INSIDE OUT

Ζάλη στο πολιτικό σκηνικό από τις κυβιστήσεις Παπαδημητρίου - Κλώτσησε το τζακ ποτ ο Σωκράτης - Ευκλείδης για Τραμπ

Μαρία Νταλιάνη
09-04-2025 | 07:05
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ζάλη στο πολιτικό σκηνικό από τις κυβιστήσεις Παπαδημητρίου - Κλώτσησε το τζακ ποτ ο Σωκράτης - Ευκλείδης για Τραμπ

Σε κεντρικό πρόσωπο όχι της λύσης, αλλά του προβλήματος τείνει να μεταβληθεί αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ Χρ. Παπαδημητρίου καθώς α) μέσα σε λίγες ώρες άλλαξε δυο φορές του περίφημο Πόρισμα για το δυστύχημα των Τεμπών, β) δήλωσε ότι δεν θέλει να αυτοκτονήσει, και γ) άφησε υπονοούμενα για εκβιασμό από «αλλοδαπούς παράγοντες» σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρόσφαιρας, εννοώντας ότι πιέστηκε να αφήσει ότι αυτή προκλήθηκε από άγνωστο υλικό και όχι από τα λάδια σιλικόνης της ηλεκτροκίνητης μηχανής του τρένου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) είναι o φορέας που έχει την ευθύνη να διερεύνηση τυχόν αεροπορικά και σιδηροδρομικά ατυχήματα στην Ελλάδα, είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, ξεκίνησε να λειτουργεί πριν περίπου ένα χρόνο, και το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του ’23, είναι η πρώτη του υπόθεση. Το δείγμα γραφής δεν είναι καλό.

Ο Οργανισμός έχει και Πρόεδρο, τον αντιπτέραρχο εν αποστρατεία Ιωάννη Δρισάκο, αλλά επειδή για τους τους σιδηροδρόμους είναι επικεφαλής ο Παπαδημητρίου, κανένα άλλο μέλος από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν έχει βγει προς τα έξω. Τα τραγελαφικά των χειρισμών Παπαδημητρίου, και μια αίσθηση επιπολαιότητας, αντανακλούν στην κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί να πάρει αποστάσεις. Όμως, αυτή διορίζει τα μέλη.

Κυβιστήσεις

Οι κυβιστήσεις Παπαδημητρίου προκαλούν ανάλογες κυβιστήσεις και στο πολιτικό προσωπικό. Προχθές που έγινε γνωστό ότι Γάνδη και Πίζα διαψεύδουν τα όσα ανέφερε το πόρισμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης, είχε σπεύσει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά την κυβέρνησης ενόσω ακόμα ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ανακοίνωνε την πρώτη εκδοχή. Και μίλησε για «αντίθετη συγκάλυψη» επιρρίπτοντας ευθύνες στα κόμματα της αντιπολίτευσης που είχαν σπεύσει να υιοθετήσουν την θεωρία ότι υπήρχε άγνωστο υλικό στο τραίνο, το οποίο πήρε φωτιά και εξαιτίας της φωτιάς έχασαν την ζωή τους ορισμένα από τα θύματα.

Σήμερα, όμως, που ο Παπαδημητρίου επαναφέρει πάλι, την θεωρία του άγνωστου υλικού, όλοι παρακολουθούν ζαλισμένοι.

Ο Σωκράτης στις Βρυξέλλες

Πιο ωραία μάλλον πέρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έλειπε απ' την Αθήνα ενώ συνέβαιναν αυτά. Στο πρόγραμμά του είχε πολλές συναντήσεις, ενώ του έκατσε και το επικοινωνιακό τζακ ποτ, να έχει τετ α τετ με τον Επίτροπο Μεταφορών Απόστολο Τζιτζικώστα.

Από την ανακοίνωση που εξεδόθη έγινε σαφές πως το τζακ ποτ δεν συνάντησε ποτέ τον Πρόεδρο Σωκράτη. «Του θέσαμε τα σοβαρά ζητήματα ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών. Προβλήματα ασφάλειας, που επιβεβαιώνει η προειδοποιητική επιστολή που ο κ. Τζιτζικώστας έστειλε στην ελληνική κυβέρνηση, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του» σημειώνει ο κ. Φάμελλος. «Ζητήσαμε να ενημερωθούμε αν σήμερα έχουν επιλυθεί τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και απαιτήσαμε να υπάρχουν άμεσες παρεμβάσεις ώστε να είναι ασφαλείς οι σιδηρόδρομοι στη χώρα».

Και στο τέλος, «ζητήσαμε να υπάρχει ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα θέματα ασφάλειας των ελληνικών σιδηροδρόμων, το οποίο ο επίτροπος δεν αρνήθηκε».

Άρα, το μόνο που κατάφερε να εκμαιεύσει από τον Επίτροπο, είναι ότι κάποια στιγμή θα γίνει ενημέρωση του ευρωκοινοβουλίου, για την ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Δεν το λες και γκράντε επιτυχία, την ημέρα που στην Αθήνα γινόταν χαμός με τις παλινωδίες του ΕΙΔΑΣΑΑΜ. Ούτε καν φωτό δεν κυκλοφόρησε.

Σοβαρή πολιτική διοίκηση

Πιο άνετος φάνηκε ο Σωκράτης στις συναντήσεις με τους συμπροέδρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Manon Aubry και Martin Schirdewan. Ακούστηκαν κάτι κοινοτοπίες, και γενικότητες.

«Η Ευρώπη πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχει σοβαρές πολιτικές για τους πολίτες της. Και αυτό επιδιώκει η Αριστερά. Να έχει καλούς μισθούς, να έχει καλά σχολεία, να έχει καλά νοσοκομεία και όχι να κινείται ως εκκρεμές πίσω από τις διαθέσεις των ΗΠΑ, με αλλοπρόσαλλες απαντήσεις που τελικά οδηγούν σε περισσότερα όπλα, σε λιγότερους γιατρούς, δασκάλους και μισθούς.

Θέλουμε μια Ευρώπη που θα ευημερεί και αυτό σημαίνει να έχει ενοποιημένες πολιτικές, να έχει σοβαρή πολιτική διοίκηση, που να νοιάζεται για την ειρήνη και για την ευημερία. Γιατί αυτό είναι πρόοδος, αυτές ήταν οι αξίες της Ευρώπης, αυτές διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αυτές διεκδικεί η Αριστερά».

Βουρ!

Ο Martin φάνηκε πιο αποφασιστικός στις διατυπώσεις. «Σήμερα αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις. Η ακροδεξιά αρπάζει την εξουσία, οι πλουσιότεροι γίνονται ακόμη πιο πλούσιοι και πρέπει να τους φορολογήσουμε» τόνισε.

Απλά, και αριστερά.

Μασουλώντας κάτι φρέσκα φύλλα της εποχής, είδα τον ΣΥΡΙΖΑ να παγιώνεται στα μονοψήφια, αλλά να μην στεναχωριέται και πολύ γιατί κοντά σε μονοψήφιο τείνει να πέσει και το ΠΑΣΟΚ.

Εμπιστοσύνη

Για την περίφημη συνεργασία της Νέας Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Action24). Πρόκειται για ένα σενάριο που επιθυμεί διακαώς ο Πρόεδρος Σωκράτης, για να τονώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, να ξαναπάρει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Βουλή, αλλά και να οχυρωθεί εσωκομματικά έναντι του άξονα Πολάκη/Παππά/Αλεξιάδη.

«Το να κάνεις ένα συμβόλαιο δεν σημαίνει τίποτα αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη» απάντησε ευθέως ο αγαπημένος Ευκλείδης. Και τόνισε ότι υπάρχει τοξικό κλίμα από πλευράς Συριζα. Ως παράδειγμα, ανέφερε μια ανάρτηση που έκανε πρόσφατα με κριτική στον Μητσοτάκη, στην οποία πετάχτηκε ο Πολάκης και έκανε κριτική σ’ εκείνον. «Αντιλαμβάνεστε τι λέω; Εγώ έκανα κριτική στον Μητσοτάκη, και ο Πολάκης έκανε κριτική σ’ εμένα».

