ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

«Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι...»

Γιάννης Αγγέλης
08-09-2022 | 11:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το τηλέφωνο χτύπησε σχετικά αργά το βράδυ, μόλις είχαν ανακοινωθεί τα ζευγάρια στον επόμενο γύρο του Ευρωμπάσκετ και η Ελλάδα φαινόταν ότι θα καταλήξει να παίξει νοκ – άουτ παιχνίδι ή με τη Γερμανία ή με το Μαυροβούνιο. Αυτό τουλάχιστον είχα καταλάβει από τα όσα έλεγε ο παρουσιαστής της τηλεόρασης. Σίγουρα το μυαλό μου ήταν σε άλλο «περιβάλλον» από εκείνο που με έβαλε, κάπως απότομα, ο κ. Ψ που ήταν στο τηλέφωνο.

«Καλησπέρα φίλε, ελπίζω να μην ενοχλώ, ξέρω ότι τέτοια ώρα συνήθως γράφεις έτσι δεν είναι;» είπε κάπως γρήγορα. Μάλλον ήταν δικαιολογία για την ώρα, γιατί ήξερε πως το βράδυ δύσκολα καταφέρνω να γράψω, είμαι, πως να το πούμε… πρωινός τύπος.

«Γειά σου και σένα» απάντησα με ευχάριστη φωνή γιατί δεν ήθελα να του δείξω ότι ενοχλεί. «Όχι δεν γράφω, λίγο τα μπασκετικά παρακολουθούσα στην τηλεόραση, πως βλέπεις εσύ τα αποτελέσματα;» ρώτησα για να κάνω κουβέντα.

«Ποια αποτελέσματα λες; Α! ναι αυτά με την εθνική μπάσκετ… Ναι νομίζω ότι ο Ιτούδης και με την παρουσία του Γιάννη έχει κάνει πολύ γερή ομάδα. Έχει όμως πολλά παιδιά που είναι πολύ καλοί παίκτες και με ομαδικό πνεύμα. Νομίζω ότι είναι από τις ομάδες που είχαμε να δούμε εδώ και πολλά χρόνια, από τον καιρό του Γιαννάκη και του Γκάλη, μόνο που τώρα ο προπονητής είναι τι ισχυρό στοιχείο πέρα από τους παίκτες και αυτό είναι πολύ καλό. Σε όλες τις «ομάδες» αυτό είναι καθοριστικό…» σχολίασε αλλά ήταν φανερό ότι για άλλο ήθελε να μιλήσουμε.

Και πράγματι διέκοψε την μπασκετοκουβέντα απότομα με μία... ρητορική ερώτηση «Δεν μου λες σε παρακαλώ κανείς δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει; Γιατί δεν έχουμε ήδη πάει για εκλογές;…».

Νόμισα ότι ήθελε να μιλήσει για την ΕΥΠ και τις υποκλοπές, τις «επισυνδέσεις», όπως τις αποκαλούμε τώρα και σχολίασα ότι το θέμα έχει πάρει διαστάσεις μεν αλλά όχι τέτοιες που να οδηγούν άμεσα σε εκλογικές διαδικασίες.

Η απάντησή του με ξάφνιασε, «Ποιες επισυνδέσεις μου λες τώρα, δεν βλέπεις τι έρχεται;…». Τον ρώτησα τι εννοεί.

«Πως τι εννοώ, δεν είδες την έκθεση της Goldman Sachs, δεν διαβάζεις τους Γερμανούς; Προχθές γράφατε κάτι σχετικό και περίμενα να δω την συνέχεια, δεν είδα τίποτα και άρχισα να ψάχνω μόνος μου. Άκου λοιπόν και πες μου αν κάνω λάθος. Η GS δημοσίευσε μια Έκθεση με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ με τις παρούσες συνθήκες όσο αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσία, δηλαδή την διακοπή της όπως συμβαίνει τώρα, ο μέσος όρος του λογαριασμού από τις αρχές του 2023 για τους Ιταλούς καταναλωτές θα είναι της τάξης των 500 περίπου Ευρώ τον μήνα! Φαντάζεσαι τους δικούς μας εδώ; Φαντάζεσαι τι θα γίνει με τέτοια νούμερα, την απελπισία στα σπίτια και στις επιχειρήσεις; Φαντάζεσαι τι θα γίνεται στους δρόμους; Αυτά που είδαμε, όσοι τα είδαμε δηλαδή γιατί κανένα κανάλι δεν τα παρουσίασε, στην Τσεχία θα είναι περίπατος στο δάσος...

