ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ποιος πληρώνει τον πληθωρισμό και ποιος τον βλέπει σαν «μάνα εξ ουρανού»

Γιάννης Αγγέλης
01-09-2022 | 10:24
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Είχαμε μέρες να μιλήσουμε, παρ’ ότι εγώ είχα προσπαθήσει τουλάχιστον δύο φορές να τον βρω στο τηλέφωνο, αλλά δεν είχε απαντήσει.

Γι’ αυτό δεν ξαφνιάστηκα όταν το τηλέφωνο χτύπησε και άκουσα από την άλλη πλευρά την μάλλον χαρούμενη φωνή του κ. Ψ.

«Τι γίνεται φίλε μου; Είδα δύο χαμένες κλήσεις στο τηλέφωνο, προφανώς ήμουνα κάπου και δεν άκουσα, αλλά μου φαίνεται παράξενο που δεν τις είδα μετά…» είπε με το καλημέρα.

Του εξήγησα, αφού χαιρετισθήκαμε, ότι πράγματι του είχα τηλεφωνήσει γιατί είχα νέα για το Μούχταρο που είχαμε αφήσει σε εκκρεμότητα.

«Πέρασα μία μέρα από τα Βάγια και επισκέφτηκα το οινοποιείο που βγάζει το μονο-ποικιλιακό ροζέ Μούχταρο. Είδα ότι πράγματι υπάρχει «τεχνική» για να βγει το ροζέ χωρίς ανάμειξη με άλλο κρασί και σου πήρα μερικά μπουκάλια.

Πρέπει να πω ότι η γεύση του είναι εξαιρετική, είναι διαφορετική από τις παραγωγές που βγάζουν το ροζέ από την μείξη του ξινόμαυρου Μούχταρου με καμπερνέ και κάποιες άλλες ποικιλίες. Δεν λέω ότι είναι καλύτερο, αλλά σίγουρα είναι διαφορετικό…, εξαρτάται από το τι σου αρέσει» είπα προσπαθώντας να του μεταφέρω την δική μου γευστική εμπειρία από το ροζέ μονο-ποικιλιακό Μούχταρο.

«Όπως καταλαβαίνεις δεν βλέπω την ώρα να βρεθούμε για να το δοκιμάσω» σχολίασε ο κ. Ψ που άκουγε όλη αυτή την ώρα χωρίς να με διακόψει.
«Ήθελα όμως να μου σχολιάσεις κάτι» πρόσθεσε μετά από μικρή παύση. «Ήμουνα με κάτι φίλους χθες που μου μετέφεραν κάποια στοιχεία για τον πληθωρισμό που βγήκε στο 11,1% και άνοιξε μια συζήτηση με πολύ ενδιαφέρον. Πες μου όμως την άποψή σου πριν σου μεταφέρω την κουβέντα που είχα…».

«Δεν υπάρχει κάτι που να σου πω και που δεν ξέρεις» του είπα.

«Η μικρή πτώση και η συγκράτηση στο 11,1% είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού μικρής προσωρινής κατά την γνώμη μου μείωσης τιμών στην ενέργεια και αύξησης σε βιομηχανικά, υπηρεσίες και τρόφιμα. Έτσι κι αλλιώς ο Σεπτέμβρης φέρνει νέο κύμα αυξήσεων που θα αφήσει πίσω αυτή την μικρή μείωση του Αυγούστου. Άλλωστε η στάθμιση στον δείκτη των τροφίμων και της μεταποίησης, εισαγωγής και μη, μαζί με τις υπηρεσίες είναι τόσο ανισόβαρη που διαστρεβλώνει και εξαφανίζει την πραγματική κίνηση των τιμών…».

«Ακριβώς αυτό ήθελα να σου επισημάνω. Τα στοιχεία που μου μετέφεραν, πρόκειται για στοιχεία μελέτης τραπεζών για το καλάθι της νοικοκυράς και την πραγματικά απώλεια της αγοραστικής δύναμης, είναι τρομακτικά.

Η συνολική απώλεια της αγοραστικής δύναμης έχει αγγίξει το 20% στα χαμηλά εισοδήματα και συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι υπολογισμοί που γίνονται δείχνουν ότι η κυβερνητική παρέμβαση στο ρεύμα θα φρενάρει μεν αυτή την απώλεια, αλλά αυτό δεν θα είναι αντιληπτό γιατί και πάλι η απώλεια είναι τόσο μεγάλη που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα… Απλά δεν θα είναι τόσο καταστροφική για τα εισοδήματα.

