INSIDE OUT

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας της ιδέας «να εκβιάσουμε τους μικρούς» στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι είπε ο Δρυμιώτης για την Τσαπανίδου

23-05-2023 | 07:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας της ιδέας «να εκβιάσουμε τους μικρούς» στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι είπε ο Δρυμιώτης για την Τσαπανίδου
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το γύρισμα της σκηνής είναι αργό. Η ίδια η σκηνή είναι αργή. Οι φωνές είναι σε χαμηλό τόνο. Μπαίνουν στο γραφείο, κάθονται όπου βρουν. Μερικοί βάζουν ένα ουίσκι με πάγο και πίνουν μερικές γουλιές. Τα βλέμματα λένε περισσότερα. Η σιγή είναι σχεδόν νεκρική. Σπάει από κανένα γλυκούλι που πετάει που και που ο Καρτερός, ίσα ίσα να χαμογελάσει λιγάκι ο Πρόεδρος. Τριγύρω οι πιστοί: Φλαμπουράρης, Σβίγκου, Καλογήρου, Καλπαδάκης, Τσαπανίδου, οι γραμματείς. Περνάει ο Ευκλείδης και φεύγει γρήγορα. Η ατμόσφαιρα στο γραφείο του Προέδρου στην Κουμουνδούρου θα μείνει σε όλους αξέχαστη την βραδιά της ήττας με 20 μονάδες από τη ΝΔ του Κυριάκου.

Η μεγάλη επιστροφή

Εάν υπάρχει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι απέραντα χαρούμενο και δεν το κρύβει, είναι ο Νίκος ο Παππάς. Το άλτερ έγκο του Αλέξη Τσίπρα, κυριάρχησε στο Μαξίμου την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάστηκε από Ειδικό Δικαστήριο με 13-0, ο Αλέξης τον κατέβασε στον Νότιο Τομέα, και βγήκε πρώτος σε σταυρούς βουλευτής. Η επιστροφή του Νίκου είναι τεράστια. Γύρισε ορεξάτος.

Εκβιάζουμε τους μικρούς

Και χαράσσει την τακτική! Όπως μου αποκάλυψε φαινομενικά αδιάφορο πουλάκι της Κουμουνδούρου

Είναι ο αρχιτέκτονας της ιδέας «εκβιάζουμε τους μικρούς» μέχρι ν’ ανοίξουν οι επόμενες κάλπες της 25ης Ιουνίου. Το ατράνταχτο επιχείρημα είναι, πως ο Κυριάκος τους εκβίασε όλους ζητώντας αυτοδυναμία; Έτσι κι ο ΣΥΡΙΖΑ να εκβιάσει τους μικρούς (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Μερα25) ότι με τη στάση τους δεν θέλουν να φύγει η Δεξιά.

Η δήλωση Αλέξη

Η νέα τακτική, που ουδείς ωστόσο γνωρίζει αν θα μακροημερεύσει καθώς από αύριο αρχίζει η συνεδρίαση των Οργάνων του κόμματος, αποτυπώθηκε αμέσως στη δήλωση του κ. Τσίπρα. «Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν τον δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Πρόεδρος.

Ένταση στα πάνελ

Ενώ ο ίδιος ο κ. Παππάς, πανευτυχής για την πρωτιά σε σταυρούς στον Νότιο τομέα, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί της ήττας και της νέας τακτικής, σε τηλεοπτικό πάνελ (Open). Η συζήτηση εξελίχθηκε σύντομα σε έναν ωραίο καυγά με τον επίσης βουλευτή, (στην πρώτη θέση του Επικρατείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) Παναγιώτη Δουδωνή χαρίζοντας στιγμές ανάπαυλας στον Βασίλη Κικίλια της Α’ Αθηνών.

Αυτοκριτική;

Όποιοι περίμεναν ψήγματα αυτοκριτικής από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πάντως απογοητεύτηκαν οικτρά. Εκτός από το ότι «φταίνε οι άλλοι», για την εικοσάρα, μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ βγήκε ανακοίνωση. «Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική». Άτιμη στρατηγική!

Αποτίμηση Δρυμιώτη

Για τον εμπειρότατο στα εκλογικά Ανδρέα Δρυμιώτη πάντως «ο Αλέξης Τσίπρας σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο έκανε όλα τα λάθη που μπορούσε να κάνει και ξαναέγραψε και τον β’ τόμο». Ο ίδιος (ΣΚΑΪ 100,3) σημείωσε ότι οι πολίτες είχαν από την μια μεριά την σιγουριά και από την άλλη το άγνωστο, ενώ το αποτέλεσμα δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Για τον Δρυμιώτη, υπήρξε κακή επιλογή η Πόπη Τσαπανίδου για την θέση του εκπροσώπου Τύπου. «Έχει αλαζονεία, όπως με τον Πάγκαλο και τον "κύριο τίποτα". Στον κόσμο δεν αρέσουν αυτά».

Στις λαϊκές γειτονιές

Ο συνδυασμός «αγνώστου» και «αλαζονείας» γενικότερα, ίσως να ήταν αυτός που έστειλε στη ΝΔ ακόμα και σε περιοχές που παλιά δύσκολα έβγαζε έδρα. Σε πολλές λαϊκές γειτονιές, το ποσοστό της ΝΔ χθες αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βούλιαξε. Στη Β' Πειραιά (Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Ρέντης, Πέραμα, Σαλαμίνα) ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 20,75% από το 38,22% το 2019, και η ΝΔ έλαβε 37,44%, σημειώνοντας αύξηση περισσότερο από 7 μονάδες.

