Tip of the Day

Tip of the day: Αναδρομικά συνταξιούχων: Η ώρα του λογαριασμού με την Εφορία

01-06-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τον Οκτώβριο του 2020, ο τραπεζικός λογαριασμός 1,1 εκατ. συνταξιούχων «φούσκωσε» με τα χρήματα που τους επέστρεψε το κράτος για τις περικοπές που είχαν υποστεί οι συντάξεις τους το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016. Συνολικά εισέπραξαν αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά έφθασαν «καθαρά» στις τσέπες τους. Δεν είχε γίνει καμία παρακράτηση φόρου, γεγονός που είχε προκαλέσει τότε χαμόγελα στους συνταξιούχους.

Η Εφορία όμως δεν ξεχνά και δεν αφήνει εκκρεμότητες. Ετοιμάζεται τώρα να «χτυπήσει» την πόρτα των συνταξιούχων για τους δώσει τον λογαριασμό των αναδρομικών. Το φόρο, δηλαδή που αναλογεί για τα ποσά που εισέπραξαν και θα πρέπει να πληρώσουν στο κράτος.

Οι συνταξιούχοι των αναδρομικών είναι ίσως η μοναδική κατηγορία των φορολογούμενων που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν περισσότερους φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020.

Στα αναδρομικά που εισέπραξαν θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45% ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ για τα έτη 2015 και 2016, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο το ραβασάκι της Εφορίας.

Η φορολόγηση των αναδρομικών του 11μηνου θα γίνει με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα κληθούν να υποβάλουν οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016 για τα οποία έλαβαν τα αναδρομικά. Για κάθε έτος θα υποβληθεί ξεχωριστή τροποποιητική δήλωση. Παρά το γεγονός ότι έλαβαν τα αναδρομικά το 2020, τα ποσά αυτά θεωρούνται ως φορολογητέα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016 και θα φορολογηθούν, σε κάθε ένα από τα έτη αυτά, αφού προστεθούν στα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έχουν ήδη δηλώσει οι συνταξιούχοι στις φορολογικές δηλώσεις των συγκεκριμένων ετών.

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Στις οδηγίες για τη συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων η ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα εξής:

- Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξουν οι συνταξιούχοι ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018.

- Στην συνέχεια επιλέγουν τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν προσυμπληρώσει τα συγκεκριμένα ποσά στους κωδικούς 303-304 των εντύπων Ε1 τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων που θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του TAXISNET οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016.

- Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά ,οι συνταξιούχοι υποβάλουν οριστικά την δήλωση.

Τα αναδρομικά αφού προστεθούν στα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016, θα φορολογηθούν στο σύνολο που θα προκύψει με συντελεστές:

– 22% έως 42% της φορολογική κλίμακας που ίσχυε το 2015 και

– 22% έως 45% της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε το 2016.

Περαιτέρω εφόσον τα συνολικά εισοδήματα των δικαιούχων συνταξιούχων ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ τα έτη 2015 και 2016, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές κλιμακούμενους από 2% έως 8%, για το έτος 2015 και με συντελεστές από 2,2% έως 10% για το έτος 2016. Στις περιπτώσεις αυτές η τελική επιβάρυνσή των αναδρομικών θα φθάσει στα επίπεδα του 24% έως 55%. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα βρεθούν για όσους μετά την προσθήκη των αναδρομικών, αλλάζουν φορολογικό κλιμάκιο δηλαδή από το 22%, ανεβαίνουν στο 32% ή στο 42% για το 2015 και από το 22% στο 29%, ή στο 37% ή στο 45% για το φορολογικό έτος 2016.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:02

Ισπανός υπ. Τουρισμού: «Αγοράστε αεροπορικά εισιτήρια τώρα, πριν αυξηθούν οι τιμές»

13:02

Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς: Η Ελλάδα κρατά χαμηλά τις αυξήσεις στα καύσιμα

12:48

ΕΤΕπ - Εθνική Τράπεζα: Χρηματοδότηση έως 200 εκατ. για πράσινες επενδύσεις σε γεωργία και βιοοικονομία

12:39

Η Κίνα «μπλοκάρει» το deal 2 δισ. δολαρίων για εξαγορά της Manus από Meta

12:33

Θεοδωρικάκος: Kόφτης στις χρεώσεις τραπεζών - Εντός Μαΐου η διαβούλευση για το νομοσχέδιο

12:33

Euronext Athens: Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης η αναβάθμιση από STOXX

12:30

Στις ΗΠΑ ο βασιλιάς Κάρολος στον απόηχο του Ιράν και της ένοπλης επίθεσης στον Λευκό Οίκο

12:27

Επ. Ανταγωνισμού: Έγκριση απόκτησης των Σχολών Δέλτα από την Deca Investments και τον Ι. Καρανταλή

12:22

AXIΑ- Alpha Finance: Τι σηματοδοτεί η αναβάθμιση του ΧΑ από τον STOXX

12:04

Έκπτωση 75% για το νέο AI model της DeepSeek

12:03

Ο Αραγτσί κατηγορεί τις ΗΠΑ για την αποτυχία του πρώτου γύρου συνομιλιών στο Πακιστάν

11:58

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς επανέρχεται για το myDATA - Χωρίς λύσεις, η εφαρμογή οδηγεί σε αδιέξοδο

11:57

Στροφή 180 μοιρών από Nissan - Τώρα «βλέπει» λειτουργική κερδοφορία

11:44

ΝΔ: Αύριο στο Ναύπλιο το 5ο προσυνέδριο παρουσία Μητσοτάκη - Το πρόγραμμα και οι ομιλητές

11:41

Το SMERC II εξαγοράζει τη Βιοϋγεία των Yogi Tea, Holle και Ecomil

11:38

«Βιολάντα»: Στον ανακριτή δύο διευθυντικά στελέχη

11:32

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Προ των πυλών 70.000 voucher - Δικαιούχοι, κριτήρια και αιτήσεις

11:25

Ανοδικό τέμπο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

11:13

ΣΕΦ: Έκκληση για άμεση υλοποίηση των μέτρων της Κομισιόν - Στο επίκεντρο ΦΠΑ σε φωτοβολταϊκά και μπαταρίες

11:05

ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και ΕΦΚ στήριξαν το πρωτογενές πλεόνασμα του α' τριμήνου

11:04

Δίκη Τεμπών: Το Δημόσιο δηλώνει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για σταθμάρχη και στελέχη ΟΣΕ

11:02

Η Aktor Ανανεώσιμες εξαγόρασε το 51% της Sun Force Two - Στα 20,4 εκατ. ευρώ το τίμημα

10:57

Mermeren: Διανέμει μεικτό μέρισμα 1,60 ευρώ ανά μετοχή

10:56

Συζήτηση για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2027 στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ παρουσία Σχοινά

10:38

Γεωργιόπουλος (Alpha Bank): Εμπιστοσύνη και δημογραφικό τα δύο μεγάλα στοιχήματα για τις τράπεζες

10:33

Allianz Trade: Πάνω από 15.000 επιχειρηματικές αφερεγγυότητες παγκοσμίως το 2026-2027

10:32

Ευρωαγορές: Προσεκτική άνοδος περιμένοντας Ιράν και κεντρικές τράπεζες

10:30

Ξενοκώστας (ONEX): Στόχος η επαναφορά της Ελλάδας σε ισχυρή βιομηχανική παραγωγή έως το 2030

10:28

Αναγκαστική προσγείωση στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Κρήτη

10:24

Κοινωνία της Πληροφορίας: Εντός χρονοδιαγράμματος το 85% - 90% των έργων