ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: Οικονομία, εκλογές και Βαρουφάκης στον ορίζοντα

Γιάννης Αγγέλης
29-07-2021 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η προγραμματισμένη συνάντηση της παρέας στη βεράντα του κ. Ψ τελικά κατέληξε σε ένα τετ α τετ, μεταξύ του κ. Ψ και εμού... Ο κ. Χ μας τηλεφώνησε ότι αδυνατούσε να έρθει λόγω αναπάντεχης υποχρέωσής του στην κόρη του και η Ελένη ήταν ήδη στη Λέσβο για διακοπές από την περασμένη Τρίτη.

«Δεν πειράζει καλά θα τα περάσουμε και μόνοι μας» σχολίασε ο κ. Ψ αφήνοντας το σκεύος με τα παγάκια για την ρακί δίπλα στα ποτηράκια και το ξύλινο σκαφάκι με τα κίτρινα τυριά.

«Σου έχω και μία γευστική έκπληξη» είπε και έφυγε για την κουζίνα. Έφερε ένα μεγαλούτσικο πιατάκι με μικρά τοματίνια μαύρου χρώματος. Δεν είχα ξαναδεί κάτι τέτοιο. «Δοκίμασε» με προέτρεψε. Κάρφωσα ένα με το μικρό πιρουνάκι και δοκίμασα. Η γεύση ήταν... ενδιαφέρουσα. Και ταίριαζε πολύ με το ελαφρώς γλυκό γραβιεράκι Μυλοποτάμου.

Το ρακάκι ήταν γνωστό σε μένα και άδειασα το ποτηράκι με ευχαρίστηση. Πράγματι σκέφτηκα, θα τα περάσουμε καλά χωρίς πολλές βαριές κουβέντες απόψε. Είχα για άλλη μια φορά κάνει λάθος.

Ο κ. Ψ ήταν αγκιστρωμένος στην ιδέα ότι ο Μητσοτάκης πάει για εκλογές και ήθελε να το συζητήσουμε σε... βάθος το θέμα. Για μένα το θέμα των εκλογών ήταν ενοχλητικό. Γενικά με ενοχλεί και το να σκέφτομαι ότι πάμε για εκλογές. Ήμουνα όμως υποχρεωμένος να ακολουθήσω έστω και με βαριά καρδιά το ενδιαφέρον του κ. Ψ.

«Από πλευράς οικονομικής είναι σε θέση τώρα να πάει σε εκλογές; Οι φίλοι του προέδρου (σ.σ. πρόεδρο εννοούσε τον Αλ. Τσίπρα) λένε ότι είναι πολύ πιθανό να πάει να κάνει την έκπληξη μετά τον Σεπτέμβρη. Μπορεί; Οικονομικά μπορεί να το κάνει τώρα;» επέμενε γεμίζοντας το ποτηράκι από το παγωμένο μπουκάλι.

Ήταν τόσο απορροφημένος με το θέμα των εκλογών που με κοίταζε βάζοντας ρακί με αποτέλεσμα η μισή ποσότητα να χυθεί στο τραπεζάκι... «Τι να σου πω φίλε μου» σχολίασα με ύφος που να δείχνει ότι το θέμα ενδιαφέρει και μένα. Χρειάσθηκε προσπάθεια για να το πετύχω αυτό...

«Αυτή την περίοδο έχει ακόμα το πράσινο φως από Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, να «ξοδεύει» για τις ανάγκες της συντήρησης της οικονομίας και της κοινωνίας. Οπότε αν το κρίνεις από την άποψη αυτή θα μπορούσες να πεις ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τις κάνει, έχοντας την δυνατότητα να δώσει και κάτι... Από την άλλη αν το σύννεφο της πανδημίας που τα σκεπάζει όλα τώρα, φύγει, η οικονομία θα πρέπει να μπει σε ένα νέο κύκλο ελέγχου που ακόμα και τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα μπορούν να «αγγιχθούν» για τέτοιες δουλειές, εκλογές κλπ. Βέβαια με τι δικαιολογία θα μπορούσε να πάει κανείς σε εκλογές έτσι ξαφνικά; Δεν το βλέπω…» υποστήριξα με την κρυφή ελπίδα να αλλάξουμε θέμα συζήτησης.

«Για να σου πω την αλήθεια και εγώ δεν το πιστεύω. Είναι δυνατό να θέλεις να πας σε εκλογές και να δίνεις αύξηση 13 ευρώ στον κατώτατο μισθό, όταν και μόνο την αύξηση του πληθωρισμού να βάλεις στο τραπέζι από τον Γενάρη μέχρι σήμερα είναι τουλάχιστον μία μονάδα περισσότερο; Όχι δεν το πιστεύω, αλλά πάλι αυτοί (σ.σ. οι σύμβουλοι του Τσίπρα) επιμένουν να τον στέλνουν περιοδείες δεξιά και αριστερά… Μπορεί να ξέρουν πράγματα που εμείς δεν ξέρουμε. Δεν ξέρω, ίσως…» είπε και σταμάτησε να μιλάει για τις εκλογές.

