INSIDE OUT

Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας της ιδέας «να εκβιάσουμε τους μικρούς» στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι είπε ο Δρυμιώτης για την Τσαπανίδου

23-05-2023 | 07:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας της ιδέας «να εκβιάσουμε τους μικρούς» στον ΣΥΡΙΖΑ; Τι είπε ο Δρυμιώτης για την Τσαπανίδου

Το γύρισμα της σκηνής είναι αργό. Η ίδια η σκηνή είναι αργή. Οι φωνές είναι σε χαμηλό τόνο. Μπαίνουν στο γραφείο, κάθονται όπου βρουν. Μερικοί βάζουν ένα ουίσκι με πάγο και πίνουν μερικές γουλιές. Τα βλέμματα λένε περισσότερα. Η σιγή είναι σχεδόν νεκρική. Σπάει από κανένα γλυκούλι που πετάει που και που ο Καρτερός, ίσα ίσα να χαμογελάσει λιγάκι ο Πρόεδρος. Τριγύρω οι πιστοί: Φλαμπουράρης, Σβίγκου, Καλογήρου, Καλπαδάκης, Τσαπανίδου, οι γραμματείς. Περνάει ο Ευκλείδης και φεύγει γρήγορα. Η ατμόσφαιρα στο γραφείο του Προέδρου στην Κουμουνδούρου θα μείνει σε όλους αξέχαστη την βραδιά της ήττας με 20 μονάδες από τη ΝΔ του Κυριάκου.

Η μεγάλη επιστροφή

Εάν υπάρχει ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι απέραντα χαρούμενο και δεν το κρύβει, είναι ο Νίκος ο Παππάς. Το άλτερ έγκο του Αλέξη Τσίπρα, κυριάρχησε στο Μαξίμου την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάστηκε από Ειδικό Δικαστήριο με 13-0, ο Αλέξης τον κατέβασε στον Νότιο Τομέα, και βγήκε πρώτος σε σταυρούς βουλευτής. Η επιστροφή του Νίκου είναι τεράστια. Γύρισε ορεξάτος.

Εκβιάζουμε τους μικρούς

Και χαράσσει την τακτική! Όπως μου αποκάλυψε φαινομενικά αδιάφορο πουλάκι της Κουμουνδούρου

Είναι ο αρχιτέκτονας της ιδέας «εκβιάζουμε τους μικρούς» μέχρι ν’ ανοίξουν οι επόμενες κάλπες της 25ης Ιουνίου. Το ατράνταχτο επιχείρημα είναι, πως ο Κυριάκος τους εκβίασε όλους ζητώντας αυτοδυναμία; Έτσι κι ο ΣΥΡΙΖΑ να εκβιάσει τους μικρούς (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Μερα25) ότι με τη στάση τους δεν θέλουν να φύγει η Δεξιά.

Η δήλωση Αλέξη

Η νέα τακτική, που ουδείς ωστόσο γνωρίζει αν θα μακροημερεύσει καθώς από αύριο αρχίζει η συνεδρίαση των Οργάνων του κόμματος, αποτυπώθηκε αμέσως στη δήλωση του κ. Τσίπρα. «Τα κόμματα της ήσσονος και προοδευτικής αντιπολίτευσης με την απαξίωση της απλής αναλογικής και των συνεργασιών και τη μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που έτεινε χείρα προοδευτικών συγκλίσεων, άνοιξαν τον δρόμο για την ισχυρή επικράτηση της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο Πρόεδρος.

Ένταση στα πάνελ

Ενώ ο ίδιος ο κ. Παππάς, πανευτυχής για την πρωτιά σε σταυρούς στον Νότιο τομέα, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί επί της ήττας και της νέας τακτικής, σε τηλεοπτικό πάνελ (Open). Η συζήτηση εξελίχθηκε σύντομα σε έναν ωραίο καυγά με τον επίσης βουλευτή, (στην πρώτη θέση του Επικρατείας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) Παναγιώτη Δουδωνή χαρίζοντας στιγμές ανάπαυλας στον Βασίλη Κικίλια της Α’ Αθηνών.

Αυτοκριτική;

Όποιοι περίμεναν ψήγματα αυτοκριτικής από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πάντως απογοητεύτηκαν οικτρά. Εκτός από το ότι «φταίνε οι άλλοι», για την εικοσάρα, μετά τη συνεδρίαση του ΕΓ βγήκε ανακοίνωση. «Κοινή διαπίστωση όλων ήταν πως υπήρξε μία μη ανιχνεύσιμη ενίσχυση της ΝΔ τις τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές και πως ηττήθηκε η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική». Άτιμη στρατηγική!

Αποτίμηση Δρυμιώτη

Για τον εμπειρότατο στα εκλογικά Ανδρέα Δρυμιώτη πάντως «ο Αλέξης Τσίπρας σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο έκανε όλα τα λάθη που μπορούσε να κάνει και ξαναέγραψε και τον β’ τόμο». Ο ίδιος (ΣΚΑΪ 100,3) σημείωσε ότι οι πολίτες είχαν από την μια μεριά την σιγουριά και από την άλλη το άγνωστο, ενώ το αποτέλεσμα δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Για τον Δρυμιώτη, υπήρξε κακή επιλογή η Πόπη Τσαπανίδου για την θέση του εκπροσώπου Τύπου. «Έχει αλαζονεία, όπως με τον Πάγκαλο και τον "κύριο τίποτα". Στον κόσμο δεν αρέσουν αυτά».

