ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Οικονογράφημα: Τι ζητάει η αλεπού-Γιέλεν στο ευρω-παζάρι;

Γιάννης Αγγέλης
12-07-2021 | 09:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το

«Μα τι ψαλμωδίες είναι αυτές που ακούγονται; Ή δεν είναι ψαλμωδίες;». Η Ελένη με φανερή την απορία στα μάτια, ξαναρώτησε «τι ακούγεται;».
Μόλις είχα συνδεθεί διαδικτυακά με την παρέα στο τακτικό - και από μακριά για μένα – ραντεβού και αυτό που είχαν ακούσει οι φίλοι μου ήταν πράγματι τα μεγάφωνα της σχετικά κοντινής εκκλησίας.

Η αυλή στην οποία είχα καθίσει για να συνδεθώ είναι σε αρκετή απόσταση από την εκκλησία, αλλά η χωροταξία στο ενδιάμεσο είναι τέτοια που ο ήχος φθάνει... καμπάνα μέχρι τα μικρόφωνα του lap top.
Χαιρέτησα και πρότεινα να κλείσω το μικρόφωνο για να μην ακούγομαι. Όχι εγώ, αλλά ο ψάλτης.

Η Ελένη πετάχτηκε αμέσως, «όχι, όχι άφησέ το σε παρακαλώ να ακούγεται, εμένα δεν με ενοχλεί…, αν ήξερες τι μου θυμίζει…».

«Πως τα περνάμε εκεί πάνω; Σας έχει έρθει η μετάλλαξη του covid ή όχι ακόμα;» ρώτησε αστειευόμενος ο κ. Ψ.
«Φαντάζομαι ότι θα έχεις μάθει, ότι εσείς εκεί στο Οροπέδιο, ίσως και να ήσαστε από τις λίγες περιοχές που δεν θα σας έχει επισκεφτεί ο νέος covid…”.

Εκείνη την στιγμή το χιούμορ της... φύσης, είχε κάνει έτσι ώστε ο ιερέας να έχει αρχίσει ένα τροπάριο με το «η Ζωή Αθάνατος…».

«Προς το παρόν, αν και υπάρχει κόσμος μη εμβολιασμένος, τα κρούσματα ήταν και παραμένουν σπάνια εδώ πάνω…» διαβεβαίωσα τους φίλους μου.

«Βέβαια έχουν αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να ανεβαίνουν από το Ηράκλειο μικρά κομβόι αυτοκινήτων με τουρίστες που πάνε για την σπηλιά που γεννήθηκε ο Δίας, μία από τις… δύο που έχουν εδώ στην Κρήτη, αλλά μέχρι στιγμής μάσκες βλέπεις μόνο σ’ αυτούς που πάνε στο Σούπερ Μάρκετ της Ένωσης, στο φαρμακείο και στο Κέντρο Υγείας».

Το ενδιαφέρον μετατέθηκε στα πιατάκια που είχε αρχίσει να φέρνει στο τραπέζι της βεράντας ο κ. Ψ.

Γυρίζοντας προς την οθόνη του lap top ρώτησε «τι γίνεται από ρακί φέτος, να περιμένουμε ή να κάνουμε οικονομία σ’ αυτή που έχουμε μέχρι να βγει η καινούργια;».

«Αυτή την εβδομάδα θα ξέρω γιατί μόλις χθες κατάφερα να έρθω σε επικοινωνία, βλέπεις οι άνθρωποι είναι σχεδόν όλη μέρα στους αγρούς. Μη σας παραξενεύει που λέω «στους αγρούς» και όχι «στα χωράφια», εδώ πάνω πολλές λέξεις που χρησιμοποιούν τις βρίσκεις συνήθως στον Παπαδιαμάντη και όχι στην γλώσσα που χρησιμοποιούμε καθημερινά εμείς οι άνθρωποι της πόλης …».

«Γι’ αυτό δεν έχει φτάσει ακόμα η Δέλτα εκεί πάνω…» πέταξε έτσι στο ξεκάρφωτο η Ελένη, αλλά κανείς δεν έδωσε συνέχεια.

«Λοιπόν σας έχω νέα» είπε ο κ. Χ τσιμπώντας ένα από …καλοθρεμμένα κεράσια. «Μάλλον έχω για σένα νέα. Αλλά δεν ξέρω τώρα που είσαι στην άδεια αν σε ενδιαφέρουν» πρόσθεσε και με κοίταξε μέσα από την οθόνη.

«Σε ακούω» είπα μονολεκτικά. Ο κ. Ψ και η Ελένη ήταν φανερό ότι περίμεναν να ακούσουν.

«Εντόπισα μία πληροφορία η οποία αξίζει έρευνας» είπε. «Η Γιέλεν πρόκειται να παρευρίσκεται στο Eurogroup. Βέβαια δεν έχω δει κάποια επιβεβαίωση, αλλά φαίνεται πως η πληροφορία είναι ακριβής. Και όπως ξέρεις η επίσκεψη αμερικανού Υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup δεν γίνεται ποτέ χωρίς σοβαρό λόγο…».

«Κατ’ αρχήν είτε σε άδεια, όπως ξέρεις, είτε όχι, το ενδιαφέρον και η προσοχή μου στα σημαντικά γεγονότα δεν παύει ποτέ», σχολίασα.
«Κατά δεύτερον, γνωρίζω ότι έχει προγραμματισθεί η συμμετοχή της Γιέλεν στο Eurogroup, χάρη σε ένα δημοσίευμα που με κέντρισε να το ψάξω για να δω αν αληθεύει. Και πράγματι, όπως είπες, αν και δεν έχει βγει ανακοίνωση μέχρι στιγμής από τις Βρυξέλες απ’ όσο γνωρίζω, η είδηση ισχύει. Και το ερώτημα είναι γιατί αυτό το ταξίδι. Ξέρεις και ξέρω ότι τέτοιες επισκέψεις προετοιμάζονται πάντα πολύ καλά και αφορούν «κάτι». Και μάλιστα τόσο σημαντικό που χρειάζεται και η άμεση επαφή για να επισημοποιηθεί…».

«Ήθελα να σε πειράξω λιγάκι… γι’ αυτό το είπα» πρόσθεσε ο κ. Χ. Εκείνη την στιγμή, άλλη μία χαριτωμένη στιγμή της φύσης, από τα μεγάφωνα της εκκλησίας άρχισε να ακούγεται το «Κύριε ελέησον» σε τρείς επαναλήψεις…

«Λοιπόν, όπως γνωρίζεις καλά η προηγούμενη φορά, ήταν το 2011 με την Ελλάδα στο φούλ της κρίσης. Τότε είχε γίνει μία ανάλογη επίσκεψη από τον Γκάιντνερ και όπως θυμάσαι το θέμα ήταν να πεισθούν οι ευρωπαίοι και ειδικά η κα Μέρκελ να μη εξοστρακισθεί η Ελλάδα από το ευρώ μέσα από την διαδικασία χρεοκοπίας… Η Μέρκελ δεν είχε πεισθεί για τα καλά, αλλά εκείνη η συνάντηση υποχρέωσε την Ευρωζώνη να δρομολογήσει την δημιουργία του EFSF μέσω του οποίου άρχισε η αναδιάρθρωση του χρέους…». Τον διέκοψα λέγοντας «ναι αλλά είχε προηγηθεί η συμφωνία για το διακρατικό πακέτο των δανείων τα περιβόητα GLF, τα οποία παρεμπιπτόντως στον ΟΔΔΗΧ θέλουν συμβολικά να αρχίσουν να τα προπληρώνουν όπως με τα δάνεια του ΔΝΤ…». Εκείνη την στιγμή πετάχτηκε η Ελένη «μα αυτό δεν είναι δυνατόν, πλάκα μας κάνουν; τι είναι αυτό που ακούγεται τώρα;..». Πράγματι εκείνη την στιγμή είχε αρχίσει να ακούγεται το «Ευλογημένος ο Ερχόμενος…».

Όταν κατάλαβα την αιτία της παρέμβασής της υποστήριξα ότι είναι εντελώς τυχαίο και δεν έχει να κάνει με την υπενθύμιση της επίσκεψης Γκάιντνερ, ούτε περισσότερο με την Γιέλεν... Ακούστηκε ένα τρανταχτό γέλιο και από τους τρείς, αλλά εγώ για καλό και κακό χαμήλωσα λιγάκι την ένταση του μικροφώνου.
«Για να σοβαρευτούμε, τι ακριβώς λέτε για την επίσκεψη Γιέλεν, έτσι που το λέτε είναι σαν να ετοιμάζεται νέος γύρος για την Ελλάδα;» ρώτησε με φανερό ενδιαφέρον ο κ. Ψ.

«Όχι, δεν νομίζω ότι πρόκειται γι΄ αυτό. Τότε με τον Γκάιντνερ η Ουάσιγκτον έπεισε την Μέρκελ ότι η κατάσταση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα, αλλά θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρωζώνη και να έχει διεθνείς συνέπειες, όπως άλλωστε απέδειξε η συνέχεια. Ευτυχώς πείσθηκαν τελικά έστω και δύσκολα. Και έτσι φτάσαμε από το Glf στον EFSF και μετά στον ESM και τώρα στο NGEU. Αν προσέξεις τα βήματα αυτά βλέπεις και την τελική κατεύθυνση…» παρατήρησε ο κ. Χ και συνέχισε «Νομίζω ότι αυτή την φορά το θέμα της επίσκεψης Γιέλεν είναι διπλό. Το πρόβλημα αυτή την φορά είναι πολύ πιο σοβαρό, είναι η Ιταλία και από κοντά της και η Γαλλία. Κυρίως όμως είναι η Ιταλία και δεν είναι μόνο οικονομικό, είναι και πολιτικό. Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα, αλλά το πείραμα της Ελλάδας έχει αφήσει τα αποτυπώματά του. Ο Ντράγκι στην Ιταλία δεν είναι το ίδιο, όπως ο Παπαδήμος στην Ελλάδα, όχι λόγω διαφοράς των δύο ανδρών, αλλά της διαφοράς των δύο χωρών για το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό σύστημα… και το ΝΑΤΟ. Αλλά ας αφήσω το ΝΑΤΟ στην άκρη προς το παρόν.

Η συζήτηση που έχει να κάνει η Γιέλεν στο Eurogroup έχει να κάνει πέρα από την Ιταλία, με το ευρώ και το δολάριο».

«Συμφωνώ» είπα στο μικρό κενό σιωπής που μεσολάβησε. «Και τα δύο νομίσματα «κάθονται» πάνω σε δύο … βουνά νομισματικού χρέους που είναι αδύνατο να πληρωθεί. Ούτε και με 10% πληθωρισμό δεν μπορεί να ξεφουσκώσει αυτή φούσκα, ειδικά του τελευταίου χρόνου. Πιστεύω ότι η κουβέντα της Γιέλεν με τους ευρωπαίους συναδέλφους της θα είναι πολύ δύσκολη και χωρίς έτοιμες λύσεις… Το ιταλικό και το γαλλικό χρέος είναι μόνο το κερασάκι αυτής της εκρηκτικής …τούρτας».

Ακολούθησε πάλι μια μικρή σιωπή και ο κ. Χ παρατήρησε «και μη ξεχνάμε ότι ο πλανήτης και όχι η μία ή η άλλη χώρα, βρίσκεται μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα που ούτε τα γνωστά lockdown μπορούν να δώσουν λύσεις, έστω και προσωρινές. Αλλά θα μπορούσε να πει κανένας ότι ίσως αυτό το τέταρτο κύμα να είναι και ένα …δώρο, αφού προσφέρει την δικαιολογία για να συνεχισθούν τα έκτακτα οικονομικά μέτρα και οι μη συμβατικές παρεμβάσεις…Θα δούμε.
Ας περιμένουμε τι θα ειπωθεί στο Eurogroup μήπως και καταλάβουμε τι πραγματικά έρχεται».

