Tip of the Day

Tip of the day: Αναδρομικά συνταξιούχων: Η ώρα του λογαριασμού με την Εφορία

01-06-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τον Οκτώβριο του 2020, ο τραπεζικός λογαριασμός 1,1 εκατ. συνταξιούχων «φούσκωσε» με τα χρήματα που τους επέστρεψε το κράτος για τις περικοπές που είχαν υποστεί οι συντάξεις τους το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016. Συνολικά εισέπραξαν αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά έφθασαν «καθαρά» στις τσέπες τους. Δεν είχε γίνει καμία παρακράτηση φόρου, γεγονός που είχε προκαλέσει τότε χαμόγελα στους συνταξιούχους.

Η Εφορία όμως δεν ξεχνά και δεν αφήνει εκκρεμότητες. Ετοιμάζεται τώρα να «χτυπήσει» την πόρτα των συνταξιούχων για τους δώσει τον λογαριασμό των αναδρομικών. Το φόρο, δηλαδή που αναλογεί για τα ποσά που εισέπραξαν και θα πρέπει να πληρώσουν στο κράτος.

Οι συνταξιούχοι των αναδρομικών είναι ίσως η μοναδική κατηγορία των φορολογούμενων που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν περισσότερους φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020.

Στα αναδρομικά που εισέπραξαν θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45% ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ για τα έτη 2015 και 2016, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο το ραβασάκι της Εφορίας.

Η φορολόγηση των αναδρομικών του 11μηνου θα γίνει με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα κληθούν να υποβάλουν οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016 για τα οποία έλαβαν τα αναδρομικά. Για κάθε έτος θα υποβληθεί ξεχωριστή τροποποιητική δήλωση. Παρά το γεγονός ότι έλαβαν τα αναδρομικά το 2020, τα ποσά αυτά θεωρούνται ως φορολογητέα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016 και θα φορολογηθούν, σε κάθε ένα από τα έτη αυτά, αφού προστεθούν στα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έχουν ήδη δηλώσει οι συνταξιούχοι στις φορολογικές δηλώσεις των συγκεκριμένων ετών.

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Στις οδηγίες για τη συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων η ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα εξής:

- Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξουν οι συνταξιούχοι ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018.

- Στην συνέχεια επιλέγουν τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν προσυμπληρώσει τα συγκεκριμένα ποσά στους κωδικούς 303-304 των εντύπων Ε1 τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων που θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του TAXISNET οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016.

- Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά ,οι συνταξιούχοι υποβάλουν οριστικά την δήλωση.

Τα αναδρομικά αφού προστεθούν στα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016, θα φορολογηθούν στο σύνολο που θα προκύψει με συντελεστές:

– 22% έως 42% της φορολογική κλίμακας που ίσχυε το 2015 και

– 22% έως 45% της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε το 2016.

Περαιτέρω εφόσον τα συνολικά εισοδήματα των δικαιούχων συνταξιούχων ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ τα έτη 2015 και 2016, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές κλιμακούμενους από 2% έως 8%, για το έτος 2015 και με συντελεστές από 2,2% έως 10% για το έτος 2016. Στις περιπτώσεις αυτές η τελική επιβάρυνσή των αναδρομικών θα φθάσει στα επίπεδα του 24% έως 55%. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα βρεθούν για όσους μετά την προσθήκη των αναδρομικών, αλλάζουν φορολογικό κλιμάκιο δηλαδή από το 22%, ανεβαίνουν στο 32% ή στο 42% για το 2015 και από το 22% στο 29%, ή στο 37% ή στο 45% για το φορολογικό έτος 2016.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Βρετανία: Ένας 28χρονος Βρετανός κατηγορείται για τον φόνο της Αν Γουίτικαμ

23:45

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί, 80 τραυματίες και 100 αγνοούμενοι από πλημμύρες

23:36

Οι ΗΠΑ σφυροκοπούν το Ιράν για 10η νύχτα - Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων

23:36

Γαλλία: Προειδοποίηση στην Τεχεράνη για συνέπειες μετά τη σύλληψη διπλωματών

23:23

Ουγγαρία: Η Τζούντιτ Πόλγκαρ αρνήθηκε την πρόταση να αναλάβει την προεδρία της χώρας

23:07

Επιφυλακτικότητα στην Wall Street με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

23:01

Καταρρίψεις ιρανικών πυραύλων σε Ιράκ και Ιορδανία - Στόχευαν αμερικανικές βάσεις

22:52

Νικαράγουα: «Ποτέ ξανά εκλογές» διαμηνύει ο πρόεδρος Ορτέγα

22:40

Η Χαμάς όρισε τον Χαλίλ Αλ Χαγιά ως νέο ηγέτη της

22:23

Επικοινωνία Μπέρναμ με Τραμπ - «Κορυφαίες προτεραιότητες ασφάλεια και άμυνα»

22:19

Κοντογεώργης για ΔΕΘ: Στο επίκεντρο η μεσαία τάξη με τις ΜμΕ και τους ελεύθερους επαγγελματίες

22:11

ΗΠΑ: Ισόβια κάθειρξη στον μεξικανό βαρόνο ναρκωτικών Ισμαέλ «Ελ Μάγιο» Σαμπάδα

22:05

Πετρέλαιο: Πάνω από τα 89 δολάρια το Brent μετά τις νέες γεωπολιτικές εντάσεις

21:48

Κεραμέως για συντάξεις χηρείας: Tέλος σε μία 10ετή κοινωνική αδικία - Οι 4 μεγάλες αλλαγές

21:44

Ουκρανία: Νέες διαδηλώσεις μετά την αποπομπή του υπ. Άμυνας - Διορία 72 ωρών στον Ζελένσκι

21:36

Βρετανία: Νέος ΥΠΕΞ ο Εντ Μίλιμπαντ - Το ΥΠΟΙΚ αναλαμβάνει ο Τζον Χίλι

21:30

Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν είμαστε εδώ για να συγκαλύψουμε οποιαδήποτε παρανομία»

21:21

Διαβεβαιώσεις Τραμπ πως ο Νετανιάχου δεν θα συλληφθεί αν επισκεφθεί τις ΗΠΑ

21:07

ΚΟ της ΝΔ: Τι είπαν τα στελέχη που βρέθηκαν στο επίκεντρο για ΟΠΕΚΕΠΕ

21:00

Σε Πειραματικές μετατρέπονται όλες οι Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού

20:47

Δικαστικό μπλόκο στη συγχώνευση Paramount - Warner Bros για δύο εβδομάδες

20:36

Τραμπ: «Για κάθε Αμερικανό στρατιώτη που σκοτώνεται, το Ιράν θα πληρώνει πολλαπλάσιο τίμημα»

20:19

Γερμανία: Την ερχόμενη εβδομάδα η εκλογή νέου επικεφαλής της ΚΟ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU)

20:12

Τέσσερις Ινδοί νεκροί από ρωσική επίθεση σε πλοίο στην Οδησσό

20:05

Πυροσβεστική: 39 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:46

ΗΠΑ: Η τιμή της βενζίνης ξεπέρασε εκ νέου το φράγμα των 4 δολαρίων

19:40

Είναι αρκετή η αποτροπή απέναντι στο Ιράν;

19:37

Βολές ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΕΛ.Α.Σ για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

19:33

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε Βρετανία και Ιράν

19:29

Βρετανία: Ο Μπέρναμ δεσμεύεται ότι «δεν θα ρισκάρει» με την οικονομία - Παραιτήθηκαν 3 υπουργοί του Στάρμερ