INSIDE OUT

Τα ρέστα του ο Ερντογάν - Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει την πλάτη στον Μπουρλά της Pfizer - Δόμνα-Αλέξης 1-0

12-05-2023 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα ρέστα του ο Ερντογάν - Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ γυρίζει την πλάτη στον Μπουρλά της Pfizer - Δόμνα-Αλέξης 1-0

Αφήνω τον Κυριάκο και τον Αλέξη στην περιοχή επιτήρησης του Ντάλτον (Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλος) και επικεντρώνω στην Τουρκία. Ο Ερντογάν τα δίνει όλα για όλα λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες την Κυριακή.

Τραγουδάει στην σκηνή, μαζεύει 1,7 εκατομμύρια κόσμο στην προεκλογική συγκέντρωση στο... αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, δίνει αυξήσεις, δωρεάν φυσικό αέριο κι ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, ελπίζοντας. Ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου παίζει έξυπνα. Φτιάχνει τσάι και βοηθάει την γυναίκα του στις δουλειές της κουζίνας απέναντι στην συντηρητική ανδροπρέπεια του Ταγίπ, υπόσχεται ειρήνη και ηρεμία με όλους τους γείτονες, και επιστροφή στη Συρία 3,6 εκατ. προσφύγων. Η προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία είναι ζωηρή, έχει ήχο, και παλμό. Κάνει την δική μας να μοιάζει ψόφια με μόνη πινελιά τα TikTok του Πρωθυπουργού (σόρρυ Αλέξη).

Στο νήμα

Πέρα από τα επικοινωνιακά, η τελευταία εξέλιξη, η απόσυρση της υποψηφιότητας από την Προεδρία του Μουχαρέμ Ιντζέ, δίνει ανέλπιστο δώρο στον αντίπαλο του Ερντογάν. Ο κεμαλιστής Ιντζέ, λάμβανε ένα 3%-4%, που είναι πιθανό να μπουστάρει Κιλιτσντάρογλου στο νήμα. Οι διαβεβαιώσεις του τελευταίου περί στροφής 180 μοιρών στην πολεμαχαρή εξωτερική πολιτική του Ερντογάν, ένα εκλεγεί, κάνουν την Αθήνα να καρδιοχτυπά, κι ας είναι χαμηλοί οι τόνοι.

Επίτιμος Διδάκτορας ο Μπουρλά

Δυο μέρες μετά τις εκλογές στην Τουρκία, την Τρίτη 16 Μαΐου, και μέσα στο καζάνι των ελληνικών εκλογών, θα γίνει η τελετή ανακήρυξης του Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer ως επίτιμου διδάκτορα των Τμημάτων Ιατρικής και Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο πρύτανης του Ιδρύματος Χρήστος Μπούρας έχει ήδη δηλώσει ότι το γεγονός αυτό αποτελεί μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο.

Γυρνάει την πλάτη στον Μπουρλά ο Μάρκου

Παράλληλα, ο πρύτανης βρήκε το ψυχικό σθένος να κρύψει την στεναχώρια του από την απόφαση του Ομότιμου καθηγητή στο ίδιο πανεπιστήμιο και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μάρκου να μην τιμήσει με την παρουσία του τον κ. Μπουρλά.

Το γεγονός θα περνούσε απαρατήρητο ακόμα κι από μένα, καθώς ο κ. Μάρκου το έκανε γνωστό με άρθρο του (thebest) που ανέβηκε ακριβώς 20:59, δηλαδή ένα λεπτό πριν ξεκινήσει το debate,

αν δεν μου το σφύραγε αξιόπιστο πουλάκι της περιοχής. Ο τίτλος του άρθρου είναι «Γιατί δεν θα παραστώ στην τελετή επιτιμοποίησης του Διευθύνοντα Συμβούλου της Pfizer από το Πανεπιστήμιο Πατρών».

