INSIDE OUT

Ο Κυριάκος και το τρίγωνο του Μαξίμου - Πώς πέρασαν στον ΣΥΡΙΖΑ τις ημέρες της κακοκαιρίας Daniel

13-09-2023 | 07:08
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Κυριάκος και το τρίγωνο του Μαξίμου - Πώς πέρασαν στον ΣΥΡΙΖΑ τις ημέρες της κακοκαιρίας Daniel

Με τις τσέπες γεμάτες επιστρέφει στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός. Βοήθεια ύψους 2,25 δισ. ευρώ για να στηριχθούν όσοι έχασαν τα πάντα στην Θεσσαλία. Για να ξαναγίνουν από την αρχή σπίτια, δρόμοι, δουλειές, γέφυρες, και χωράφια. Είναι μια ανακούφιση, όμως τα δύσκολα δεν τελειώνουν εδώ. Η οργάνωση της δουλειάς, το σχέδιο, οι προτεραιότητες, όλα είναι υψίστης σημασίας και κυρίως θέμα HR- τομέας στον οποίο είχε δείξει ότι έχει ταλέντο την πρώτη τετραετία. Στο ξεκίνημα της δεύτερης, όμως, τίποτα δεν φαίνεται να βγαίνει. Ούτε σε macro, ούτε σε micro επίπεδο. Και το ερώτημα είναι: Πόσο ασφαλές είναι για τον Κυριάκο το τρίγωνο του Μαξίμου (Σκέρτσος, Μπρατάκος, Παπασταύρου);

Τους έσωσε η καταιγίδα

Αφήνω λίγο τον Πρωθυπουργό στις σκέψεις του, καθώς ως γνωστόν τα λεφτά βοηθούν, αλλά δεν αρκούν, και προσπαθώ να πιάσω επαφή με την κατάσταση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση. Στην αρχή νόμισα ότι είμαι ακόμη υπό την επήρεια των φύλλων που μου έφερε ο Ντάλτον από την Μελιβοία. Μετά κατάλαβα ότι εάν κάποιος ευγνωμονεί κατά βάθος τον Daniel, είναι ο μικρόκοσμος του ΣΥΡΙΖΑ. Οι λάσπες έπνιξαν ανθρώπους και ζώα στην Θεσσαλία, αλλά την ίδια στιγμή, κάλυψαν την δυσάρεστη υγειονομικά κατάσταση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Εν αρχή ην

Την περασμένη Πέμπτη, τρεις μέρες με Βόλο και Πήλιο χωρίς νερό και ρεύμα, και μια αφότου τα νερά έπνιξαν ξαφνικά Παλαμά, και Τρίκαλα, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Γιάννης Δραγασάκης (υπό την έννοια ότι διεκδίκησε κάποτε και την ηγεσία του ΚΚΕ), αποφάσισε ν’ ανοίξει τα χαρτιά του ως προς την εκλογή Προέδρου στο κόμμα.

«Ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του Ευκλείδη για το κόμμα. Και κρατώ την έμφαση του Νίκου στη διεύρυνση. Όπως και την προτροπή του Σ. Τζουμάκα για επιστροφή της πολιτικής. Θεωρώ όμως την πρόταση της Έφης Αχτσιόγλου συνολικότερη για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας».

Έλειπε ένας

Υπό ΚΣ (κανονικές συνθήκες) το ποιόν στηρίζει ο Δραγασάκης ενώ έχουν αφανιστεί ολόκληρες περιοχές στη Θεσσαλία, οι άνθρωποι έχουν ανέβει στις στέγες, έχουν πνιγεί τα ζώα, έχει κοπεί η εθνική οδός, και στο Βόλο δεν έχουν νερό να πιούν, θα ήταν ένα μονόστηλο. Όχι όμως στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον μικρό αυτόν τον μέγα. Ο στιχουργός και hard πολιτικοποιημένος Νίκος Μωραΐτης,

παρατήρησε ότι ο Δραγασάκης αποσιώπησε την υποψηφιότητα Κασσελάκη.

