INSIDE OUT

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας της ιδέας «να εκβιάσουμε τους μικρούς» στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι είπε ο Δρυμιώτης για την Τσαπανίδου

23-05-2023 | 07:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας της ιδέας «να εκβιάσουμε τους μικρούς» στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι είπε ο Δρυμιώτης για την Τσαπανίδου

Το γύρισμα της σκηνής είναι αργό. Η ίδια η σκηνή είναι αργή. Οι φωνές είναι σε χαμηλό τόνο. Μπαίνουν στο γραφείο, κάθονται όπου βρουν. Μερικοί βάζουν ένα ουίσκι με πάγο και πίνουν μερικές γουλιές. Τα βλέμματα λένε περισσότερα. Η σιγή είναι σχεδόν νεκρική. Σπάει από κανένα γλυκούλι που πετάει που και που ο Καρτερός, ίσα ίσα να χαμογελάσει λιγάκι ο Πρόεδρος. Τριγύρω οι πιστοί: Φλαμπουράρης, Σβίγκου, Καλογήρου, Καλπαδάκης, Τσαπανίδου, οι γραμματείς. Περνάει ο Ευκλείδης και φεύγει γρήγορα. Η ατμόσφαιρα στο γραφείο του Προέδρου στην Κουμουνδούρου θα μείνει σε όλους αξέχαστη την βραδιά της ήττας με 20 μονάδες από τη ΝΔ του Κυριάκου.

Η μεγάλη επιστροφή

Εάν υπάρχει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι απέραντα χαρούμενο και δεν το κρύβει, είναι ο Νίκος ο Παππάς. Το άλτερ έγκο του Αλέξη Τσίπρα, κυριάρχησε στο Μαξίμου την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάστηκε από Ειδικό Δικαστήριο με 13-0, ο Αλέξης τον κατέβασε στον Νότιο Τομέα, και βγήκε πρώτος σε σταυρούς βουλευτής. Η επιστροφή του Νίκου είναι τεράστια. Γύρισε ορεξάτος.

Εκβιάζουμε τους μικρούς

Και χαράσσει την τακτική! Όπως μου αποκάλυψε φαινομενικά αδιάφορο πουλάκι της Κουμουνδούρου

Είναι ο αρχιτέκτονας της ιδέας «εκβιάζουμε τους μικρούς» μέχρι ν’ ανοίξουν οι επόμενες κάλπες της 25ης Ιουνίου. Το ατράνταχτο επιχείρημα είναι, πως ο Κυριάκος τους εκβίασε όλους ζητώντας αυτοδυναμία; Έτσι κι ο ΣΥΡΙΖΑ να εκβιάσει τους μικρούς (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Μερα25) ότι με τη στάση τους δεν θέλουν να φύγει η Δεξιά.

Η δήλωση Αλέξη

Η νέα τακτική, που ουδείς ωστόσο γνωρίζει αν θα μακροημερεύσει καθώς από αύριο αρχίζει η συνεδρίαση των Οργάνων του κόμματος, αποτυπώθηκε αμέσως στη δήλωση του κ. Τσίπρα. «Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν τον δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Πρόεδρος.

Ένταση στα πάνελ

Ενώ ο ίδιος ο κ. Παππάς, πανευτυχής για την πρωτιά σε σταυρούς στον Νότιο τομέα, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί της ήττας και της νέας τακτικής, σε τηλεοπτικό πάνελ (Open). Η συζήτηση εξελίχθηκε σύντομα σε έναν ωραίο καυγά με τον επίσης βουλευτή, (στην πρώτη θέση του Επικρατείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) Παναγιώτη Δουδωνή χαρίζοντας στιγμές ανάπαυλας στον Βασίλη Κικίλια της Α’ Αθηνών.

Αυτοκριτική;

Όποιοι περίμεναν ψήγματα αυτοκριτικής από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πάντως απογοητεύτηκαν οικτρά. Εκτός από το ότι «φταίνε οι άλλοι», για την εικοσάρα, μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ βγήκε ανακοίνωση. «Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική». Άτιμη στρατηγική!

Αποτίμηση Δρυμιώτη

Για τον εμπειρότατο στα εκλογικά Ανδρέα Δρυμιώτη πάντως «ο Αλέξης Τσίπρας σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο έκανε όλα τα λάθη που μπορούσε να κάνει και ξαναέγραψε και τον β’ τόμο». Ο ίδιος (ΣΚΑΪ 100,3) σημείωσε ότι οι πολίτες είχαν από την μια μεριά την σιγουριά και από την άλλη το άγνωστο, ενώ το αποτέλεσμα δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Για τον Δρυμιώτη, υπήρξε κακή επιλογή η Πόπη Τσαπανίδου για την θέση του εκπροσώπου Τύπου. «Έχει αλαζονεία, όπως με τον Πάγκαλο και τον "κύριο τίποτα". Στον κόσμο δεν αρέσουν αυτά».

Στις λαϊκές γειτονιές

Ο συνδυασμός «αγνώστου» και «αλαζονείας» γενικότερα, ίσως να ήταν αυτός που έστειλε στη ΝΔ ακόμα και σε περιοχές που παλιά δύσκολα έβγαζε έδρα. Σε πολλές λαϊκές γειτονιές, το ποσοστό της ΝΔ χθες αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βούλιαξε. Στη Β' Πειραιά (Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Ρέντης, Πέραμα, Σαλαμίνα) ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 20,75% από το 38,22% το 2019, και η ΝΔ έλαβε 37,44%, σημειώνοντας αύξηση περισσότερο από 7 μονάδες.

