Tip of the Day

Tip of the day: Αναδρομικά συνταξιούχων: Η ώρα του λογαριασμού με την Εφορία

01-06-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τον Οκτώβριο του 2020, ο τραπεζικός λογαριασμός 1,1 εκατ. συνταξιούχων «φούσκωσε» με τα χρήματα που τους επέστρεψε το κράτος για τις περικοπές που είχαν υποστεί οι συντάξεις τους το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016. Συνολικά εισέπραξαν αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά έφθασαν «καθαρά» στις τσέπες τους. Δεν είχε γίνει καμία παρακράτηση φόρου, γεγονός που είχε προκαλέσει τότε χαμόγελα στους συνταξιούχους.

Η Εφορία όμως δεν ξεχνά και δεν αφήνει εκκρεμότητες. Ετοιμάζεται τώρα να «χτυπήσει» την πόρτα των συνταξιούχων για τους δώσει τον λογαριασμό των αναδρομικών. Το φόρο, δηλαδή που αναλογεί για τα ποσά που εισέπραξαν και θα πρέπει να πληρώσουν στο κράτος.

Οι συνταξιούχοι των αναδρομικών είναι ίσως η μοναδική κατηγορία των φορολογούμενων που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν περισσότερους φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020.

Στα αναδρομικά που εισέπραξαν θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45% ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ για τα έτη 2015 και 2016, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο το ραβασάκι της Εφορίας.

Η φορολόγηση των αναδρομικών του 11μηνου θα γίνει με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα κληθούν να υποβάλουν οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016 για τα οποία έλαβαν τα αναδρομικά. Για κάθε έτος θα υποβληθεί ξεχωριστή τροποποιητική δήλωση. Παρά το γεγονός ότι έλαβαν τα αναδρομικά το 2020, τα ποσά αυτά θεωρούνται ως φορολογητέα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016 και θα φορολογηθούν, σε κάθε ένα από τα έτη αυτά, αφού προστεθούν στα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έχουν ήδη δηλώσει οι συνταξιούχοι στις φορολογικές δηλώσεις των συγκεκριμένων ετών.

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Στις οδηγίες για τη συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων η ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα εξής:

- Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξουν οι συνταξιούχοι ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018.

- Στην συνέχεια επιλέγουν τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν προσυμπληρώσει τα συγκεκριμένα ποσά στους κωδικούς 303-304 των εντύπων Ε1 τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων που θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του TAXISNET οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016.

- Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά ,οι συνταξιούχοι υποβάλουν οριστικά την δήλωση.

Τα αναδρομικά αφού προστεθούν στα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016, θα φορολογηθούν στο σύνολο που θα προκύψει με συντελεστές:

– 22% έως 42% της φορολογική κλίμακας που ίσχυε το 2015 και

– 22% έως 45% της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε το 2016.

Περαιτέρω εφόσον τα συνολικά εισοδήματα των δικαιούχων συνταξιούχων ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ τα έτη 2015 και 2016, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές κλιμακούμενους από 2% έως 8%, για το έτος 2015 και με συντελεστές από 2,2% έως 10% για το έτος 2016. Στις περιπτώσεις αυτές η τελική επιβάρυνσή των αναδρομικών θα φθάσει στα επίπεδα του 24% έως 55%. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα βρεθούν για όσους μετά την προσθήκη των αναδρομικών, αλλάζουν φορολογικό κλιμάκιο δηλαδή από το 22%, ανεβαίνουν στο 32% ή στο 42% για το 2015 και από το 22% στο 29%, ή στο 37% ή στο 45% για το φορολογικό έτος 2016.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:32

Το νέο πακέτο στήριξης των 500 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης - Όλα τα μέτρα

12:30

ΟΔΔΗΧ: Στο 2,12% η απόδοση από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων

12:23

Θεοδωρικάκος: «Εκτός Αναπτυξιακού όποιος πήρε χρήματα και δεν τα επένδυσε - Ανακτήσαμε 120 εκατ. ευρώ και συνεχίζουμε»

12:22

ΟΟΣΑ: Μειώθηκε η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθών στην Ελλάδα το 2025

12:19

ΡΑΑΕΥ: Διπλασιάστηκε το μερίδιο των σταθερών τιμολογίων ρεύματος το 2025

12:18

Deutsche Telekom: Σχεδιάζει τη μεγαλύτερη συμφωνία Μ&Α όλων των εποχών με την T-Mobile US

12:12

Νομπελίστας προειδοποιεί για το τέλος της ανθρωπότητας - Και δεν είναι πολύ μακριά

12:09

Reuters: Τουλάχιστον τρία πλοία δέχθηκαν πυρά πλέοντας στα Στενά του Ορμούζ

12:00

Πρωτογενές πλεόνασμα 4,9% του ΑΕΠ το 2025 - Ανοίγει δρόμο για νέο πακέτο στήριξης

11:57

Η Φιλοξενία στο επίκεντρο της 92ης ΓΣ της HOTREC στο Κορκ της Ιρλανδίας

11:53

Τα Playmobil δεν θα είναι πια «made in Germany»

11:34

ΠΝΟ: Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων την Πρωτομαγιά

11:19

Νέες πιέσεις στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Απώλειες 1% για τον Γενικό Δείκτη

11:18

Θετικό τέμπο στις ευρωαγορές μετά την παράταση της εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή

11:10

Βασιλάκης (Aegean): Συνταρακτικό το κόστος καυσίμων - Στα 90 -110 εκατ. η ετήσια επιβάρυνση

11:04

Βρετανία: Ξεκινούν οι συνομιλίες για αποστολής προστασίας της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ

10:58

Γεωργιάδης: «Στο επίκεντρο των πολιτικών για τον καρκίνο βρίσκεται ο ασθενής»

10:56

Τη Δευτέρα 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις Νταντάδες της Γειτονιάς

10:56

Ανοίγει η αυλαία για το 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Κορυφαία ονόματα από τη διεθνή σκηνή

10:47

Η Ρωσία επιτέθηκε με 215 drones στην Ουκρανία, ζημιές σε υποδομές στο λιμάνι της Οδησσού

10:45

Μαρινάκης: Σήμερα θα ανακοινωθούν αρκετά και ενδιαφέροντα μέτρα, μόνιμα και έκτακτα

10:42

ΕΕ: Ο αριθμός των μεταναστών έφθασε σε αριθμό ρεκόρ μέσα στο 2025

10:26

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Κοβέσι στο υπουργείο Δικαιοσύνης

10:16

Συμφωνία συνεργασίας των Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Μασσαλίας και Πειραιά

10:14

Πιερρακάκης: «Οι άνθρωποι της γενιάς μου θέλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα, ακόμη γρηγορότερα και ακόμη καλύτερα»

10:04

Τραμπ: «Το Ιράν καταρρέει οικονομικά από το κλείσιμο του Ορμούζ»

09:59

Περσικός: Οι Φρουροί της Επανάστασης χτύπησαν containership ελληνικών συμφερόντων, σώο το πλήρωμα

09:55

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα e-Kouros για τα αθλητικά σωματεία

09:47

Άκης Σκέρτσος: Η αλήθεια για τους μετακλητούς υπαλλήλους

09:28

Στο 3,3% επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία