INSIDE OUT

Η ώρα της Βουλής για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έφτασε - Γιατί πήγαν τα κανάλια στο βιβλίο του Ψαρρά;

Μαρία Νταλιάνη
24-01-2025 | 07:22
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ώρα της Βουλής για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έφτασε - Γιατί πήγαν τα κανάλια στο βιβλίο του Ψαρρά;

Μετά τις υποσχέσεις Τραμπ στο Νταβός ετοιμάζω παράρτημα του Μαντείου στο Κολοράντο. Το ξεκίνημα της προεδρίας του βρίσκει όλους τους δείκτες ν’ ανταποκρίνονται θετικά σε ότι λέει. Το πετρέλαιο ξεκινάει να πέφτει, τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν, ο Πούτιν μαζεύτηκε κάπως και περιμένει, και το βασικότερο, όποιος επενδύσει τώρα στις ΗΠΑ θα πληρώνει τους χαμηλότερους φόρους του πλανήτη. Γενικώς οι δουλειές έχουν ανοίξει, και οι δάφνες ίσα που φτάνουν για τους χρησμούς της πυκνής σεζόν. Αόρατοι μέχρι πρότινος βουλευτές της ΝΔ ξεροσταλιάζουν ζητώντας χρησμό για τον ανασχηματισμό. Αύριο και τις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα έχουν την τιμητική τους με τις ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Και με τη Βουλή ποτέ δεν ξέρεις. Το μακρινό 2015, ένας απλός βουλευτής που αποφάσισε να μην ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, βλέπει σήμερα τις δημοσκοπήσεις να τον φέρνουν καταλληλότερο Πρωθυπουργό, και τα ποσοστά του κόμματός του, να αγγίζουν το 30% μετά από έξι χρόνια διακυβέρνησης.

Αγροτικό

Στο κοινοβούλιο σήμερα έχει Ώρα του Πρωθυπουργού με αφορμή την ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Νίκου Ανδρουλάκη: «Οι ανύπαρκτες πολιτικές της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τον πρωτογενή τομέα οδηγούν τους παραγωγούς σε πλήρες αδιέξοδο επιτείνοντας την ερημοποίηση της υπαίθρου». Φυσικά η βεντάλια θ’ ανοίξει, και θ’ ανοίξει σε υψηλούς τόνους, καθώς παράλληλα με την πολιτική αντιπαράθεση, οι αγρότες ξαναβγήκαν στους δρόμους με πολλά αιτήματα, γεγονός που κάνει την κυβέρνηση να υποψιάζεται ότι μπορεί και να μην είναι τυχαίο.

Ώρα ΠτΔ

Κι αύριο, ξεκινάει η διαδικασία εκλογής του νέου ΠτΔ, η οποία θα επαναλαμβάνεται ανά πέντε ημέρες, μέχρι να φτάσει η τέταρτη ψηφοφορία όπου απαιτείται πλειοψηφία άνω των 151. Ο προτεινόμενος από τον Πρωθυπουργό Κώστας Τασούλας, αποχωρεί από το Κοινοβούλιο αφήνοντας πίσω του αξέχαστες στιγμές για τη λεπτότητα και το χιούμορ με το οποίο διεύθυνε τις συνεδριάσεις, ενώ οι πνευματώδεις αναφορές του σε ιστορικές στιγμές και κείμενα θα λείψουν.

Ο Τασούλας, ήταν ένας ΠτΒ που όχι μόνο δεν απέφευγε, αλλά αντιθέτως επισκεπτόταν συχνά τα γραφεία των κοινοβουλευτικών συντακτών, όντας πάντα διαθέσιμος ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις, ενώ ενημέρωνε εγκαίρως για τον προγραμματισμό των εργασιών της Βουλής. Ίσως να αισθανθεί μια μοναξιά στο Προεδρικό μετά την αδρεναλίνη της Βουλής.

Βιβλιοπαρουσίαση 1

Μακριά από τη Βουλή, μιας που ακόμα δεν είναι βουλευτής, η υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου του ομότιμου καθηγητή ΕΜΠ Κίμωνα Χατζημπίρου, με τίτλο: «Θερμοκήπια Κρίσεων - "Βαθύ" πανεπιστήμιο, ή αριστεία;».

Η παρουσίαση έγινε σε αίθουσα του δημαρχείου Θεσσαλονίκης και επικεντρώθηκε γύρω από τα προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ η Άννα είχε πολλά να θυμηθεί και να καταθέσει από την εποχή που χειρίστηκε τα θέματα ως υπουργός Παιδείας (2009-2012).

Βιβλιοπαρουσίαση 2

Πιο ωραία πέρασαν σε μια άλλη βιβλιοπαρουσίαση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, παρουσίασαν το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά «Μια θητεία. Το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη», στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

«Στο προηγούμενο βιβλίο με Στουρνάρα και Έφη και δεν έγινε τόσο ντόρος, δεν είχε ούτε κανάλια, ούτε κάμερες, τώρα εδώ έγινε χαμός. Άρα συμπεραίνω πως τη φασαρία τη δημιουργεί η Όλγα. Όλγα πως το κάνεις αυτό»; αναρωτήθηκε ο Γερουλάνος που ήταν σε μεγάλα κέφια.

Από κάτω, εκτός ήταν το βαρύ πυροβολικό της Νέας Αριστεράς (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης), στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ (Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος) αλλά και του ΠΑΣΟΚ.

Περνώντας στο «ψητό» ο Γερουλάνος είπε μεταξύ άλλων:

«Πολλοί στην κυβέρνηση θα ήθελαν, αν μπορούσαν, να μας υπαγορεύουν τι λέμε, πώς το λέμε, σε ποιους λέμε καλημέρα, ποιο βιβλίο διαβάζουμε και κρίνουμε, και ποιο πάνελ είναι "ΟΚ" να συμμετέχουμε.

Αλλά να ξέρουν πως όσα χτυπήματα κι αν δεχτώ, όσα χτυπήματα κι αν δεχτούμε ως ΠΑΣΟΚ, δεν θα σταματήσω να μιλάω, δεν θα σταματήσουμε να μιλάμε για την ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές.

Το ξέρω, τους πονάει, αλλά θα το ακούνε συνέχεια. Μέχρι να γίνει πραγματικότητα».

Άρχισαν τα όργανα

Εκτός από Βουλή και τις βιβλιοπαρουσιάσεις, υπάρχουν και οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων, που τουλάχιστον στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν πάντα ενδιαφέρον. Το σαββατοκύριακο έχει Κεντρική Επιτροπή, και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο μεταξύ άλλων, και σε ότι αφορά την διεξαγωγή Συνεδρίου. Ο Φάμελλος έχει μπει με αποφασιστικότητα στα καθήκοντα του Προέδρου, και θέλει να μαζέψει το κόμμα που έχει διαλυθεί μετά τις αλλεπάλληλες διασπάσεις. Μια μικρούτσικη αχτίδα φωτός είναι ότι κάτι κινείται αμυδρά στις δημοσκοπήσεις.

Pulse για τον ΣΚΑΪ

Ενώ στην Κουμουνδούρου είναι έτοιμοι να στρώσουν τα χαλιά για τους συντρόφους της Νέας Αριστεράς που επιθυμούν να επιστρέψουν μαζί με τις βουλευτικές τους έδρες. Το τελευταίο πάντως δεν το βλέπω να γίνεται, παρά την ψήφο που θα δοθεί στη Λούκα Κατσέλη, την υποψήφια ΠτΔ του ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανότερο είναι να υπάρχει σύμπραξη στη Βουλή, αλλά διάλυση και προσχώρηση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα προς το παρόν.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:26

Progressive Lab στο Delphi Economic Forum: Απογοητευμένοι αλλά δημοκράτες οι πολίτες σε 5 χώρες

20:17

Πυρά στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: «Ανακουφισμένος» ο βασιλιάς Κάρολος

19:59

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία

19:42

Ισραήλ: Κοινή κάθοδος Μπένετ - Λαπίντ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

19:22

Τραμπ για διαπραγμάτευση: Όποτε θέλει το Ιράν ας μας πάρει τηλέφωνο

19:00

Εκπλήξεις με αστερίσκους από τις τράπεζες

18:53

Commerzbank: «Μήλο της Έριδος» ανάμεσα σε Βερολίνο και UniCredit

18:26

Bloomberg: Δεν αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων απ' τις κεντρικές τράπεζες των G7

17:41

Δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές ο δράστης της επίθεσης στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

17:26

Γεραπετρίτης: Στη Λιβύη μεταβαίνει τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ

17:10

Μαραθώνιος Λονδίνου: Έγραψε ιστορία ο Σάουε - Τον έτρεξε σε λιγότερο από δύο ώρες

17:00

Από το χωράφι στο ράφι… Ποιος κερδίζει πραγματικά;

16:48

Μητσοτάκης: Συνάντηση τη Δευτέρα με τον ΠτΔ στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων

16:37

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τις επιθέσεις κατά στόχων στον νότιο Λίβανο

16:22

Τρεις συλλήψεις για την επίθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

16:12

Θεσσαλονίκη: Θύμα βανδαλισμού η προτομή του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη

16:02

Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει παρελθόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

15:53

Πάπας Λέων: Όσοι διεξάγουν πολέμους και ιδιοποιούνται πόρους είναι κλέφτες - Στερούν από τον κόσμο ένα ειρηνικό μέλλον

15:36

Μητσοτάκης για την επίθεση στο γεύμα στον Λευκό Οίκο: «Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία

15:32

Στάρμερ: Δηλώνει σοκαρισμένος και καταδικάζει το περιστατικό των πυροβολισμών στη δεξίωση που ήταν παρών ο Τραμπ

15:26

Ζελένσκι: Κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία»

15:17

Τράπεζες σε μετάβαση: Πώς αλλάζει η καθημερινή εξυπηρέτηση

15:09

Πακιστάν: Επέστρεψε στο Ισλαμαμπάντ ο Ιρανός ΥΠΕΞ - Συγκρατημένη αισιοδοξία για νέες ειρηνευτικές επαφές

14:38

Ρωσία: Εργοστάσιο λιπασμάτων στη περιφέρεια Βόλογκντα υπέστη ζημιές από επίθεση ουκρανικών drones

14:30

Σε τροχιά υλοποίησης ο Δυτικός Προαστιακός Θεσσαλονίκης - Τον Μάιο οι προσφορές

14:20

Μαγιάρ: Την Τετάρτη το πρώτο τετ α τετ με την φον ντερ Λάιεν

14:14

Θεοχάρης: Το Καζακστάν συνιστά το δεύτερο σημαντικότερο προμηθευτή πετρελαίου για την Ελλάδα

14:07

ΙΣΑ: Συστήνει Ανεξάρτητη Επιτροπή Επιστημόνων για ενίσχυση δράσεων ιατρικής παιδείας και επιστημονικής αριστείας

14:03

Κάλας για του πυροβολισμούς στη δεξίωση του Τραμπ: Η πολιτική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία

13:55

Επίθεση αγνώστων στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με υλικές ζημιές στην είσοδο του δικαστηρίου