INSIDE OUT

Με σφραγίδα Πιερρακάκη ανοίγει ο δρόμος για μη κρατικά ΑΕΙ, Οι φρούδες ελπίδες του Στέφανου να μπει Βουλή

Μαρία Νταλιάνη
08-03-2024 | 07:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Με σφραγίδα Πιερρακάκη ανοίγει ο δρόμος για μη κρατικά ΑΕΙ, Οι φρούδες ελπίδες του Στέφανου να μπει Βουλή

Με τις ομιλίες των Πολιτικών Αρχηγών και άνευ τεράστιας έκπληξης, με τις ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας, δηλαδή της ΝΔ, κλείνει η κοινοβουλευτική πράξη μιας σημαντικής μεταρρύθμισης: της θέσπισης μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Της μοναδικής ευρωπαϊκής χώρας, και μιας από τις ελάχιστες στον κόσμο που είχαν τις πόρτες ερμητικά κλειστές σε μη κρατικά πανεπιστήμια. Η επόμενη φάση είναι η λειτουργία τους στην πράξη. Με δηλώσεις του ο υπουργός Παιδείας έχει ανεβάσει στον πήχη, οπότε και οι προσδοκίες είναι μεγάλες. Εάν πράγματι εκπλήξει τους πάντες ευχάριστα, ο Πιερρακάκης θα εκτοξευτεί στο πολιτικό σκηνικό βάζοντας γερά θεμέλια για την επόμενη μέρα, καθώς ήδη ένα μεγάλο κομμάτι της λάμψης της πρώτης 4ετίας του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλεται στην δουλειά που έγινε στο gov.gr.

Πέτρες

Η εντυπωσιακή διαδρομή του Πιερρακάκη στην πολιτική προκαλεί. Οι περισσότερες πέτρες πέφτουν από τους πρώην συντρόφους.

«Ο κ. Πιερρακάκης ξεχνά αυτό που γνώριζε πολύ καλά ως επιφανές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ας ψάξει στο αρχείο του, να βρει μία έστω αναφορά του ΠΑΣΟΚ σε παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων. Και επειδή δεν θα τη βρει, ας πει στους νέους συναδέλφους του στη ΝΔ να σταματήσουν την κασέτα, γιατί εμείς αύριο θα καταψηφίσουμε με πλήρη επίγνωση και τεκμηρίωση ένα σχέδιο νόμου που δεν ικανοποιεί καμία από τις δικές μας θέσεις» πέταξε την πέτρα ο Δημήτρης Μάντζος. Επίσης το βράδυ της Πέμπτης άγνωστοι πέταξαν τρικάκια και στο σπίτι του.

Το πετροβόλημα του υπουργού είναι μια κάποια λύση για την έξοδο από την δύσκολη θέση που έχει περιέλθει από την στάση καταψήφισης των μη κρατικών το Πασοκ. Ο Πιερ δεν μάσησε πάντως.

«Οπως ξέρετε είμαι βουλευτής Α' Αθήνας και ανήκω σε αυτή την παράταξη με όλο μου το είναι. Αυτό που όμως μπορώ να σας πω είναι ότι ο 20χρονος εαυτός μου δεν θα άντεχε να συσχετιστεί με το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Γιατί όχι απλώς λέτε ότι θα συνεργαστείτε με τη Νέα Αριστερά, αλλά έχετε γίνει η Νέα Αριστερά και μάλιστα η κακή της εκδοχή γιατί η Νέα Αριστερά είναι η original».

Κάνει διακοπές

Από τη συζήτηση στην Βουλή για τα μη κρατικά, αυτός που αναγκαστικά θα λάμψει δια της απουσίας του είναι ο Πρόεδρος Κασσελάκης. Ο Στέφανος, μετά τον τυφώνα στο Συνέδριο, ζήτησε και πήρε άδεια από την σημαία της Κουμουνδούρου, την οποία έχει αφήσει στα χέρια του Νίκου Παππά. Πήρε τον Τάιλερ και κάνει τουρ στις ομορφιές της Αρκαδίας. Τσίκνισε στην Τρίπολη

και γενικώς περνάει υπέροχα. Οποιος τον χρειαστεί, ας του τηλεφωνήσει.

