INSIDE OUT

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας της ιδέας «να εκβιάσουμε τους μικρούς» στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι είπε ο Δρυμιώτης για την Τσαπανίδου

23-05-2023 | 07:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας της ιδέας «να εκβιάσουμε τους μικρούς» στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι είπε ο Δρυμιώτης για την Τσαπανίδου

Το γύρισμα της σκηνής είναι αργό. Η ίδια η σκηνή είναι αργή. Οι φωνές είναι σε χαμηλό τόνο. Μπαίνουν στο γραφείο, κάθονται όπου βρουν. Μερικοί βάζουν ένα ουίσκι με πάγο και πίνουν μερικές γουλιές. Τα βλέμματα λένε περισσότερα. Η σιγή είναι σχεδόν νεκρική. Σπάει από κανένα γλυκούλι που πετάει που και που ο Καρτερός, ίσα ίσα να χαμογελάσει λιγάκι ο Πρόεδρος. Τριγύρω οι πιστοί: Φλαμπουράρης, Σβίγκου, Καλογήρου, Καλπαδάκης, Τσαπανίδου, οι γραμματείς. Περνάει ο Ευκλείδης και φεύγει γρήγορα. Η ατμόσφαιρα στο γραφείο του Προέδρου στην Κουμουνδούρου θα μείνει σε όλους αξέχαστη την βραδιά της ήττας με 20 μονάδες από τη ΝΔ του Κυριάκου.

Η μεγάλη επιστροφή

Εάν υπάρχει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι απέραντα χαρούμενο και δεν το κρύβει, είναι ο Νίκος ο Παππάς. Το άλτερ έγκο του Αλέξη Τσίπρα, κυριάρχησε στο Μαξίμου την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάστηκε από Ειδικό Δικαστήριο με 13-0, ο Αλέξης τον κατέβασε στον Νότιο Τομέα, και βγήκε πρώτος σε σταυρούς βουλευτής. Η επιστροφή του Νίκου είναι τεράστια. Γύρισε ορεξάτος.

Εκβιάζουμε τους μικρούς

Και χαράσσει την τακτική! Όπως μου αποκάλυψε φαινομενικά αδιάφορο πουλάκι της Κουμουνδούρου

Είναι ο αρχιτέκτονας της ιδέας «εκβιάζουμε τους μικρούς» μέχρι ν’ ανοίξουν οι επόμενες κάλπες της 25ης Ιουνίου. Το ατράνταχτο επιχείρημα είναι, πως ο Κυριάκος τους εκβίασε όλους ζητώντας αυτοδυναμία; Έτσι κι ο ΣΥΡΙΖΑ να εκβιάσει τους μικρούς (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Μερα25) ότι με τη στάση τους δεν θέλουν να φύγει η Δεξιά.

Η δήλωση Αλέξη

Η νέα τακτική, που ουδείς ωστόσο γνωρίζει αν θα μακροημερεύσει καθώς από αύριο αρχίζει η συνεδρίαση των Οργάνων του κόμματος, αποτυπώθηκε αμέσως στη δήλωση του κ. Τσίπρα. «Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν τον δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Πρόεδρος.

Ένταση στα πάνελ

Ενώ ο ίδιος ο κ. Παππάς, πανευτυχής για την πρωτιά σε σταυρούς στον Νότιο τομέα, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί της ήττας και της νέας τακτικής, σε τηλεοπτικό πάνελ (Open). Η συζήτηση εξελίχθηκε σύντομα σε έναν ωραίο καυγά με τον επίσης βουλευτή, (στην πρώτη θέση του Επικρατείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) Παναγιώτη Δουδωνή χαρίζοντας στιγμές ανάπαυλας στον Βασίλη Κικίλια της Α’ Αθηνών.

Αυτοκριτική;

Όποιοι περίμεναν ψήγματα αυτοκριτικής από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πάντως απογοητεύτηκαν οικτρά. Εκτός από το ότι «φταίνε οι άλλοι», για την εικοσάρα, μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ βγήκε ανακοίνωση. «Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική». Άτιμη στρατηγική!

Αποτίμηση Δρυμιώτη

Για τον εμπειρότατο στα εκλογικά Ανδρέα Δρυμιώτη πάντως «ο Αλέξης Τσίπρας σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο έκανε όλα τα λάθη που μπορούσε να κάνει και ξαναέγραψε και τον β’ τόμο». Ο ίδιος (ΣΚΑΪ 100,3) σημείωσε ότι οι πολίτες είχαν από την μια μεριά την σιγουριά και από την άλλη το άγνωστο, ενώ το αποτέλεσμα δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Για τον Δρυμιώτη, υπήρξε κακή επιλογή η Πόπη Τσαπανίδου για την θέση του εκπροσώπου Τύπου. «Έχει αλαζονεία, όπως με τον Πάγκαλο και τον "κύριο τίποτα". Στον κόσμο δεν αρέσουν αυτά».