Αποτίμηση Καρανίκα

Οι επόμενες μέρες θα είναι σκληρές για τον Τσίπρα προσωπικά. Ωστόσο οι παιδικοί του φίλοι είναι στο πλάι του. Εκτός από τον Κώστα Ζαχαριάδη που θύμισε ότι αν δεν ήταν ο Αλέξης δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός τους, ενδιαφέρον είχε και η αποτίμηση του Νίκου Καρανίκα στον οποία προστρέχω.

Ξεκίνησε με τον φιλόσοφο Χαν Μπιουγκ-Τσουλ: «νεοφιλελευθερισμός είναι η εποχή της θετικοποιημένης έκφρασης και δεν αφομοιώνει δημιουργικά την αρνητικότητα καθώς αυτή δεν είναι παραγωγική».

Κατέληξε με Αλέξη: «Δίχως τον Αλέξη Τσίπρα θα επικρατήσουν οι διασπάσεις και το 3% ως στρατηγική των παρωχημένων αφηγημάτων μια άλλης γενναίας εποχής και του θυμικού όπως τις προηγούμενες δεκαετίες πριν τον προεδρία του».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:53

Προς νέα εβδομάδα κερδών η Wall Street - Φρέσκο ρεκόρ χτυπά ο Dow Jones

16:53

Αντιπροσωπεία του Κατάρ στην Τεχεράνη για επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας ΗΠΑ-Ιράν

16:50

Χανταϊός: Επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα σε μέλος πληρώματος που επαναπατρίστηκε στην Ολλανδία

16:31

Μαρινάκης: Οι βουλευτές πρέπει να δίνουν μάχες με την παρουσία τους στη Βουλή και όχι με αποχώρηση

16:14

Πόσα χρήματα παίρνει η ομάδα που θα κερδίσει την Ευρωλίγκα

16:06

ΠΟΥ για Έμπολα: Παραδόθηκαν 11,5 τόνοι ιατρικού εξοπλισμού στη ΛΔ Κονγκό

15:38

Υποκλοπές: Απορρίφθηκε με 155 ψήφους η πρόταση ΠΑΣΟΚ για Εξεταστική

15:31

Χιλιάδες Κουβανοί διαδηλώνουν έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Αβάνα

15:29

5 υπέροχοι προορισμοί για σύντομες αποδράσεις τον Ιούνιο

15:17

ΠΟΥ: Προειδοποιεί για «κρίσιμες ελλείψεις» σε ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα

15:11

Σερβία: Το Συμβούλιο Ευρώπης προειδοποιεί για απειλές στα ανθρώπινα δικαιώματα

14:50

Σύσκεψη Μητσοτάκη για την αντιπυρική: Στη μάχη 18.500 πυροσβέστες και 4.000 οχήματα

14:46

Ουκρανία: Aνθρωπιστική βοήθεια 1 εκατ. δολαρίων καταστράφηκε από ρωσικό πλήγμα

14:40

Σαμαράς: Η Νέα Δημοκρατία έχει μετατραπεί σε «μεταλλαγμένο κόμμα Μητσοτάκη»

14:39

Sell off στο Χρηματιστήριο Άγκυρας μετά την απόφαση καθαίρεσης της ηγεσίας του CHP

14:39

Κλειστή η πρεσβεία των ΗΠΑ τη Δευτέρα 25 Μαΐου λόγω αμερικανικής ομοσπονδιακής αργίας

14:37

Lenovo: Αύξηση 27% στα έσοδα το α' τρίμηνο με ώθηση από την τεχνητή νοημοσύνη

14:24

ΑΑΔΕ: Έως 29 Μαΐου η υποβολή αιτημάτων για την άρση επικάλυψης αγροτεμαχίων

14:13

Αξιωματούχος ΗΑΕ: «50-50 οι πιθανότητες για μία συμφωνία που θα ανοίξει το Ορμούζ»

13:57

Λαγκάρντ: Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παραμένουν εντός στόχου

13:55

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τσιάρας και Μηταράκης απαντούν με πολυσέλιδα υπομνήματα στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς

13:50

Σενάριο επαναφοράς του 13ου μισθού στο Δημόσιο εξετάζει η κυβέρνηση - «Ζυγίζει» το δημοσιονομικό κόστος

13:44

Νέος νόμος των Ταλιμπάν στερεί από τις γυναίκες ακόμα και το δικαίωμα διαζυγίου

13:33

ΗΠΑ: Κατώτερη των περιστάσεων η «αυτοψία» των Δημοκρατικών για την ήττα του 2024

13:27

Ινδία: Περισσότερα από 300 ύποπτα κρούσματα θερμοπληξίας λόγω καύσωνα

13:23

Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων 400 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 27/5

13:14

Ημερίδα της Επ. Ανταγωνισμού με θέμα «Κατάχρηση Δεσπόζουσας Θέσης – Εξελίξεις και Προοπτικές»

13:13

ΟΔΔΗΧ: Έσοδα 71,8 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο και μείωση των εγγυήσεων για τον Ηρακλή το α' τρίμηνο

13:11

Το πιο παράξενο πρόστιμο που μπορείς να φας στην Ελλάδα

13:09

Δυσοσμία στην Αττική: Το ΕΛΚΕΘΕ αποκλείει φυσική προέλευση από τον Σαρωνικό