Βέβαια στις τράπεζες το πρόβλημά τους δεν είναι η απώλεια του εισοδήματος των νοικοκυριών, αλλά το πόσο γρήγορα αυτό θα προλάβει να συμπαρασύρει και πάλι τα δάνεια σε ένα νέο φαύλο κύκλο «κόκκινων δανείων». Εκεί πλέον, γι’ αυτούς το ζήτημα είναι κρίσιμο γιατί ακόμα δεν έχουν ξεφορτωθεί με τις τιτλοποιήσεις όλο το «πακέτο» που είχαν υπολογίσει για το 2022».

«Έχεις δίκιο σ’ αυτό» τον διέκοψα. «Πράγματι οι παρεμβάσεις στο ρεύμα αν δεν γίνονταν θα προκαλούσαν έκρηξη, αλλά και τώρα που θα γίνουν το αποτέλεσμα είναι, νομίζω, απλώς η χρονική αναβολή της για ένα μήνα, γιατί δεν νομίζω πως ο προϋπολογισμός έχει τέτοια περιθώρια για να το συνεχίσουν…» παρατήρησα στον κ. Ψ.

«Κι όμως οι τραπεζικοί, αλλά και το δημόσιο, νομίζω ότι είναι ευχαριστημένοι» σχολίασε ο κ. Ψ.

Κατάλαβα που ήθελε να το πάει, αλλά δεν είπα τίποτα και περίμενα να συνεχίσει.
«Όπως μου εξηγήθηκε από την παρέα εδώ που σου έλεγα υπάρχουν και αυτοί που τους …αρέσει ο πληθωρισμός. Κατ’ αρχήν με τον πληθωρισμό όπως μου εξηγούσαν, οι τράπεζες, μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων, έχουν αρχίσει να ξανα-αποκτούν το βασικό τους έσοδο, τον τόκο…
Μη το ξεχνάς αυτό. Διάβασα κάπου, νομίζω στο Bloomberg ότι τα 18 τρις ευρώ ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο, τώρα με τον πληθωρισμό, έχουν μειωθεί στα μόλις 2 τρις ευρώ.

Αυτό είναι μία τεράστια διαφορά που ισοδυναμεί με έσοδα που δεν είχαν από το 2008 και μετά. Επιπλέον όμως οι κυβερνήσεις μπορεί να έχουν αυτό το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της κοινωνικής δυσαρέσκειας από τον πληθωρισμό – που το δικαιολογούν με την ενεργειακή κρίση – αλλά ο πληθωρισμός από την μία «φουσκώνει» τα έσοδά τους ειδικά από ΦΠΑ και από την άλλη «απαξιώνει» το χρέος.
Κάνω λάθος; Νομίζω ότι στο ελληνικό δημόσιο πρέπει να κάνουν πάρτι κάθε μέρα με αυτό που συμβαίνει.

Ούτε στο καλύτερο όνειρό τους δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι το χρέος θα «απαξιωνόταν» και θα μειωνόταν σαν ποσοστό του ΑΕΠ τόσο γρήγορα. Για να ήμαστε ειλικρινείς, στο ΥΠΟΙΚ, Σταϊκούρας και Σκυλακάκης δεν θα είχαν φανταστεί ποτέ ότι μπορούσε να τους πέσει τέτοιο «μάνα» εξ ουρανού…
Και για να ήμαστε ακριβείς, αν τα στοιχεία που μετράνε οι τράπεζες είναι σωστά, «δίνουν» πολύ λιγότερα από όσα «παίρνουν» με αυτή την πληθωριστική λαίλαπα…» είπε ο κ. Ψ και περίμενε να δει τι θα πω.

Δεν απάντησα αμέσως, άφησα να μεσολαβήσει μικρή σιωπή και σχολίασα με ερώτημα αντί για απάντηση, «σωστά είναι αυτά που λες όσο αφορά στις άμεσες συνέπειες του πληθωρισμού και το πως επηρεάζουν το χρέος και τα τραπεζικά έσοδα.
Αλλά μπορείς να φανταστείς τι είναι αυτό που ακολουθεί εξ αιτίας του πληθωρισμού και της κίνησης της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια;

Μπορείς να φανταστείς αυτό που θα αρχίσει να συμβαίνει σε λίγο, όταν αυτά τα επιτόκια που λες αρχίσουν να «μεταμορφώνονται» σε στατιστικές κλεισίματος επιχειρήσεων, ανεργία, στασιμοπληθωρισμό, «κόκκινα δάνεια» και τελικά …βουτιά στο ΑΕΠ;…».

Ακολούθησε νέα σιωπή που τελικά την διέκοψε ο κ. Ψ.

«Εντάξει το καταλαβαίνω αυτό που λες και για να είμαι ειλικρινής, αυτό ήταν λίγο πολύ και το δικό μου σχόλιο στην κουβέντα εδώ με την παρέα μου. Αλλά αυτό το «πάρτι» που προηγείται της καταιγίδας δεν μπορείς να το αγνοήσεις… Άλλωστε από την διάρκειά του, όσο βραχεία και αν είναι αυτή, υπάρχουν και πολιτικές επιπλοκές, έτσι δεν είναι;».

«Έτσι είναι» απάντησα στον κ. Ψ, «αλλά η διάρκειά του έτσι κι αλλιώς θα είναι μικρή. Αλλά απ’ ότι βλέπω να συμβαίνει… στα Ανώγεια και στις Σέρρες, οι πολιτικές επιπλοκές που εννοείς, μπορεί να έρχονται από αλλού και όχι από τα επιτόκια της ΕΚΤ.
Εδώ φίλε όμως πρέπει να σε αφήσω γιατί έχω ένα ραντεβού. Εσύ όμως μη καθυστερήσεις να περάσεις να πάρεις το ροζέ Μούχταρο που σου έφερα γιατί μπορεί να μη προλάβεις, ούτε το τελευταίο μπουκάλι…».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:24

Μεϊμαράκης για Γενοκτονία Ελλήνων του Πόντου: Η μνήμη παραμένει άσβεστη και ζωντανή

22:56

Ουκρανικά drones έπληξαν ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου και στρατιωτικό αεροδρόμιο

22:28

Το πρόγραμμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την Δευτέρα

22:00

Μ. Βορίδης: Ιερό χρέος, η αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα, της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

21:36

ΠΑΣΟΚ: Νέα σοβαρή πρόκληση από Τουρκία - Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν βλέπει

21:18

Σύγκρουση σκάφους με κρουαζιερόπλοιο στον Δούναβη: 2 νεκροί - 5 αγνοούμενοι

21:00

Barclays: Δύσκολοι συμβιβασμοί στην Ευρώπη μετά τις κάλπες - Ποιοι θα έχουν ρόλο ρυθμιστή

20:41

Εμπραχίμ Ραΐσι: Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ιράν - Ο... σκληροπυρηνικός «χασάπης της Τεχεράνης»

20:23

Κασσελάκης: Στις ευρωεκλογές θα δώσουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αλλαγής

20:05

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα - Η ατζέντα

19:47

Ξεπέρασε τους 38 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στην Κρήτη

19:30

Συλλήψεις και προσαγωγές σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη πριν από τα ντέρμπι

19:13

ΕΕ: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για Ραΐσι - Το μήνυμα Χαμενεΐ

18:55

Αυγενάκης: Θα ελεγχθούν και οι 1.000 περιπτώσεις παράνομων ενισχύσεων

18:38

Στη Δυτική Μακεδονία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

18:21

Ιράν: Θρίλερ με το ελικόπτερο του Ραΐσι - Άγνωστη η τύχη των επιβατών

18:05

Μία βραδυφλεγής βόμβα 34,5 τρισ. δολαρίων

17:47

Κασσελάκης: Θέλουμε να κυβερνήσουμε καλύτερα για το καλό όλου του κόσμου

17:30

ΣΥΡΙΖΑ για πρόκληση Ερντογάν: Ο κ. Μητσοτάκης θα σιωπήσει;

17:15

JOBmatch: Πάνω από 3.000 «ματσαρίσματα» στην πλατφόρμα προσλήψεων ανέργων σε εστίαση και τουρισμό

17:00

Τουρισμός: Κερδίζει το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν η Ελλάδα

16:45

Γάζα: Τουλάχιστον 35.456 νεκροί Παλαιστίνιοι από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης

16:30

Αναγκαστική προσγείωση για ελικόπτερο που επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν

16:15

«Αξιοποίησε την ψήφο σου» - Σποτ του Ευρωκοινοβουλίου για τις κάλπες της 9ης Ιουνίου

16:00

Μητσοτάκης: Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη σημαίνει μία ισχυρή ΝΔ

15:45

Κορκίδης: Οι πρακτικές «shrinkflation» και «arbitrage» των πολυεθνικών

15:30

Συντάξεις Ιουνίου: Πότε θα πάνε ταμείο οι συνταξιούχοι - Οι ημερομηνίες πληρωμής

15:15

Σλοβακία: Δεν υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του Ρόμπερτ Φίτσο

15:00

Σκέρτσος: Χρειαζόμαστε περισσότερες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

14:45

Διαδικτυακά παίγνια (remote gambling): Ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια – Το προφίλ της αγοράς