Bullying

Αυτή είναι η μια πλευρά. Η άλλη, είναι ότι ο Στέφανος καίγεται ν’ ανέβει στο βήμα της Βουλής απέναντι στους άλλους Πολιτικούς Αρχηγούς και θα έκανε τα πάντα για να το πετύχει. Τρία χρόνια εξωκοινοβουλευτικός Πρόεδρος κόμματος είναι πολλά. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ζήτησε από τον Όθωνα Ηλιόπουλο να παραιτηθεί. Ευγενικά φυσικά, καμία σχέση με bullying, αλλά πίεση ασκήθηκε.

Καμιά τύχη

Το επιτελείο του Προέδρου του Συριζα έχει την εκτίμηση ότι εάν πράγματι την κάνει την θυσία ο καθηγητής του Χάρβαρντ, τότε θα είναι μαχητό να λάβει την έδρα, ως έδρα αποδήμων. Το ερώτημα ποιοι συμβουλεύουν τον Πρόεδρο για τα συνταγματικά/νομικά έχει ενδιαφέρον. Υποψιάζομαι ότι ο πιο δικός του στα νομικά, είναι ο Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία παλαιότερα είχε χειριστεί και τους απόδημους.

Τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει. Εάν τεθεί ζήτημα, θα τεθεί στην Βουλή, και θα ερωτηθεί η Επιστημονική Υπηρεσία, η οποία και θα το απορρίψει. Η μόνη πιθανότητα να μπει ο Πρόεδρος στην Βουλή είναι να παραιτηθούν όλοι οι προηγούμενοι (Τσαπανίδου, Καλογήρου, Λειβαδάρου, Τσακρής και Ζωρζέττα Λάλη).

Όπως είναι γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας έβλεπε στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη ένα συμπαθητικό απόδημο, με όρεξη για τα πολιτικά, και γι’ αυτό τον τοποθέτησε στην 9η θέση (από τις 12 του Επικρατείας).

Οπότε εάν ο κ. Ηλιόπουλος επιλέξει πως Χάρβαρντ και Βουλή δεν χωράνε στην ίδια μασχάλη, το βέβαιο είναι πως θα μπει στην Βουλή είτε η Πόπη, είτε ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Μιχάλης Καλογήρου. Κι εκεί τελειώνει η συζήτηση.

Ψυχολογικό όριο

Ανεξάρτητα της έκβασης που θα έχει η υπόθεση της έδρας των αποδήμων στο Επικρατείας του Συριζα, και τα όνειρα του Προέδρου Κασσελάκη για μονομαχίες (αλλά χωρίς οτο κιού) με τους Πολιτικούς Αρχηγούς στην Βουλή, η δυνατότητα ψήφου με επιστολική δημιουργεί άλλα δεδομένα στις ευρωεκλογές. Η προσέγγισή τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, και οι προσπάθειες ενίοτε δημιουργούν παρατράγουδα τύπου Μισέλ Ασημακοπούλου. Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί για επιστολική περίπου 25.000 εκ των οποίων εκτός Ελλάδας είναι μόνο 10.000. Το ψυχολογικό όριο που βάζει η κυβέρνηση για την επιτυχία του μέτρου είναι οι 100.000.

Ο χάρτης

Από τους 10.530 για την ακρίβεια, οι 9.199 είναι στην Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ και Καναδά μόλις 886. Στην Αφρική 51, στην Ασία 216, στη Νότια Αμερική μόλις 34 και στην Αυστραλία 144. Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες οι 6.075 είναι 41-50 ετών, 51-60 5.534, και 31-40, 4.498. Το σχεδόν 60% όσων ζήτησαν επιστολική είναι άντρες.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:36

Ευρωαγορές: Μεικτή εικόνα και οριακά «κόκκινος» ο Stoxx 600

19:27

Διπλωματικές πηγές: Το ΥΠΕΞ είχε προβεί στις δέουσες ενέργειες για τη λάθος απεικόνιση χάρτη σε εγχειρίδιο της ΕΕ

