INSIDE OUT

Τα ρέστα του ο Ερντογάν - Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει την πλάτη στον Μπουρλά της Pfizer - Δόμνα-Αλέξης 1-0

12-05-2023 | 07:14
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ρέστα του ο Ερντογάν - Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει την πλάτη στον Μπουρλά της Pfizer - Δόμνα-Αλέξης 1-0

Αφήνω τον Κυριάκο και τον Αλέξη στην περιοχή επιτήρησης του Ντάλτον (Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλος) και επικεντρώνω στην Τουρκία. Ο Ερντογάν τα δίνει όλα για όλα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή.

Τραγουδάει στην σκηνή, μαζεύει 1,7 εκατομμύρια κόσμο στην προεκλογική συγκέντρωση στο... αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, δίνει αυξήσεις, δωρεάν φυσικό αέριο κι ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, ελπίζοντας. Ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παίζει έξυπνα. Φτιάχνει τσάι και βοηθάει την γυναίκα του στις δουλειές της κουζίνας απέναντι στην συντηρητική ανδροπρέπεια του Ταγίπ, υπόσχεται ειρήνη και ηρεμία με όλους τους γείτονες, και επιστροφή στη Συρία 3,6 εκατ. προσφύγων. Η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία είναι ζωηρή, έχει ήχο, και παλμό. Κάνει την δική μας να μοιάζει ψόφια με μόνη πινελιά τα TikTok του Πρωθυπουργού (σόρρυ Αλέξη).

Στο νήμα

Πέρα από τα επικοινωνιακά, η τελευταία εξέλιξη, η απόσυρση της υποψηφιότητας από την Προεδρία του Μουχαρέμ Ιντζέ, δίνει ανέλπιστο δώρο στον αντίπαλο του Ερντογάν. Ο κεμαλιστής Ιντζέ, λάμβανε ένα 3%-4%, που είναι πιθανό να μπουστάρει Κιλιτσντάρογλου στο νήμα. Οι διαβεβαιώσεις του τελευταίου περί στροφής 180 μοιρών στην πολεμαχαρή εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, ένα εκλεγεί, κάνουν την Αθήνα να καρδιοχτυπά, κι ας είναι χαμηλοί οι τόνοι.

Επίτιμος Διδάκτορας ο Μπουρλά

Δυο μέρες μετά τις εκλογές στην Τουρκία, την Τρίτη 16 Μαΐου, και μέσα στο καζάνι των ελληνικών εκλογών, θα γίνει η τελετή ανακήρυξης του Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer ως επίτιμου διδάκτορα των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο πρύτανης του Ιδρύματος Χρήστος Μπούρας έχει ήδη δηλώσει ότι το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο.

Γυρνάει την πλάτη στον Μπουρλά ο Μάρκου

Παράλληλα, ο πρύτανης βρήκε το ψυχικό σθένος να κρύψει την στεναχώρια του από την απόφαση του Ομότιμου καθηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου να μην τιμήσει με την παρουσία του τον κ. Μπουρλά.

Το γεγονός θα περνούσε απαρατήρητο ακόμα κι από μένα, καθώς ο κ. Μάρκου το έκανε γνωστό με άρθρο του (thebest) που ανέβηκε ακριβώς 20:59, δηλαδή ένα λεπτό πριν ξεκινήσει το debate,

αν δεν μου το σφύραγε αξιόπιστο πουλάκι της περιοχής. Ο τίτλος του άρθρου είναι «Γιατί δεν θα παραστώ στην τελετή επιτιμοποίησης του Διευθύνοντα Συμβούλου της Pfizer από το Πανεπιστήμιο Πατρών».

Ανήθικο

Ο βουλευτής Μάρκου, γνωστός παλαιότερα από την αγαπημένη φράση «σας κάναμε την κ…α, να», προς βουλευτές του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ μέσα στην Ολομέλεια, είναι ξεκάθαρα υπέρ των εμβολίων και το λέει. Όμως βγαίνει απ’ τα ρούχα του, γιατί η Pfizer δεν έδωσε την πατέντα του εμβολίου. «Θα σκεφτεί κανείς, ότι τέτοιοι αυτονομημένοι, ιδιωτικοί κολοσσοί δεν εμφορούνται από ηθικές επιταγές και ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία, επομένως γιατί να αλλάξει αυτό στην περίπτωση του Covid-19; Σύμφωνοι. Αυτό όμως, που δεν αντέχει τη βάσανο του πολιτικού ήθους είναι γιατί αναγορεύεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer κος Μπουρλά, σε επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών σε λίγες μέρες» γράφει.

Κυνικοί κροίσοι

Όμως δε μένει εκεί. Ξεδιπλώνει τον πυρήνα της σκέψης του κατά των φαρμακευτικών και του πανεπιστημίου Πατρών ως εξής: «Είναι τα Πανεπιστήμιά μας οργανισμοί που έλαβαν αμετάκλητα διαζύγιο από την προαγωγή ευσυνείδητων πολιτών, κρίσιμων κυττάρων για την νίκη του ανθρωπισμού έναντι του ανεξέλεγκτου κέρδους που συνεπάγεται το κόστος χιλιάδων ανθρώπινων ζωών; Άραγε, ομολογήσαμε ήδη την ήττα μας από τους κυνικούς κροίσους που θέτουν εκβιαστικά προς την κοινωνία τη δυνατότητά τους να παράγουν φάρμακα στον βωμό των δισεκατομμυρίων; Ακόμα και αν αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά των φαρμακοβιομηχανιών στην ευρεσιτεχνία του εμβολίου και παραβλέψουμε τα ανεξέλεγκτα κέρδη που επιδίωξαν, γιατί δεν τιμώνται οι επιστήμονες γιατροί, βιολόγοι κλπ εργαζόμενοι της εταιρείας, που σε τελευταία ανάλυση εφηύραν το εμβόλιο αντί του Διευθύνοντα Συμβούλου της;».

Συνεργασία

Στα αγωνιώδη ερωτήματα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει εν μέρει ο πρύτανης Χρ. Μπούρας. Αφού αναφέρεται στην επένδυση της Pfizer η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει 600 υψηλόμισθες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, τονίζει ότι πρόθεση του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με την εταιρία που διευθύνει ο Άλμπερτ Μπουρλά. «Σε αυτή την προσπάθεια το Πανεπιστήμιο θέλει συμμάχους όλους τους φορείς της περιοχής. Αν πάμε όλοι μαζί, θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» είπε (pelop.gr).

Επενδύει τα κέρδη

Εν τω μεταξύ, βαθιά στεναχωρημένος πρέπει να είναι και ο ίδιος ο κ. Μπουρλά, όπως κατάλαβα, από την απουσία του Κώστα Μάρκου στην τιμητική τελετή που θα γίνει την Τρίτη. Το είδα στο βλέμμα του, καθώς ανακοίνωνε σε διαδικτυακή εκδήλωση του πρακτορείου Reuters ότι η Pfizer επενδύει όλα τα έσοδα που αποκομίσαμε λόγω Covid το 2021 και το 2022, καθώς και όσα θα κερδίσουμε το 2023, σε έρευνα για προϊόντα που θα μας επιτρέψουν να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο. Το 2021 τα έσοδα της Pfizer ανήλθαν σε περίπου 80 δισ. δολάρια και το 2022 ξεπέρασαν τα 100 δισ.

Δόμνα-Αλέξης: 1-0

Την Τρίτη που θα γίνει στην Πάτρα η τελετή ανακήρυξης του Μπουρλά σε επίτιμο Διδάκτορα, ο Κυριάκος προγραμματίζει συγκέντρωση στον Πειραιά. Εκεί βρέθηκε ήδη ο Αλέξης Τσίπρας που θα κατέβει υποψήφιος για να βοηθήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’. Στο πλαίσιο της επίσκεψή του μάλιστα επισκέφτηκε και το Γηροκομείο της Μητρόπολης Πειραιά με τα κλασικά χαμόγελα και φωτογραφίες.

Τον πρόλαβε όμως η Δόμνα Μιχαηλίδου

η οποία εξασφάλισε το παρόν φροντίζοντας να χρηματοδοτηθεί τα τρία τελευταία χρόνια με πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του, αλλά και το μέλλον του, καθώς το ενέταξε στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για τροφεία. Με λίγα λόγια, η Δόμνα καθάρισε.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:22

Έρχονται τα επισκέψιμα αποσταγματοποιεία

08:15

Ανοίγει η πόρτα για managers από τον ιδιωτικό τομέα στις θυγατρικές του Υπερταμείου

08:02

Πυρκαγιές: Τι μάθαμε από τον Έβρο - Τι πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα

07:57

ΤΧΣ: Ανοίγουν από το τέλος του έτους οι διαδικασίες για την απορρόφηση από το Υπερταμείο

07:50

Ενέργεια: Έργα ΑΠΕ άνω των 2 GW στη διαδικασία fast track για «πράσινο» ρεύμα στη βιομηχανία

07:42

Επεκτείνεται στην Ελλάδα η Weku Solutions

07:35

Ακίνητα: Πού «χτίζονται» νέες εξοχικές κατοικίες στην Ελλάδα – Τα hotspots και η άνοδος τιμών

07:34

Ανασφάλιστα οχήματα και απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας: Αντίστροφη μέτρηση για 500.000 ιδιοκτήτες

07:30

Υποδομές: Τι συμβαίνει με τα έργα αποκατάστασης ζημιών 1,5 δισ. στη Θεσσαλία – Οι καθυστερήσεις και η διαδικασία

07:23

Πώς να αποκτήσετε ισχυρότερους κωδικούς πρόσβασης

07:20

Διακοπές στην Ελλάδα για τον Τζεφ Μπέζος - Ειδυλλιακά γεύματα σε νησιά του Αιγαίου

07:15

«Φρένο» στην είσοδο νέων φαρμάκων λόγω υποχρεωτικών επιστροφών – Οι στόχοι του υπουργείου Υγείας

07:12

Το σκληρό rock του Φλωρίδη - Ποιοι υπουργοί θα βρουν το μπελά τους - Ο στενός κορσές του ΑΣΕΠ

07:06

Το αρχοντικό Σερπιέρη – H EKT και τα μαντάτα - Η υπεραξία του PPF

23:54

Διάστημα: Επιστήμονες εντόπισαν μαύρη τρύπα να ξυπνά σε πραγματικό χρόνο

23:45

Ουκρανία: Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος την Τετάρτη σε όλη τη χώρα

23:32

Ισραήλ: «Εγκρίθηκαν τα επιχειρησιακά σχέδια επίθεσης στον Λίβανο», λέει ο στρατός - Αντιδρά το Πεντάγωνο

23:25

ΗΠΑ: Καύσωνας με θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή στα κεντρικά και βορειοανατολικά

23:19

Σε υψηλά επτά εβδομάδων το πετρέλαιο - Ξεπέρασε τα 85 δολάρια το brent

23:07

Σε ρυθμούς... Nvidia η Wall Street - Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

22:50

ABBank: Μερίδιο 5% απέκτησε ο Τέλης Μυστακίδης – Εν αναμονή των εγκρίσεων για εξαγορά του 48%

22:48

Υεμένη: Το ελληνόκτητο εμπορικό πλοίο Tutor βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα

22:35

Τσίπρας για Κεντροαριστερά: «Νικηφόρα Προοδευτική Συμμαχία με προοπτική διακυβέρνησης»

22:27

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις «έσπρωξαν» υψηλότερα τον χρυσό

22:18

Νέος πρόεδρος του ΣΕΒ εξελέγη ο Σπ. Θεοδωρόπουλος

22:04

Εμπορικός πόλεμος ΕΕ - Κίνας: Ρελάνς Πεκίνου με στόχο τις εισαγωγές χοιρινού

21:46

Μαρινάκης: Απαράδεκτη η ανακοίνωση κατά Κασσελάκη - «Αδιανόητο να γράφονται και να λέγονται»

21:33

Κικίλιας: Drones για τον εντοπισμό πυρκαγιών και εμπρηστών - 147.000 δηλώσεις για καθαρισμούς οικοπέδων

21:18

Προσλήψεις - εξπρές στο Δημόσιο - Το σχέδιο για απλοποίηση και ψηφιοποίηση διαδικασιών του ΑΣΕΠ

21:09

Ανδρουλάκης: Η επιλογή Κόστα θα δώσει πνοή σε μία νέα εποχή σύγκλισης μεταξύ βορρά - νότου