Ανήθικο

Ο βουλευτής Μάρκου, γνωστός παλαιότερα από την αγαπημένη φράση «σας κάναμε την κ…α, να», προς βουλευτές του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ μέσα στην Ολομέλεια, είναι ξεκάθαρα υπέρ των εμβολίων και το λέει. Όμως βγαίνει απ’ τα ρούχα του, γιατί η Pfizer δεν έδωσε την πατέντα του εμβολίου. «Θα σκεφτεί κανείς, ότι τέτοιοι αυτονομημένοι, ιδιωτικοί κολοσσοί δεν εμφορούνται από ηθικές επιταγές και ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία, επομένως γιατί να αλλάξει αυτό στην περίπτωση του Covid-19; Σύμφωνοι. Αυτό όμως, που δεν αντέχει τη βάσανο του πολιτικού ήθους είναι γιατί αναγορεύεται ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer κος Μπουρλά, σε επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών σε λίγες μέρες» γράφει.

Κυνικοί κροίσοι

Όμως δε μένει εκεί. Ξεδιπλώνει τον πυρήνα της σκέψης του κατά των φαρμακευτικών και του πανεπιστημίου Πατρών ως εξής: «Είναι τα Πανεπιστήμιά μας οργανισμοί που έλαβαν αμετάκλητα διαζύγιο από την προαγωγή ευσυνείδητων πολιτών, κρίσιμων κυττάρων για την νίκη του ανθρωπισμού έναντι του ανεξέλεγκτου κέρδους που συνεπάγεται το κόστος χιλιάδων ανθρώπινων ζωών; Άραγε, ομολογήσαμε ήδη την ήττα μας από τους κυνικούς κροίσους που θέτουν εκβιαστικά προς την κοινωνία τη δυνατότητά τους να παράγουν φάρμακα στον βωμό των δισεκατομμυρίων; Ακόμα και αν αναγνωρίσουμε τη συνεισφορά των φαρμακοβιομηχανιών στην ευρεσιτεχνία του εμβολίου και παραβλέψουμε τα ανεξέλεγκτα κέρδη που επιδίωξαν, γιατί δεν τιμώνται οι επιστήμονες γιατροί, βιολόγοι κλπ εργαζόμενοι της εταιρείας, που σε τελευταία ανάλυση εφηύραν το εμβόλιο αντί του Διευθύνοντα Συμβούλου της;».

Συνεργασία

Στα αγωνιώδη ερωτήματα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει εν μέρει ο πρύτανης Χρ. Μπούρας. Αφού αναφέρεται στην επένδυση της Pfizer η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει 600 υψηλόμισθες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη, τονίζει ότι πρόθεση του Πανεπιστημίου Πατρών είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με την εταιρία που διευθύνει ο Άλμπερτ Μπουρλά. «Σε αυτή την προσπάθεια το Πανεπιστήμιο θέλει συμμάχους όλους τους φορείς της περιοχής. Αν πάμε όλοι μαζί, θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» είπε (pelop.gr).

Επενδύει τα κέρδη

Εν τω μεταξύ, βαθιά στεναχωρημένος πρέπει να είναι και ο ίδιος ο κ. Μπουρλά, όπως κατάλαβα, από την απουσία του Κώστα Μάρκου στην τιμητική τελετή που θα γίνει την Τρίτη. Το είδα στο βλέμμα του, καθώς ανακοίνωνε σε διαδικτυακή εκδήλωση του πρακτορείου Reuters ότι η Pfizer επενδύει όλα τα έσοδα που αποκομίσαμε λόγω Covid το 2021 και το 2022, καθώς και όσα θα κερδίσουμε το 2023, σε έρευνα για προϊόντα που θα μας επιτρέψουν να καταπολεμήσουμε τον καρκίνο. Το 2021 τα έσοδα της Pfizer ανήλθαν σε περίπου 80 δισ. δολάρια και το 2022 ξεπέρασαν τα 100 δισ.

Δόμνα-Αλέξης: 1-0

Την Τρίτη που θα γίνει στην Πάτρα η τελετή ανακήρυξης του Μπουρλά σε επίτιμο Διδάκτορα, ο Κυριάκος προγραμματίζει συγκέντρωση στον Πειραιά. Εκεί βρέθηκε ήδη ο Αλέξης Τσίπρας που θα κατέβει υποψήφιος για να βοηθήσει τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’. Στο πλαίσιο της επίσκεψή του μάλιστα επισκέφτηκε και το Γηροκομείο της Μητρόπολης Πειραιά με τα κλασικά χαμόγελα και φωτογραφίες.