Αποτίμηση Καρανίκα

Οι επόμενες μέρες θα είναι σκληρές για τον Τσίπρα προσωπικά. Ωστόσο οι παιδικοί του φίλοι είναι στο πλάι του. Εκτός από τον Κώστα Ζαχαριάδη που θύμισε ότι αν δεν ήταν ο Αλέξης δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός τους, ενδιαφέρον είχε και η αποτίμηση του Νίκου Καρανίκα στον οποία προστρέχω.

Ξεκίνησε με τον φιλόσοφο Χαν Μπιουγκ-Τσουλ: «νεοφιλελευθερισμός είναι η εποχή της θετικοποιημένης έκφρασης και δεν αφομοιώνει δημιουργικά την αρνητικότητα καθώς αυτή δεν είναι παραγωγική».

Κατέληξε με Αλέξη: «Δίχως τον Αλέξη Τσίπρα θα επικρατήσουν οι διασπάσεις και το 3% ως στρατηγική των παρωχημένων αφηγημάτων μια άλλης γενναίας εποχής και του θυμικού όπως τις προηγούμενες δεκαετίες πριν τον προεδρία του».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

S&P: Αμετάβλητη στο «ΒΒΒ» η αξιολόγηση της Ελλάδας

23:54

Ισπανία: Το ιατρικό περιοδικό Lancet αρνείται να καταθέσει στη Γερουσία των ΗΠΑ για την προέλευση της Covid-19

23:39

Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 16% για το Brent

23:36

ΗΠΑ: Η διοίκηση Τραμπ επιδιώκει ευκολότερες ομοσπονδιακές εκτελέσεις

23:24

ΕΛΑΣ: EΔΕ για τα επεισόδια έξω από το Εφετείο Αθηνών

23:16

G7: Ανησυχία για την ενίσχυση των πυρηνικών οπλοστασίων της Ρωσίας και της Κίνας

23:09

Wall Street: Intel και Ιράν ώθησαν τους δείκτες σε νέα ρεκόρ

22:48

Χρυσός: Άνοδος με φόντο την επανέναρξη συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

22:28

Συνάντηση Τασούλα - Μακρόν: «Ιστορικοί οι δεσμοί Ελλάδας - Γαλλίας»

22:11

Ζελένσκι: Επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν για να μιλήσει για ασφάλεια και ενέργεια

22:01

Παιδιά online, αλλά με όρια: Το νέο πλαίσιο προστασίας στον ψηφιακό κόσμο

21:49

Ντέγιαν Μποντιρόγκα: «Πάνω από 400.000 αιτήσεις για τα εισιτήρια του Final 4»

21:43

Παπασταύρου: Πρώτη σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα στην προστασία των θαλασσών

21:35

Παπαγαρυφάλλου (Alpha Bank): Οι 6 πυλώνες ανάπτυξης του νέου παραγωγικού μοντέλου

21:26

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το μεγάλο στοίχημα του επιχειρηματικού μετασχηματισμού

21:03

Σκέρτσος: Τις επόμενες εβδομάδες η πρόταση για το νέο ενιαίο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας

20:57

Chips και quantum στο επίκεντρο: Η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο στον νέο τεχνολογικό χάρτη της Ευρώπης

20:55

Stanton Chase Athens: Η ηγεσία ως καταλύτης ανθεκτικότητας σε μια εποχή συνεχούς αβεβαιότητας

20:42

Επιπλέον 37.000 νοικοκυριά εντάσσονται στο «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»

20:22

Μακρόν: Αν η Τουρκία απειλήσει την Ελλάδα, θα είμαστε εδώ - Μητσοτάκης: Είναι η ώρα της Ευρώπης

20:21

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποκλείουν την ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην Ένωση

20:18

Υπερταμείο, CVC και JP Morgan «βλέπουν» ενέργεια και υποδομές για νέες επενδύσεις

20:09

Ευρωαγορές: Ισχυρές εβδομαδιαίες απώλειες 2,5% περιμένοντας τις συνομιλίες

19:46

Αποκαλύψεις Βουρλιώτη για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεσμεύσεις ως 500 εκατ.» - Το φαινόμενο της «λευκής κόλλας»

19:45

Σχέδιο ΕΕ για ενεργοποίηση της ρήτρας αμοιβαίας άμυνας

19:21

Τραμπ: Το Ιράν θα υποβάλει προσφορά για να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας

19:13

Υπερταμείο: Χαρτοφυλάκιο άνω των 12 δισ. ευρώ σε 11 βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας

19:05

Χέγκσεθ προς Ευρώπη: «Κάντε λιγότερες διασκέψεις και δράστε»

18:58

Έφτασε στην Αθήνα ο Εμανουέλ Μακρόν - LIVE η συζήτηση στη Ρωμαϊκή Αγορά

18:50

ΗΠΑ: Στο αρχείο η έρευνα της ομοσπονδιακής εισαγγελίας σε βάρος του Τζερόμ Πάουελ