Στις λαϊκές γειτονιές

Ο συνδυασμός «αγνώστου» και «αλαζονείας» γενικότερα, ίσως να ήταν αυτός που έστειλε στη ΝΔ ακόμα και σε περιοχές που παλιά δύσκολα έβγαζε έδρα. Σε πολλές λαϊκές γειτονιές, το ποσοστό της ΝΔ χθες αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βούλιαξε. Στη Β' Πειραιά (Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Ρέντης, Πέραμα, Σαλαμίνα) ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 20,75% από το 38,22% το 2019, και η ΝΔ έλαβε 37,44%, σημειώνοντας αύξηση περισσότερο από 7 μονάδες.

Αποτίμηση Καρανίκα

Οι επόμενες μέρες θα είναι σκληρές για τον Τσίπρα προσωπικά. Ωστόσο οι παιδικοί του φίλοι είναι στο πλάι του. Εκτός από τον Κώστα Ζαχαριάδη που θύμισε ότι αν δεν ήταν ο Αλέξης δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός τους, ενδιαφέρον είχε και η αποτίμηση του Νίκου Καρανίκα στον οποία προστρέχω.

Ξεκίνησε με τον φιλόσοφο Χαν Μπιουγκ-Τσουλ: «νεοφιλελευθερισμός είναι η εποχή της θετικοποιημένης έκφρασης και δεν αφομοιώνει δημιουργικά την αρνητικότητα καθώς αυτή δεν είναι παραγωγική».

Κατέληξε με Αλέξη: «Δίχως τον Αλέξη Τσίπρα θα επικρατήσουν οι διασπάσεις και το 3% ως στρατηγική των παρωχημένων αφηγημάτων μια άλλης γενναίας εποχής και του θυμικού όπως τις προηγούμενες δεκαετίες πριν τον προεδρία του».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:39

Δίκης Χρυσής Αυγής: Στις 12 Δεκεμβρίου η εισαγγελική πρόταση

18:30

Νέα ευρήματα για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

18:29

Βιλερουά ντε Γκαλό: Σε καλή αλλά όχι σταθερή θέση η νομισματική πολιτική

18:13

Fais Group: Τι απαντά στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την ανάκληση συγχώνευσης θυγατρικών

18:04

Morgan Stanley: «Βλέπει» τις τιμές του χρυσού να αγγίζουν τα 4.500 δολάρια μέχρι τα μέσα του 2026

17:55

Πτωτικός ο Οκτώβριος για το ΧΑ - Έσπασε το ανοδικό σερί

17:49

FBI: Πιθανή τρομοκρατική επίθεση αποτράπηκε στις βόρειες ΗΠΑ

17:44

Παραιτήθηκε η στρατιωτική γενική εισαγγελέας του Ισραήλ

17:38

Συνάντηση Δήμα με τον Καναδό ομόλογό του - Τι συζήτησαν

17:29

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Κρούσματα σε 250 εκτροφές στην Κεντρική Μακεδονία - Έχουν θανατωθεί 57.000 ζώα

17:20

Σμιντ (Fed): Κατά της μείωση των επιτοκίων - «Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός»

17:18

Πολωνικά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικό αναγνωριστικό πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα

17:13

Μαρινάκης: Δικαιολογημένες οι αγωνίες των αγροτών που κινητοποιούνται

17:12

ΔΥΠΑ: Ξεκίνησαν οι πληρωμές σε πάνω από 10.000 νέους επιχειρηματίες 30 - 59 ετών

17:03

Η Ουκρανία κατέστρεψε έναν πύραυλο Oreshnik στην Ρωσία το καλοκαίρι του 2023

17:00

Εκλογές στην Ολλανδία: Επίσημα πρώτο το κεντρώο κόμμα D66

16:59

STIRIXIS Group: Διεθνής βράβευση στο Λονδίνο από τα International Property Awards 2025

16:50

Μηνύματα Πιερρακάκη - Παπαθανάση για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και πόρους

16:39

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός της Μονής Σινά

16:37

Eπιχειρήσεις με Ψηφιακό Πελατολόγιο: Καταργείται η υποχρέωση υποβολής συμφωνητικών

16:36

Deal Samsung - Nvidia για την κατασκευή «AI Megafactory» στη Νότια Κορέα

16:27

Πακέτα για το 3% της Foodlink

16:25

Η κλιματική αλλαγή «φέρνει» πιο νωρίς την εμμηνόπαυση

16:20

Πιερρακάκης: Η μεγαλύτερη φοροαπαλλαγή της μεταπολίτευσης - Μέτρα ζυγισμένα και μελετημένα

16:05

ΕΣΠΑ: 5 Δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Βόλο

16:01

ΕΚΤΕΡ: Σύμβαση με την Orilina για το Yacht Club στη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά

15:59

Wall Street: Rebound στους δείκτες με ράλι 12% της Amazon

15:57

Κομισιόν για συμμετοχή Τουρκίας στο Safe: Δεν υπάρχει σύμβαση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

15:45

Επιμένει η Ουάσιγκτον στις δοκιμές πυρηνικών όπλων

15:45

ΔΕΗ Fiber: 1 Gbps με 11,56 ευρώ/μήνα με Gigabit Voucher