Αν ισχύουν αυτά που λέει η GS για την Ευρωζώνη, θα χρειασθεί να ξοδέψει περί τα 2 τρις ευρώ περισσότερα για την ενέργεια από όσα το 2021, κάπου το 15% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αν το βάλεις κάτω σημαίνει ότι το 20% του διαθέσιμου εισοδήματος του μέσου νοικοκυριού στην Ε.Ε. θα πρέπει να πάει για ενέργεια κάθε είδους, από την κουζίνα και το καλοριφέρ μέχρι το αυτοκίνητο. Και αν είναι 20% του μέσου νοικοκυριού στην Ευρωζώνη όπως το υπολογίζει η GS, σημαίνει ότι θα είναι πάνω από το 25% του ελληνικού μέσου νοικοκυριού... Καταλαβαίνεις τι... ατμόσφαιρα είναι αυτή μέσα σε λίγους μήνες που θα σφίξει ο χειμώνας; Γι’ αυτό δεν καταλαβαίνω ποιος αποφασίζει να πάει σε εκλογές «μέσα» σε μία τέτοια κατάσταση και όχι πριν αυτή ξεσπάσει; Και ακόμα χειρότερα ποιος θέλει να αναλάβει μια τέτοια κατάσταση μετά τις εκλογές για να κάνει τον «σωτήρα»; Η Αργεντινή δεν λέει σε κανέναν τίποτα;». Ο κ. Ψ τα είπε όλα σχεδόν με μία αναπνοή... Άφησα να περάσουν λίγες στιγμές πριν απαντήσω, γιατί ήταν φανερό ότι περίμενε να ακούσει τι θα πω.

«Κατ’ αρχήν στο ερώτημά σου για τις εκλογές δεν μπορώ να απαντήσω ή να σχολιάσω γιατί δεν μπορώ να καταλάβω ή να σκεφτώ όπως ένα πολιτικός... Έχω άποψη αλλά σ’ αυτή σίγουρα δεν θα συμφωνεί ένας πολιτικός. Οπότε το αφήνω χωρίς σχόλιο.

Όσο αφορά τώρα την GS και την Έκθεσή της νομίζω ότι κάτι σχετικό έχουμε δημοσιεύσει ήδη ως παρουσίαση της σχετικής Έκθεσης. Όμως έχεις ένα δίκιο όσον αφορά το επείγον της κατάστασης.

Πράγματι η κατάσταση είναι πιο άσχημη από όσο τα ακούμε και τα διαβάζουμε αν κρίνω τόσο από το τι προκύπτει από την κρίση ρευστότητας στους ενεργειακούς Ομίλους όσο και στους τραπεζικούς Ομίλους που λίγο θέλουν να αρχίσουν να ταρακουνιούνται λόγω αυτού. Να σου θυμίσω ότι οι Σκανδιναβοί μιλάνε μιλάνε ήδη για την “στιγμή Lehman” της Ευρωζώνης εξ αιτίας αυτού. Να σου επισημάνω τι δήλωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της νορβηγικού κολοσσού ενέργειας Equinor. Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι ήδη σήμερα οι ευρωπαϊκοί Όμιλοι Κοινής Ωφέλειας – εξακολουθούν να τους λένε έτσι παρ’ ότι έχουν μπει και ιδιώτες – βρίσκονται μπροστά σε εν δυνάμει margin calls ύψους 1,5 τρισ. ευρώ... Γι’ αυτό προχθές είχαμε επισημάνει το θέμα (ενεργειακά παράγωγα) των συνεπειών από τις πολύ ψηλές τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο φυσικό αέριο. Και αυτό όπως δήλωσε δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν παρά μόνο με ανοικτές γραμμές χρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις. Διαφορετικά όπως ξεκαθάρισε μπορεί να βρεθούμε σε κατάρρευση του εμπορίου ενέργειας και της συνολικής προμήθειάς τους στην Ευρωζώνη πριν καν να το καταλάβουμε…».

Μετά από μία μικρή σιωπή ο κ. Ψ σχολίασε σαν να μονολογούσε «αυτό για καλό μου το λες ; Μου το έκανες ακόμα χειρότερο…».

«Εσύ μου έθεσες το θέμα και εγώ απλώς σου επισήμανα ότι «δημοσιογραφικά» δεν έχουμε μείνει πίσω όπως εσύ ισχυρίσθηκες… Έπρεπε να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και το «μέσο» μας κάπως, δεν νομίζεις;» είπα προσπαθώντας να το ρίξω στο αστείο.

«Ναι – ναι, καλά, το θέμα μου δεν είναι αυτό, είναι ότι πάμε τυφλοί στον κατήφορο χωρίς κανείς να μιλάει για το μέγεθος του κινδύνου…» σχολίασε.

«Και θα σου το κάνω ακόμα χειρότερο, αν σου θυμίσω ότι αύριο το μεσημέρι η ΕΚΤ αυτό που ήδη λείπει, αυτή την «ρευστότητα» που λένε οι νορβηγοί, θα την μειώσει ακόμα περισσότερο με αύξηση επιτοκίων και συστολή του ισολογισμού της…» πρόσθεσα για να δω τι θα πει ο κ. Ψ.

Πάλι μικρή σιωπή και τον ακούω να ψιθυρίζει από την άλλη πλευρά του τηλεφώνου «Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι... τι άλλο να πω. Λοιπόν σε αφήνω γιατί το πήγαμε πολύ μακριά και άκρη δεν βγάλαμε. Ήλπιζα ότι θα μιλούσαμε και κάπως θα μου το... έφτιαχνες, για να κοιμηθώ ήσυχος, αλλά εσύ μου οργάνωσες τους εφιάλτες που θα δω… καλό βράδυ και καλή τύχη στα νοκ άουτ παιχνίδια, τουλάχιστον να έχουμε κάτι να ξεχνιόμαστε…».

