ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ποιος πληρώνει τον πληθωρισμό και ποιος τον βλέπει σαν «μάνα εξ ουρανού»

Γιάννης Αγγέλης
01-09-2022 | 10:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Είχαμε μέρες να μιλήσουμε, παρ’ ότι εγώ είχα προσπαθήσει τουλάχιστον δύο φορές να τον βρω στο τηλέφωνο, αλλά δεν είχε απαντήσει.

Γι’ αυτό δεν ξαφνιάστηκα όταν το τηλέφωνο χτύπησε και άκουσα από την άλλη πλευρά την μάλλον χαρούμενη φωνή του κ. Ψ.

«Τι γίνεται φίλε μου; Είδα δύο χαμένες κλήσεις στο τηλέφωνο, προφανώς ήμουνα κάπου και δεν άκουσα, αλλά μου φαίνεται παράξενο που δεν τις είδα μετά…» είπε με το καλημέρα.

Του εξήγησα, αφού χαιρετισθήκαμε, ότι πράγματι του είχα τηλεφωνήσει γιατί είχα νέα για το Μούχταρο που είχαμε αφήσει σε εκκρεμότητα.

«Πέρασα μία μέρα από τα Βάγια και επισκέφτηκα το οινοποιείο που βγάζει το μονο-ποικιλιακό ροζέ Μούχταρο. Είδα ότι πράγματι υπάρχει «τεχνική» για να βγει το ροζέ χωρίς ανάμειξη με άλλο κρασί και σου πήρα μερικά μπουκάλια.

Πρέπει να πω ότι η γεύση του είναι εξαιρετική, είναι διαφορετική από τις παραγωγές που βγάζουν το ροζέ από την μείξη του ξινόμαυρου Μούχταρου με καμπερνέ και κάποιες άλλες ποικιλίες. Δεν λέω ότι είναι καλύτερο, αλλά σίγουρα είναι διαφορετικό…, εξαρτάται από το τι σου αρέσει» είπα προσπαθώντας να του μεταφέρω την δική μου γευστική εμπειρία από το ροζέ μονο-ποικιλιακό Μούχταρο.

«Όπως καταλαβαίνεις δεν βλέπω την ώρα να βρεθούμε για να το δοκιμάσω» σχολίασε ο κ. Ψ που άκουγε όλη αυτή την ώρα χωρίς να με διακόψει.
«Ήθελα όμως να μου σχολιάσεις κάτι» πρόσθεσε μετά από μικρή παύση. «Ήμουνα με κάτι φίλους χθες που μου μετέφεραν κάποια στοιχεία για τον πληθωρισμό που βγήκε στο 11,1% και άνοιξε μια συζήτηση με πολύ ενδιαφέρον. Πες μου όμως την άποψή σου πριν σου μεταφέρω την κουβέντα που είχα…».

«Δεν υπάρχει κάτι που να σου πω και που δεν ξέρεις» του είπα.

«Η μικρή πτώση και η συγκράτηση στο 11,1% είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού μικρής προσωρινής κατά την γνώμη μου μείωσης τιμών στην ενέργεια και αύξησης σε βιομηχανικά, υπηρεσίες και τρόφιμα. Έτσι κι αλλιώς ο Σεπτέμβρης φέρνει νέο κύμα αυξήσεων που θα αφήσει πίσω αυτή την μικρή μείωση του Αυγούστου. Άλλωστε η στάθμιση στον δείκτη των τροφίμων και της μεταποίησης, εισαγωγής και μη, μαζί με τις υπηρεσίες είναι τόσο ανισόβαρη που διαστρεβλώνει και εξαφανίζει την πραγματική κίνηση των τιμών…».

«Ακριβώς αυτό ήθελα να σου επισημάνω. Τα στοιχεία που μου μετέφεραν, πρόκειται για στοιχεία μελέτης τραπεζών για το καλάθι της νοικοκυράς και την πραγματικά απώλεια της αγοραστικής δύναμης, είναι τρομακτικά.

Η συνολική απώλεια της αγοραστικής δύναμης έχει αγγίξει το 20% στα χαμηλά εισοδήματα και συνεχίζει να αυξάνεται.

Οι υπολογισμοί που γίνονται δείχνουν ότι η κυβερνητική παρέμβαση στο ρεύμα θα φρενάρει μεν αυτή την απώλεια, αλλά αυτό δεν θα είναι αντιληπτό γιατί και πάλι η απώλεια είναι τόσο μεγάλη που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα… Απλά δεν θα είναι τόσο καταστροφική για τα εισοδήματα.

Βέβαια στις τράπεζες το πρόβλημά τους δεν είναι η απώλεια του εισοδήματος των νοικοκυριών, αλλά το πόσο γρήγορα αυτό θα προλάβει να συμπαρασύρει και πάλι τα δάνεια σε ένα νέο φαύλο κύκλο «κόκκινων δανείων». Εκεί πλέον, γι’ αυτούς το ζήτημα είναι κρίσιμο γιατί ακόμα δεν έχουν ξεφορτωθεί με τις τιτλοποιήσεις όλο το «πακέτο» που είχαν υπολογίσει για το 2022».

