Tip of the Day

Tip of the day: Ρεύμα: 6 βήματα για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

16-09-2021 | 07:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αίτησης για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Επομένως, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, για την ηλεκτρονική κατάθεση αιτήματος ένταξης στο ΚΟΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Τιμολόγιο προβλέπει δύο κατηγορίες (ΚΟΤ-Α και ΚΟΤ-Β), με διαφορετικά ποσοστά εκπτώσεων επί της ονομαστικής χρέωσης για την κατανάλωση ρεύματος. Η υπαγωγή σε κάποια από τις δύο κατηγορίες εξαρτάται από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία ελέγχονται αυτόματα από την πλατφόρμα.

Υποχρέωση υποβολής έχουν και όσοι ήταν ήδη ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολογίου, ώστε να παραμείνουν δικαιούχοι. Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα.

Με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας, θα μπορείτε σε 6 βήματα να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία
σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:12

Delta: Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη το πρώτο τρίμηνο - «Εκτίναξη» της μετοχής άνω του 12%

16:11

Υψηλό 3 εβδομάδων για χρυσό - Σε χαμηλό 1 μήνα το δολάριο

16:06

ΔΕΗ: Νέα εποχή εξυπηρέτησης με τον πελάτη στο επίκεντρο

16:02

Έξι ενδιαφερόμενοι για ανέγερση φοιτητικών εστιών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μέσω ΣΔΙΤ

15:44

Μέση Ανατολή: «Γρήγορο» και «διαρκές» τέλος στον πόλεμο ζητούν Ευρωπαίοι ηγέτες και Καναδάς

15:33

Μαρινάκης: Γιατί είναι αναγκαίο το age ban στα κοινωνικά δίκτυα

15:20

Αναρτήθηκαν στο Ψηφιακό Φροντιστήριο τα διαγωνίσματα προσομοίωσης Πανελλαδικών Εξετάσεων

15:08

Απαγόρευση πρόσβασης στα social media ανηλίκων κάτω των 15 ετών - 10 ερωταπαντήσεις

15:08

Τραμπ: Δασμοί 50% στις χώρες που δίνουν όπλα στο Ιράν - Δεν θα υπάρξει εμπλουτισμός ουρανίου

14:58

Η Χεζμπολάχ προχωρά σε παύση εχθροπραξιών - Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις στο Λίβανο

14:53

Στο Μητρώο Διδακτικών Βιβλίων θα ενταχθούν 230 βιβλία

14:42

Τσεχία: Επτά συλλήψεις για απάτη με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις

14:38

Βανς: Η κατάπαυση του πυρός στο Ιράν είναι «εύθραυστη»

14:33

Ο Ζελένσκι χαιρετίζει την κατάπαυση πυρός ΗΠΑ - Ιράν

14:29

Louis Vuitton: Το αγόρι που περπάτησε 500 χλμ και δημιούργησε το πιο ισχυρό luxury brand στον κόσμο

14:22

Πάσχα στην Ελλάδα: Τα κορυφαία έθιμα από κάθε γωνιά της χώρας

14:16

Η Revolut ανοίγει γραφεία στη «Σίλικον Βάλεϊ του Παρισιού»

14:15

Ξεπέρασαν τους 1.800 οι έλεγχοι για την αποτροπή ελληνοποιήσεων

14:11

Alpha Bank: Επένδυση 1 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου Σχοινιά

13:52

Η Κομισιόν προσφέρει δωρεάν ταξιδιωτικές κάρτες DiscoverEU σε νέους

13:52

Σαλβίνι: «Πρέπει να αποφασιστεί μερική αναστολή του Σύμφωνου Σταθερότητας»

13:48

Σαουδική Αραβία και Κατάρ χαιρετίζουν την κατάπαυση πυρός ΗΠΑ-Ιράν

13:21

ΞΕΕ: Ικανοποίηση για την απόφαση για τη διαφάνεια στη διαδικτυακή αγορά κρατήσεων

13:09

FedHATTA: Μειωμένη ζήτηση καταγράφουν τα ελληνικά ταξιδιωτικά γραφεία

13:02

Πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση πρόσβασης των ανηλίκων στα social media

13:02

Ανδρουλάκης στη Βαρβάκειο: Η κυβέρνηση δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα του ελληνικού λαού

13:00

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,95% η απόδοση των τρίμηνων εντόκων - Υπερκάλυψη 2,37 φορές

12:57

Με χρόνιο πρόβλημα υγείας το 24% του πληθυσμού σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ

12:54

Επιφυλακτική η Maersk για τη ναυτιλία στα Στενά του Ορμούζ

12:51

ΥΠΑΑΤ για ευλογιά και αφθώδη πυρετό: Καμία χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων