INSIDE OUT

Ισότιμος συνομιλητής για το Ουκρανικό ο Πούτιν - Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης - Τα πυρηνικά ξανάρχονται

Μαρία Νταλιάνη
14-02-2025 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ισότιμος συνομιλητής για το Ουκρανικό ο Πούτιν - Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης - Τα πυρηνικά ξανάρχονται

Τρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις σφαγές και φρικαλεότητες, τη βία και τον ανείπωτο πόνο, την οικονομική αιμορραγία και τις επώδυνες επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την αλλαγή προμηθευτή φυσικού αερίου, ένα τηλεφώνημα του Τραμπ προς τον Πούτιν τα γκρεμίζει όλα.

Μιάμιση ώρα κράτησε η επικοινωνία των δύο. Αρκετή για να αφήσει σύξυλους τους περισσότερους από τους ευρωπαίους ηγέτες, πλην όσων δεν έκρυψαν ποτέ ότι είναι φίλοι του. Μετά από τρία χρόνια διεθνούς απομόνωσης, ο Πρόεδρος Τραμπ απλά σηκώνει το τηλέφωνο και τον ανασύρει στο επίκεντρο ως προνομιακό συνομιλητή του για το μέλλον της Ουκρανίας. Ένα σύννεφο αβεβαιότητας αρχίζει να σκεπάζει την Ευρωπαϊκή ήπειρο που συνειδητοποιεί ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν υπάρχει πια. Ο κόσμος, όπως διαμορφώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κλονίζεται συθέμελα αφού ένας Αμερικανός Πρόεδρος τραβάει το χαλί κάτω απ’ τα πόδια των ευρωπαίων συμμάχων. «Έχει τελειώσει οριστικά ο αμερικανικός αιώνας της Ευρώπης», γράφει το CNN.

Στο Μόναχο

Τις προθέσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας αναμένεται να ξεδιαλύνει ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος καταφθάνει σήμερα μαζί με άλλους ηγέτες και παράγοντες στη Γερμανία για τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Η Διάσκεψη, η οποία αποκαλείται και το Νταβός για την Άμυνα, διοργανώνεται κάθε Φεβρουάριο στο Μόναχο, ανελλιπώς από το 1963 στο ξενοδοχείο Bayerischer Hof και θεωρείται η σημαντικότερη και μεγαλύτερη διάσκεψη παγκοσμίως για θέματα που αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια, αλλά και τις εξωτερικές σχέσεις μεταξύ των κρατών. Επικεφαλής της Διάσκεψης έχει αναλάβει ένας παλιός γνώριμος, ο πρώην Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ο διάδοχός του στο ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, έχει ήδη δηλώσει πόσο κρίσιμο είναι «η Ουκρανία να συμμετέχει στενά σε όλα όσα συμβαίνουν σχετικά με την Ουκρανία». Στο Μόναχο ο Βανς θα συναντηθεί και με τον Ζελένσκι, τον οποίο ο Τραμπ θα ήθελε να τον ξεφορτωθεί μέσω εκλογών ώστε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με άλλον Ουκρανό ηγέτη και τον Πούτιν.

Με Μερτς

Ο κ. Βανς δεν θα δει τον καγκελάριο Σολτς, ενώ όπως έγινε γνωστό θα συναντηθεί με τον υποψήφιο του CDU/CSU Φρίντριχ Μερτς ο οποίος θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη. Η Γερμανία έχει εκλογές την επόμενη Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και ο Μερτς είναι το φαβορί για την Καγκελαρία. Η συνάντησή τους θα διαρκέσει είκοσι λεπτά, ενώ θα δει επίσης Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και την υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. Η τελευταία θα του τα πει έξω από τα δόντια όπως συνηθίζει. Ήδη διαμήνυσε σχετικά με την πρωτοβουλία Τραμπ να συνομιλήσει απευθείας και μόνος του με τον Πούτιν ότι «δεν μπορούμε να έχουμε συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας. Διακυβεύεται η ειρήνη στην Ευρώπη».

Ομάδα της Βαϊμάρης

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας εξέδωσε αργά τη νύχτα ανακοίνωση εκ μέρους της ομάδας εθνών της Βαϊμάρης, η οποία περιλαμβάνει τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι άνευ όρων. Προτεραιότητά μας πρέπει τώρα να είναι η ενίσχυση της Ουκρανίας και η παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας». Και ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας επίσης στο ίδιο μήκος κύματος

Από την Ομάδα της Βαϊμάρης, ιδιαίτερα σημαντικό το τρίγωνο Γαλλία-Γερμανία-Πολωνία- η τελευταία υπό την ηγεσία Τουσκ έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να παίξει σε ότι αφορά τη Ρωσία και τον φόβο των χωρών της Βαλτικής απέναντί της. Ντόναλντ Τουσκ και Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία για ενιαία ευρωπαϊκή αντιαεροπορική άμυνα και ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Πυρηνικά

Ένα από τα ζητούμενα είναι η ενεργειακή αυτάρκεια της ΕΕ, η οποία πιέζεται ασφυκτικά ανάμεσα στο ακριβό αμερικανικό LNG, και τις κλειστές στρόφιγγες του ρωσικού φυσικού αερίου. Μια λύση που θα τεθεί στο τραπέζι αργά ή γρήγορα είναι η χρήση πυρηνικών εργοστασίων.

Το εξήγησε αναλυτικά από το Τόκιο (ΕΡΤ, Σιακαντάρης) ο Γιώργος Μπορόβας, μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης. Όπως είπε, η χρήση πυρηνικής ενέργειας περιορίστηκε αρκετά μετά τα τραγικά ατυχήματα παρελθόντων ετών (Τσερνόμπιλ κλπ) αλλά α) η ΕΕ χρειάζεται φθηνή ενέργεια καθώς έχουν περιοριστεί οι επιλογές λόγω γεωπολιτικής, και β) οι ανάγκες ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ενέργεια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καλυφθούν από ΑΠΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, τα κοιτάσματα ουρανίου τόσο της Ουκρανίας, όσο και της Γροιλανδίας αποκτούν στρατηγική σημασία. Κι αυτή είναι μια συζήτηση που οι ευρωπαίοι δεν θα αποφύγουν.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:36

Viohalco: Οι ισχυρές επιδόσεις σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους αύξησαν την κερδοφορία α' εξαμήνου

19:28

Άνοδος στις ευρωαγορές με καταλύτες τις κεντρικές τράπεζες

19:25

Τραμπ: Ο Τζίμι Κίμελ απολύθηκε λόγω έλλειψης ταλέντου

19:14

Ευρώπη: Σε επίπεδα ρεκόρ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα λόγω των δασικών πυρκαγιών

19:11

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη την Τρίτη

19:10

H Ρωσία απορρίπτει ως «ψευδή προπαγάνδα» έκθεση του Γέιλ για τα απαχθέντα παιδιά από την Ουκρανία

18:54

Ισραήλ: Νέες εντολές εκκένωσης χωριών στο Λίβανο - Επίκειται επίθεση στην Χεζμπολάχ

18:44

Tech deal 340 δισ. δολαρίων από Τραμπ - Στάρμερ: «Η μεγαλύτερη συμφωνία στη βρετανική ιστορία»

18:41

Νέα λειτουργία οnline παρακολούθησης αποθεμάτων από τη Lidl Ελλάς

18:37

ΚΑΡΠΑ: Τι έκαναν Σουηδία και Δανία, τριπλασιάζοντας την επιβίωση από ανακοπή

18:25

Δραματική προειδοποίηση Μερτς: Ζούμε πάνω από τις δυνάμεις μας - Στο 31% του ΑΕΠ οι συντάξεις

18:22

Όμιλος Fourlis: Διπλή διάκριση για τη στρατηγική του δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη

18:21

Lavipharm: Αύξηση πωλήσεων, μείωση καθαρών κερδών το α' εξάμηνο

18:18

Ξεκίνησε η συγκέντρωση στο μνημείο του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι

18:13

Κομισιόν για ΟΠΕΚΕΠΕ: Προθεσμία στην Ελλάδα για τις αγροτικές επιδοτήσεις – Κίνδυνος διακοπής πληρωμών

18:06

Γερμανία: «Πέρασε» ο προϋπολογισμός του 2025

18:00

Oικονομία πολέμου και στο... βάθος φόρος άμυνας: Αναζητούνται 1,2 τρισ. ετησίως κρατικές δαπάνες

17:52

Πούτιν: Σκόπιμη η επιβράδυνση της οικονομίας - Απέχουμε πολύ από την ύφεση

17:51

Κρι Κρι: Στα 161,9 εκατ. ο κύκλος εργασιών, με άνοδο 23,7% - Αύξηση 26,2% στον κλάδο γιαουρτιού

17:45

Στην Κοπεγχάγη ο Κυριάκος Πιερρακάκης για Eurogroup και ECOFIN

17:43

ΑΑΔΕ: Ρεκόρ κατάσχεσης λαθραίων ειδών ατμίσματος

17:41

Διστακτική αντίδραση με χαμηλό τζίρο στο ΧΑ

17:41

ΕΟΔΥ: 226 νέες εισαγωγές με COVID-19 και δύο θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

17:39

Συνάντηση Κ. Χατζηδάκη με ανώτερo αξιωματούχο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας

17:38

CNN: Μόλις το 20% των εύπορων Αμερικανών κρατάει «ζωντανή» την οικονομία

17:37

Όμιλος Profile: Άνοδος 29% στον κύκλο εργασιών στο εξάμηνο - Αύξηση της κερδοφορίας

17:33

Ζελένσκι: Ο ουκρανικός στρατός αντεπιτίθεται στο ανατολικό μέτωπο

17:14

Greco Strom: Διάκριση και φέτος στα Mother Baby & Child Awards

17:02

Deliveroo: Παραιτείται ο ιδρυτής Γουίλ Σου από CEO μετά την εξαγορά της DoorDash

17:00

ΧΑ: Πακέτο για το 1,53% της Interlife