Tip of the Day

Tip of the day: Ρεύμα: 6 βήματα για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

16-09-2021 | 07:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αίτησης για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Επομένως, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, για την ηλεκτρονική κατάθεση αιτήματος ένταξης στο ΚΟΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Τιμολόγιο προβλέπει δύο κατηγορίες (ΚΟΤ-Α και ΚΟΤ-Β), με διαφορετικά ποσοστά εκπτώσεων επί της ονομαστικής χρέωσης για την κατανάλωση ρεύματος. Η υπαγωγή σε κάποια από τις δύο κατηγορίες εξαρτάται από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία ελέγχονται αυτόματα από την πλατφόρμα.

Υποχρέωση υποβολής έχουν και όσοι ήταν ήδη ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολογίου, ώστε να παραμείνουν δικαιούχοι. Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα.

Με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας, θα μπορείτε σε 6 βήματα να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία
σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:30

Πιερρακάκης σε Τασούλα: Στόχος για το 2026 η ανάπτυξη να φτάσει σε κάθε σπίτι

16:25

Μερτς για Ιράν: Καταδικάζουμε τη «δυσανάλογη» και «βάναυση» βία σε βάρος των διαδηλωτών

16:10

Πάπας Λέων: Συναντήθηκε με τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο

16:06

Κομισιόν για Ιράν: Είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε νέες, αυστηρότερες κυρώσεις

16:00

Βενεζουέλα: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την απελευθέρωση 116 κρατουμένων

15:47

Πρόεδρος της Βουλής Ιράν: Η χώρα βρίσκεται σε «πόλεμο κατά τρομοκρατών»

15:42

Προ των πυλών το NBA Europe - Οι αποτιμήσεις του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων

15:36

ΕΕ: Η στρατιωτική κατάληψη της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ θα σημάνει το τέλος του ΝΑΤΟ

15:29

Σύσταση ομάδων ελέγχου για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης στον αγροτικό τομέα

15:25

Grok: Η βρετανική Ofcom ξεκινά έρευνα για σεξουαλικού χαρακτήρα εικόνες του chatbot

15:21

Οι προοπτικές της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας στο επίκεντρο της συνάντησης Τασούλα - Πιερρακάκη

15:11

Ταξί: Ξεκινά η πανελλαδική απεργία αύριο Τρίτη - Τα αιτήματα του ΣΑΤΑ

15:08

Πλαστικά Θράκης: Καθαρό προσωρινό μέρισμα 0,0665 ευρώ ανά μετοχή - Από 23/1 η πληρωμή

15:01

Euroxx: Στο 27,15% το ποσοστό του CEO Γιώργου Πολίτη

14:59

Μιούλερ για επιτόκια: Θα συνεχίσω τη συντηρητική μου προσέγγιση εάν εκλεγώ αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

14:55

Παρνασσός: 7 ιδέες για εκδρομές το Σαββατοκύριακο

14:52

Κραν Μοντανά: Προφυλακίστηκε ο ιδιοκτήτης του μπαρ για τη φονική πυρκαγιά

14:39

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν τρως πολλή ζάχαρη

14:35

Κλειστά σχολεία σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί λόγω παγετού και χιονοπτώσεων

14:29

Star Alliance: Ανακηρύχθηκε «Κορυφαία Αεροπορική Συμμαχία στον Κόσμο» στα «World Travel Awards 2025»

14:24

Χαμηλές θερμοκρασίες: Τι να προσέξουν οι καταναλωτές φυσικού αερίου για την ασφάλεια των εγκαταστάσεών τους

14:21

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει τη συμφωνία Mercosur

14:13

Ντεμπούτο με νέο 10ετές ομόλογο κάνει ο ΟΔΔΗΧ

14:13

Τεχνητή νοημοσύνη: Η Ινδία θα προσκληθεί στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ "Pax Silica"

14:07

Interlife: Αυξημένη 8,89% η παραγωγή ασφαλίστρων το 2025 - Στα 109,2 εκατ. ευρώ

13:58

Κικίλιας: Ενισχύουμε την επιχειρησιακή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου στη θαλάσσια ασφάλεια

13:47

Πληθωρισμός: Ζωντανές οι εστίες ανατιμήσεων - Τι περιμένουμε για το 2026

13:46

Θεοδωρικάκος: Επιταχύνεται η λειτουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας της αγοράς

13:36

Γαλλία: Κλειστό και πάλι το μουσείο του Λούβρου λόγω απεργίας

13:30

Μαρινάκης: 9 στους 10 αγρότες του «ΓΑΙΑ» δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και θα λάβουν νέα χαμηλή τιμή ρεύματος