Tip of the Day

Tip of the day: Ρεύμα: 6 βήματα για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

16-09-2021 | 07:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αίτησης για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Επομένως, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, για την ηλεκτρονική κατάθεση αιτήματος ένταξης στο ΚΟΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Τιμολόγιο προβλέπει δύο κατηγορίες (ΚΟΤ-Α και ΚΟΤ-Β), με διαφορετικά ποσοστά εκπτώσεων επί της ονομαστικής χρέωσης για την κατανάλωση ρεύματος. Η υπαγωγή σε κάποια από τις δύο κατηγορίες εξαρτάται από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία ελέγχονται αυτόματα από την πλατφόρμα.

Υποχρέωση υποβολής έχουν και όσοι ήταν ήδη ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολογίου, ώστε να παραμείνουν δικαιούχοι. Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα.

Με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας, θα μπορείτε σε 6 βήματα να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία
σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Η «Αψίδα των Εραστών» στις ακτές της Αδριατικής κατέρρευσε ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

23:46

Πακιστάν: Βομβιστική επίθεση έξω από αστυνομικό τμήμα - Δύο νεκροί, 17 τραυματίες

23:32

Kαραγκούνης: H δικαιοσύνη θα δείξει ποιες αστοχίες υπήρξαν για το τραγικό δυστύχημα στη «Βιολάντα»

23:19

Αργεντινή: Η γενική συνομοσπονδία CGT προαναγγέλλει 24ωρη απεργία για την εργασιακή μεταρρύθμιση

23:06

Ισραήλ: Με emojis δόθηκε η εντολή στους μαχητές της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

23:00

Η τεχνητή νοημοσύνη μειώνει στο μισό τα ατυχήματα των αυτοκινήτων

22:38

Στη Νιγηρία 100 στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών

22:24

Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δύο δημοτικές κοινότητες της Νάξου

22:11

Eurogroup: Στο επίκεντρο η ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ - Πιερρακάκης: Να επανεκτιμήσουμε τον ρόλο του

21:54

Βραζιλία: Έξι νεκροί και 46 τραυματίες σε τροχαίο δυστύχημα με λεωφορείο

21:38

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεκτικός στην κυκλοφορία stablecoins σε ευρώ

21:26

Τσίπρας: 8 προτάσεις για αγροτική πολιτική - «Μαζί να χαράξουμε τη ρότα για Ιθάκη»

21:14

Μητσοτάκης για Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Περνά στην Ιστορία και μας αφήνει μία πανάκριβη κληρονομιά

21:03

Τέμπη: Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας διέταξε εκταφή εννέα θυμάτων εντός της εβδομάδας

20:59

Tο νορβηγικό κρατικό ταμείο επενδύσεων αναζητά νέο συνεργάτη στην Τουρκία

20:55

Η Ινδία κατάσχεσε δεξαμενόπλοια που συνδέονται με το Ιράν και τελούν υπό καθεστώς κυρώσεων

20:43

Theon: Σε ιστορικό υψηλό έσοδα και κέρδη για το 2025

20:29

Κεφαλογιάννης: Ελεγχόμενη, χαμηλής έντασης, επιστημονικά σχεδιασμένη φωτιά η «προδιαγεγραμμένη καύση»

20:23

Μητσοτάκης: Η χρονιά πριν τις εκλογές θα καθορίσει την πορεία της πατρίδας στα χρόνια που έρχονται

20:18

Εκτός ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης

20:16

Πειραιώς ΑΕΠΕΥ: Στην πρώτη θέση της κατάταξης των ΑΧΕ για τον Ιανουάριο

20:15

Ζελένσκι: Έτοιμη για συμβιβασμούς η Ουκρανία - Λάθος η παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία

20:02

ΕΑΤ: Άμεση πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ, νέα δάνεια για αγρότες πριν το Πάσχα

19:55

Κρεμλίνο: Εδαφικά ζητήματα στο επίκεντρο των αυριανών συνομιλιών στης Γενεύη για την Ουκρανία

19:52

Eπανεκλογή του Τουόμας Σααρενχέιμο στην προεδρία του Euroworking Group

19:44

Ζαχαράκη: «Προσχηματικές οι ανακοινώσεις περί “μονομερούς” Εθνικού Διαλόγου»

19:38

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Τζούρο Ματσούτ

19:31

Πέθανε η ιστορικός Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ σε ηλικία 99 ετών

19:28

Χατζηδάκης: Κάποιοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και δεν έχουν ντροπή γι’ αυτά που γράφουν

19:24

Θετικό ξεκίνημα εβδομάδας στις ευρωαγορές με «αέρα» Μονάχου