19:23

ΕΟΠΥΥ: Πώς φτάσαμε στην εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων

19:16

Συνάντηση Πιερρακάκη με πρέσβεις ΕΕ: Η Ευρώπη χρειάζεται επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομική ισορροπία

19:08

Νορβηγία: Αγοράζει δύο ακόμη υποβρύχια και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από την Γερμανία

19:08

Παπασταύρου: Τον Απρίλιο στην Ουάσιγκτον η επόμενη υπουργική συνεδρίαση του σχήματος 3+1

18:59

Κεραμέως για «Rebrain Greece»: Πέμπτη εκδήλωση, στις 7/12 στη Νέα Υόρκη - Έχουν εξαντληθεί οι θέσεις από Έλληνες του εξωτερικού

18:59

Μετρό Θεσσαλονίκης: Σε λειτουργία ξανά η βασική γραμμή από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου

18:56

Reuters: ΕΕ και G7 εξετάζουν την κατάργηση πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και μπλόκο στις ναυτιλιακές υπηρεσίες

18:51

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 12 Δεκεμβρίου

18:47

Κώτσηρας: Αξιοποιούμε τον κοινωφελή πλούτο της χώρας και λύνουμε προβλήματα της καθημερινότητας

18:35

«Mεγάλος σκεπτικισμός» στην κυβέρνηση Τραμπ για το mega deal Netflix-Warner Bros

18:23

Unibios: Έκτακτη ΑΜΚ με έκδοση 323.887 νέων μετοχών

18:19

Κύπρος: Ο Ν. Χριστοδουλίδης προχώρησε σε ανασχηματισμό της Κυβέρνησης

18:14

Ρωσία: Πρότεινε την παραγωγή μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-57 και πυρηνικού καυσίμου στην επικράτεια της Ινδίας

18:11

Μητσοτάκης: Αν βρούμε φυσικό αέριο, αυτό αλλάζει τα πάντα - Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με Τουρκία το πρώτο τρίμηνο του 2026

18:06

Μετρό: Ποιοι σταθμοί θα κλείσουν αύριο Σάββατο με εντολή της ΕΛΑΣ

18:03

Ευρωβαρόμετρο: Το 70% των πολιτών πιστεύει ότι το ευρώ είναι καλό για τη δική τους χώρα

17:54

ΧΑ: Εβδομαδιαία κέρδη 1% για τον Γενικό Δείκτη

17:53

Χεζμπολάχ: Στηρίζει τη διπλωματική προσέγγιση της Βηρυτού με το Ισραήλ

17:49

Η Γαλλία πιέζει την ΕΕ να υποστηρίξει την τοπική παραγωγή στην αυτοκινητοβιομηχανία

17:44

Μεγάλου (Πειραιώς): Καθοριστική στιγμή η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής - Θετική καθαρή πιστωτική επέκταση στα στεγαστικά

17:35

Alpha Bank: Ολοκληρώθηκε η πώληση χαρτοφυλακίου NPEs στην Waterwheel Capital αξίας 450 εκατ. ευρώ

17:22

ΗΠΑ: Στο 2,8% ο δομικός PCE Σεπτεμβρίου - Xαμηλότερος από το αναμενόμενο

17:20

Έσοδα 15 δισ. ευρώ μπορεί να αποφέρει ο τουρισμός ευεξίας στην ελληνική οικονομία

17:19

Λακκοτρύπης: Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ θα προχωρήσει

17:09

Βιλερουά ντε Γκαλό: Μεγαλύτεροι οι κίνδυνοι υποχώρησης του πληθωρισμού παρά επιτάχυνσης

17:04

Παπαστεργίου: Συνεργασία για πιο ψηφιακή, αποτελεσματική και κυρίαρχη Ευρώπη

16:59

Δήμος Αθηναίων: Πλήρης κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας

16:49

Wall Street: Θετικός «αέρας» μετά τον PCE