INSIDE OUT

Ακίνητο πολιτικό σκηνικό, Κινητικότητα Κεραμέως με Συμβούλιο Διακυβέρνησης για Δήμους και Περιφέρειες

22-12-2023 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακίνητο πολιτικό σκηνικό, Κινητικότητα Κεραμέως με Συμβούλιο Διακυβέρνησης για Δήμους και Περιφέρειες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χειμερινό ηλιοστάσιο με χορταστική βαθιά νύχτα. Ώρα να φύγω λίγες μέρες απ’ το Μαντείο. Το ίδιο θα κάνουν και οι αγαπημένοι μου, οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής που κινούν τα πράγματα. Ο Κυριάκος σήμερα βλέπει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην τακτική ενημέρωση, ενώ ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης δίνει συνέντευξη πρωί πρωί. Ο Πρόεδρος της Βουλής Τασούλας τακτοποιεί τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν κλείσει το έτος, ενώ το κτίριο ερήμωσε ήδη. Ολοι θ’ ακούσουν τα κάλαντα φυσικά- ο καθένας με τον συμβολισμό που θέλει να προσδώσει. Κάλαντα παιδικά, από σχολεία, δομές προστασίας, κάλαντα ενήλικα από παραδοσιακούς συλλόγους, κάλαντα εναλλακτικά από παιδιά γεννημένα από μετανάστες που έμαθαν ελληνικά. Φέτος θα είναι τα πρώτα του Κασσελάκη, αν δεν έχει φύγει ήδη για τις ΗΠΑ όπου θα περάσει τις διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους. Τα πρώτα, έξω απ’ το μαντρί και του Αλέξη Χαρίτση, ως Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.

Πριν φύγω, απολαμβάνω το σκοτάδι και τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια της Τέχνης που είναι πάντα μια λύτρωση.

Ακίνητο σκηνικό

Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ακίνητο. Δυο δημοσκοπήσεις το κατέγραψαν (Metron , Pulse) καθώς κλείνει ο χρόνο, και τα πράγματα δεν δείχνουν να αλλάζουν. Κυριαρχία της ΝΔ, ανεβαίνει πολύ αργά το Πασοκ, κατεβαίνει ο Συριζα, ανιχνεύεται αλλά χωρίς δυναμική, η Νέα Αριστερά.

Στην εκτίμηση ψήφου του Φαναρά (Metron για το Mega), Πασοκ και Συριζα έχουν ισχνό διψήφιο. ΚΚΕ με τον δημοφιλή Κουτσούμπα, και Ελληνική Λύση με τον πασοκογενή Βελόπουλο όπως αποκάλυψε εσχάτως ο Αδωνις, διατηρούν και τσιμπάνε.

Στην Pulse του Γιώργου Αράπογλου (Σκάι), επίσης το ίδιο σκηνικό, με μερικές λεπτές διαφορές.

Κινητικότητα προς τα κάτω για Κασσελάκη

Ο νέος Πρόεδρος του Συριζα, μετά από ένα εκρηκτικό ξεκίνημα καταγράφει χαμηλά ποσοστά σε ότι αφορά την δημοφιλία. Η υπερ-έκθεση και η εμμονή στην επικοινωνιακή διάσταση χωρίς ουσία και βάθος, φαίνεται πως δεν γοητεύουν τους πολίτες οι οποίοι ικανοποίησαν την περιέργειά τους το πρώτο δίμηνο. Αν συνεχιστεί η αργή αλλά καθοδική πορεία, δεν τον σώζει ούτε η Φάρλι.

Στην κατάταξη με θετικές-αρνητικές γνώμες, είναι τρίτος από το τέλος. Τον περνάει ακόμα κι ο Χαρίτσης.

Δεύτερος κάτω από τον ανίκητο Κυριάκο, είναι ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και νέο μοντέλο Διακυβέρνησης

Μέσα σ’ αυτό το ακίνητο πολιτικό σκηνικό όμως συμβαίνουν πραγματάκια. Για παράδειγμα το Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα νέο όργανο το οποίο έχει «συντονιστή» την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η οποία χθες στην πρώτη συνεδρίασή του αναφέρθηκε σε αυτό ως «μεταρρύθμιση». Όπως είπε «στόχοι της μεταρρύθμισης είναι ο βέλτιστος συντονισμός των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης, η αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και των φορέων και η καλύτερη ενημέρωση του πολίτη». Επίσης το χαρακτήρισε «σημαντική τομή για το ελληνικό δημόσιο.

«Πολλές από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια διοίκηση αφορούν παραπάνω από ένα επίπεδα διοίκησης και απαιτούν τον βέλτιστο συντονισμό Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και κεντρικού κράτους για να αντιμετωπισθούν» είπε η υπουργός.

Καταγραφή και Παρακολούθηση

Με ποιο τρόπο θα συντονίσει καλύτερα Δήμους-Περιφέρειες και Κεντρικό κράτος η συντονίστρια υπουργός;

Με τον σχεδιασμό και λειτουργία «μιας δημοσίως προσβάσιμης ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή και παρακολούθηση των αρμοδιοτήτων των φορέων, με στόχο την άμεση και έγκυρη ενημέρωση του πολίτη ο οποίος θα μπορεί να γνωρίζει πού να απευθυνθεί για κάθε θέμα που τον απασχολεί, εύκολα και γρήγορα».