«Καταπληκτική, καθαρή θέση! Μαζί του! Αν οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τέσσερις. Είναι όμως πέντε! Τέτοια απαξίωση από ένα στέλεχος με μεγάλη ιστορία για τον νεότερο από τους υποψηφίους!».

Τα γερόντια

Ένα έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανέβαζε ένα δηκτικό άρθρο σε ένα ψαγμένο έντυπο για να κατακεραυνώσει την επιλογή Δραγασάκη. Όμως, ο Μωραΐτης δεν είναι στέλεχος. Έχει σπουδάσει νομική, και έχει γράψει τραγούδια για την Γαλάνη, τον Μητροπάνο, την Αρβανιτάκη, την Πρωτοψάλτη, τη Χαρούλα, τον Πάριο, αλλά και τον Ρέμο και τη Ραλλία. Στήριξε Τσίπρα έξω απ’ τα δόντια, και σήμερα Στέφανο Κασσελάκη σκληρά, ενώ συμπαθεί Παππά.

Του Δραγασάκη του ‘ρθε μετά μουσικής.

«Μ’ ένα μάτι μ’ ένα δόντι με βαμμένα τα μαλλιά
σκαρφαλώσαν οι γερόντοι στης πατρίδας τα σκαλιά
καθώς παν για τα ογδόντα ίδιοι και παράλληλοι
το πολύ για καμιά τσόντα είναι πια κατάλληλοι»

υπογραφή : Νίκος Γκάτσος
ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας
μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος

99 υπογραφές

Ο υπαινιγμός προκάλεσε σοκ στο επιτελείο της Έφης κι όχι μόνο. Η απάντηση δυστυχώς δεν ήταν μουσική, και ειλικρινά λυπάμαι, γιατί δείχνει ένα κενό στην πολιτιστική συγκρότηση μερίδας της ριζοσπαστικής Αριστερής. Ήταν κάτι κλασικό. Ένα μακροσκελές κείμενο που κατακεραύνωνε τον στιχουργό για «ηλικιακό ρατσισμό» και «τοξική στάση». Το υπέγραφαν 99 στελέχη μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Μιχάλης Καλογήρου, Αλέξης Χαρίτσης και Νάσος Ηλιόπουλος.

Όλα αυτά, ενώ στον κάμπο έψαχνε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Ανταπάντηση

Φυσικά, ο Μωραΐτης δεν έμεινε απαθής. Πίσω από τους 99, διέγνωσε αμέσως το αντι-Κασσελάκη μέτωπο και πέρασε στην αντεπίθεση. Ξεκινάω από το υστερόγραφο και μετά παραθέτω αυτούσια κομμάτια:

«Και κόψτε αυτό το συνεχόμενο «σύντροφοι» και «σύντροφοι» που βλέπω κάθε τρεις και λίγο στον λίβελό σας εναντίον μου. Η λέξη «σύντροφος» είναι ιερή. Εκτός αν εννοείτε ότι μαζί φάγατε τον Τσίπρα. Τότε ναι. Τότε πάσο».

Έκανες ίντριγκες;

Αποκωδικοποιώντας τη στάση των 99 ο Μωραΐτης έγραψε:

«Με άλλα λόγια, πώς τολμάς, κύριε Κασσελάκη; Πέρασες από την επετηρίδα; Αράχνιασαν τα πόδια σου σταυροπόδι στα κομματικά γραφεία; Έκανες ίντριγκες για να κόψεις "συντρόφους" σου από τα κομματικά όργανα; Έπαιξες πασιέντζες περιμένοντας πότε θα γίνουν εκλογές να πέσει ο Τσίπρας; Πώς τολμάς και έρχεσαι και διεκδικείς την ηγεσία "ουρανοκατέβατος"»;

Τοξική στάση

Και συνέχισε:

«Αλλά η στάση Δραγασάκη δεν είναι τοξική. Είναι αριστερή, είναι δείγμα αλληλεγγύης και… σεβασμού της διαφορετικής άποψης, κατά τη Νεολαία της Αχτσιόγλου. Αντίθετα, τοξικό και χυδαίο είναι το δικό μου δημόσιο σχόλιο στη δημόσια δήλωση Δραγασάκη.

