Tip of the Day

Tip of the day: Αναδρομικά συνταξιούχων: Η ώρα του λογαριασμού με την Εφορία

01-06-2021 | 07:39
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τον Οκτώβριο του 2020, ο τραπεζικός λογαριασμός 1,1 εκατ. συνταξιούχων «φούσκωσε» με τα χρήματα που τους επέστρεψε το κράτος για τις περικοπές που είχαν υποστεί οι συντάξεις τους το 11μηνο Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016. Συνολικά εισέπραξαν αναδρομικά ύψους 1,4 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά έφθασαν «καθαρά» στις τσέπες τους. Δεν είχε γίνει καμία παρακράτηση φόρου, γεγονός που είχε προκαλέσει τότε χαμόγελα στους συνταξιούχους.

Η Εφορία όμως δεν ξεχνά και δεν αφήνει εκκρεμότητες. Ετοιμάζεται τώρα να «χτυπήσει» την πόρτα των συνταξιούχων για τους δώσει τον λογαριασμό των αναδρομικών. Το φόρο, δηλαδή που αναλογεί για τα ποσά που εισέπραξαν και θα πρέπει να πληρώσουν στο κράτος.

Οι συνταξιούχοι των αναδρομικών είναι ίσως η μοναδική κατηγορία των φορολογούμενων που θα κληθούν φέτος να πληρώσουν περισσότερους φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020.

Στα αναδρομικά που εισέπραξαν θα επιβληθούν φορολογικοί συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φθάνουν έως 45% ενώ στην περίπτωση που τα συνολικά εισοδήματα των συνταξιούχων υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ για τα έτη 2015 και 2016, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης «φουσκώνοντας» ακόμη περισσότερο το ραβασάκι της Εφορίας.

Η φορολόγηση των αναδρομικών του 11μηνου θα γίνει με βάση τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα κληθούν να υποβάλουν οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016 για τα οποία έλαβαν τα αναδρομικά. Για κάθε έτος θα υποβληθεί ξεχωριστή τροποποιητική δήλωση. Παρά το γεγονός ότι έλαβαν τα αναδρομικά το 2020, τα ποσά αυτά θεωρούνται ως φορολογητέα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016 και θα φορολογηθούν, σε κάθε ένα από τα έτη αυτά, αφού προστεθούν στα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων που έχουν ήδη δηλώσει οι συνταξιούχοι στις φορολογικές δηλώσεις των συγκεκριμένων ετών.

Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

Στις οδηγίες για τη συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων η ΑΑΔΕ διευκρινίζει τα εξής:

- Από το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής οι δηλώσεις αναδρομικών υποβάλλονται ηλεκτρονικά επιλέγοντας το αντίστοιχο έτος υποβολής δήλωσης, π.χ. για το φορολογικό έτος 2017 θα επιλέξουν οι συνταξιούχοι ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2018.

- Στην συνέχεια επιλέγουν τροποποιητική δήλωση και Δήλωση Αναδρομικών Ε1. Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν προσυμπληρώσει τα συγκεκριμένα ποσά στους κωδικούς 303-304 των εντύπων Ε1 τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων που θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω του TAXISNET οι συνταξιούχοι για τα έτη 2015 και 2016.

- Αφού εμφανιστούν οι κωδικοί συμπληρωμένοι με τα νέα ποσά ,οι συνταξιούχοι υποβάλουν οριστικά την δήλωση.

Τα αναδρομικά αφού προστεθούν στα εισοδήματα των ετών 2015 και 2016, θα φορολογηθούν στο σύνολο που θα προκύψει με συντελεστές:

– 22% έως 42% της φορολογική κλίμακας που ίσχυε το 2015 και

– 22% έως 45% της φορολογικής κλίμακας που ίσχυε το 2016.

