INSIDE OUT

Ακτινογραφία μιας βουβής προεκλογικής περιόδου - Το καλύτερο σύνθημα ever

19-05-2023 | 07:08
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ακτινογραφία μιας βουβής προεκλογικής περιόδου - Το καλύτερο σύνθημα ever

Έφτασε η ώρα του θερισμού. Τέλος οι πλατείες, τα καφενεία, οι γειτονιές, τα παράθυρα, τα ραδιόφωνα, το TikTok, οι αφίσες, τα σόσιαλ. Ότι έκαναν, έκαναν. Έφτασε η ώρα της κάλπης. Κλείνω κι εγώ το Μαντείο, και πάω για αποτοξίνωση τριήμερο στους φίλους στον Αχέροντα. Πριν φύγω, απόλαυσα κάθε λεπτό από το ντοκιμαντέρ του Παύλου Τσίμα για τις Εκλογές της ζωής μας, 1974-2004 (ΣΚΑΪ). Μόνο και μόνο που είδα τον Παρασκευά Αυγερινό να λέει ότι το ΠΑΣΟΚ της 2ης τετραετίας δεν έκανε ούτε μια μεταρρύθμιση, ούτε μία αλλαγή, φτάνει. Ο Στέφανος Μάνος θύμισε πως έβαλε 50 δρχ. φόρο σε κάθε λίτρο βενζίνης το απόγευμα της ίδιας μέρας που ορκίστηκε υπουργός Οικονομικών, και στις επόμενες εκλογές βγήκε πρώτος σε σταυρούς. Η Δαμανάκη, πως η αριστερά αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι της διακυβέρνησης το ’89. Η «προσωρινή κυβέρνηση» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με Φλωράκη και στόχο την παραπομπή Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Η bigger than life επιστροφή του Ανδρέα στην ζωή και την πολιτική. Παρέλειψε μια ανατριχιαστική λεπτομέρεια, αλλά μάλλον επειδή τα γυρίσματα είχαν γίνει πριν την «καρατόμηση» Κατρούγκαλου. Ο Ανδρέας έκοψε από το ψηφοδέλτιο της Α’ Αθήνας τον Παντελή Οικονόμου επειδή είχε ταχθεί υπέρ της φορολόγησης των repos παραμονή των εκλογών του ’93!

Τι ωραία ν’ ακούς τους αναλυτές-πρωταγωνιστές των εκλογών: Μαύρος, Φαναράς, Λούλης οι οποίοι μεταξύ άλλων θύμισαν πως ανέτειλε η εποχή των δημοσκοπήσεων, η εποχή της καμπάνιας, η εποχή που η καμπάνια πέρασε στην τηλεόραση.

Μήπως σήμερα ζούμε το τέλος αυτής της εποχής;

Τσιμπολογάω φράουλες για να διώξω την πικρίλα των φύλλων με τον αγαπημένο Τειρεσία που δεν είναι πια μαζί μου, αλλά η επικοινωνία δεν σταμάτησε ποτέ. Η οπτική του στις εκλογές είναι πάντα πολύτιμη. Πως είδε αυτή την προεκλογική περίοδο και τις καμπάνιες των κομμάτων; Μόνο ακούω.

- Η γενική εικόνα είναι σαν οι καμπάνιες να είναι αχρείαστες. Αν έβγαινε μια αφίσα κόκκινη που να λέει ΣΥΡΙΖΑ και μια μπλε ΝΔ θα ήταν το ίδιο. Οι καμπάνιες δεν προσέφεραν κάτι καινούργιο, ούτε κάτι επεξηγηματικό, αλλά μπορεί αυτή να ήταν η πολιτική τους. Ή δεν έχουν κάτι καινούργιο να πουν, ή αλλάζουν οι καιροί και οι καμπάνιες δεν είναι αυτό που ήταν.

- Ο Ανδρουλάκης και ο Βαρουφάκης ειδικά, είχαν την δυνατότητα να κάνουν γκελ. Ο Ανδρουλάκης που ήταν άγραφο χαρτί δεν έπαιξε ούτε καν βίντεο με προγραμματικά. Μόνο γενικόλογα.