Ποιο είναι λοιπόν αυτό; Το παραθέτω αυτούσιο:

«Μ’ ένα μάτι μ’ ένα δόντι με βαμμένα τα μαλλιά
σκαρφαλώσαν οι γερόντοι στης πατρίδας τα σκαλιά
καθώς παν για τα ογδόντα ίδιοι και παράλληλοι
το πολύ για καμιά τσόντα είναι πια κατάλληλοι»

Νίκος Γκάτσος

Αυτή είναι η χυδαία ανάρτησή μου! Ο στίχος του Νίκου Γκάτσου!»

Η εκλεκτή

«Ξέρετε πότε έγραψε αυτόν τον στίχο ο Νίκος Γκάτσος; Το 1991, στο τραγούδι "Τα γερόντια", όταν στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας επικρατούσαν οι -μεγάλης ηλικίας- Ανδρέας Παπανδρέου, Κων/νος Μητσοτάκης και Χαρίλαος Φλωράκης. Προσέξτε! Η ελληνική κοινωνία επέτρεψε στον κορυφαίο Έλληνα στιχουργό να γράψει έναν σκωπτικό - δηλητηριώδη στίχο για τέτοια πολιτικά μεγέθη, αλλά η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει σ’ εμένα να τον επικαλεστώ απλώς και μόνο ως αναφορά για τον κ. Δραγασάκη, μην τυχόν και θιγεί η υποψηφιότητα της εκλεκτής τους».

Οι ξένοι θα πάρουν το κόμμα;

Στην συζήτηση ενεπλάκη και ο αγαπημένος μου Νίκος Καρανίκας. Ευθύβολος όπως πάντα μίλησε για πανικό και φόβο «όμοιο με αυτόν που τάραξε τα στελέχη του ΚΚΕ το 1991-2 όταν έβλεπαν ότι ο κόσμος τους ξεπερνούσε με ανανεωτικές θέσεις και πρόσωπα & έχαναν το κομματικό έδαφος που ήταν η ασφάλεια των δεδομένων αφηγημάτων». Επίσης για «αστυνομία φρονημάτων και Κομματικής προϋπηρεσίας».

Τα καρφιά Καρανίκα είναι στοχευμένα. «Αυτή η επίλεκτη επιλεκτική ομάδα περιφρούρησης των φρονημάτων φωνάζει για να "μην μας πάρουν οι ξένοι που μόλις ήρθαν, το κόμμα". Έχει όμως βάση κάτι τέτοιο; Απ’ ότι φαίνεται σε ορισμένες μετρήσεις ο Κασσελάκης πράγματι είναι ψηλά, ακόμα και μπροστά από την Αχτσιόγλου! Η κάλπη βέβαια θα μιλήσει την Κυριακή.

Πήγε Μακρόνησο

Ο ίδιος ο Κασσελάκης, που ξύπνησε μίση και πάθη στον συντετριμμένο ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε μ’ ένα φρέσκο βίντεο από την Μακρόνησο. Εκεί πήγε και ο βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης, αλλά η παρουσία του είναι μάλλον συμβολική. Το μήνυμα του Κας είναι απλό (αν διαβάζετε ακόμα):

«Σ’ αυτή την άνυδρη γη μεταφέρθηκαν χιλιάδες άνθρωποι που επέμεναν να είναι Αριστεροί. Για να "διορθωθούν" με ξύλο και βασανιστήρια. Για να γίνουν καλοί πολίτες για το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς. Όμως δεν πρόδωσαν τις ιδέες τους.

Ανάμεσά τους: Γιάννης Ρίτσος, Μίκης Θεοδωράκης, Τάσος Λειβαδίτης, Νίκος Κούνδουρος, Μάνος Κατράκης, Μενέλαος Λουντέμης, Νίκος Καρούζος, Τίτος Πατρίκιος. Λέτε να συμφωνούσαν σε όλα; Όμως στάθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλον. (…)».

Έκκληση για αλληλεγγύη

«Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς σήμερα. Οι εκλογές είναι μία ανταγωνιστική διαδικασία. Αυτό μας κάνει πολλές φορές να ξεχνάμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και τι θέλουμε να πετύχουμε. Συλλογικά ως κόμμα και όχι ατομικά ως υποψήφιοι. Γιατί το συλλογικό είναι πιο μεγάλο από τον καθένα μόνο του.

Γι’ αυτό θα είμαστε όλοι μαζί. Με μία λέξη: Αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη μεταξύ μας. Για να φτιάξουμε στη συνέχεια ένα κράτος αλληλεγγύης για όλους τους πολίτες».

Αν έρθει στο Μαντείο, θα είμαι ειλικρινής και σκληρή σαν το Μωραΐτη.

Δεν το βλέπω.

Αυτό που βλέπω αν βγει ο Κας, είναι να ταμπουρωθεί στην Κουμουνδούρου ο Φίλης με τον Τζανακό σε στυλ Μολών Λαβέ για να μην παραδώσουν τα κλειδιά στον Κασσελάκη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Τουρκία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας – Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το ανακοινωθέν

23:40

ΟΗΕ: Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει απερίφραστα τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα

23:24

Wall Street: Ο Nasdaq έκλεισε πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από τις 17.000 μονάδες

23:22

Μ. Πομπέο: Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί είναι μια διχαστική κίνηση

23:15

Αύξηση στη τιμή του χρυσού λόγω «αδύναμου» δολαρίου

23:04

Συνομιλίες Δένδια με Μπορέλ και Στόλτενμπεργκ στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

22:58

Μακρόν και Σολτς ζητούν τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αποταμιευτικού προϊόντος για την ενίσχυση της ανάπτυξης

22:54

Κέρδη 3% για το πετρέλαιο - Την Κυριακή η συνάντηση του ΟΠΕΚ+

22:44

Διευκρινίσεις για εργοδότες και εργαζόμενους ενόψει του τελικού του Conference

22:28

Πιερρακάκης: Βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία με τα περιφερειακά ΑΕΙ, με στόχο τη διαρκή τους ενίσχυση

22:13

Viohalco: Μικτό μέρισμα 0,12 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η γ.σ.

21:58

Ρόμπερτ Ντε Νίρο κατά Ντόναλντ Τραμπ: Είναι «ένας κλόουν»

21:49

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να τρομάξει τους πολίτες

21:48

Δημοσκόπηση Metron Analysis για Ευρωεκλογές: Πρώτη στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ με προβάδισμα 15,3 μονάδων

21:44

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι προειδοποιεί ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να εμφανίσει σημάδια κόπωσης

21:25

Δημογραφικό: Κίνητρα σε γονείς, στέγη σε νέα ζευγάρια στο νέο πακέτο μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση

21:17

Κασσελάκης: «Στείλτε τώρα το μήνυμα στην κυβέρνηση: Αλαζονεία τέλος»

21:14

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαρακτηρίζει «σφαγή» το νέο πλήγμα στη Ράφα

20:51

Πέθανε ο Γιώργος Προβόπουλος

20:35

Μητσοτάκης: Γιατί είναι σημαντικές οι ευρωεκλογές - Αναζητούμε πόρους για να επεκτείνουμε το «Σπίτι μου»

20:20

Bloomberg: Η ΕΕ κοντά σε σημαντικό βήμα προς την τραπεζική ένωση

20:07

Καταργείται το «κράτα τα ρέστα»;

20:05

Πούτιν: Αμφισβητεί τη νομιμότητα του Ζελένσκι

19:54

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του Εμίρη του Κατάρ στην Αθήνα

19:49

Η Κομισιόν χαιρετίζει το νέο καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας για ανθρώπινα δικαιώματα

19:36

ΑΑΔΕ: Το κοντέινερ με μπανάνες από το Εκουαδόρ έκρυβε 46 κιλά κοκαΐνη

19:29

Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ράλι 10% για Ocado

19:25

Το ίδρυμα Choose Life σε μια εκστρατεία αγάπης και αλληλεγγύης

19:20

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η δίκη του Τραμπ στη Νέα Υόρκη

19:15

ΗΠΑ: Ανέκαμψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Μάιο