INSIDE OUT

Ακίνητο πολιτικό σκηνικό, Κινητικότητα Κεραμέως με Συμβούλιο Διακυβέρνησης για Δήμους και Περιφέρειες

22-12-2023 | 07:32
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακίνητο πολιτικό σκηνικό, Κινητικότητα Κεραμέως με Συμβούλιο Διακυβέρνησης για Δήμους και Περιφέρειες

Χειμερινό ηλιοστάσιο με χορταστική βαθιά νύχτα. Ώρα να φύγω λίγες μέρες απ’ το Μαντείο. Το ίδιο θα κάνουν και οι αγαπημένοι μου, οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής που κινούν τα πράγματα. Ο Κυριάκος σήμερα βλέπει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην τακτική ενημέρωση, ενώ ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης δίνει συνέντευξη πρωί πρωί. Ο Πρόεδρος της Βουλής Τασούλας τακτοποιεί τις τελευταίες εκκρεμότητες πριν κλείσει το έτος, ενώ το κτίριο ερήμωσε ήδη. Ολοι θ’ ακούσουν τα κάλαντα φυσικά- ο καθένας με τον συμβολισμό που θέλει να προσδώσει. Κάλαντα παιδικά, από σχολεία, δομές προστασίας, κάλαντα ενήλικα από παραδοσιακούς συλλόγους, κάλαντα εναλλακτικά από παιδιά γεννημένα από μετανάστες που έμαθαν ελληνικά. Φέτος θα είναι τα πρώτα του Κασσελάκη, αν δεν έχει φύγει ήδη για τις ΗΠΑ όπου θα περάσει τις διακοπές με την οικογένεια και τους φίλους. Τα πρώτα, έξω απ’ το μαντρί και του Αλέξη Χαρίτση, ως Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς.

Πριν φύγω, απολαμβάνω το σκοτάδι και τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια της Τέχνης που είναι πάντα μια λύτρωση.

Ακίνητο σκηνικό

Το πολιτικό σκηνικό παραμένει ακίνητο. Δυο δημοσκοπήσεις το κατέγραψαν (Metron , Pulse) καθώς κλείνει ο χρόνο, και τα πράγματα δεν δείχνουν να αλλάζουν. Κυριαρχία της ΝΔ, ανεβαίνει πολύ αργά το Πασοκ, κατεβαίνει ο Συριζα, ανιχνεύεται αλλά χωρίς δυναμική, η Νέα Αριστερά.

Στην εκτίμηση ψήφου του Φαναρά (Metron για το Mega), Πασοκ και Συριζα έχουν ισχνό διψήφιο. ΚΚΕ με τον δημοφιλή Κουτσούμπα, και Ελληνική Λύση με τον πασοκογενή Βελόπουλο όπως αποκάλυψε εσχάτως ο Αδωνις, διατηρούν και τσιμπάνε.

Στην Pulse του Γιώργου Αράπογλου (Σκάι), επίσης το ίδιο σκηνικό, με μερικές λεπτές διαφορές.

Κινητικότητα προς τα κάτω για Κασσελάκη

Ο νέος Πρόεδρος του Συριζα, μετά από ένα εκρηκτικό ξεκίνημα καταγράφει χαμηλά ποσοστά σε ότι αφορά την δημοφιλία. Η υπερ-έκθεση και η εμμονή στην επικοινωνιακή διάσταση χωρίς ουσία και βάθος, φαίνεται πως δεν γοητεύουν τους πολίτες οι οποίοι ικανοποίησαν την περιέργειά τους το πρώτο δίμηνο. Αν συνεχιστεί η αργή αλλά καθοδική πορεία, δεν τον σώζει ούτε η Φάρλι.

Στην κατάταξη με θετικές-αρνητικές γνώμες, είναι τρίτος από το τέλος. Τον περνάει ακόμα κι ο Χαρίτσης.

Δεύτερος κάτω από τον ανίκητο Κυριάκο, είναι ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Και νέο μοντέλο Διακυβέρνησης

Μέσα σ’ αυτό το ακίνητο πολιτικό σκηνικό όμως συμβαίνουν πραγματάκια. Για παράδειγμα το Εθνικό Συμβούλιο Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα νέο όργανο το οποίο έχει «συντονιστή» την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η οποία χθες στην πρώτη συνεδρίασή του αναφέρθηκε σε αυτό ως «μεταρρύθμιση». Όπως είπε «στόχοι της μεταρρύθμισης είναι ο βέλτιστος συντονισμός των διαφορετικών επιπέδων διακυβέρνησης, η αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και των φορέων και η καλύτερη ενημέρωση του πολίτη». Επίσης το χαρακτήρισε «σημαντική τομή για το ελληνικό δημόσιο.

«Πολλές από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια διοίκηση αφορούν παραπάνω από ένα επίπεδα διοίκησης και απαιτούν τον βέλτιστο συντονισμό Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και κεντρικού κράτους για να αντιμετωπισθούν» είπε η υπουργός.

Καταγραφή και Παρακολούθηση

Με ποιο τρόπο θα συντονίσει καλύτερα Δήμους-Περιφέρειες και Κεντρικό κράτος η συντονίστρια υπουργός;

Με τον σχεδιασμό και λειτουργία «μιας δημοσίως προσβάσιμης ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταγραφή και παρακολούθηση των αρμοδιοτήτων των φορέων, με στόχο την άμεση και έγκυρη ενημέρωση του πολίτη ο οποίος θα μπορεί να γνωρίζει πού να απευθυνθεί για κάθε θέμα που τον απασχολεί, εύκολα και γρήγορα».

Εντάξει, η ιδέα μπορεί να εξελιχθεί σε σούπερ.

Εχει ακραίο καιρικό φαινόμενο και κόβεται το ρεύμα; Όταν επανέλθει, ο πολίτης θα μπορεί να δει ποιος φταίει - και ίσως να κατευθύνει συντονισμένα την οργή του

Ομολογώ ότι μπερδεύτηκα. Νόμιζα ότι η δεύτερη τετραετία συνεχίζει με επιτελικό Μαξίμου. Ίσως η αλλαγή ηγεσίας σε μεγάλες Περιφέρειες και Δήμους της χώρας μετά τις εκλογές, έφεραν και την ανάγκη της «πολυεπίπεδης διακυβέρνησης».

Γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι στόχος της νέας Επιτροπής είναι το καπέλωμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τώρα που ο χάρτης δεν είναι μόνο μπλε.

Θα το παρακολουθώ.

Προς το παρόν αφήνω το Μαντείο στη Φημονόη που ανυπομονεί να περάσει τα πρώτα της Χριστούγεννα μετά από αιώνες εδώ, κι αναχωρώ για τον Βορρά. Ψάχνω κρύο.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΟΗΕ: Σε άμεσο κίνδυνο λιμού Σουδάν, Νότιο Σουδάν, Γάζα, Αϊτή και Μαλί

23:46

Τι ποινές ισχύουν για όσους οδηγούν χωρίς δίπλωμα με τον νέο ΚΟΚ

23:34

Νετανιάχου: «Τα πλήγματα στο Ιράν αλλάζουν την όψη της Μέσης Ανατολής»

23:26

ΗΠΑ: Ο δολοφόνος της βουλευτή στη Μινεσότα πήγε συνολικά στα σπίτια 4 Δημοκρατικών πολιτικών

23:19

Έντονη αντίδραση του ΥΠΕΞ για τουρκικό χάρτη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού

23:11

Ήπιο rebound στην Wall Street με το βλέμμα στην Μέση Ανατολή

23:02

ΟΣΕ: Απόλυση φύλακα ισόπεδης διάβασης μετά από σοβαρή παράβαση καθήκοντος

22:49

ΟΗΕ: «Ψαλίδι» σε 3.500 θέσεις στην υπηρεσία για τους πρόσφυγες ελλείψει χρημάτων

22:37

Ήπιες απώλειες για το πετρέλαιο με φόντο τη σύγκρουση Ισραήλ - Ιράν

22:21

Γερμανία: Ειδική πτήση από Αμμάν για την απομάκρυνση Γερμανών από το Ισραήλ

22:10

Ιταλία: Aπό τον Σεπτέμβριο θα απαγορευτεί η χρήση κινητών στα λύκεια της χώρας

21:58

Υποχώρησε ο χρυσός μετά τα υψηλά 8 εβδομάδων στον απόηχο της σύρραξης στη Μ. Ανατολή

21:46

Kύπρος: Θα συνδράμει στην απομάκρυνση υπηκόων της Πορτογαλίας και της Σλοβακίας από χώρες της Μ. Ανατολής

21:31

Alpha Bank: Απέκτησε 12,7 εκατ. μετοχές της Prodea - Στο 9,87% η αυξήθηκε η συμμετοχή

21:22

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

21:20

Η επίδραση των πολέμων στην αναζωπύρωση και μετάδοση λοιμωδών νοσημάτων

21:11

ΣτΕ & Ελεγκτικό Συνέδριο: Εκλέχθηκαν οι δικαστές στις θέσεις αντιπροέδρων

21:09

Ιράν: Οι εγκληματίες πολέμου που κρύβονται σε καταφύγια στο Τελ Αβίβ δεν θα μείνουν ατιμώρητοι»

20:58

Νετανιάχου: «Η δολοφονία του αγιατολάχ Χαμενεΐ θα τερμάτιζε τη σύρραξη»

20:53

Δημοσκόπηση Alco: Πόσοι λένε ότι θα πάνε διακοπές φέτος - Η τεράστια διαφορά με το 2024

20:39

Ερντογάν: «Το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τη δική του ύπαρξη και το μέλλον του λαού του»

20:33

Σύρραξη Ισραήλ - Ιράν: Πόσο ισχυρές είναι οι δύο χώρες

20:20

Ισραηλινός ΥΠΑΜ: «Θα πλήξουμε τον ιρανό δικτάτορα παντού»

20:08

Τηλεφωνική επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ του Κατάρ

20:04

Ρωσία: Tο Ιράν ασκεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας ενάντια στο Ισραήλ

19:55

Μητσοτάκης: Πάμε για τρίτη 4ετία με σύνθημα «το είπαμε, το κάναμε» - Νέος γραμματέας ο Κ. Σκρέκας

19:50

Υβριδικά σχεδόν 1 στα 2 αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στην Ελλάδα τον Μάιο

19:42

Σε εκδήλωση του υπ. Εργασίας θα μιλήσει αύριο ο Μητσοτάκης

19:36

Νέα εποχή στο WhatsApp - Για πρώτη φορά θα έχει διαφημίσεις

19:25

Τελεσίγραφο Τραμπ σε Ιράν: «Διαπραγματευτείτε αμέσως πριν να είναι πολύ αργά»