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:05

MicroStrategy: 370 εκατ. δολάρια έχει βγάλει το 2024 ο CEO Μάικλ Σέιλορ λόγω bitcoin

15:55

Κ. Σκρέκας: Συνεχείς είναι οι έλεγχοι και στα πρατήρια καυσίμων

15:48

Μπλίνκεν - Σύνοδος G7: Οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν στις εκρήξεις στο Ιράν

15:43

Σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου η εξαήμερη εργασία: Ποιες επιχειρήσεις εντάσσονται - Πώς θα αμείβονται οι εργαζόμενοι

15:38

Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

15:35

Αξιωματούχος της Χαμάς: Η ισραηλινή «επιθετικότητα» κατά του Ιράν είναι κλιμάκωση σε βάρος της περιοχής

15:29

Τσακλόγλου: Η παροχή μητρότητας που θα λάβει συνολικά η αυτοαπασχολούμενη ασφαλισμένη θα είναι σχεδόν 7.500 ευρώ

15:24

Κασσελάκης: Ο πρωθυπουργός δε χαραμίζει ούτε μία από τις 157 έδρες που διαθέτει

15:20

Βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Τσαρλς Νταλάρα «Euroschock»

15:19

Αυγενάκης: Στόχος τα κρητικά προϊόντα να κατακτήσουν τον κόσμο

15:16

Κομισιόν: Πιο αυστηρές υποχρεώσεις από την ερχόμενη εβδομάδα για sites πορνό

15:13

Εφραίμογλου: Η διαμόρφωση Ευρωπαϊκών Προτύπων Αναφοράς Βιωσιμότητας αφορά όλες τις επιχειρήσεις

15:12

Σεισμός στη Σάμο: Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτίρια

15:09

Βήχας: Πού μπορεί να οφείλεται και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει

15:03

Η Μαρία Ευθυμίου στο Women's Forum «Είμαι Εδώ Για Εσένα» 2024: «Η σοφία δεν μπορεί να είναι ούτε αρσενική ούτε θηλυκή»

15:00

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν εξαιτίας της ακραίας υποστελέχωσης

14:56

Σχοινάς: Τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο θα συνεχίσουν να φυλάσσονται και να είναι ασφαλή

14:53

Μιχαηλίδου για μη μισθωτές μητέρες: Αποκαταστήσαμε μία μεγάλη αδικία - Θα λαμβάνουν 830 ευρώ το μήνα για εννέα μήνες

14:46

G7: Nα εμποδισθεί μια νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

14:46

Χατζηδάκης: Η λέξη - κλειδί για Ελλάδα και Ευρώπη είναι η ανταγωνιστικότητα

14:31

Ντουμπάι: Περιορίζει τις αφίξεις πτήσεων για να διαχειριστεί τις συνέπειες της καταιγίδας

14:30

Γεωργιάδης: Προκήρυξη για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Κοζάνης

14:28

Μητσοτάκης: Οι ευρωεκλογές είναι μία κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα για τη ΝΔ που πρέπει να κερδηθεί

14:21

Άκτωρ: Παρέδωσε τον σύγχρονο αυτοκινητόδρομο Καλλονή – Σίγρι

14:19

Τουρκία: Καλεί σε αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθεί ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

14:08

«Αξιοθρήνητη» η επίθεση στο Ιράν, λέει ο ακροδεξιός υπουργός Μπεν Γκβιρ

14:01

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έκλεισε η εφαρμογή καταχώρισης παραδόσεων ποσοτήτων για τα συνδεδεμένα καθεστώτα

13:57

Ιράν: Ο πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά για τις πρωινές εκρήξεις στο Ισπαχάν

13:52

Σούνακ για επίθεση στο Ιράν: Δεν θα ήταν σωστό εκ μέρους μου να κάνω εικασίες

13:46

Αναβάθμιση της κακοκαιρίας με έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων - Σε ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»