Δεν ήθελα να τον αφήσω έτσι και έκανα το αναπάντεχο, άνοιξα πάλι το θέμα εγώ λέγοντας «Να σου πω κάτι. Αν υπάρχει ένας λόγος να πάει για εκλογές σύντομα και πριν τελειώσουμε με την πανδημία, θα είναι γιατί έχει συναίσθηση αυτού που έρχεται... Και αυτό που έρχεται φίλε μου είναι μεν πολλά λεφτά για μεγάλες δουλειές αλλά και πολύ… ανεργία με πληθωρισμό για τον πολύ κόσμο. Και αυτός ο συνδυασμός είναι εκρηκτικός. Αν μπούμε σε μία τέτοια κατάσταση ο Μητσοτάκης κινδυνεύει να χάσει αυτούς που του δώσανε την νίκη το 2019... Κοίταξε δεν λέω μόνο για τους μικρομεσαίους που τσάκισε ο Σύριζα, λέω για τους δημόσιους υπάλληλους και τους συνταξιούχους. Τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα. Και επιπλέον πόσους περισσότερους μπορεί να βγάλει σε σχέση με όσους έχει τώρα; Και με δύο εκλογικές αναμετρήσεις απανωτές; Μη γελάσεις, αλλά αν πάει τώρα σε εκλογές, μου φαίνεται ότι μπορεί να τις πάρει μόνο χάρη στον Βαρουφάκη…».

Ξαφνιάστηκε. «Τι λες τώρα; Δύο ρακές έχεις πιεί μόνο…» είπε.

Γέλασα. «Βρε συ αυτό που εννοώ είναι ότι μπορεί να δεις μετακινήσεις σοβαρές από τον Σύριζα προς καταστάσεις τύπου Βαρουφάκη. Ήδη από όσο ξέρω καταγράφονται τέτοιες μετακινήσεις και δεν ξέρεις πως θα αντιδράσουν οι νεότερες ηλικίες. Ο Αλέξης μη ξεχνάς την έχει κάνει την κολοτούμπα μία φορά και αυτό δεν έχει ξεχαστεί από κανένα και ιδιαίτερα από τις μικρές ηλικίες…».

«Πραγματικά δεν ξέρω…» είπε ο κ. Ψ μεσολάβησαν μερικά δευτερόλεπτα σιωπής και μου πρότεινε να δούμε ένα ματς μπάσκετ της Γαλλίας στους Ολυμπιακούς του Τόκιο.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:52

Autohellas: Ζημίες 600.000 ευρώ το α' τρίμηνο - Στα 220,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών

18:39

Καραμούζης (Εθνική): «Κομβικός ο ρόλος των τραπεζών απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις»

18:38

Συναντήσεις Παπασταύρου με Chevron και ExxonMobil στο Χιούστον - Τι συζητήθηκε

18:35

Δήμας: Ικανοποιητική η πορεία εργασιών της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης

18:34

Flexopack: Διανέμει καθαρό μέρισμα 0,166 ευρώ ανά μετοχή - 7 Ιουλίου η καταβολή

18:33

Συναγερμός στο Πεντάγωνο - Εκκενώνονται όροφοι

18:28

Lamda Development: Πρόωρη εξόφληση κοινού ομολογιακού δανείου 320 εκατ. ευρώ

18:24

Prodea: «Ναι» σε καθαρό μέρισμα 1,50 ευρώ ανά μετοχή - Απόσχιση του κλάδου των logistics

18:15

Η Τεχεράνη απειλεί τις εταιρίες του Έλον Μασκ στη Μέση Ανατολή

18:05

Χατζηδάκης: «Εμείς με νέες ιδέες για το 2030, οι άλλοι με τοξικότητα και ψέματα»

17:56

Την Παρασκευή η ορκομωσία των νέων μελών της κυβέρνησης παρουσία Μητσοτάκη

17:48

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.400 μονάδες

17:41

«Καμπανάκι» από Παγκόσμια Τράπεζα: Καθοδική αναθεώρηση στο 2,5% για την ανάπτυξη το 2026

17:31

Premia Properties: Στις 24 Ιουνίου η πρόωρη εξόφληση ομολογιακού 100 εκατ. ευρώ

17:21

Πιερρακάκης: Κάθε ευρώ για την ενέργεια είναι μια επένδυση στην ευρωπαϊκή ισχύ

17:11

Μαρινάκης: Oριστική αδειοδότηση περιφερειακών καναλιών μετά από 28 χρόνια αδράνειας

17:05

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας - Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο

16:57

Μπέσεντ: «Τα παγωμένα ιρανικά κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για αποζημιώσεις συμμάχων στον Κόλπο»

16:56

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: «Πράσινο φως» από τους μετόχους για την ΑΜΚ μέχρι 530 εκατ. ευρώ - Μέχρι 23 Ιουνίου η ολοκλήρωση

16:53

Η METRO στηρίζει για 4η χρονιά τους εργαζομένους της στην επιθυμία τους να γίνουν γονείς

16:50

Wall Street: Rebound με ώθηση από τσιπ ενόψει IPO της SpaceX

16:49

Πιερρακάκης: «Ο ESM αποτελεί μέρος της δύσκολης αλλά επιτυχημένης πορείας ανάκαμψης της Ελλάδας»

16:35

Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Η κατάληξή του θα είναι ίδια με των άλλων τυράννων της Ιστορίας

16:28

Γεωργιάδης: Από 1η Ιουλίου ξεκινά η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία

16:20

Χατζηδάκης: «Το επόμενο βήμα για το Κιλκίς είναι να εξάγει πάγο στους Εσκιμώους»

16:16

Λαγκάρντ (ΕΚΤ): Απάντηση στο ενεργειακό σοκ η αύξηση επιτοκίων - SOS για τιμές και ανάπτυξη

16:14

ΥΠΕΘΟ - ΥΚΟΙΣΟ: «Η αλήθεια για τα προγράμματα Σπίτι μου Ι και Σπίτι μου ΙΙ»

16:14

Eurobank: Τι δείχνουν για την ελληνική οικονομία το ΑΕΠ και η ανεργία

16:08

Ρωσία: Οι πρεσβευτές Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας είχαν συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών

16:01

Σε υψηλό τετραετίας ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ - Άνοδος 6,5% τον Μάιο