«Έχεις δίκιο σ’ αυτό» τον διέκοψα. «Πράγματι οι παρεμβάσεις στο ρεύμα αν δεν γίνονταν θα προκαλούσαν έκρηξη, αλλά και τώρα που θα γίνουν το αποτέλεσμα είναι, νομίζω, απλώς η χρονική αναβολή της για ένα μήνα, γιατί δεν νομίζω πως ο προϋπολογισμός έχει τέτοια περιθώρια για να το συνεχίσουν…» παρατήρησα στον κ. Ψ.

«Κι όμως οι τραπεζικοί, αλλά και το δημόσιο, νομίζω ότι είναι ευχαριστημένοι» σχολίασε ο κ. Ψ.

Κατάλαβα που ήθελε να το πάει, αλλά δεν είπα τίποτα και περίμενα να συνεχίσει.
«Όπως μου εξηγήθηκε από την παρέα εδώ που σου έλεγα υπάρχουν και αυτοί που τους …αρέσει ο πληθωρισμός. Κατ’ αρχήν με τον πληθωρισμό όπως μου εξηγούσαν, οι τράπεζες, μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων, έχουν αρχίσει να ξανα-αποκτούν το βασικό τους έσοδο, τον τόκο…
Μη το ξεχνάς αυτό. Διάβασα κάπου, νομίζω στο Bloomberg ότι τα 18 τρις ευρώ ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο, τώρα με τον πληθωρισμό, έχουν μειωθεί στα μόλις 2 τρις ευρώ.

Αυτό είναι μία τεράστια διαφορά που ισοδυναμεί με έσοδα που δεν είχαν από το 2008 και μετά. Επιπλέον όμως οι κυβερνήσεις μπορεί να έχουν αυτό το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της κοινωνικής δυσαρέσκειας από τον πληθωρισμό – που το δικαιολογούν με την ενεργειακή κρίση – αλλά ο πληθωρισμός από την μία «φουσκώνει» τα έσοδά τους ειδικά από ΦΠΑ και από την άλλη «απαξιώνει» το χρέος.
Κάνω λάθος; Νομίζω ότι στο ελληνικό δημόσιο πρέπει να κάνουν πάρτι κάθε μέρα με αυτό που συμβαίνει.

Ούτε στο καλύτερο όνειρό τους δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι το χρέος θα «απαξιωνόταν» και θα μειωνόταν σαν ποσοστό του ΑΕΠ τόσο γρήγορα. Για να ήμαστε ειλικρινείς, στο ΥΠΟΙΚ, Σταϊκούρας και Σκυλακάκης δεν θα είχαν φανταστεί ποτέ ότι μπορούσε να τους πέσει τέτοιο «μάνα» εξ ουρανού…
Και για να ήμαστε ακριβείς, αν τα στοιχεία που μετράνε οι τράπεζες είναι σωστά, «δίνουν» πολύ λιγότερα από όσα «παίρνουν» με αυτή την πληθωριστική λαίλαπα…» είπε ο κ. Ψ και περίμενε να δει τι θα πω.

Δεν απάντησα αμέσως, άφησα να μεσολαβήσει μικρή σιωπή και σχολίασα με ερώτημα αντί για απάντηση, «σωστά είναι αυτά που λες όσο αφορά στις άμεσες συνέπειες του πληθωρισμού και το πως επηρεάζουν το χρέος και τα τραπεζικά έσοδα.
Αλλά μπορείς να φανταστείς τι είναι αυτό που ακολουθεί εξ αιτίας του πληθωρισμού και της κίνησης της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια;

Μπορείς να φανταστείς αυτό που θα αρχίσει να συμβαίνει σε λίγο, όταν αυτά τα επιτόκια που λες αρχίσουν να «μεταμορφώνονται» σε στατιστικές κλεισίματος επιχειρήσεων, ανεργία, στασιμοπληθωρισμό, «κόκκινα δάνεια» και τελικά …βουτιά στο ΑΕΠ;…».

Ακολούθησε νέα σιωπή που τελικά την διέκοψε ο κ. Ψ.

«Εντάξει το καταλαβαίνω αυτό που λες και για να είμαι ειλικρινής, αυτό ήταν λίγο πολύ και το δικό μου σχόλιο στην κουβέντα εδώ με την παρέα μου. Αλλά αυτό το «πάρτι» που προηγείται της καταιγίδας δεν μπορείς να το αγνοήσεις… Άλλωστε από την διάρκειά του, όσο βραχεία και αν είναι αυτή, υπάρχουν και πολιτικές επιπλοκές, έτσι δεν είναι;».