Εντάξει, η ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε σούπερ.

Εχει ακραίο καιρικό φαινόμενο και κόβεται το ρεύμα; Όταν επανέλθει, ο πολίτης θα μπορεί να δει ποιος φταίει - και ίσως να κατευθύνει συντονισμένα την οργή του

Ομολογώ ότι μπερδεύτηκα. Νόμιζα ότι η δεύτερη τετραετία συνεχίζει με επιτελικό Μαξίμου. Ίσως η αλλαγή ηγεσίας σε μεγάλες Περιφέρειες και Δήμους της χώρας μετά τις εκλογές, έφεραν και την ανάγκη της «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».

Γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι στόχος της νέας Επιτροπής είναι το καπέλωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τώρα που ο χάρτης δεν είναι μόνο μπλε.

Θα το παρακολουθώ.

Προς το παρόν αφήνω το Μαντείο στη Φημονόη που ανυπομονεί να περάσει τα πρώτα της Χριστούγεννα μετά από αιώνες εδώ, κι αναχωρώ για τον Βορρά. Ψάχνω κρύο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

20:33

Βρετανία: Ο Νάιτζελ Φάρατζ στο στόχαστρο νέων κατηγοριών για αδήλωτες παροχές που έλαβε

20:05

Νότια Ευρώπη: Μάχη με τις φλόγες σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία

20:01

Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Οινόη - Αντιμετωπίζουν αρκετές ενεργές εστίες

19:53

ΙΣΑ: Καταδικάζει το περιστατικό της σύλληψης αγροτικού ιατρού στο Καστελόριζο

19:30

Τι φέρνει το β΄ εξάμηνο στις αγορές – Καταλύτης η νέα φάση της τεχνητής νοημοσύνης

19:25

ΜΕΤΕΟ: Η πυρκαγιά δημιουργεί τον δικό της καιρό

19:10

CR Index Awards 2026: Οι ελληνικές επιχειρήσεις που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους στα ESG Ratings φέτος

19:05

Τέσσερις συλλήψεις για θερμές εργασίες σε υπαίθριους χώρους στην Αττική

18:46

Τουρκικά ΜΜΕ: Κατ' ιδίαν συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ

18:40

Ρόδος: Πλήρως ελεγχόμενη η πυρκαγιά κοντά στο χωριό Κοσκινού

18:29

Alpha Bank: Από τη στρατηγική ανάπτυξης έως την κοινωνική προσφορά

18:14

Ουγγαρία: Η κυβέρνηση Μαγιάρ φέρνει συνταγματική αναθεώρηση για να «ξηλώσει» τον «ορμπανικό» πρόεδρο Σούλιοκ

18:02

ΠΑΣΟΚ: Τρίτο 24ωρο διασυρμού της χώρας από την ανεξήγητη ασπίδα προστασίας του Μαξίμου στον κ. Ντόκο

17:45

Δεξαμενόπλοια διασχίζουν τα Στενά του Ορμούζ απ' την πλευράς του Ομάν, έπειτα από τις αιφνίδιες αναστροφές

17:25

Ωρωπός: Συνελήφθη 64χρονος Αυστριακός καταζητούμενος στη Γερμανία για απάτη ύψους άνω των 63 εκατ. ευρώ

17:00

ΑΠΕ: Αχρείαστο το 14% της «πράσινης» παραγωγής τον Μάιο – Σημαντικές απώλειες για τους παραγωγούς

16:51

Ιράν: Τρεις γιοι του εκλιπόντος ηγέτη Χαμενεΐ στην κηδεία του- Καμία εμφάνιση του διαδόχου του Μοτζτάμπα

16:44

Γαλλία: Ο πρόεδρος Μακρόν θα επισκεφθεί τη Συρία

16:22

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στη φωτιά στην Οινόη - Διακοπή κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική οδό Αθηνών - Θήβας

16:12

Ωραιόκαστρο: Συνεχίζεται η κατάσβεση της πυρκαγιάς - Εχει περιοριστεί στο εργοστάσιο ανακυκλώσιμων υλικών

15:52

Σφοδρή επίθεση Κουτσούμπα σε κυβέρνηση και Τσίπρα για Οικονομία και εθνικά θέματα

15:34

JetZero: Η αεροναυπηγική εταιρεία που ελπίζει να μπει σφήνα σε Airbus και Boeing

15:00

Ανθεκτικά τα ελληνικά ομόλογα παρά τις αναταραχές και την αβεβαιότητα

14:52

Κιλκίς: Τρεις συλλήψεις μετά τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το Σάββατο

14:40

Οι κυβερνήσεις ανταγωνίζονται για τις επενδύσεις στην AI - Μακρόν και Μόντι ηγούνται της προσπάθειας

14:31

Σε εξέλιξη φωτιές σε Ρόδο και Δροσιά Χαλκίδας

14:22

Ινδία: Ζητά απ' τη Meta να αφαιρέσει απ' τις πλατφόρμες της περιεχόμενο σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ανηλίκων

14:08

Bloomberg: Η Ελλάδα επικήρυξε τους λαγοκέφαλους

13:55

Βίντεο ΝΔ για τη συμπλήρωση 11 ετών από το δημοψήφισμα του 2015

13:51

Δένδιας: Το μέλλον της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα