INSIDE OUT

Ακίνητο πολιτικό σκηνικό, Κινητικότητα Κεραμέως με Συμβούλιο Διακυβέρνησης για Δήμους και Περιφέρειες

22-12-2023 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακίνητο πολιτικό σκηνικό, Κινητικότητα Κεραμέως με Συμβούλιο Διακυβέρνησης για Δήμους και Περιφέρειες
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Χειμερινό ηλιοστάσιο με χορταστική βαθιά νύχτα. Ώρα να φύγω λίγες μέρες απ’ το Μαντείο. Το ίδιο θα κάνουν και οι αγαπημένοι μου, οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής που κινούν τα πράγματα. Ο Κυριάκος σήμερα βλέπει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην τακτική ενημέρωση, ενώ ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης δίνει συνέντευξη πρωί πρωί. Ο Πρόεδρος της Βουλής Τασούλας τακτοποιεί τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν κλείσει το έτος, ενώ το κτίριο ερήμωσε ήδη. Ολοι θ’ ακούσουν τα κάλαντα φυσικά- ο καθένας με τον συμβολισμό που θέλει να προσδώσει. Κάλαντα παιδικά, από σχολεία, δομές προστασίας, κάλαντα ενήλικα από παραδοσιακούς συλλόγους, κάλαντα εναλλακτικά από παιδιά γεννημένα από μετανάστες που έμαθαν ελληνικά. Φέτος θα είναι τα πρώτα του Κασσελάκη, αν δεν έχει φύγει ήδη για τις ΗΠΑ όπου θα περάσει τις διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους. Τα πρώτα, έξω απ’ το μαντρί και του Αλέξη Χαρίτση, ως Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.

Πριν φύγω, απολαμβάνω το σκοτάδι και τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια της Τέχνης που είναι πάντα μια λύτρωση.

Ακίνητο σκηνικό

Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ακίνητο. Δυο δημοσκοπήσεις το κατέγραψαν (Metron , Pulse) καθώς κλείνει ο χρόνο, και τα πράγματα δεν δείχνουν να αλλάζουν. Κυριαρχία της ΝΔ, ανεβαίνει πολύ αργά το Πασοκ, κατεβαίνει ο Συριζα, ανιχνεύεται αλλά χωρίς δυναμική, η Νέα Αριστερά.

Στην εκτίμηση ψήφου του Φαναρά (Metron για το Mega), Πασοκ και Συριζα έχουν ισχνό διψήφιο. ΚΚΕ με τον δημοφιλή Κουτσούμπα, και Ελληνική Λύση με τον πασοκογενή Βελόπουλο όπως αποκάλυψε εσχάτως ο Αδωνις, διατηρούν και τσιμπάνε.

Στην Pulse του Γιώργου Αράπογλου (Σκάι), επίσης το ίδιο σκηνικό, με μερικές λεπτές διαφορές.

Κινητικότητα προς τα κάτω για Κασσελάκη

Ο νέος Πρόεδρος του Συριζα, μετά από ένα εκρηκτικό ξεκίνημα καταγράφει χαμηλά ποσοστά σε ότι αφορά την δημοφιλία. Η υπερ-έκθεση και η εμμονή στην επικοινωνιακή διάσταση χωρίς ουσία και βάθος, φαίνεται πως δεν γοητεύουν τους πολίτες οι οποίοι ικανοποίησαν την περιέργειά τους το πρώτο δίμηνο. Αν συνεχιστεί η αργή αλλά καθοδική πορεία, δεν τον σώζει ούτε η Φάρλι.

Στην κατάταξη με θετικές-αρνητικές γνώμες, είναι τρίτος από το τέλος. Τον περνάει ακόμα κι ο Χαρίτσης.

Δεύτερος κάτω από τον ανίκητο Κυριάκο, είναι ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και νέο μοντέλο Διακυβέρνησης

Μέσα σ’ αυτό το ακίνητο πολιτικό σκηνικό όμως συμβαίνουν πραγματάκια. Για παράδειγμα το Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα νέο όργανο το οποίο έχει «συντονιστή» την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η οποία χθες στην πρώτη συνεδρίασή του αναφέρθηκε σε αυτό ως «μεταρρύθμιση». Όπως είπε «στόχοι της μεταρρύθμισης είναι ο βέλτιστος συντονισμός των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης, η αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και των φορέων και η καλύτερη ενημέρωση του πολίτη». Επίσης το χαρακτήρισε «σημαντική τομή για το ελληνικό δημόσιο.

«Πολλές από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια διοίκηση αφορούν παραπάνω από ένα επίπεδα διοίκησης και απαιτούν τον βέλτιστο συντονισμό Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και κεντρικού κράτους για να αντιμετωπισθούν» είπε η υπουργός.

Καταγραφή και Παρακολούθηση

Με ποιο τρόπο θα συντονίσει καλύτερα Δήμους-Περιφέρειες και Κεντρικό κράτος η συντονίστρια υπουργός;

Με τον σχεδιασμό και λειτουργία «μιας δημοσίως προσβάσιμης ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή και παρακολούθηση των αρμοδιοτήτων των φορέων, με στόχο την άμεση και έγκυρη ενημέρωση του πολίτη ο οποίος θα μπορεί να γνωρίζει πού να απευθυνθεί για κάθε θέμα που τον απασχολεί, εύκολα και γρήγορα».

Εντάξει, η ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε σούπερ.

Εχει ακραίο καιρικό φαινόμενο και κόβεται το ρεύμα; Όταν επανέλθει, ο πολίτης θα μπορεί να δει ποιος φταίει - και ίσως να κατευθύνει συντονισμένα την οργή του

Ομολογώ ότι μπερδεύτηκα. Νόμιζα ότι η δεύτερη τετραετία συνεχίζει με επιτελικό Μαξίμου. Ίσως η αλλαγή ηγεσίας σε μεγάλες Περιφέρειες και Δήμους της χώρας μετά τις εκλογές, έφεραν και την ανάγκη της «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».

Γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι στόχος της νέας Επιτροπής είναι το καπέλωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τώρα που ο χάρτης δεν είναι μόνο μπλε.

Θα το παρακολουθώ.

Προς το παρόν αφήνω το Μαντείο στη Φημονόη που ανυπομονεί να περάσει τα πρώτα της Χριστούγεννα μετά από αιώνες εδώ, κι αναχωρώ για τον Βορρά. Ψάχνω κρύο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:48

TechLiving Zone: Προϊόντα ενέργειας και τεχνολογίας στα καταστήματα ΔΕΗ

12:44

ΔΕΔΔΗΕ: Νέο Κέντρο Διανομής στην Κερατέα

12:40

Η ΤτΕ στο mystery shopping της EIOPA

12:35

REMAX Ελλάς: Στο 3,7% η μέση αύξηση των τιμών πώλησης ακινήτων το 2025

12:21

«Βουτιά» άνω του 8% για το ασήμι, σχεδόν 3% για τον χρυσό

12:08

Εφορία: Έκρηξη 30% του αριθμού των οφειλετών τον Μάρτιο

12:01

Κλοιός πιέσεων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Πτώση έως και άνω του 3% για τις τράπεζες

11:53

Ζαχαράκη: «Έχω εκφραστεί υπέρ της κατάργησης των Πανελλαδικών»

11:41

Ρωσία και Ουκρανία προχώρησαν σε ανταλλαγή 205 αιχμαλώτων πολέμου από κάθε πλευρά

11:26

Χανταϊός: Επιβάτιδα του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius τέθηκε σε καραντίνα στη νήσο Πίτκερν

11:08

Κοντογεώργης: «Η ΝΔ ανανεώνεται διαρκώς διατηρώντας τις ρίζες της»

10:57

ΗΠΑ: Το Τέξας προχωρά στην 600ή εκτέλεση από το 1982

10:47

Alpha Bank: «Πρωταθλήτρια» στις αυξήσεις η στέγαση στην Ελλάδα λόγω πολέμου

10:42

Εθνική: Στα 18,10 ευρώ αυξάνει την τιμή στόχο η Jefferies

10:28

ΠΟΥ: Τα σακουλάκια νικοτίνης εξαπλώνονται ραγδαία στους νέους

10:27

Ευρωαγορές: Πτώση στους δείκτες με φόντο τις αναταράξεις στη Βρετανία

10:18

Παπαθανάσης: Με πόρους ΕΣΠΑ η αποκατάσταση του διατηρητέου μνημείου «Κονάκι» στην Εύβοια

10:08

Γερμανικά ΜΜΕ: Η κυβέρνηση Μερτς σχεδιάζει την κατάργηση του οκταώρου

10:06

Νομοσχέδιο για Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας: Το μεσημέρι αναμένεται η ψήφισή του

10:05

Bullish για τη ΔΕΗ η Eurobank Equities - Αυξάνει στα 23 ευρώ την τιμή στόχο

10:03

Εκτέλεση Προϋπολογισμού: Βελτιωμένη η εικόνα στο τετράμηνο - Στα 22 δισ. ευρώ τα φορολογικά έσοδα

09:56

Engel & Völkers: Σε φάση ωρίμανσης εισέρχεται η αγορά ακινήτων της Αθήνας

09:52

ΗΠΑ: Ακυρώνουν την ανάπτυξη 4.000 Αμερικανών στρατιωτών στην Πολωνία

09:38

Ρωσία: Κατέρριψε 355 ουκρανικά drone - Στους 24 οι νεκροί στο Κίεβο

09:24

Νέο deal στη μόδα: Η LVMH πουλά την Marc Jacobs

09:10

Νέα άνοδος για το πετρέλαιο από τις δηλώσεις Τραμπ για Κίνα

08:57

Από την αποταμίευση στην επένδυση - Η μεγάλη πρόκληση για την κινητοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών

08:54

Κικίλιας για παράνομη αλιεία από Τούρκους ψαράδες: «Ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει»

08:48

Χατζηδάκης: Δεν διεκδικούμε ψήφο ευγνωμοσύνης, αλλά ψήφο ρεαλιστικής ελπίδας και προοπτικής

08:40

Ο Τραμπ φεύγει από Κίνα με «φανταστικά εμπορικά deals» - Νέα μηνύματα με Σι για Ιράν και Στενά του Ορμούζ