- Ο Βαρουφάκης θα μπορούσε να κάνει μια στοχευμένη καμπάνια σε νέους ψηφοφόρους, σε δικαιωματικά (LBGD ατζέντα), να αναδείξει την υποψηφιότητα της Πάολα, αλλά προτίμησε την «Δήμητρα» που δεν καταλαβαίνει κανείς.

- Οι δύο μεγάλοι (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) φοβήθηκαν το ρίσκο. Ακόμα κι ο Αλέξης. Πήγε στην λέξη «Αλλαγή» λέγοντας επί της ουσίας ότι θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ στην θέση του ΠΑΣΟΚ, και εξαντλήθηκε στο σύνθημα «Δικαιοσύνη παντού». Και οι δύο είχαν πολύ προσωπική εστίαση (Κυριάκος και Αλέξης) και όχι στοχευμένη καμπάνια σε συγκεκριμένες προτάσεις. Αποτέλεσμα να κυριαρχεί η απουσία προγράμματος. Εκλογές χωρίς πρόταση. Τί θα πει: Σταθερά-Τολμηρά-Μπροστά;

Τί θα πει: Αλλαγή τώρα; Τι θα φέρει; Τί θ’ αλλάξει.

Βουβές εκλογές. Μείναμε π.χ. με την απορία ποιο είναι το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία που είπε ότι έχει έτοιμο ο Κυριάκος (Αρναούτογλου).

- Αν κλείσεις την τηλεόραση και δεις μόνο σοσιαλ και ίντερνετ είναι σαν μην έχεις κάνει εκλογές. Το διακύβευμα είναι «Μένουμε-Φεύγετε». Ο Κυριάκος λέει ψηφίστε με για σταθερότητα. Ο Αλέξης; Τι θ’ αλλάξει ακριβώς στα τραίνα, την Δικαιοσύνη, την Δημοκρατία; Γιατί να τον ψηφίσουν;

- Ο Ανδρουλάκης κι αυτός παίζει την «μεγάλη πολιτική», ποιος θα ‘ναι ο Πρωθυπουργός. Δεν λέει «ψήφισέ με για να κάνω 5 πράγματα». Δεν το έχει εξηγήσει. Δεν είχε θεματικά σποτ. Θέλεις να είσαι ρυθμιστής; Ζόρισέ τους. Παίξε το χαρτί σου. Μην περιμένεις στην γωνία να έρθει το αποτέλεσμα.

Βάλε δύο θέματα δύσκολα για Κυριάκο και δύο για Τσίπρα και πες «βέτο». Κατέληξε να τον «ξεπετάνε» εύκολα.

- Μεγάλη επιτυχία του Κυριάκου ότι έφτασε στην τελευταία βδομάδα χωρίς Τέμπη και υποκλοπές στην ατζέντα. Στο debate όμως φάνηκε να ζορίζεται και με τα δύο.

- Λάθη Τσίπρα με Τέμπη και υποκλοπές. Πολύ υποτονική σε ουσία η καμπάνια, καμμιά αιχμή. Αυτόν που έχει κλονιστεί απ’ τα Τέμπη δεν τον πείθει ότι θα κάνει κάτι καλύτερα, ή ότι θα το απέφευγε. Θέλει να πάρει τον μεσαίο χώρο, δεν τον ξέρει, και παίζει αμυντικά. Παίζει χαμηλά. Σχεδόν απολιτίκ, παρά τα βέλη στην φαρέτρα.

- Γκρίζο και στους δύο. Του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του Κυριάκου με υπενθύμιση στις οικογενειακές καταβολές. Της ΝΔ στο 2015 και κεντρική ιδέα «να μην επαναληφθεί».

And the winner is

- Ο βασιλιάς της επικοινωνίας σ’ αυτές τις εκλογές είναι το ΚΚΕ και το πιο έξυπνο σύνθημα ever.

«Μόνοι τους και Όλοι μας». Ευφυέστατο. Ενωτικό. Σε ηρεμεί. Σε καθησυχάζει. Σε βάζει να σκεφτείς. Σωστός διαχωρισμός, δεν διχάζει όπως το «Εμείς ή Αυτοί» του ΣΥΡΙΖΑ το 2012.

Το «Όλοι» είναι πιο δυνατό.