Αυτό να λέγεται σχολίασα και του ευχήθηκα καληνύχτα.

*Διόρθωση: Η Τσεχία, η Πολωνία ή το Ισραήλ είναι ο επόμενος αντίπαλος της Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ και στην συνέχεια εφ' όσον περάσει θα αντιμετωπίσει τον νικητή Γερμανίας - Μαυροβουνίου...

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:43

ΑΔΜΗΕ: Κλειδωμένη η κεφαλαιακή ενίσχυση – Τα σενάρια για την ΑΜΚ

07:41

Ο νόμος της «Ενεργής Μάχης» κατά των φυσικών καταστροφών: Τι αλλάζει για πολίτες, Δήμους και κρατικό μηχανισμό

07:38

Αλλάζει η παραγραφή των χρεών προς τον ΕΦΚΑ από το 2026 - Τι ισχύει για όσες έχουν ήδη βεβαιωθεί έως το τέλος του 2025

07:33

Airbnb στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ: Προθεσμίες, διορθώσεις και πρόστιμα-φωτιά για τα εισοδήματα του 2025

07:30

Βιομηχανικό ρεύμα: «Κόκκινη κάρτα» από Κομισιόν στο ιταλικό μοντέλο – Αναζητούνται άλλες λύσεις

07:26

Θ’ αντέξει το καθεστώς, λέει ο Φιντάν για Ιράν - Αγρότες στο Μαξίμου - Δύσκολη συνάντηση στην Ισπανία - Ορόσημο το 2030 για τον Κυριάκο

07:14

Αλλάζει η προστασία κατοικίας - H ώρα των αγροτών - Tο ψηφιακό ευρώ

23:58

Ηράκλειο: Σύλληψη υπαλλήλου δημοτικής υπηρεσίας για παράβαση καθήκοντος, δωροληψία, απάτη και πλαστογραφία

23:37

Δένδιας: Απέναντι στην άνευ πολιτικού κόστους βολική αδράνεια επιλέγουμε τις τομές του μακρόπνοου σχεδιασμού

23:15

Τον Κυρ. Πιερρακάκη θα συναντήσει τη Δευτέρα ο Κων. Τασούλας

22:46

Συνελήφθησαν τρεις γυναίκες στο «Ελ. Βενιζέλος» που είχαν στις αποσκευές τους πάνω από 72 κιλά κάνναβης

22:17

Συνελήφθησαν 2 άτομα για ναρκωτικά στο Κιλκίς

21:47

Χαρακόπουλος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανθεκτικό ανάχωμα στον λαϊκισμό

21:18

Κίνα: Το Πεκίνο υποστηρίζει τη Σομαλία στη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της

20:59

Γερμανία: Αν οι ΗΠΑ έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια στον βόρειο Ατλαντικό πρέπει να συζητηθούν στο ΝΑΤΟ

20:46

H  Mercosur ως σημαντική ευκαιρία για Ελλάδα και ΕΕ  

20:21

Magnificent 7: Σημάδια «ρωγμών» στην κυριαρχία των μετοχών τους

19:49

«Ναι» της κυβέρνησης στις δύο συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό που ζήτησαν οι αγρότες

19:36

Walmart: Συνεργασία με την Alphabet για αγορές ενισχυμένες με ΑΙ στην πλατφόρμα Gemini της Google

19:25

HRANA: Οι νεκροί στο Ιράν ξεπέρασαν τους 500

19:00

Συμφωνία-μαμούθ ΕΕ – Mercosur: Γεωπολιτικό στοίχημα με γαλλικό «μπλόκο» και ανοιχτά μέτωπα

18:43

Σδούκου: Δεν υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις, αλλά στοχευμένα μέτρα

18:33

Θεσσαλονίκη: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση της Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών με κυβερνητικά στελέχη

18:20

Δήμος Αθηναίων: Έκτακτα μέτρα για άστεγους κι ευάλωτους λόγω χαμηλών θερμοκρασιών

18:11

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανών που έτρεχαν με μεγάλες ταχύτητες και έκαναν σούζες σε δρόμους της Αττικής

18:00

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν τρεις πλατφόρμες γεωτρήσεων της ρωσικής Lukoil στην Κασπία Θάλασσα

17:41

Γερμανία: Προτείνει την «Arctic Sentry» - Κοινή νατοϊκή αποστολή στη Γροιλανδία

17:25

Νετανιάχου: Το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Ιράν

17:18

Φάμελλος: Είναι επικίνδυνη για την χώρα η ανευθυνότητα της κυβέρνησης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και Διεθνούς Δικαίου

17:00

Ηλεκτρισμός: Υψηλό 10ετίας για ΑΠΕ & μονάδες αερίου – Άλμα στις περικοπές