INSIDE OUT

Ισότιμος συνομιλητής για το Ουκρανικό ο Πούτιν - Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης - Τα πυρηνικά ξανάρχονται

Μαρία Νταλιάνη
14-02-2025 | 07:31
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ισότιμος συνομιλητής για το Ουκρανικό ο Πούτιν - Το μετέωρο βήμα της Ευρώπης - Τα πυρηνικά ξανάρχονται
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τρία χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις σφαγές και φρικαλεότητες, τη βία και τον ανείπωτο πόνο, την οικονομική αιμορραγία και τις επώδυνες επιπτώσεις στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την αλλαγή προμηθευτή φυσικού αερίου, ένα τηλεφώνημα του Τραμπ προς τον Πούτιν τα γκρεμίζει όλα.

Μιάμιση ώρα κράτησε η επικοινωνία των δύο. Αρκετή για να αφήσει σύξυλους τους περισσότερους από τους ευρωπαίους ηγέτες, πλην όσων δεν έκρυψαν ποτέ ότι είναι φίλοι του. Μετά από τρία χρόνια διεθνούς απομόνωσης, ο Πρόεδρος Τραμπ απλά σηκώνει το τηλέφωνο και τον ανασύρει στο επίκεντρο ως προνομιακό συνομιλητή του για το μέλλον της Ουκρανίας. Ένα σύννεφο αβεβαιότητας αρχίζει να σκεπάζει την Ευρωπαϊκή ήπειρο που συνειδητοποιεί ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν υπάρχει πια. Ο κόσμος, όπως διαμορφώθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κλονίζεται συθέμελα αφού ένας Αμερικανός Πρόεδρος τραβάει το χαλί κάτω απ’ τα πόδια των ευρωπαίων συμμάχων. «Έχει τελειώσει οριστικά ο αμερικανικός αιώνας της Ευρώπης», γράφει το CNN.

Στο Μόναχο

Τις προθέσεις της νέας αμερικανικής ηγεσίας αναμένεται να ξεδιαλύνει ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος καταφθάνει σήμερα μαζί με άλλους ηγέτες και παράγοντες στη Γερμανία για τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Η Διάσκεψη, η οποία αποκαλείται και το Νταβός για την Άμυνα, διοργανώνεται κάθε Φεβρουάριο στο Μόναχο, ανελλιπώς από το 1963 στο ξενοδοχείο Bayerischer Hof και θεωρείται η σημαντικότερη και μεγαλύτερη διάσκεψη παγκοσμίως για θέματα που αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια, αλλά και τις εξωτερικές σχέσεις μεταξύ των κρατών. Επικεφαλής της Διάσκεψης έχει αναλάβει ένας παλιός γνώριμος, ο πρώην Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ο διάδοχός του στο ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, έχει ήδη δηλώσει πόσο κρίσιμο είναι «η Ουκρανία να συμμετέχει στενά σε όλα όσα συμβαίνουν σχετικά με την Ουκρανία». Στο Μόναχο ο Βανς θα συναντηθεί και με τον Ζελένσκι, τον οποίο ο Τραμπ θα ήθελε να τον ξεφορτωθεί μέσω εκλογών ώστε να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με άλλον Ουκρανό ηγέτη και τον Πούτιν.

Με Μερτς

Ο κ. Βανς δεν θα δει τον καγκελάριο Σολτς, ενώ όπως έγινε γνωστό θα συναντηθεί με τον υποψήφιο του CDU/CSU Φρίντριχ Μερτς ο οποίος θα λάβει μέρος στη Διάσκεψη. Η Γερμανία έχει εκλογές την επόμενη Κυριακή 23 Φεβρουαρίου και ο Μερτς είναι το φαβορί για την Καγκελαρία. Η συνάντησή τους θα διαρκέσει είκοσι λεπτά, ενώ θα δει επίσης Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και την υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ. Η τελευταία θα του τα πει έξω από τα δόντια όπως συνηθίζει. Ήδη διαμήνυσε σχετικά με την πρωτοβουλία Τραμπ να συνομιλήσει απευθείας και μόνος του με τον Πούτιν ότι «δεν μπορούμε να έχουμε συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας. Διακυβεύεται η ειρήνη στην Ευρώπη».

Ομάδα της Βαϊμάρης

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας εξέδωσε αργά τη νύχτα ανακοίνωση εκ μέρους της ομάδας εθνών της Βαϊμάρης, η οποία περιλαμβάνει τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας είναι άνευ όρων. Προτεραιότητά μας πρέπει τώρα να είναι η ενίσχυση της Ουκρανίας και η παροχή ισχυρών εγγυήσεων ασφαλείας». Και ο υπουργός Άμυνας της Μ. Βρετανίας επίσης στο ίδιο μήκος κύματος

Από την Ομάδα της Βαϊμάρης, ιδιαίτερα σημαντικό το τρίγωνο Γαλλία-Γερμανία-Πολωνία- η τελευταία υπό την ηγεσία Τουσκ έχει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να παίξει σε ότι αφορά τη Ρωσία και τον φόβο των χωρών της Βαλτικής απέναντί της. Ντόναλντ Τουσκ και Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβαν κοινή πρωτοβουλία για ενιαία ευρωπαϊκή αντιαεροπορική άμυνα και ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Πυρηνικά

Ένα από τα ζητούμενα είναι η ενεργειακή αυτάρκεια της ΕΕ, η οποία πιέζεται ασφυκτικά ανάμεσα στο ακριβό αμερικανικό LNG, και τις κλειστές στρόφιγγες του ρωσικού φυσικού αερίου. Μια λύση που θα τεθεί στο τραπέζι αργά ή γρήγορα είναι η χρήση πυρηνικών εργοστασίων.

Το εξήγησε αναλυτικά από το Τόκιο (ΕΡΤ, Σιακαντάρης) ο Γιώργος Μπορόβας, μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης. Όπως είπε, η χρήση πυρηνικής ενέργειας περιορίστηκε αρκετά μετά τα τραγικά ατυχήματα παρελθόντων ετών (Τσερνόμπιλ κλπ) αλλά α) η ΕΕ χρειάζεται φθηνή ενέργεια καθώς έχουν περιοριστεί οι επιλογές λόγω γεωπολιτικής, και β) οι ανάγκες ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης σε ενέργεια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καλυφθούν από ΑΠΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, τα κοιτάσματα ουρανίου τόσο της Ουκρανίας, όσο και της Γροιλανδίας αποκτούν στρατηγική σημασία. Κι αυτή είναι μια συζήτηση που οι ευρωπαίοι δεν θα αποφύγουν.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:46

Το Κίεβο, αλλά και η Μόσχα, αναπτύσσουν εναλλακτικές στο Starlink λέει ο Ζελένσκι

14:28

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Ελάτεια Φθιώτιδας - Ήχησε το 112

14:24

Πιερρακάκης: Τριπλή παρέμβαση τον Σεπτέμβριο σε εισόδημα, πρώτη κατοικία και επενδύσεις

14:21

Τσουκαλάς: Τα «ήρεμα νερά» τελείωσαν - Η αδράνεια και η υποχωρητικότητα δεν είναι επιλογή

14:15

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο Δευτέρα - Οι περιοχές που βρίσκονται στην κατηγορία 4

13:55

Σέρρες: Επανήλθε η ηρεμία στη δομή μεταναστών μετά τα χθεσινά επεισόδια - Συλλήψεις και τραυματισμοί

13:44

Υπουργικό Συμβούλιο: Στο επίκεντρο Ταμείο Ανάκαμψης, ακρίβεια, σχολεία και χωροταξικά

13:28

Στο «κόκκινο» ο υδράργυρος με 40άρια - Πότε πέφτει η θερμοκρασία

13:12

Ζελένσκι: Οι εκλογές θα ήταν «ένα τσουνάμι» που θα διασπάσει την Ουκρανία

13:08

Λοβέρδος: Ανοιχτό υπό προϋποθέσεις το ενδεχόμενο μείωσης του φόρου στα καύσιμα – Τι είπε για 13η και 14η σύνταξη

13:01

Καρκίνος του μαστού: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να τον εντοπίσει έως και 6 χρόνια πριν τη διάγνωση

12:53

Τα μεταχειρισμένα αυξάνουν τις πωλήσεις τους και μπαίνουν στο καλάθι των μεγάλων retailers

12:44

Μαρινάκης: Δεν υπάρχει «σωστό» άκρο, αποδεκτό μίσος ή βία

12:34

Η Συρία αναμένει επανεκκίνηση των συνομιλιών με το Ισραήλ παρά το αμοιβαίο έλλειμμα εμπιστοσύνης

12:27

Nvidia: Αυξήσεις άνω του 15% στους servers τεχνητής νοημοσύνης

12:04

Τέλος καλοκαιριού: Η απότομη «προσγείωση» του Σεπτεμβρίου

11:55

Πεζεσκιάν: Παραδέχθηκε ότι το Ιράν «αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες»

11:48

Σκέρτσος: Τέσσερις κυβερνητικές δράσεις για καλύτερη, πιο ελεύθερη και πιο ασφαλή καθημερινότητα

11:29

Ρομπότ «συνέτριψε» το ρεκόρ του Μπολτ στα 100 μέτρα... αλλά δεν ξέρει να φρενάρει

11:08

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στην Πρώτη Σερρών

11:00

ΗΠΑ- Καναδάς: Η Οτάβα απαντά στους αμερικανικούς δασμούς- «Αρκετά!» λέει ο Τραμπ

10:47

Μαρινάκης: «Όσα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα γίνουν πράξη» – Εκλογές την άνοιξη του 2027

10:35

Κοντογεώργης: Το μέλλον της Ελλάδας χτίζεται στην Περιφέρεια

10:24

Ζελένσκι: Η Γαλλία συμφώνησε να επιταχύνει την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο

10:10

Μητσοτάκης: «Δεν θα φορτώνουμε παλιούς λογαριασμούς στις επόμενες γενιές» - Το μήνυμα στην Τουρκία

10:02

Σχολεία: Μόλις 12 λεπτά διαφορά στην ώρα έναρξης μπορούν να μειώσουν το πρωινό μποτιλιάρισμα

09:48

Πυρκαγιές-πλημμύρες: Πάνω από 500 επανέλεγχοι κτιρίων στις πληγείσες περιοχές - Βαρύ το πλήγμα στη Δυτική Αττική

09:34

«Προσωπικός Βοηθός»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για νέες αιτήσεις

09:29

Κυβερνοεπίθεση στη Βρετανία: Ιρανοί χάκερ «παρέλυσαν» εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας για 4 ημέρες

09:12

Επιθεώρηση Εργασίας: Πάνω από 41.000 έλεγχοι το πρώτο εξάμηνο - Στα 25,6 εκατ. ευρώ τα πρόστιμα