίσης, στην περίπτωση όσων δικαιούνται επίδομα θέρμανσης, το ποσό χρήσης του φυσικού αερίου μειώνεται σημαντικά. Έτσι για παράδειγμα, στην περίπτωση μιας οικογένειας με δύο παιδιά που ζει στην Αττική, το κόστος για την κατανάλωση αερίου όλο τον χειμώνα (δηλαδή για 4.500 θερμικές Μεγαβατώρες) μειώνεται στα 539 ευρώ.

Όσον αφορά τα συστήματα θέρμανσης που καίνε πετρέλαιο, το κόστος για τη φετινή χειμερινή περίοδο ανέρχεται σε 585 ευρώ. Αν μάλιστα δικαιούται επιδότηση, και πρόκειται για μία οικογένεια στην Αττική με δύο παιδιά, το κόστος μειώνεται στα 404 ευρώ.

Στην περίπτωση πάλι μιας αντλίας θερμότητας, που είναι εγκατεστημένη σε κατοικία στην Αττική, το κόστος χρήσης της για τη φετινή χειμερινή σεζόν ανέρχεται σε 263 ευρώ. Σε πιο περιοχές με μεγαλύτερη ψύχος (π.χ. Θεσσαλονίκη), το ποσό αυτό αυξάνεται στα 306 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:53

Ουγγαρία: Ο Μάγιαρ αναλαμβάνει την εξουσία με την υπόσχεση για αλλαγή καθεστώτος

20:49

Σύλληψη 22χρονου ημεδαπού από την ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά με 530 γρ.κοκαΐνης

20:34

Φίτσο: Ο μοναδικός Ευρωπαίος ηγέτης που παραβρέθηκε στη Μόσχα στις εκδηλώσεις της 9ης Μαΐου

20:25

Κως: Αγρότης καταπλακώθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από το τρακτέρ του

20:14

Τραμπ: Η Ιταλία δεν μας στάθηκε όταν είχαμε ανάγκη

20:04

Ημέρα της Ευρώπης: Με το Europa Experience Athens γιορτάστηκε η μέρα αφιερωμένη στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον

19:57

Δήμας: Η χώρα οφείλει να επενδύει συνεχώς σε υποδομές για να ανταποκριθεί στον ευρωπαϊκό της ρόλο

19:37

ΠΑΣΟΚ: Φιλί της ζωής δεν υπάρχει για την κυβέρνηση σας, κ. Πρωθυπουργέ

19:20

Βενιζέλος: Εκφράζει ενστάσεις για τη μη ανάσυρση της δικογραφίας των υποκλοπών από το αρχείο

19:00

Το δημόσιο χρέος υπονομεύει τη γεωπολιτική ισχύ της Δύσης

18:59

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερη, πολύ ισχυρότερη

18:51

Ιράν: Αμφισβητεί τη σοβαρότητα της αμερικανικής διπλωματίας

18:42

Νέα επέλαση Σαχαριανής σκόνης αναμένεται απ΄ τη Δευτέρα

18:31

Γκεμπρεγέσους (ΠΟΥ): Ο ιός στο κρουαζιερόπλοιο είναι το στέλεχος των Άνδεων, είναι σοβαρό αλλά όχι μία νέα πανδημία

18:08

Ισπανία: Αποστολή αεροσκαφών για την απομάκρυνση υπηκόων ξένων χωρών από το κρουαζιερόπλοιο με κρούσματα Χανταϊού

17:43

Εσκρίβα (EKT): Οι κίνδυνοι της ΤN ωθούν σε επανεξέταση των χρηματοπιστωτικών υποδομών

17:24

Χαρδαλιάς: Συνεχίζουμε εντατικά την προσπάθεια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής

17:18

Επιφυλάξεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων για το νέο χωροταξικό τουρισμού

17:00

Το «έμφραγμα» του ΟΣΔΕ στραγγαλίζει πάνω από 1 δισ. ευρώ ρευστότητας στην ελληνική περιφέρεια

16:41

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εξαπατούσε πολίτες παριστάνοντας τους υπαλλήλους εταιρείας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

16:37

Βρετανία: Παρουσίαση της ελληνικής αγοράς εργασίας από τη Ν. Κεραμέως στο London School of Economics

16:29

Τασούλας για την Ημέρα της Ευρώπης: Ας εργαστούμε για μια Ευρώπη πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο συνεκτική

16:17

Κικίλιας: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι εθνική αναγκαιότητα

16:12

Μαρινάκης: Ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε τα όρια του θράσους

15:58

Παπασταύρου: Η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

15:27

Μητσοτάκης: Αναβαθμίζουμε τον ρόλο της άμυνας, της διπλωματίας και της ενεργειακής πολιτικής

15:05

Χρηματοδότηση του έργου αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη – Πύθιο από την ΕE

14:49

ΕΛΒΟ: Συμμαχίες με Rheinmetall και Όμιλο Κοπελούζου για νέο αμυντικό και βιομηχανικό αποτύπωμα

14:39

Χανταϊός: Πόσα είδη υπάρχουν; Πώς μεταδίδεται και γιατί δεν ανησυχούν οι ειδικοί

14:15

CNN: Μια υπερ-σκληροπυρηνική ομάδα αναδύεται στο Ιράν