Tip of the Day

Tip of the day: Ρεύμα: 6 βήματα για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

16-09-2021 | 07:26
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αίτησης για υπαγωγή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της προθεσμίας για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Επομένως, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, για την ηλεκτρονική κατάθεση αιτήματος ένταξης στο ΚΟΤ.

Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Τιμολόγιο προβλέπει δύο κατηγορίες (ΚΟΤ-Α και ΚΟΤ-Β), με διαφορετικά ποσοστά εκπτώσεων επί της ονομαστικής χρέωσης για την κατανάλωση ρεύματος. Η υπαγωγή σε κάποια από τις δύο κατηγορίες εξαρτάται από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία ελέγχονται αυτόματα από την πλατφόρμα.

Υποχρέωση υποβολής έχουν και όσοι ήταν ήδη ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολογίου, ώστε να παραμείνουν δικαιούχοι. Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα.

Με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας, θα μπορείτε σε 6 βήματα να διαπιστώσετε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου:

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία
σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:40

«Διαφάνεια»: Η πρόταση του Ινστιτούτου Τσίπρα για τον έλεγχο του δημόσιου χρήματος

12:37

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

12:33

Bank of America για Metlen: Το επενδυτικό story εξελίσσεται - Διατηρεί «buy» και τιμή στόχο 64 ευρώ

12:29

Profile Software: Θέτει σε λειτουργία την πλατφόρμα Treasury στην Co-operative Bank of Kenya

12:29

Η CIA βάζει τέλος στο «World Factbook»

12:25

Ιαπωνία: Επιζώντες της ατομικής βόμβας ανησυχούν για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου

12:24

Έξοδο στις αγορές από την ΕΤΕ μέσω AT1, στόχος η άντληση 500 εκατ. ευρώ

12:21

Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του Γ. Παναγόπουλου της ΓΣΕΕ

12:09

Νέο ΔΕΗ Mini Park στον Σταθμό Λαρίσης

12:08

Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε συνεργασία δεκαετιών με τη Ρωσία - Από τους πρώτους που έστειλαν όπλα στην Ουκρανία

12:06

Η ΔΥΠΑ φέρνει την αγορά εργασίας στον Βόλο - 51η «Ημέρα Καριέρας» το Σάββατο 7/2

12:03

Συνθήκη New Start: Η Κίνα δεν θα μετάσχει σε συνομιλίες για τον πυρηνικό αφοπλισμό «σε αυτό το στάδιο»

12:00

Vodafone: Χαμηλότερη του αναμενόμενου ανάπτυξη στη Γερμανία

11:58

UBS: Όλο και περισσότερα κεφάλαια από ΗΠΑ αναζητούν ευκαιρίες στην Ευρώπη - Ευνοημένες οι τράπεζες

11:51

Eπιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ ισχυρούς ανέμους

11:44

Η EY Ελλάδος αξιοποιεί την Crowdcruit για προσλήψεις ταλέντου cybersecurity

11:37

Eurobank Equities: Στα 3,66 η τιμή στόχος για ΑΔΜΗΕ - Τι λέει για την ΑΜΚ

11:31

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Η πιο value επένδυση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα

11:29

«Winter is coming» λέει ο Μεντβέντεφ μετά την λήξη της συμφωνίας για τα πυρηνικά

11:26

Volvo Cars: «Βουτάει» 20% η μετοχή - Προς τη χειρότερη ημέρα συναλλαγών στην ιστορία της

11:25

Τέμπη: Οριστικά στη Λάρισα η διεξαγωγή της δίκης

11:22

Επίσκεψη Τουσκ στην Ουκρανία - Ρωσική επίθεση στην περιφέρεια του Σούμι

11:14

ΧΑ: Κατοχύρωση κερδών στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό - Απώλειες 1% για τον Γενικό Δείκτη

11:14

Ο Τραμπ συνεχίζει τις επιθέσεις στο αμερικανικό εκλογικό σύστημα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών

11:12

Βουλή: Νέα αντιπαράθεση για το πολύνεκρο ναυάγιο στη Χίο

11:07

Η Maersk αναμένει πτώση στα κέρδη λόγω του «ανοίγματος» της Ερυθράς Θάλασσας

11:03

Γερμανία: Με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 2ετίας αυξήθηκαν οι εργοστασιακές παραγγελίες

10:52

ΕΕΤ: Στην κατηγορία 1 η μετατροπή του ελβετικού φράγκου για τα ΑμεΑ

10:48

Ευρωαγορές: Απώλειες εν μέσω μπαράζ αποτελεσμάτων - «Βουτιά» 20% της Volvo Cars

10:44

Συνεργασία CENTRIC και ΤΕΝ ΒRINKE για επένδυση ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό