ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Τι συνέβη στις 22 Απρίλη;

Γιάννης Αγγέλης
09-05-2022 | 08:23
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τι συνέβη στις 22 Απρίλη;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Δεν είναι η πρώτη φορά που με εντυπωσιάζει ο κ. Χ με το... δημοσιογραφικό του ένστικτο, αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Κυριακάτικα και με δεδομένο – το είχαμε συμφωνήσει και οι τέσσερις – ότι δεν μπορούμε να συναντηθούμε, μου έστειλε πρωί – πρωί το ακόλουθο «ενημερωτικό» σημείωμα. Το παραθέτω χωρίς περικοπές.

«Αγαπητέ μου φίλε σε καλημερίζω όντας βέβαιος ότι θα βρεις τα ακόλουθα πολύ ενδιαφέροντα όπως και εγώ. Τα παραθέτω, είτε με δική μου διατύπωση, είτε με την αρχική διατύπωση που είχαν σε διάφορα ξένα ΜΜΕ από τα οποία τα συγκέντρωσα. Είμαι βέβαιος ότι δεν τα έχεις εντοπίσει, γιατί διαφορετικά θα είχες φροντίσει να τα δημοσιεύσεις... Ιδού λοιπόν τα γεγονότα.

Στις 22 Απριλίου, δηλαδή μετά το καθολικό Πάσχα, ανώτεροι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας (PBOC), ο υπουργός Οικονομικών, όπως επίσης και επιλεγμένοι εκπρόσωποι κινεζικών εγχώριων και ξένων τραπεζών, συναντήθηκαν στο Πεκίνο σε εκτάκτως – όπως αναφέρθηκε – προγραμματισμένη σύσκεψη.

Θέμα της συνάντησης, όπως αναφέρθηκε σε ένα ρεπορτάζ των FT ήταν η προετοιμασία για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης κυρώσεων εναντίον της Κίνας σε περίπτωση κρίσης με την Ταϊβάν.

Ένα ανάλογο δηλαδή με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία. Το ενδιαφέρον είναι ότι στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν επίσης στελέχη δυτικών οικονομικών φορέων με ισχυρά συμφέροντα στην Ασία μεταξύ αυτών νομίζω και της HSBC.

Η συνάντηση αυτή αποσκοπούσε στο να δρομολογήσει διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα σχέδιο δράσης ικανό να προστατεύσει τα συμφέροντα της Κίνας σε περίπτωση κυρώσεων ανάλογης ή και μεγαλύτερης κλίμακας αυτών που έχουν ενεργοποιηθεί εναντίον της Ρωσίας, ειδικά όσο αφορά το θέμα της δέσμευσης συναλλαγματικών αποθεμάτων της PBOC.

Δεν είναι έκπληξη ότι στην σύσκεψη αυτή συμμετείχαν με βαρύνοντα ρόλο δύο ισχυρά πρόσωπα του κινεζικών ρυθμιστικών αρχών της χρηματαγοράς, όπως ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Κινητών Αξιών της Κίνας Yi Huiman και ο προκάτοχός του, Xiao Gang.

Το βασικό ζητούμενο της συνάντησης ήταν το πως και με ποιες προϋποθέσεις θα εξασφαλισθεί η διαδικασία και τα μέτρα εκείνα που θα εγγυηθούν την προστασία των συναλλαγματικών αποθεμάτων των 3,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας. Και όχι μόνο αυτά αλλά επιπλέον τις επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία που έχει το Πεκίνο διεθνώς, ξεκινώντας από το τρισεκατομμύριο δολ. σε συμμετοχές σε δημόσια ταμεία, αλλά και την ιδιοκτησία πραγματικών αξιών κάθε είδους.

Να μη ξεχνάμε εδώ ότι ήδη η Κίνα έχει γίνει στόχος κυρώσεων σε πολλές εταιρείες της τα τελευταία χρόνια στο αμερικανικό ή σε άλλα χρηματιστήρια και της έχουν επιβληθεί περιορισμοί επενδύσεων ιδιαίτερα στις ΗΠΑ αλλά και σε χώρες της Ευρώπης.

Το ζήτημα βέβαια που τέθηκε στην συζήτηση αυτή και το οποίο συμπλέκεται με τις προϋποθέσεις του μηχανισμού εγγύησης, που αναζητείται από τους κινέζους αξιωματούχους, είναι ότι το ενδεχόμενο μίας πιθανής από-σύζευξης μεταξύ της δυτικής και της κινεζικής οικονομίας, θα είχε ποιοτικά και ποσοτικά εξαιρετικά μεγαλύτερο αντίκτυπο, από αυτόν που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής η Μόσχα. Προφανώς το εύρος και η διασύνδεση της κινεζικής με την διεθνή οικονομία είναι τεράστιο και αφορά σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη...

Το ενδιαφέρον εδώ πρέπει να προσθέσω είναι ότι σχεδόν ταυτόχρονα στην Ταϊπέι πραγματοποιήθηκε ανάλογη συνάντηση ανώτατου κυβερνητικού επιπέδου, που σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις "μελέτησε την ουκρανική αντίσταση ως πρότυπο σε περίπτωση κινεζικής εισβολής...".

Βέβαια ενώ αυτά συμβαίνουν στην Κίνα με το ενδεχόμενο μία κρίσης στην Ταϊβάν, τι συμβαίνει με τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας; Η περιβόητη πρόβλεψη για χρεοκοπία της μετά τις κυρώσεις δεν φαίνεται πουθενά στον ορίζοντα.

Η εξυπηρέτηση των δανείων της σε δολάρια γίνεται κανονικά, η αξιοπιστία της παρά τις υποβαθμίσεις από τους Οίκους Αξιολόγησης δεν φαίνεται να έχει πληγεί ιδιαίτερα, αφού εκεί που αυτό θα έπρεπε να έχει αποτυπωθεί, δηλαδή στο ρούβλι, συμβαίνουν τα εντελώς αντίθετα, αντί να υποτιμηθεί αυτό ανατιμάται σε προπολεμικά επίπεδα.

Βέβαια και εδώ θα μου πεις υπάρχει εξήγηση.

Με δεδομένο ότι οι κυρώσεις έχουν παγώσει μόνο τα μισά από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των 640 δισ. δολ. και με το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας να είναι λόγω εξαγωγών ενέργειας φέτος στα 321 δισ. δολ, πρόβλημα ρευστότητας δεν φαίνεται στον ορίζοντα όσα και αν κοστίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Επιπλέον η Ρωσία παραμένει ο τρίτος μεγαλύτερος «παραγωγός» χρυσού από τα δικά της ορυχεία και ο πέμπτος μεγαλύτερος κάτοχος αποθεμάτων χρυσού στον κόσμο. Με δεδομένο ότι η PBOC αποφάσισε και συνέδεσε το ρούβλι με τον χρυσό και μάλιστα σε μία ισοτιμία 5000 ρούβλια/ουγκιά, η συναλλαγματική ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος έχει εκτοξευθεί σε προπολεμικά επίπεδα, ενώ στηρίζεται και από το γεγονός της απαίτησης πληρωμής των ενεργειακών εξαγωγών σε ρούβλια.

Νομίζω φίλτατε ότι, όπως είπε πρόσφατα ένας οικονομικός αναλυτής, που έχει περάσει από την εμπειρία της δεκαετίας του '70 και τον οποίο σέβομαι για την διαχρονική αξιοπιστία των εκτιμήσεών του, "υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της αντίληψης που υπάρχει στην κοινή γνώμη και της πραγματικότητας"... και σ’ αυτό δεν βοηθάμε και μείς καθόλου να ξεπερασθεί.

Τι να πω, δεν "διαβάζουμε", δεν "ακούμε" και κυρίως δεν "σκεφτόμαστε" όσο πρέπει…

Και δεν είναι να πεις ότι η αλήθεια δεν "γράφεται", προχθές διάβαζα μια συνέντευξη του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ του Gita Gopinath στους FT. Διαπίστωνε με βάση τα στοιχεία του ΔΝΤ ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δηλαδή μετά το 2000 και την κρίση των Dotcom η διάβρωση της συναλλακτικής χρήσης του δολαρίου συνεχίζεται σταθερά… Αυτό δεν είναι ένα απλό στατιστικό στοιχείο σε ένα κόσμο που το διεθνές νομισματικό σύστημα κατακερματίζεται με τον τρόπο και την έκταση που γίνεται σήμερα… Γίνεται αιτία για πολιτικές και γεωπολιτικές συνέπειες που τροφοδοτούν ακόμα περισσότερο τις αιτίες. Σκέψου ότι η κατάρρευση του Μπρέτον Γουντς το 1971 για μεγάλο χρονικό διάστημα προκάλεσε ένα φοβερό νομισματικό κατακερματισμό που εν μέρη ξανα-συγκολήθηκε με την συμφωνία στο Plaza το 1985. Όμως είχε ήδη αποσπάσει την αξιοπιστία των νομισμάτων από την σχέση τους με τον χρυσό και την εναπέθεσε στην αξιοπιστία της τράπεζας που τα εκδίδει… Το δολάριο δεν έχασε τη θέση του διεθνώς γιατί ήταν το νόμισμα που μπορούσε και ανταλλάσσεται παντού στον πλανήτη.

Τι συμβαίνει όμως όταν η ίδια η τράπεζα ή η χώρα που το εκδίδει απαγορεύει τη χρήση του και το «παγώνει» σε μία τεράστια περιοχή; Δηλαδή όταν η τράπεζα που το εκδίδει το «ακυρώνει» χωρίς την άδεια αυτών που το χρησιμοποιούσαν σαν τέτοιο; Που πάει τότε η διεθνής συναλλακτική του αξία που πριν το 1971 την εξασφάλιζε η σταθερή σχέση του με τον χρυσό;

Ελπίζω να μη σε κούρασα Κυριακάτικα, αλλά ήθελα να σου τα μεταφέρω τόσο σαν "ειδήσεις" όσο και σαν προβληματισμούς...».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

07:49

Τι κάνουμε όταν υπάρχει ενοχλητική δυσοσμία από άγνωστη αιτία

07:42

Δάση: Όταν οι κυβερνήσεις γίνονται οι ίδιες καταπατητές - Από τον Αμαζόνιο μέχρι την Ασία

07:37

ΒΟΑΚ: Τι άλλαξε (τεχνικά – οικονομικά) στο δημόσιο τμήμα «Νεάπολη – Αγ. Νικόλαος» (AKTOR)

07:29

Εφορία: Μαζικές κλήσεις και emails σε φορολογούμενους με εκκρεμότητες - Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

07:23

IRC Ελληνικού: «Ψηλώνει» (με αλλαγές) η mega επένδυση 1,8 δισ. ευρώ των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/HardRock

07:20

Νέες ανταλλαγές απειλών ΗΠΑ - Ιράν: Ο Τραμπ στη G7

07:14

Νέο Αεροδρόμιο Κρήτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR): Προσφορά από Indra για τα συστήματα αεροναυτιλίας - «Απογειώνεται» τέλη 2028

07:08

«Ανακαινίζω»: Επιδότηση έως 95% αλλά με «κλειστό συμβόλαιο» 5 χρόνων και 3 έτη παγωμένα ενοίκια

07:06

Γαλάζια δίχτυα προς το 42% - Η ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ ανοίγει ορέξεις - Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ

07:00

Η επόμενη ημέρα του RRF - Πάει Βομβάη ο κ. Καραβίας - Μαθήματα ΑΜΚ από την ΔΕΗ

23:57

Ισπανία: Ο Θαπατέρο δηλώνει ότι «πάντα» ενεργούσε «με απόλυτο σεβασμό στη νομιμότητα»

23:47

Δένδιας: Οι ευρωπαϊκές χώρες ανακαλύπτουν ξανά την αξία της συνεργασίας, της εμπιστοσύνης και των κοινών αξιών

23:42

ΗΠΑ: Η έρευνα για τον βομβαρδισμό του σχολείου στη Μινάμπ του Ιράν είναι περίπλοκη και φθάνει στο τέλος της

23:40

Ισραήλ: Tο ΔΠΔ κατέθεσε «μυστικό ένταλμα σύλληψης» του ΥΠΟΙΚ Σμότριτς

23:30

Σουδάν: 28 νεκροί από επίθεση με drone σε κεντρική αγορά

23:23

Πιερρακάκης: «Χωρίς παραγωγή δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ισχύς - Να δημιουργήσουμε τη SiliconValley της Ευρώπης»

23:18

Wall Street: Τρίτη ημέρα πτώσης για τον S&P με φόντο το sell off στα ομόλογα

23:02

Αθώωση Κασσελάκη στην υπόθεση της δήλωσης «πόθεν έσχες» για συμμετοχή του σε εταιρείες

22:48

WSJ: Οι ΗΠΑ κατέσχεσαν τάνκερ στον Ινδικό Ωκεανό που συνδέεται με το Ιράν

22:38

ΗΠΑ: Πτώση 35% στη δημοτικότητα του Τραμπ - Δύο στους δέκα Ρεπουμπλικάνους αποδοκιμάζουν το έργο του

22:35

Ρωσία: Σχεδιάζει την επιστροφή του προσωπικού στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ

22:24

Απώλειες άνω του 1% για τον χρυσό

22:15

Φον ντερ Λάιεν προς Ερντογάν: «Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος σε μια περιοχή που βρίσκεται σε αναταραχή»

21:58

Πετρέλαιο: Υποχώρησαν οι τιμές εν μέσω μπερδεμένων μηνυμάτων για το Ιράν

21:48

ΝΑΤΟ: Οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταστήσουν προς το παρόν πυραύλους Tomahawk στη Γερμανία

21:37

Γεωργιάδης: Ανάπτυξη στην περιφέρεια χωρίς αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας δεν γίνεται

21:25

Αγροτικές κινητοποιήσεις στο Στρασβούργο με φόντο το σχέδιο ττης Κομισιόν για τα λιπάσματα

21:13

Βανς: Οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις συνομιλίες τους

20:58

Οι Έλληνες είναι δεύτεροι στην καθιστική ζωή στην Ευρώπη - Οι «πρωταθλητές» στην ακινησία

20:50

Γερμανία: Νέα άνοδος της AfD - Αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τον καγκελάριο