«Έτσι είναι» απάντησα στον κ. Ψ, «αλλά η διάρκειά του έτσι κι αλλιώς θα είναι μικρή. Αλλά απ’ ότι βλέπω να συμβαίνει… στα Ανώγεια και στις Σέρρες, οι πολιτικές επιπλοκές που εννοείς, μπορεί να έρχονται από αλλού και όχι από τα επιτόκια της ΕΚΤ.
Εδώ φίλε όμως πρέπει να σε αφήσω γιατί έχω ένα ραντεβού. Εσύ όμως μη καθυστερήσεις να περάσεις να πάρεις το ροζέ Μούχταρο που σου έφερα γιατί μπορεί να μη προλάβεις, ούτε το τελευταίο μπουκάλι…».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:56

Δένδιας: Εικόνες από το μέλλον, το παρόν και την ιστορία της Πολεμικής μας Αεροπορίας στον Φλοίσβο

15:38

Γερμανία: Η πλειοψηφία υποστηρίζει τον επαναπατρισμό Σύρων

15:29

ΠΟΜΙΔΑ: Εξίσωση της αναλογίας μεταξύ δαπανών εργασίας και υλικών στο 50%-50%

15:23

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διακινούσε ναρκωτικά - Ιερείς ανάμεσα στα μέλη της οργάνωσης

15:14

Ιαπωνία: Μικρό τσουνάμι έπληξε τη βόρεια ακτή της χώρας στον Ειρηνικό ύστερα από σεισμό 6,7 βαθμών

15:01

Στουρνάρας: Σήμερα έχουμε σταθερότητα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και λιγότερο λαϊκισμό

14:55

VW: Ξεκίνησαν οι πρώτες παραδόσεις τσιπ απ' τη Nexperia

14:43

Μαρινάκης: Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ η βελόνα να έχει κολλήσει, όμως η χώρα θα προχωρήσει μπροστά

14:40

Τσουκαλάς: Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός υπό αποχώρηση

14:30

Κίνα: Μειώθηκαν τον Οκτώβριο οι αποπληθωριστικές πιέσεις

14:14

WTM Λονδίνου 2025: Θετικό αποτύπωμα για την Ελλάδα

13:59

Μετρό Θεσσαλονίκης: Οι φάσεις δοκιμών πριν από την παράδοση της επέκτασης Καλαμαριάς

13:53

Τουρκική αντιπροσωπεία θα έχει διαβουλεύσεις στο Πακιστάν για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με το Αφγανιστάν

13:48

Ενισχυμένη η ελληνική συμμετοχή στην 8η Έκθεση Εισαγωγών της Σαγκάης

13:42

Καραΐσκος και Νούλα θριάμβευσαν στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

13:37

Γάζα: Η Χαμάς παραδίδει μια ακόμη σορό Ισραηλινού ομήρου

13:30

Η πτώση των μετοχών Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ασία δημιουργεί αμφιβολίες για την εκρηκτική άνοδο

13:11

Συναντήσεις της Όλ. Κεφαλογιάννη στο περιθώριο της ΓΣ του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού που διεξάγεται στο Ριάντ

13:04

Ανδρουλάκης: Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή, πρόγραμμα σοβαρό, προοδευτικό και πολιτικό ήθος

13:01

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά τη Δευτέρα η γραμμή εξπρές Πανόραμα - Mετρό Νέα Ελβετία ενόψει της διακοπής λειτουργίας του Μετρό

12:50

ΕΜΥ: Ξεκινά το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας - Θα διαρκέσει ως την Τρίτη

12:40

Συνελήφθη 56χρονος που οδηγούσε με την όπισθεν για πάνω από 1,5 χιλιόμετρα στη ΛΕΑ της Αττικής Οδού

12:33

ΗΠΑ: Προβλήματα για χιλιάδες επιβάτες απ' τις ελλείψεις ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

12:12

Κεφαλογιάννη: Ο οινοτουρισμός στρατηγική προτεραιότητα για τη βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού

11:48

Δημογραφική κατάρρευση της Ελλάδας: Άδεια θρανία, κενά στρατόπεδα και έλλειψη εργαζομένων

11:46

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Γιατί οι αναλυτές ανεβάζουν το status και τον πήχη – «Πυλώνας» ανάπτυξης οι Παραχωρήσεις

11:35

ΟΟΣΑ: Στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα βρίσκεται η Ελλάδα

11:30

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον δύο νεκροί από το πέρασμα του υπερτυφώνα Φουνγκ-γουόνγκ

11:22

Ταγαράς : Σε πλήρη εξέλιξη η εθνική προσπάθεια πολεοδομικής και χωροταξικής μεταρρύθμισης

11:17

Ουκρανία: Επτά νεκροί από μαζικές ρωσικές επιθέσεις που είχαν στόχο ενεργειακές υποδομές