Tip of the Day

Βήμα βήμα η έκδοση οικοδομικής άδειας

26-05-2021 | 07:35
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Το αναβαθμισμένο σύστημα «e-Άδειες» είναι πλέον «στον αέρα».

Το αναβαθμισμένο σύστημα «e-Άδειες» είναι πλέον «στον αέρα» με απλοποιημένες διαδικασίες και αλλαγές σε σημεία όπου είχαν υποδειχθεί από μηχανικούς και χρήστες του συστήματος. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι, ανάλογα με το στάδιο στο οποίο εμπίπτουν οι εργασίες τους μπορούν να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες ηλεκτρονικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν συγκεκριμένες τροποποιήσεις που μόλις έγιναν στο σύστημα. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να γνωρίζει τα βασικά βήματα για την έκδοση οικοδομικής άδειας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τα οποία συνοψίζονται στα εξής:

Για αιτήσεις που αφορούν σε οικοδομική άδεια κατηγορίας 1 ή 2, ο Διαχειριστής της αίτησης εισάγει στο σύστημα αίτηση έκδοσης οικοδομικής άδειας, υπεύθυνη δήλωση του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα για την ανάθεση της διαχείρισης της αίτησης στον Διαχειριστή αίτησης και στους αρμόδιους μηχανικούς για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και επιβλέψεων, τα στοιχεία του ακινήτου και τα γεωχωρικά δεδομένα για τον εντοπισμό του ακινήτου, τα στοιχεία του κυρίου του έργου ή του έχοντος το νόμιμο δικαίωμα, τα δικαιολογητικά του άρθρου 40 πλην αυτών που υποβλήθηκαν για τη χορήγηση της προέγκρισης. Ως διαχειριστής της αίτησης θεωρείται ένας εκ των μηχανικών του έργου ή τεχνική εταιρεία, στους οποίους ανατίθεται από τον κύριο του έργου η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών και στοιχείων για την έκδοση της διοικητικής πράξης.

Ο διαχειριστής της αίτησης υποβάλλει με την σειρά του στο πληροφοριακό σύστημα, τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά, με ευθύνη του και επιλέγεται η αρμόδια Υπηρεσία για την έκδοση της Άδειας, η προέγκριση που έχει εκδοθεί, η κατηγορία και ο χρόνος ισχύος της οικοδομικής άδειας. Σε περίπτωση που έχει λήξει η ισχύς της προέγκρισης, το αίτημα για έκδοση της οικοδομικής αδείας απορρίπτεται και τίθεται στο αρχείο.

Η διαδικασία αυτή ακολουθείται και για τις οικοδομικές άδειες κατηγορίας 3, για τις οποίες έχει εκδοθεί προέγκριση.

Στην περίπτωση που η αίτηση αφορά σε αίτηση έκδοσης άδειας κατηγορίας 3 χωρίς προέγκριση, απαιτείται αίτηση από τον Διαχειριστή για τη χορήγηση βεβαίωσης, προκειμένου να οριστούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και οι ισχύοντες όροι δόμησης για την περιοχή του ακινήτου. Κατόπιν, η αίτηση λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου και χρεώνεται ηλεκτρονικά από τον προϊστάμενο σε αρμόδιο υπάλληλο, ο οποίος επιβεβαιώνει τη δυνατότητα έκδοσης οικοδομικής άδειας κατηγορίας 3 και εκδίδει την βεβαίωση, ηλεκτρονικά, εντός δέκα ημερών ορίζοντας ταυτόχρονα τα υποχρεωτικά πεδία εγκρίσεων του συστήματος που θα πρέπει να συμπληρωθούν προκειμένου να εκδοθεί η άδεια, σύμφωνα με τους ισχύοντες όρους δόμησης για την περιοχή του ακινήτου.

Αφού εκδοθεί η βεβαίωση, ο διαχειριστής της αίτησης έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτημα για την έκδοση της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας, εισάγοντας στο σύστημα τα απαιτούμενα στοιχεία και σε κάθε περίπτωση τα δικαιολογητικά και στοιχεία των υποχρεωτικών πεδίων που έχουν οριστεί βάσει της βεβαίωσης.

Μετά την εισαγωγή όλων των απαραίτητων στοιχείων και την αποδοχή του δικαιώματος για χρήση, το αίτημα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην αρμόδια υπηρεσία και λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου. Από τη λήψη αριθμού πρωτοκόλλου, ο Διαχειριστής της Αίτησης δεν έχει πλέον δικαίωμα επεξεργασίας των στοιχείων της αίτησης.

Το σύστημα εκδίδει αυτόματα την οικοδομική άδεια λαμβάνοντας μοναδιαίο αριθμό από το πληροφοριακό σύστημα και αναρτάται στο Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Στη συνέχεια αναρτάται στο site του ΥΠΕΝ στο οποίο παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες στα στοιχεία του εντύπου της οικοδομικής άδειας, καθώς και του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος κάλυψης αυτής.

Μετά τη λήψη αριθμού αδείας και την ανάρτηση της πράξης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ο προϊστάμενος της υπηρεσίας αναθέτει σε αρμόδιο υπάλληλο τον έλεγχο των εισφορών και κρατήσεων της άδειας (φορολογικά). Σε περίπτωση που εντοπιστούν λάθη, ενημερώνεται ο διαχειριστής της αίτησης και ο ιδιοκτήτης μέσω του πληροφοριακού συστήματος, προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις - συμπληρώσεις.

