INSIDE OUT

Ακίνητο πολιτικό σκηνικό, Κινητικότητα Κεραμέως με Συμβούλιο Διακυβέρνησης για Δήμους και Περιφέρειες

22-12-2023 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακίνητο πολιτικό σκηνικό, Κινητικότητα Κεραμέως με Συμβούλιο Διακυβέρνησης για Δήμους και Περιφέρειες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χειμερινό ηλιοστάσιο με χορταστική βαθιά νύχτα. Ώρα να φύγω λίγες μέρες απ’ το Μαντείο. Το ίδιο θα κάνουν και οι αγαπημένοι μου, οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής που κινούν τα πράγματα. Ο Κυριάκος σήμερα βλέπει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην τακτική ενημέρωση, ενώ ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης δίνει συνέντευξη πρωί πρωί. Ο Πρόεδρος της Βουλής Τασούλας τακτοποιεί τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν κλείσει το έτος, ενώ το κτίριο ερήμωσε ήδη. Ολοι θ’ ακούσουν τα κάλαντα φυσικά- ο καθένας με τον συμβολισμό που θέλει να προσδώσει. Κάλαντα παιδικά, από σχολεία, δομές προστασίας, κάλαντα ενήλικα από παραδοσιακούς συλλόγους, κάλαντα εναλλακτικά από παιδιά γεννημένα από μετανάστες που έμαθαν ελληνικά. Φέτος θα είναι τα πρώτα του Κασσελάκη, αν δεν έχει φύγει ήδη για τις ΗΠΑ όπου θα περάσει τις διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους. Τα πρώτα, έξω απ’ το μαντρί και του Αλέξη Χαρίτση, ως Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.

Πριν φύγω, απολαμβάνω το σκοτάδι και τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια της Τέχνης που είναι πάντα μια λύτρωση.

Ακίνητο σκηνικό

Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ακίνητο. Δυο δημοσκοπήσεις το κατέγραψαν (Metron , Pulse) καθώς κλείνει ο χρόνο, και τα πράγματα δεν δείχνουν να αλλάζουν. Κυριαρχία της ΝΔ, ανεβαίνει πολύ αργά το Πασοκ, κατεβαίνει ο Συριζα, ανιχνεύεται αλλά χωρίς δυναμική, η Νέα Αριστερά.

Στην εκτίμηση ψήφου του Φαναρά (Metron για το Mega), Πασοκ και Συριζα έχουν ισχνό διψήφιο. ΚΚΕ με τον δημοφιλή Κουτσούμπα, και Ελληνική Λύση με τον πασοκογενή Βελόπουλο όπως αποκάλυψε εσχάτως ο Αδωνις, διατηρούν και τσιμπάνε.

Στην Pulse του Γιώργου Αράπογλου (Σκάι), επίσης το ίδιο σκηνικό, με μερικές λεπτές διαφορές.

Κινητικότητα προς τα κάτω για Κασσελάκη

Ο νέος Πρόεδρος του Συριζα, μετά από ένα εκρηκτικό ξεκίνημα καταγράφει χαμηλά ποσοστά σε ότι αφορά την δημοφιλία. Η υπερ-έκθεση και η εμμονή στην επικοινωνιακή διάσταση χωρίς ουσία και βάθος, φαίνεται πως δεν γοητεύουν τους πολίτες οι οποίοι ικανοποίησαν την περιέργειά τους το πρώτο δίμηνο. Αν συνεχιστεί η αργή αλλά καθοδική πορεία, δεν τον σώζει ούτε η Φάρλι.

Στην κατάταξη με θετικές-αρνητικές γνώμες, είναι τρίτος από το τέλος. Τον περνάει ακόμα κι ο Χαρίτσης.

Δεύτερος κάτω από τον ανίκητο Κυριάκο, είναι ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και νέο μοντέλο Διακυβέρνησης

Μέσα σ’ αυτό το ακίνητο πολιτικό σκηνικό όμως συμβαίνουν πραγματάκια. Για παράδειγμα το Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα νέο όργανο το οποίο έχει «συντονιστή» την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η οποία χθες στην πρώτη συνεδρίασή του αναφέρθηκε σε αυτό ως «μεταρρύθμιση». Όπως είπε «στόχοι της μεταρρύθμισης είναι ο βέλτιστος συντονισμός των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης, η αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και των φορέων και η καλύτερη ενημέρωση του πολίτη». Επίσης το χαρακτήρισε «σημαντική τομή για το ελληνικό δημόσιο.

«Πολλές από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια διοίκηση αφορούν παραπάνω από ένα επίπεδα διοίκησης και απαιτούν τον βέλτιστο συντονισμό Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και κεντρικού κράτους για να αντιμετωπισθούν» είπε η υπουργός.

Καταγραφή και Παρακολούθηση

Με ποιο τρόπο θα συντονίσει καλύτερα Δήμους-Περιφέρειες και Κεντρικό κράτος η συντονίστρια υπουργός;

Με τον σχεδιασμό και λειτουργία «μιας δημοσίως προσβάσιμης ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή και παρακολούθηση των αρμοδιοτήτων των φορέων, με στόχο την άμεση και έγκυρη ενημέρωση του πολίτη ο οποίος θα μπορεί να γνωρίζει πού να απευθυνθεί για κάθε θέμα που τον απασχολεί, εύκολα και γρήγορα».

Εντάξει, η ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε σούπερ.

Εχει ακραίο καιρικό φαινόμενο και κόβεται το ρεύμα; Όταν επανέλθει, ο πολίτης θα μπορεί να δει ποιος φταίει - και ίσως να κατευθύνει συντονισμένα την οργή του

Ομολογώ ότι μπερδεύτηκα. Νόμιζα ότι η δεύτερη τετραετία συνεχίζει με επιτελικό Μαξίμου. Ίσως η αλλαγή ηγεσίας σε μεγάλες Περιφέρειες και Δήμους της χώρας μετά τις εκλογές, έφεραν και την ανάγκη της «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».

Γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι στόχος της νέας Επιτροπής είναι το καπέλωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τώρα που ο χάρτης δεν είναι μόνο μπλε.

Θα το παρακολουθώ.

Προς το παρόν αφήνω το Μαντείο στη Φημονόη που ανυπομονεί να περάσει τα πρώτα της Χριστούγεννα μετά από αιώνες εδώ, κι αναχωρώ για τον Βορρά. Ψάχνω κρύο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:06

Ποδόσφαιρο: Το top10 με τις πιο ακριβές μεταγραφές του καλοκαιριού

17:55

Nα τι έχει να προσφέρει μια ακμάζουσα ύπαιθρος στον νέο Ευρωπαϊκό σχεδιασμό για την Άμυνα

17:47

Ρωσία: Νέες ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες της Wilberries, τουλάχιστον 5 νεκροί

17:44

Ισπανία: «Εποικοδομητική» η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ

17:29

Επικοινωνία Παπασταύρου με τον Ισραηλινό υπ. Ενέργειας για Μ. Ανατολή και ενεργειακή συνεργασία

17:24

Στο Μαξίμου αύριο Τετάρτη ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης

17:03

Red Code για την Τετάρτη: Γιατί ο κρατικός μηχανισμός περνά στο υψηλότερο επίπεδο ετοιμότητας

16:59

Παράταση στην υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω παρόχου ζητούν ΒΕΑ και ΛΣΑ

16:50

Wall Street: Το μήνυμα Μπέσεντ ωθεί σε νέα ρεκόρ τους δείκτες - «Εκτόξευση» +27% για την Palantir

16:50

Φινλανδία: «Πράσινο φως» για μόνιμη εγκατάσταση πυρηνικών αποβλήτων

16:37

Από 5 έως 10 Αυγούστου οι αιτήσεις εκπαιδευτικών για μόνιμο διορισμό στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

16:27

Η Caterpillar αυξάνει τις προβλέψεις για τα έσοδα του έτους μετά από ισχυρό β' τρίμηνο

16:25

ΕΕ για μεταναστευτικό: Αλληλεγγύη στην Ισπανία και έμφαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων

16:15

ΗΠΑ: Στα 73,3 δισ. δολάρια μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

16:06

Το Κατάρ κατηγορεί το Ισραήλ ότι καθυστερεί την εφαρμογή του σχεδίου ειρήνης για τη Γάζα

15:51

Θέουτα: Στους 75 οι νεκροί - «Δεν κινδύνευσε ο χώρος Σένγκεν», λέει η Μαδρίτη

15:43

Goldman Sachs: Το Brent θα κινείται στα 80-90 δολάρια έως ότου υπάρξει συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν ή κλιμάκωση της σύγκρουσης

15:32

«Η Ουκρανία δε θα μπει ποτέ στο ΝΑΤΟ», λέει ο πρώην αρχηγός ενόπλων δυνάμεων

15:24

Υεμένη: Οι Χούθι δηλώνουν ότι χτύπησαν σαουδαραβικό στόχο στο αεροδρόμιο Νατζράν

15:11

Πετρέλαιο: Υποχωρούν οι τιμές μετά τις δηλώσεις Μπέσεντ για πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν στο Ορμούζ

15:02

Πλατφόρμα myAGRO: Σε λειτουργία η νέα Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2026

14:59

Μπέσεντ: «Συμφωνία με Ιράν για άνοιγμα του Ορμούζ σήμερα ή αύριο» - Τι ζητά το Ιράν

14:54

Ανδρουλάκης: «Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού»

14:49

Lonely Planet: Αυτό το μέρος της Ελλάδας είναι ιδανικό για διακοπές τον Αύγουστο

14:47

Προειδοποίηση αγροτών: Έρχονται νέες αυξήσεις τιμών στο λάδι λόγω του καύσωνα

14:46

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν πίνουμε καφέ το πρωί

14:41

Ολοκληρώθηκε το «Youth’s Financial Literacy» της Πειραιώς σε συνεργασία με το The Tipping Point

14:38

Πλεύρης: «Η Ελλάδα ζητά μηχανισμό αναστολής ασύλου σε περιπτώσεις μαζικών μεταναστευτικών ροών»

14:30

Πολιτική αβεβαιότητα και θεσμική αδυναμία στην εξίσωση του κόστους δανεισμού

14:28

McDonald's: Κάτω από τις προσδοκίες οι πωλήσεις στις ΗΠΑ παρά τις προσφορές