Και τα φάουλ των δύο

Αλέξης: «Στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν είναι αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή».

Κυριάκος: «Και πιστεύω ότι και ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Σας φιλώ, κι ευτυχώς που δεν ψηφίζω

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:12

Estée Lauder: Η Αθήνα, το νέο beauty hub των Βαλκανίων - Ο μετασχηματισμός και το νέο μοντέλο ανάπτυξης

09:09

Χατζηδάκης: Νέο θεσμικό πλαίσιο με κίνητρα για ενεργοποίηση των κοινωφελών ιδρυμάτων

09:03

Άρθρο Μητσοτάκη στους FT: 5 κανόνες για την πράσινη μετάβαση της Ευρώπης

08:42

Ιαπωνία: Η Σανάε Τακαΐτσι γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας

08:40

ΗΠΑ: «Πράσινο φως» στον Τραμπ από Εφετείο να αναπτύξει Εθνοφρουρά στο Πόρτλαντ

08:31

Σε «νεκρό σημείο» ο αγώνας εναντίον της ελονοσίας έπειτα από δύο δεκαετίες προόδου

08:29

Dior: «Μπαίνει» στο e-commerce και καταγράφει «χρυσές» επιδόσεις στην Ελλάδα

08:26

H Βραζιλία ενέκρινε εξερευνητική γεώτρηση για πετρέλαιο ανοικτά του Αμαζονίου

08:24

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι προσέχουμε κατά το γέμισμα

08:20

Λευκός Οίκος: Κατεδαφίζεται η ανατολική πτέρυγα για να κατασκευαστεί αίθουσα χοροεσπερίδων

08:08

Τα πιο αξιόπιστα και αδύναμα συνταξιοδοτικά συστήματα

08:02

Τσάφος: Στη συνάντηση της ευρωπαϊκής «Πυρηνικής Συμμαχίας» - Προάγγελος ένταξης της Ελλάδας

08:00

Deloitte: Τέσσερις στις πέντε επιχειρήσεις αύξησαν τις βιώσιμες επενδύσεις

07:57

Στη Βουλή σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης για την τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη

07:47

Ανοδικά μεγέθη για τη Lamda Flisvos - Το portfolio μαρίνων της Lamda Development

07:45

Η μάχη του Αγνώστου η νέα κόκκινη γραμμή - Ο Αλέξης αφήνει πίσω Ανδρουλάκη!

07:35

Αέριο: Στρατηγικές ευκαιρίες για την Ελλάδα από το τέλος των ρωσικών εισαγωγών - Δύο προκλήσεις

07:31

Πώς προχωράει ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού - Logistics Πάρκου στη Φυλή

07:27

Ποιοι κερδίζουν τα περισσότερα από τις μειώσεις φόρων του 2026 - Το γράφημα της εβδομάδας

07:21

Take it or leave it από Euronext για ΕΧΑΕ

07:15

Επιστροφή ενοικίου: Στην τελική ευθεία οι διασταυρώσεις - Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

07:08

Τα μηνύματα του CEO της Euronext - Οι οίκοι στηρίζουν τις τράπεζες - Αποζημιώσεις για το μετρό

07:00

Φορολογική ανταγωνιστικότητα 2025: Στην 23η θέση η Ελλάδα σε 38 χώρες του ΟΟΣΑ

23:57

Χρυσοχοΐδης για Άγνωστο Στρατιώτη: Στα ιερά και τα κοινά οφείλουμε το μέγιστο σεβασμό

23:45

Μεξικό: 76 νεκροί και 27 αγνοούμενοι από πλημμύρες και κατολισθήσεις

23:32

Πορτογαλία: «Εκτός προδιαγραφών» το καλώδιο του τελεφερίκ Γκλόρια στη Λισαβόνα

23:25

Η NASA γυρνά την πλάτη στην SpaceX μετά τις καθυστερήσεις για τις αποστολές στη Σελήνη

23:14

Άνοδος με τεχνολογική ώθηση στην Wall Street - Ράλι 4% η Apple

22:58

Τραμπ: Η Αυστραλία θα αποκτήσει αμερικανικά υποβρύχια

22:44

Γαλλία: Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες από ανεμοστρόβιλο βόρεια του Παρισιού