Tip of the Day

Tip of the day: Ρεύμα: 6 βήματα για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

16-09-2021 | 07:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αίτησης για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Επομένως, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, για την ηλεκτρονική κατάθεση αιτήματος ένταξης στο ΚΟΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Τιμολόγιο προβλέπει δύο κατηγορίες (ΚΟΤ-Α και ΚΟΤ-Β), με διαφορετικά ποσοστά εκπτώσεων επί της ονομαστικής χρέωσης για την κατανάλωση ρεύματος. Η υπαγωγή σε κάποια από τις δύο κατηγορίες εξαρτάται από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία ελέγχονται αυτόματα από την πλατφόρμα.

Υποχρέωση υποβολής έχουν και όσοι ήταν ήδη ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολογίου, ώστε να παραμείνουν δικαιούχοι. Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα.

Με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας, θα μπορείτε σε 6 βήματα να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία
σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:54

Μακρόν: Οι πολιτικές δυνάμεις με δεσμούς σε ομάδες βίας να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους

23:41

Άλμα εσόδων 73% για την Nvidia το δ' τρίμηνο με ώθηση από τα data centers

23:22

Βραζιλία: Στους 46 οι νεκροί από καταρρακτώδεις βροχές - 21 αγνοούμενοι

23:15

Δεύτερη ημέρα κερδών στη Wall Street με τεχνολογική ώθηση

23:01

Διπλασιάζεται ο τουριστικός φόρος στη Βαρκελώνη - Έως 15 ευρώ τη βραδιά

22:43

Κούβα: Επεισόδιο του λιμενικού με σκάφος προερχόμενο από την Φλόριντα

22:28

Ήπιες μεταβολές στο πετρέλαιο εν μέσω αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

22:16

Δυνατή πλέον η αναστροφή στη Λ. Αμαλίας για είσοδο στην Πλάκα

21:57

Γαλλία: Η κυβέρνηση Λεκορνί επιβίωσε από δύο προτάσεις μομφής

21:48

Υπεγράφη ο Κώδικας Δεοντολογίας της ΕΕ για αξιολογήσεις στον τουρισμό - Μήνυμα Τζιτζικώστα

21:36

Κέρδη 1% για τον χρυσό με φόντο δασμούς και γεωπολιτικά

21:24

Επικοινωνία Τραμπ- Ζελένσκι πριν τις νέες διαπραγματεύσεις για Ουκρανία

21:10

Τραμπ: Θριαμβολογία για την οικονομία, σιωπές για τα δύσκολα και «μάχη» για τις εντυπώσεις

20:59

Βανς: Προτεραιότητα η διπλωματική λύση με Ιράν - Νέες αμερικανικές κυρώσεις στην Τεχεράνη

20:48

Βουλή: Ψηφίστηκε το Ενιαίο Ψηφιακό Μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς

20:37

Μητσοτάκης: Ο Έβρος κράτησε Ελλάδα και Ευρώπη ασφαλή – Φράχτης σε όλο το μήκος των συνόρων

20:25

ΑΔΕΔΥ: Στάση εργασίας στις 27/2 και 24ωρη απεργία στις 28/2

20:17

Καρυστιανού: «Πριν από το καλοκαίρι η ανακοίνωση του κόμματος»

20:06

Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ για τον σωλήνα - Λάθος εγκατάσταση χωρίς μέτρα προστασίας

19:59

Έρχεται δημοψήφισμα για την ένταξη της Ισλανδίας στην ΕΕ

19:46

Σκάνδαλο Έπστιν: Παραιτήθηκε από το Χάρβαρντ ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Λάρι Σάμερς

19:38

Ανάκαμψη πάνω από τα 68.000 για το Bitcoin

19:21

Συνεδριάζει την Πέμπτη το υπουργικό υπό τον Κυρ. Μητσοτάκη - Η ατζέντα

19:15

Κέρδη στις ευρωαγορές - «Βουτιά» 12,7% για Diageo

19:11

«Πράσινο φως» από ΕΚΤ στον Βούιτσιτς για την θέση του νέου αντιπροέδρου

19:01

ΥΠΕΘΟ για ελβετικό φράγκο: Καμία παράβαση του ενωσιακού δικαίου στη ρύθμιση

18:51

ΕΚΚΟΜΕΔ και Netflix ενώνουν δυνάμεις για ενίσχυση της ελληνικής δημιουργικής βιομηχανίας

18:41

Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για τις δηλώσεις για κυριότητα αγροτεμαχίων μέσω ΚΑΕΚ

18:31

Ξιφαράς (ΔΕΠΑ Εμπορίας) από Αλεξανδρούπολη: Περιφερειακός ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

18:21

ΧΑ: «Έσπασε» το τριήμερο πτωτικό σερί του Γενικού Δείκτη - Κέρδη άνω του 2% στις τράπεζες