INSIDE OUT

Ψηφιακός δημόσιος υπάλληλος στο gov.gr - Το ρεύμα, οι Δήμοι και τα Δημοτικά Τέλη

13-12-2023 | 07:05
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ψηφιακός δημόσιος υπάλληλος στο gov.gr - Το ρεύμα, οι Δήμοι και τα Δημοτικά Τέλη

Ελπίζω να μην βαρέθηκε. Τον πέτυχα στην παρουσίαση του ψηφιακού βοηθού του gov.gr, με την γνωστή ζακέτα σε γκρι, να προσπαθεί να παρακολουθήσει με ενδιαφέρον αυτά που έλεγε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου. «Είναι μια μηχανή που ξεκινάει κουβέντα με τον πολίτη» επισήμανε ο υπουργός, τόσο χαρούμενος που ξέφυγε από την μιζέρια της Δημαρχίας Τρικάλων, και δεν χρειάζεται να κάνει πράξη το λεωφορείο χωρίς οδηγό στην πόλη, το οποίο τον έκανε διάσημο. Φυσικά το δοκίμασα. Ξεκίνησα με μια απλή ερώτηση: τι χρειάζεται για αντικατάσταση διπλώματος οδήγησης με νέο, ρώτησα τον ψηφιακό βοηθό του gov.gr. Όντως, μου απάντησε φιλότιμα. Συνέστησε να πάω με το ροζ δίπλωμα, την φωτογραφία, ταυτότητα κλπ στην Τροχαία για να κάνω αίτηση. Φυσικά, αστειεύομαι. Στο gov.gr (του Πιερρακάκη) μπορείς να τα υποβάλλεις ηλεκτρονικά όλα και απλά να παραλάβεις το νέο δίπλωμα. Δεν ξέρω πόσο στοίχισε ο ψηφιακός βοηθός του Παπαστεργίου. Όταν ξεκινήσει να δίνει ουσιαστικές απαντήσεις και όχι του τύπου «να πάτε στην αρμόδια υπηρεσία» σαν γερασμένος δημόσιος υπάλληλος, θα αξιολογηθεί.

Μπλε για το Δήμο-Πράσινο για το σπίτι

Ο Παπαστεργίου που μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει στο υπουργείο τον Ψηφιακό Βοηθό του gov.gr, και μια καμπάνια στα σόσιαλ ζητώντας από τους πολίτες να ονοματίσουν τι θα ήθελαν να γίνει ψηφιακά, είναι ένας πάρα πολύ τυχερός άνθρωπος. Καταρχήν αν ήταν ακόμα δήμαρχος Τρικάλων, θα έπρεπε να επιλέξει χρώμα τιμολογίου για τον Δήμο. Τώρα δεν τον νοιάζει. Το ερώτημα τέθηκε ευθέως σε έναν από τους μακροβιότερους Δημάρχους της χώρας, τον Γρηγόρη Κωνσταντέλο (Ert News, Σύνθια Σάπικα). Τι θα επιλέξει για τον Δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης;

Ο κ. Κωνσταντέλλος καταρχήν εξήγησε ότι οι Δήμοι δεν θεωρούνται «μεγάλοι καταναλωτές» -what!-, αλλά είναι όπως ο καθένας. Κι όπως είπε, θα επιλέξει «μπλε» για το ρεύμα, δηλαδή σταθερό ακριβό. Και για το σπίτι του; Εκεί θα εμπιστευτεί τον Σκυλακάκη και θα επιλέξει πράσινο «για να μην είμαι συνέχεια μ’ ένα τάμπλετ στο χέρι» όπως είπε.

Μήπως τα νέα τιμολόγια οδηγήσουν σε αύξηση των Δημοτικών Τελών; Ο δήμαρχος εξήγησε ότι η κατανάλωση ρεύματος στο Δήμο, για τον φωτισμό των δρόμων κυρίως, αντιστοιχεί μόλις στο 10% των εξόδων του Δήμου. Το 80% είναι ο μηχανισμός διαχείρισης των σκουπιδιών. «Και τώρα με την θέσπιση τέλους ταφής απορριμμάτων, θα αυξηθεί πολύ» παραδέχτηκε. «Προς το παρόν δεν θα αυξηθούν τα τέλη, αλλά δεν έχω βεβαιότητα για το 2025» είπε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά αυξήσεις στα Δημοτικά Τέλη σε έναν χρόνο.

Αν είστε τόσο ικανός

Το θέμα των χρωματιστών τιμολογίων απασχόλησε και το προηγούμενο πάνελ της Σάπικα στην Ert news. Σε αυτό, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Τέλης Αϊβαλιώτης, επανέλαβε τα γνωστά για τα χρωματιστά τιμολόγια, αφήνοντας άπαντες με απορίες. «Δηλαδή με το πράσινο μπορώ ν’ αλλάξω πάροχο στις 2 του μήνα; Στις 17;» ρωτήθηκε ο ΓΓ.

«Αν είστε τόσο ικανός, βεβαίως» απάντησε ο Γενικός. Λεπτομέρειες όπως πχ για ν' αλλάξεις πάροχο πρέπει να μετρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ ώστε να βγει εκκαθάριση, και γενικά η διαδικασία μπορεί να πάρει και δέκα μέρες, δεν έχουν τεθεί ακόμα στο τραπέζι. Πάντως, ο Αϊβαλιώτης υποσχέθηκε ότι από τον Απρίλιο θα μετρούν την κατανάλωση ρεύματος κάθε μήνα, και όχι δύο φορές, ή και καμμία, τον χρόνο όπως τώρα.

Προσλήψεις κι αυξήσεις

Το προηγούμενο πάνελ από τον Αϊβαλιώτη ήταν πλάνο για δύο: Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έδωσε συνέντευξη στον Γ. Κουβαρά, σε μια ωραία πινακοθήκη στο Αγρίνιο.

Ο Πρόεδρος σαφώς προτιμά να είναι έξω από τα καταθλιπτικά γραφεία του κόμματος, σαφέστατα προτιμά να είναι σε συναναστροφή με τους πολίτες και όχι τους κομματικούς γραφειοκράτες, και γι’ αυτό άφησε το κόμμα στον έμπειρο Νίκο Παππά ο οποίος, από αποτυχημένος υποψήφιος στην εσωκομματική εκλογή, βρέθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ δικό του και έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος και κερδισμένος. Όπως είπε μάλιστα ο Στέφανος, αν μπορούσε θα έκανε τις συσκέψεις για το κόμμα με τα στελέχη, έξω στην κοινωνία, μακριά από τα γραφεία.

Κάπως έτσι βρέθηκε σε απροειδοποίητη περιοδεία σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, και σήμερα στα Καλάβρυτα. «Το ίδιο θα κάνω και ως Πρωθυπουργός» επισήμανε. Δεν αποκλείω τίποτα. Από την στιγμή που ξεκίνησε τα «χρειάζονται προσλήψεις και αυξήσεις στο Δημόσιο», όλα είναι πιθανά.

Με προκριματικές

Εκτός από τις παλιές, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει και μερικές νέες ιδέες το κόμμα. Για παράδειγμα, οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών. Από την λαϊκή κρησάρα θα περάσουν και οι νυν ευρωβουλευτές η κ. Κουντουρά και ο κ. Αρβανίτης, υποψήφιοι θα είναι ο Νίκος Φαραντούρης και η Διάνα Βουτυράκου η οποία τρέχει το νέο think tank. Επίσης, ο παρ’ ολίγον υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων και πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, και φυσικά ό,τι βγάλει η προκριματική κάλπη.

Πόσους βγάζουν

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βγάλει 3-4 το πολύ ευρωβουλευτές, και το ίδιο κι ο Ανδρουλάκης. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι δεύτερο θα βγάλει 4, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος θα βγάλει αυτός 4, αλλιώς τρεις. Η ΝΔ πάει για 7-8 ευρωβουλευτές. Όπως ξεκαθάρισε πάντως ο Κασσελάκης, η ευρωομάδα θα μένει στους Left του ευρωκοινοβουλίου. Καμία σκέψη να πάει στους ευρωσοσιαλιστές, κι ας έκανε τα ανοίγματα ο Τσίπρας στις συσκέψεις τους, πριν τις Συνόδους Κορυφής.

Περιοδεία μετά το Συνέδριο

Για τις κακές γλώσσες που ήθελαν τον Πρόεδρο, μετά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στις ΗΠΑ να πηγαίνει περιοδεία σε Αυστραλία και Νότια Αφρική, ο Στέφανος ξεκαθάρισε ότι αυτό θα γίνει μετά το Συνέδριο που έχει οριστεί για 23-24 Φλεβάρη.

Επί της αρχής θα στηρίξει την επιστολική ψήφο που θα φέρει ο Θοδωρής Λιβάνιος στην Βουλή το νέο έτος. Ωστόσο κράτησε και μια επιφύλαξη λέγοντας «θα δούμε πως θα δουλέψει».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:25

Επίσκεψη Σι Τζινπίνγκ στο Βελιγράδι- «Ατσάλινη» χαρακτήρισε ο Κινέζος πρόεδρος τη φιλία με τη Σερβία

14:22

Η Αιολική Ενέργεια στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024: «Εννέα ερωτήσεις για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές»

14:11

Disney: Κατάφερε να περιορίσει τις ζημιές του streaming χάρη στα Disney+ και Hulu

13:50

Ορκίστηκε ο Πούτιν - «Θα νικήσουμε μαζί»

13:45

Κικίλιας από αυτοψία στην Πεντέλη: Προχωρούν τα έργα καθαρισμών σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας

13:36

Ακόμη και με μειωμένα κέρδη, η Aramco διατηρεί το μέρισμα των 31 δισ. δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας

13:17

«Ταύρος» η Goldman Sachs για Ελλάδα και Χρηματιστήριο

13:12

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα

12:58

DW: Η Ελλάδα υποδέχεται πανέτοιμη τους τουρίστες

12:37

Βρετανία: Κινέζοι χάκερς ανάγκασαν το υπουργείο Άμυνας να θέσει εκτός λειτουργίας μια βάση δεδομένων

12:08

Μπορέλ: Κίνδυνος για νέες απώλειες αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά

12:05

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση στις παραγγελίες των εργοστασίων - Αύριο τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή

11:52

Στη Γαλλία σημειώθηκε αύξηση των αντισημιτικών ενεργειών «κατά 300%» σε ένα έτος

11:33

Microsoft: Υπέγραψε συμφωνία με σουηδική εταιρεία για την αφαίρεση 3,3 εκατ. μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα

11:12

Μηχανική βλάβη στο καταμαράν «power jet» στο λιμάνι του Ηρακλείου

11:07

Στο Μνημείο του Κώστα Γεωργακά στην Κέρκυρα ο Στέφανος Κασσελάκης

10:51

Ευρωαγορές: Υποδέχονται με άνοδο τα εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας

10:32

Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Πανελλαδικών

10:30

Nintendo: Διατηρείται το ενδιαφέρον για το Switch - Αναμένει να πουλήσει 13,5 εκατομμύρια κονσόλες φέτος

10:11

Ποια είναι η Ράφα

09:57

Πάτρα: Άγνωστοι δράστες ανατίναξαν ΑΤΜ και άρπαξαν χρήματα

09:41

BP: Πτώση στα καθαρά κέρδη α' τριμήνου

09:32

Τετράδη (ΞΕΕ): Έχουμε αποκτήσει σταθερή βάση τουριστικών ροών στα επίπεδα των 30 εκατ. αφίξεων

09:24

Συναλλαγές αξίας 103 δισ. ευρώ έγιναν το 2023 με κάρτες πληρωμών – Το 92% του πλήθους συναλλαγών με χρεωστικές

09:12

Τα «μηνύματα» από τη βιομηχανία για εξαγωγές και ακρίβεια – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

09:03

Bελτίωση των υπηρεσιών υγείας με Τεχνητή Νοημοσύνη – Τι αλλαγές φέρνει

08:57

UBS: Συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα κέρδη α' τριμήνου

08:43

Ρεύμα: Στην τελική ευθεία η είσπραξη των υπερεσόδων των προμηθευτών

08:41

Capital Economics: Ποιος φοβάται ένα ισχυρότερο δολάριο;

08:24

Εντατικοί βομβαρδισμοί στη Ράφα, το Ισραήλ καταλαμβάνει πέρασμα ζωτικής σημασίας