Κατά το στάδιο ελέγχου εισφορών και κρατήσεων της άδειας, εξουσιοδοτημένος υπάλληλος ελέγχει και την καταβολή εισφορών που τυχόν προκύπτουν, όπως από εξαγορά θέσεων στάθμευσης ή εισφορά σε χρήμα, μετατροπής εισφοράς γης σε χρήμα.

Σημειώνεται ότι από το πληροφοριακό σύστημα ο Διαχειριστής της αίτησης, ο ιδιοκτήτης και η αρμόδια υπηρεσία έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώνουν αντίγραφα του εντύπου της εκδοθείσας ηλεκτρονικά οικοδομικής άδειας, καθώς και των στοιχείων που τη συνοδεύουν.

Η αρμόδια υπηρεσία χορηγεί επίσης ηλεκτρονικά αντίγραφα των στοιχείων και μελετών που τη συνοδεύουν, τα οποία φέρουν την ειδική χρονοσήμανση και κλειδάριθμο, σε περίπτωση αναζήτησής τους από τρίτους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης Tip of the Day

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:12

Κων. Μιτζάλης (ΑΒΑΞ): «Διατήρηση του ανεκτέλεστου σε υψηλά επίπεδα (κοντά στα 2,8 δισ.), με νέα έργα 700 εκατ. ευρώ»

20:07

Μητσοτάκης από «Παπανικολάου»: Η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα αποκτά το πιο σύγχρονο Αιματολογικό Κέντρο στα Βαλκάνια

19:56

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση «Ανώμαλη Προσγείωση» για εταιρείες ελικοπτέρων που έκαναν φοροδιαφυγή»

19:46

Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Ανακαινίσεις σχολείων και εγκαίνια νέων μονάδων στη Θεσσαλονίκη

19:34

Ζελένσκι: Την Κυριακή στο Κιέβο οι Αμερικανοί διαπραγματευτές Κούσνερ και Γουίτκοφ

19:23

Χατζηδάκης: H Ελλάδα νοτιοανατολική πύλη της Ευρώπης - Οι τέσσερις πυλώνες

19:18

ΕΑΕ 2025: Έως 11/9 η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων για αγροτεμάχια πειραματικής σποράς

19:11

Επεκτείνεται ο Κάθετος Διάδρομος: Έπεσαν οι υπογραφές με Βόρεια Μακεδονία και Σερβία

19:01

Γκίλφοϊλ: «Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό πυλώνα της Ευρώπης»

18:53

Εβροφάρμα: Διανομή μερίσματος 0,0571 ευρώ ανά μετοχή από 22 Σεπτεμβρίου

18:48

ΗΠΑ: Κυρώσεις σε τουρκική τράπεζα που «διευκόλυνε μεταφορά ιρανικών κεφαλαίων» στο εξωτερικό

18:37

Πυροσβεστική: Συνολικά 44 πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο - Τρεις συλλήψεις

18:26

Τσάφος προς ΕΕ: Κερδοσκοπικές πιέσεις στην αγορά φυσικού αερίου

18:24

Power Sub Link: Στρατηγική συμφωνία με την Telecom Egypt για νέο υποθαλάσσιο καλώδιο

18:14

Μεταναστευτικό: Συμφωνία για τη δημιουργία Κέντρων Επιστροφής εκτός ΕΕ με ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας

18:14

Πιερρακάκης: «Το πραγματικό διακύβευμα είναι να έχουμε ανάπτυξη που να διαχέεται σε όλους»

18:04

Σωληνουργεία Τζιρακιάν: Συμφωνία με Εθνική Τράπεζα για ρύθμιση δανείων 6,5 εκατ. ευρώ

17:51

Παπαθανάσης: «Το RRF απέδειξε την ικανότητα της χώρας να υλοποιεί απαιτητικά προγράμματα»

17:49

Νέο υψηλό 17ετίας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:48

Η Ρωσία προσφεύγει στον ICAO κατά των ουκρανικών προειδοποιήσεων για τον ρωσικό εναέριο χώρο

17:42

Υπουργείο Εξωτερικών και ΣΕΒΕ υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας

17:41

Tesla: «Βουτιά» 6% της μετοχής καθώς το λανσάρισμα του Cybercab δεν εντυπωσίασε

17:38

Softweb: Αύξηση 56,97% στον κύκλο εργασιών και 49,24% στο EBITDA το α' εξάμηνο

17:38

Σχοινάς: 20 δισ. ευρώ από νέα ΚΑΠ - «Μεγάλο» σχέδιο για το νερό και λύση στο MyAgro από το 2027

17:37

Νέο ρεκόρ για την τιμή του ντίζελ στις ΗΠΑ

17:25

Η ΕΕ θα στείλει πλοία στη Μάγχη για να βοηθήσουν στη διαχείριση του μεταναστευτικού

17:20

Επίθεση με μαχαίρι στο ΑΤ Μάνδρας: Αναφορές για τραυματισμένο αστυνομικό - Πυροβολήθηκε ο δράστης

17:15

ByteDance: Εξασφάλισε δάνειο 29,6 δισ. δολ. για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης

17:14

Τέταρτη εβδομάδα ανόδου για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

17:13

Δυναμικό «παρών» της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη ΔΕΘ: Από τη στρατηγική στην πράξη, με το βλέμμα στη νέα ενεργειακή εποχή