Περαιτέρω εφόσον τα συνολικά εισοδήματα των δικαιούχων συνταξιούχων ήταν μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ τα έτη 2015 και 2016, στα ποσά των αναδρομικών θα επιβληθεί και ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές κλιμακούμενους από 2% έως 8%, για το έτος 2015 και με συντελεστές από 2,2% έως 10% για το έτος 2016. Στις περιπτώσεις αυτές η τελική επιβάρυνσή των αναδρομικών θα φθάσει στα επίπεδα του 24% έως 55%. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα βρεθούν για όσους μετά την προσθήκη των αναδρομικών, αλλάζουν φορολογικό κλιμάκιο δηλαδή από το 22%, ανεβαίνουν στο 32% ή στο 42% για το 2015 και από το 22% στο 29%, ή στο 37% ή στο 45% για το φορολογικό έτος 2016.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:00

Ακίνητα: Πώς διαμορφώνεται η αγορά πολυτελών ακινήτων – Η ζήτηση, οι «επισκέψεις», η μέση αξία

12:56

ΗΠΑ: Εγκρίνουν την κάλυψη της δαπάνης υπεράσπισης του πρώην προέδρου Μαδούρο από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας

12:52

Brain regain: Επαναπατρισμός με συνείδηση - Όταν η διεθνής εμπειρία γίνεται καταλύτης ευκαιριών

12:44

Disinformation και Disnews: Φαινόμενα που... πληγώνουν τη δημοκρατία

12:36

Σε υψηλό 17 ετών το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το 2025 - Άνοδος και στην κατανάλωση

12:32

Παναμάς: Οι αγρότες εναντίον σχεδίου για την κατασκευή φράγματος με σκοπό να τροφοδοτείται η Διώρυγα

12:25

Καλογεράκης (Qualco Group): Η «τέλεια» ωρα του Embedded Finance

12:19

Δυο νεκροί στη βορειοανατολική Ουκρανία σε επιδρομή drones της Ρωσίας

12:12

Ράσμουσεν: Γαλλία και Βρετανία πρέπει να ηγηθούν του ευρωπαϊκού «ΝΑΤΟ»

11:54

Παράταση αιτήσεων για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

11:45

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για την προστασία των ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό

11:39

Bloomberg: Ένας πιο θερμός κόσμος θα είναι πιο ακριβός

11:30

Ιράν: Εκτελέσθηκε άνδρας ως μέλος μαχητικής σουνιτικής οργάνωσης

11:22

Η Ελλάδα στους κορυφαίους προορισμούς για destination weddings

11:17

Ουκρανία: Τιμά την επέτειο των 40 ετών από την πυρηνική καταστροφή στο Τσερνόμπιλ

11:07

Κεφαλογιάννη: Η Αθήνα δεν χρειάζεται κατασκευασμένες εικόνες κρίσης - Βολές σε Δούκα

10:56

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Γαλλία γινόμαστε ένας ισχυρός άξονας στη Μεσόγειο

10:45

Αμοιβαία Κεφάλαια: Ξεπέρασε τα 30 δισ. το ενεργητικό, σε υψηλά 22 ετών

10:35

ΕΚΤ: Αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την ερχόμενη Πέμπτη

10:29

Κονδύλια 450 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγικής επιχειρηματικότητας

10:03

Αναμένεται νέο πακέτο ελαφρύνσεων 1,2 δισ. ευρώ στην ΔΕΘ έως και το 2027

09:49

Τζια: Όλα όσα αξίζει να δείτε και να κάνετε στο πιο κοντινό νησί των Κυκλάδων

09:40

ΔΥΠΑ: Πώς αναβαθμίζει τις Επαγγελματικές Σχολές της και ενισχύει την απασχολησιμότητα των νέων

09:12

Συνταγματική Αναθεώρηση και «Έκθεση Πισσαρίδη 2» ξεδιπλώνουν το κυβερνητικό αφήγημα για την 3η τετραετία

08:59

Πού ανοίγει νέο κατάστημα Burger King

08:51

Διακοπές με έως 12 ευρώ την ημέρα για 25.000 συνταξιούχους e-ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ)

08:43

Ακαθάριστα οικόπεδα: Τι αλλάζει στο νέο πλαίσιο – Ποιοι δηλώνουν, μέχρι πότε και τι πληρώνουν

08:36

Απάτητες παραλίες στην Ελλάδα: Θα τις δούμε φέτος ή θα μείνουν ξανά μόνο στα χαρτιά;

08:19

Το κρυφό ενεργειακό ρίσκο της Ευρώπης και η βραδυφλεγής «βόμβα» στα τρόφιμα

08:04

Ένοπλος επιχείρησε να εισβάλει στο Δείπνο των Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου που παρέθετε ο Τραμπ