Εκτός απ’ τον Ευκλείδη πάντως και άλλα στελέχη της ΝεΑρ δεν επιθυμούν προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίον περίπου το μισό, εκφράζεται απ’ τον κ. Πολάκη. Φυσικά, όσο οι δημοσκοπήσεις επιμένουν να μην βάζουν τη Νέα Αριστερά στην Βουλή, οι έντεκα κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς βουλευτική έδρα.

Το δίλημμα θα είναι: Έδρα με Πολάκη, ή;

Στην ίδια εμφάνιση ο κ. Τσακαλώτος είπε την γνώμη του και για τους δασμούς Τραμπ.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:36

Σε συζήτηση για την οδική ασφάλεια θα συμμετάσχει αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

19:35

Η τεχνητή νοημοσύνη πάει... πόλεμο

19:29

Ιράν: «Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να κλέψουν ουράνιο στην επιχείρηση διάσωσης πιλότου»

19:27

Οι Χούθι δηλώνουν ότι εξαπέλυσαν νέα επίθεση εναντίον του Ισραήλ

19:18

Premier League: Η Τσέλσι κατέγραψε τις μεγαλύτερες ζημίες στην ιστορία αλλά ουδείς ανησυχεί

19:17

Fuel Pass: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι - 14 ερωταπαντήσεις

19:06

Πανελλήνια απεργία ΠΟΕ - ΟΤΑ στις 24 Απριλίου

18:55

ΤτΕ: Καθαρό μέρισμα 0,638 ευρώ/μετοχή - Από 30 Απριλίου η πληρωμή

18:45

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαΐου - Αναλυτικά οι ημερομηνίες

18:34

Επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών τον Μάρτιο στις ΗΠΑ

18:32

Softweb: Αυξημένος κατά 58% ο κύκλος εργασιών το 2025

18:20

Πασχαλινή ανανέωση: 4 εργασίες για να «λάμψει» το σπίτι σας!

18:16

ΣΒΕ: Τα πρώτα μέτρα για την ενέργεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα - Η βιομηχανία έχει ανάγκη μόνιμες λύσεις

18:05

Το Ιράν απορρίπτει το σχέδιο εκεχειρίας - Ζητά οριστικό τερματισμό του πολέμου

18:01

Οι Ισπανοί θεωρούν τον Τραμπ μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη από τον Πούτιν

17:54

Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Απαραίτητη η ΑΜΚ 1 δισ. για να στηριχθεί η «έκρηξη» των ηλεκτρικών δικτύων

17:50

Quest: Καθαρά κέρδη 52,4 εκατ. ευρώ το 2025 - Άλμα 16,6% στα EBITDA

17:40

Γιατί η Ινδία στρέφεται στο Ιράν για πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά από 7 χρόνια

17:27

Uni Systems - EY Ελλάδος: Στην ΑΑΔΕ το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης κινδύνων

17:13

Τραμπ: «Η προθεσμία της Τρίτης για συμφωνία με το Ιράν είναι οριστική» - Η Τεχεράνη ζητά μόνιμο τέλος του πολέμου

17:12

ΔΕΣΦΑ: Τετραπλασιάστηκαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026

17:08

Ρωσία: Δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην κυβερνήτη της περιοχής Κουρσκ σε 14 χρόνια κάθειρξη

16:54

Wall Street: Ήπια άνοδος υπό την προοπτική κατάπαυσης πυρός στο Ιράν

16:52

Lamda Development: Στο Ελληνικό η ανάπλαση συνδυάζεται με καθημερινή λειτουργικότητα

16:46

Στις 27/4 συνεχίζεται η δίκη των Τεμπών - Αναμένεται παράσταση και από το Δημόσιο

16:34

Fuel Pass: Άνοιξε με προβλήματα η πλατφόρμα - Πώς να κάνετε αίτηση

16:19

Bloomberg: Συμφωνία 650 εκατ. ευρώ Ισραήλ-Ελλάδας για το πυραυλικό σύστημα PULS

16:11

Καράντζαλος: AI και data centers αλλάζουν το παιχνίδι - Το παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα

15:57

Ουκρανία: Έπληξε ρωσική φρεγάτα στο Νοβοροσίσκ και εξέδρα εξόρυξης κοντά στην Κριμαία

15:48

Βουτσινάς (ΚΕΕΕ): Το 54% των ελληνικών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι η γραφειοκρατία αποτελεί εμπόδιο