Στις λαϊκές γειτονιές

Ο συνδυασμός «αγνώστου» και «αλαζονείας» γενικότερα, ίσως να ήταν αυτός που έστειλε στη ΝΔ ακόμα και σε περιοχές που παλιά δύσκολα έβγαζε έδρα. Σε πολλές λαϊκές γειτονιές, το ποσοστό της ΝΔ χθες αυξήθηκε κατακόρυφα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βούλιαξε. Στη Β' Πειραιά (Κερατσίνι, Κορυδαλλός, Νίκαια, Ρέντης, Πέραμα, Σαλαμίνα) ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 20,75% από το 38,22% το 2019, και η ΝΔ έλαβε 37,44%, σημειώνοντας αύξηση περισσότερο από 7 μονάδες.

Αποτίμηση Καρανίκα

Οι επόμενες μέρες θα είναι σκληρές για τον Τσίπρα προσωπικά. Ωστόσο οι παιδικοί του φίλοι είναι στο πλάι του. Εκτός από τον Κώστα Ζαχαριάδη που θύμισε ότι αν δεν ήταν ο Αλέξης δεν θα τους ήξερε ούτε ο θυρωρός τους, ενδιαφέρον είχε και η αποτίμηση του Νίκου Καρανίκα στον οποία προστρέχω.

Ξεκίνησε με τον φιλόσοφο Χαν Μπιουγκ-Τσουλ: «νεοφιλελευθερισμός είναι η εποχή της θετικοποιημένης έκφρασης και δεν αφομοιώνει δημιουργικά την αρνητικότητα καθώς αυτή δεν είναι παραγωγική».

Κατέληξε με Αλέξη: «Δίχως τον Αλέξη Τσίπρα θα επικρατήσουν οι διασπάσεις και το 3% ως στρατηγική των παρωχημένων αφηγημάτων μια άλλης γενναίας εποχής και του θυμικού όπως τις προηγούμενες δεκαετίες πριν τον προεδρία του».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:03

Ισχυρό ράλι το πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη 35% για το WTI - Ξεπέρασε τα 90 δολάρια

20:59

Reuters: Το Ισραήλ στηρίζει τους Κούρδους για την κατάληψη περιοχών του Ιράν

20:45

Λευκός Οίκος: Σε 4 με 6 εβδομάδες το τέλος του πολέμου - «Οι IRGC χτύπησαν βάση των ΗΠΑ στη Βαγδάτη»

20:37

Ράλι τετραετίας για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο - Εβδομαδιαίο άλμα 67%

20:29

ΗΠΑ: Η υπηρεσία τελωνείων δεν διαθέτει τα τεχνικά μέσα για να ξεκινήσει την επιστροφή δασμών

20:19

CNN: Η Κίνα ενδέχεται να βοηθήσει το Ιράν οικονομικά και με εξαρτήματα πυραύλων

20:09

Η άγνωστη «Έριν Μπρόκοβιτς» της Πολωνίας στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου

19:59

AEGEAN: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Σαουδική Αραβία

19:51

ΗΠΑ: Οι ιρανικές επιθέσεις εναντίον αμάχων δεν θα μείνουν αναπάντητες, δηλώνει ο διοικητής της CENTCOM

19:45

FedHATTA: Δεν έχουν καταγραφεί ακυρώσεις στα οργανωμένα ταξίδια

19:35

ΔΥΠΑ: Νέο πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

19:31

Τραμπ: Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνουν χιλιάδες ανθρώπους από χώρες της Μέσης Ανατολής

19:21

Ευρωαγορές: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

19:13

Μητσοτάκης: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού ψηφίζουν με επιστολική ψήφο

19:07

Γερμανία: Ξεκινά το μεγάλο crash test για Μερτς, Βερολίνο και Ευρώπη

18:52

Τηλεδιάσκεψη Λάιεν - Κόστα με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής τη Δευτέρα (9/3)

18:42

Η επιχειρηματικότητα ως δείκτης γυναικείας ενδυνάμωσης

18:30

ΓΑΔΑ: Συνελήφθη ο άνδρας με τις τρεις χειροβομβίδες - Έγινε ελεγχόμενη έκρηξη

18:27

Ιράν: «Νόμιμοι στόχοι» οι Ευρωπαίοι εάν μπουν στον πόλεμο - «Ψαλίδι» στο πετρέλαιο και από Κουβέιτ

18:26

Μπλε Κέδρος: Επένδυση 510.000 ευρώ για απόκτηση τετραώροφης οικοδομής στα Άνω Πατήσια

18:22

ΕΛΑΣ: Καμία διακοπή στη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής «100»

18:15

Σάντσεθ: Τεράστιο λάθος ο πόλεμος στο Ιράν - Η Ισπανία θα συνδράμει την Κύπρο

18:11

e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 13 Μαρτίου

18:09

Σδούκου: «Η Ελλάδα έχει πλήρη ετοιμότητα σε άμυνα, διπλωματία και οικονομία»

18:08

Μερτς: Ένας ατελείωτος πόλεμος θα οδηγήσει σε μακροχρόνια οικονομική ζημία

18:01

Νέοι θεραπευτικοί στόχοι για την οφθαλμική ραγοειδίτιδα

17:58

Δύο νέες ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν την Τεχεράνη - ΗΠΑ: Δεν επλήγη το «Αβραάμ Λίνκολν»

17:52

Εβδομαδιαία «βουτιά» 6,8% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:51

Ζελένσκι: Η Ρωσία προετοιμάζει εαρινή επίθεση

17:40

Καύσιμα: Πιέσεις στις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου - Τι πρέπει να κάνουν οι καταναλωτές