INSIDE OUT

Τα ρέστα του ο Ερντογάν - Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει την πλάτη στον Μπουρλά της Pfizer - Δόμνα-Αλέξης 1-0

12-05-2023 | 07:14
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ρέστα του ο Ερντογάν - Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει την πλάτη στον Μπουρλά της Pfizer - Δόμνα-Αλέξης 1-0

Αφήνω τον Κυριάκο και τον Αλέξη στην περιοχή επιτήρησης του Ντάλτον (Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλος) και επικεντρώνω στην Τουρκία. Ο Ερντογάν τα δίνει όλα για όλα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή.

Τραγουδάει στην σκηνή, μαζεύει 1,7 εκατομμύρια κόσμο στην προεκλογική συγκέντρωση στο... αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, δίνει αυξήσεις, δωρεάν φυσικό αέριο κι ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, ελπίζοντας. Ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παίζει έξυπνα. Φτιάχνει τσάι και βοηθάει την γυναίκα του στις δουλειές της κουζίνας απέναντι στην συντηρητική ανδροπρέπεια του Ταγίπ, υπόσχεται ειρήνη και ηρεμία με όλους τους γείτονες, και επιστροφή στη Συρία 3,6 εκατ. προσφύγων. Η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία είναι ζωηρή, έχει ήχο, και παλμό. Κάνει την δική μας να μοιάζει ψόφια με μόνη πινελιά τα TikTok του Πρωθυπουργού (σόρρυ Αλέξη).

Στο νήμα

Πέρα από τα επικοινωνιακά, η τελευταία εξέλιξη, η απόσυρση της υποψηφιότητας από την Προεδρία του Μουχαρέμ Ιντζέ, δίνει ανέλπιστο δώρο στον αντίπαλο του Ερντογάν. Ο κεμαλιστής Ιντζέ, λάμβανε ένα 3%-4%, που είναι πιθανό να μπουστάρει Κιλιτσντάρογλου στο νήμα. Οι διαβεβαιώσεις του τελευταίου περί στροφής 180 μοιρών στην πολεμαχαρή εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, ένα εκλεγεί, κάνουν την Αθήνα να καρδιοχτυπά, κι ας είναι χαμηλοί οι τόνοι.

Επίτιμος Διδάκτορας ο Μπουρλά

Δυο μέρες μετά τις εκλογές στην Τουρκία, την Τρίτη 16 Μαΐου, και μέσα στο καζάνι των ελληνικών εκλογών, θα γίνει η τελετή ανακήρυξης του Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer ως επίτιμου διδάκτορα των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο πρύτανης του Ιδρύματος Χρήστος Μπούρας έχει ήδη δηλώσει ότι το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο.

Γυρνάει την πλάτη στον Μπουρλά ο Μάρκου

Παράλληλα, ο πρύτανης βρήκε το ψυχικό σθένος να κρύψει την στεναχώρια του από την απόφαση του Ομότιμου καθηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου να μην τιμήσει με την παρουσία του τον κ. Μπουρλά.

Το γεγονός θα περνούσε απαρατήρητο ακόμα κι από μένα, καθώς ο κ. Μάρκου το έκανε γνωστό με άρθρο του (thebest) που ανέβηκε ακριβώς 20:59, δηλαδή ένα λεπτό πριν ξεκινήσει το debate,

αν δεν μου το σφύραγε αξιόπιστο πουλάκι της περιοχής. Ο τίτλος του άρθρου είναι «Γιατί δεν θα παραστώ στην τελετή επιτιμοποίησης του Διευθύνοντα Συμβούλου της Pfizer από το Πανεπιστήμιο Πατρών».

Ανήθικο

Ο βουλευτής Μάρκου, γνωστός παλαιότερα από την αγαπημένη φράση «σας κάναμε την κ…α, να», προς βουλευτές του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ μέσα στην Ολομέλεια, είναι ξεκάθαρα υπέρ των εμβολίων και το λέει. Όμως βγαίνει απ’ τα ρούχα του, γιατί η Pfizer δεν έδωσε την πατέντα του εμβολίου. «Θα σκεφτεί κανείς, ότι τέτοιοι αυτονομημένοι, ιδιωτικοί κολοσσοί δεν εμφορούνται από ηθικές επιταγές και ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία, επομένως γιατί να αλλάξει αυτό στην περίπτωση του Covid-19; Σύμφωνοι. Αυτό όμως, που δεν αντέχει τη βάσανο του πολιτικού ήθους είναι γιατί αναγορεύεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer κος Μπουρλά, σε επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών σε λίγες μέρες» γράφει.

Κυνικοί κροίσοι

Όμως δε μένει εκεί. Ξεδιπλώνει τον πυρήνα της σκέψης του κατά των φαρμακευτικών και του πανεπιστημίου Πατρών ως εξής: «Είναι τα Πανεπιστήμιά μας οργανισμοί που έλαβαν αμετάκλητα διαζύγιο από την προαγωγή ευσυνείδητων πολιτών, κρίσιμων κυττάρων για την νίκη του ανθρωπισμού έναντι του ανεξέλεγκτου κέρδους που συνεπάγεται το κόστος χιλιάδων ανθρώπινων ζωών; Άραγε, ομολογήσαμε ήδη την ήττα μας από τους κυνικούς κροίσους που θέτουν εκβιαστικά προς την κοινωνία τη δυνατότητά τους να παράγουν φάρμακα στον βωμό των δισεκατομμυρίων; Ακόμα και αν αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά των φαρμακοβιομηχανιών στην ευρεσιτεχνία του εμβολίου και παραβλέψουμε τα ανεξέλεγκτα κέρδη που επιδίωξαν, γιατί δεν τιμώνται οι επιστήμονες γιατροί, βιολόγοι κλπ εργαζόμενοι της εταιρείας, που σε τελευταία ανάλυση εφηύραν το εμβόλιο αντί του Διευθύνοντα Συμβούλου της;».

Συνεργασία

Στα αγωνιώδη ερωτήματα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει εν μέρει ο πρύτανης Χρ. Μπούρας. Αφού αναφέρεται στην επένδυση της Pfizer η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει 600 υψηλόμισθες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, τονίζει ότι πρόθεση του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με την εταιρία που διευθύνει ο Άλμπερτ Μπουρλά. «Σε αυτή την προσπάθεια το Πανεπιστήμιο θέλει συμμάχους όλους τους φορείς της περιοχής. Αν πάμε όλοι μαζί, θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» είπε (pelop.gr).

Επενδύει τα κέρδη

Εν τω μεταξύ, βαθιά στεναχωρημένος πρέπει να είναι και ο ίδιος ο κ. Μπουρλά, όπως κατάλαβα, από την απουσία του Κώστα Μάρκου στην τιμητική τελετή που θα γίνει την Τρίτη. Το είδα στο βλέμμα του, καθώς ανακοίνωνε σε διαδικτυακή εκδήλωση του πρακτορείου Reuters ότι η Pfizer επενδύει όλα τα έσοδα που αποκομίσαμε λόγω Covid το 2021 και το 2022, καθώς και όσα θα κερδίσουμε το 2023, σε έρευνα για προϊόντα που θα μας επιτρέψουν να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο. Το 2021 τα έσοδα της Pfizer ανήλθαν σε περίπου 80 δισ. δολάρια και το 2022 ξεπέρασαν τα 100 δισ.

Δόμνα-Αλέξης: 1-0

Την Τρίτη που θα γίνει στην Πάτρα η τελετή ανακήρυξης του Μπουρλά σε επίτιμο Διδάκτορα, ο Κυριάκος προγραμματίζει συγκέντρωση στον Πειραιά. Εκεί βρέθηκε ήδη ο Αλέξης Τσίπρας που θα κατέβει υποψήφιος για να βοηθήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’. Στο πλαίσιο της επίσκεψή του μάλιστα επισκέφτηκε και το Γηροκομείο της Μητρόπολης Πειραιά με τα κλασικά χαμόγελα και φωτογραφίες.

Τον πρόλαβε όμως η Δόμνα Μιχαηλίδου

η οποία εξασφάλισε το παρόν φροντίζοντας να χρηματοδοτηθεί τα τρία τελευταία χρόνια με πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του, αλλά και το μέλλον του, καθώς το ενέταξε στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για τροφεία. Με λίγα λόγια, η Δόμνα καθάρισε.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:20

Γάζα: Τουλάχιστον 34.454 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας

21:00

Λετονία: Οι πολίτες καλούνται να μετατρέψουν τα υπόγειά τους σε αντιαεροπορικά καταφύγια

20:51

Μπορέλ: Συνάντηση με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν στο Ριάντ

20:47

Κασσελάκης: Απόλυτα ικανοποιημένος από την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου

20:35

Ιμάμογλου: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

20:04

Συνελήφθη διακινητής μεταναστών μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας

19:41

Fed: Από το πόσες μειώσεις φτάσαμε στο αν θα γίνουν μειώσεις επιτοκίων

19:30

Game changer στη παγκόσμια αγορά μετάλλων - Το σούπερ ντιλ ΒΗΡ-Anglo

18:59

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στη Βοιωτία

18:17

Σάμος: Ενας νεκρός και τέσσερις αγνοούμενοι από ημιβύθιση σκάφους με μετανάστες στο Καρλόβασι

18:12

Λευκός Οίκος: Σύμφωνο το Ισραήλ να ακούσει τους αμερικανικούς προβληματισμούς πριν εισβάλει στη Ράφα

17:47

Πέλλα: Σύλληψη άνδρα που απέκρυπτε 675 λίτρα λαδιού αμφιβόλου ποιότητας

17:34

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επισκεφθεί το Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

17:11

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο υπουργείο Εσωτερικών

17:00

Οι ραγδαίες αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των καταναλωτών φέρνουν τα πάνω κάτω στην αγορά

16:52

Συλλήψεις στα Χανιά για όπλα και πυροτεχνήματα

16:44

Πυρκαγιά σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε Φθιώτιδα και Βοιωτία

16:40

Ρωσία: Προειδοποιεί τη Δύση με σκληρή απάντηση αν αγγίξει τα περιουσικά της στοιχεία που έχουν παγώσει

16:25

Μελόνι: H Ιταλίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

16:21

Αναγνωστόπουλος: Ενδελεχείς οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας

16:12

Μάνη: Η κυβέρνηση συζητά με την αγορά, ώστε να βρίσκει καθημερινά λύσεις στα προβλήματα των επιχειρήσεων

15:39

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

15:34

Μέγαρο Μαξίμου: Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο

15:29

Αμπάς: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να σταματήσουν επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα

15:17

Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και σε κατοικία στο Μενίδι

15:13

Σκέρτσος: Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα παίξει ρόλο και στο πώς θα συνεχίσει να κυβερνάται η χώρα

15:07

Κασσελάκης για Τέμπη: Επίσπευση των ερευνών για το τι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία

15:01

Τουρκία: Αλλάζει ο αρμόδιος υφυπουργός του τουρκικού ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά

14:57

Αυγενάκης: Θέλουμε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να αποκτήσει ξανά σχέση εμπιστοσύνης με τον αγρότη

14:31

Τσακλόγλου: Η πλατφόρμα για τις συντάξεις με οφειλές θα είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο δίμηνο