Τον πρόλαβε όμως η Δόμνα Μιχαηλίδου

η οποία εξασφάλισε το παρόν φροντίζοντας να χρηματοδοτηθεί τα τρία τελευταία χρόνια με πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του, αλλά και το μέλλον του, καθώς το ενέταξε στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για τροφεία. Με λίγα λόγια, η Δόμνα καθάρισε.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:03

Νέο ρεκόρ πάνω από τα 4.240 δολάρια για τον χρυσό

08:45

Η Ουρουγουάη υιοθετεί νόμο που επιτρέπει την ευθανασία

08:35

Cyprus Airways: Συνδέει την Κύπρο με την Κρήτη - Στόχος οι 200.000 επιβάτες στην Ελλάδα το 2025

08:29

Το Ισραήλ απειλεί πως θα ξαναρχίσει τον πόλεμο αν η Χαμάς δεν παραδώσει όλα τα λείψανα ομήρων

08:23

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Φοροδιαφυγή 100% σε 42 Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων - Πρόστιμα και λουκέτα

08:20

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο - Στο Τοπ 10 η Ελλάδα

08:13

Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ και νέο εργοστάσιο στη Βόρεια Ελλάδα δρομολογεί η Mapei Hellas

08:11

Ο Τραμπ «εξετάζει» χερσαία πλήγματα στη Βενεζουέλα

08:06

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα έχει λύσει τη δημοσιονομική της εξίσωση - Θα πετύχουμε ανάπτυξη 2,4% το 2026

08:04

Σιδηρόδρομοι Ελλάδας: Πώς θα γίνει η μεταφορά δραστηριότητας διαχείρισης τροχαίου υλικού από τη ΓΑΙΑΟΣΕ

08:02

Στη Βουλή σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης - Θα μιλήσει για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

08:00

Σούπερ μάρκετ: Κορυφώνεται η μάχη στο ράφι - Σε ποια προϊόντα μειώνονται οι τιμές

07:55

Συγκοινωνίες: Λιγότερα δρομολόγια και έσοδα παρά τη στροφή των πολιτών σε Λεωφορεία / Μετρό

07:50

Υποδομές: Ποια κατασκευαστική εταιρεία κέρδισε τη «μάχη των μεσαίων» για αρδευτικό έργο 52 εκατ. ευρώ

07:43

Βαριές κατηγορίες για λειτουργία των θεσμών από Καραμανλή - Ποιοι και γιατί μπήκαν στην ΚΟΕΣ του ΠΑΣΟΚ

07:38

Καμπανάκι από ΔΝΤ για το άνοιγμα των τραπεζών σε non banks

07:35

Νέα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: Φορολόγηση κρυπτονομισμάτων, ψηφιακά τιμολόγια και φάκελος για κάθε ακίνητο

07:31

Οι τάσεις ESG στην Ελλάδα και πως επηρεάζονται οι επιχειρήσεις από τις αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία

07:15

Λιμένας Λαυρίου: Προσφυγές στον διαγωνισμό για την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου

07:12

Το διπλό στοίχημα του προϋπολογισμού για ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης - Οι κρίσιμες αναθεωρήσεις

07:05

Μια σημαντική απορία - Οι εξελίξεις για το ΒΟΑΚ - Το θέμα με την ΑΠΑ

23:55

Γαλλία: Κατασχέθηκαν επτά τόνοι λαθραίων τσιγάρων μέσα σε φορτίο με ιταλικά κανόλι

23:45

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ έχει εντείνει τις δραστηριότητες συγκέντρωσης πληροφοριών κοντά στα σύνορά μας

23:36

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε το δεύτερο μεγαλύτερο πεδίο σπάνιων γαιών στον κόσμο στην επαρχία Εσκισεχίρ

23:35

Λιθουανία: Θα αφιερώσει το 5,38% του ΑΕΠ της στην άμυνα το 2026

23:27

Άνοδος στη Wall Street με ώθηση από τις τράπεζες - «Χαλάρωσαν» οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο

23:06

Politico: Η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο με τη Ρωσία έως το 2030

22:52

Τραμπ: Το Ισραήλ μπορεί να ξαναρχίσει τις μάχες στη Γάζα αν η Χαμάς δεν τηρήσει τη συμφωνία

22:49

ΗΠΑ: Δικαστής θα απαγορεύσει τις απολύσεις ομοσπονδιακών υπαλλήλων εν μέσω shutdown

22:41

Ντομπρόβσκις: Η ΕΕ αναμένει από τη Γαλλία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της