INSIDE OUT

Ευχές, αποχαιρετισμοί, προσλήψεις και γαλαντομίες στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής υπό την παρούσα σύνθεση – Στην επόμενη ποιος ξέρει;

12-04-2023 | 07:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευχές, αποχαιρετισμοί, προσλήψεις και γαλαντομίες στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής υπό την παρούσα σύνθεση – Στην επόμενη ποιος ξέρει;

Συγκίνηση, ευχές, προσλήψεις της τελευταίας στιγμής, ένταση σε άδεια έδρανα, και αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα στο τέλος, είχε η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής με την παρούσα σύνθεση. Φυσικά τα μεγάλα φινάλε είναι πάντα απρόβλεπτα.

«Μόνο για εσάς που είστε ΠΑΣΟΚ» είπε σε αναπάντεχα παιγνιδιάρικη διάθεση ο προεδρεύων Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καλώντας την Τόνια Αντωνίου ως υποψήφια στο Νότιο Τομέα, να ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας. Η Τόνια, που ανήκει σε διαφορετική εσωκομματική ομάδα ξαφνιάστηκε, αλλά όχι τόσο, καθώς ξεκίνησε να κοιτάει τα χαρτιά της, συνειδητοποίησε ότι είχε ξεχάσει την τροπολογία, ζήτησε ένα λεπτό, το πήρε, κατέβηκε στα έδρανα και ξανανέβηκε στο βήμα, υπό το προστατευτικό βλέμμα του Οδυσσέα. Αυτοί είναι οι πασόκοι κύριοι.

Στο φλεγόμενο Νότο

Υπενθυμίζεται ότι η Αντωνίου κατεβαίνει στο Νότιο τομέα όπου την μοναδική έδρα είχε πάρει η αείμνηστη Φώφη. Με την απογραφή, οι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ελπίζουν για δύο έδρες, τις οποίες εκτός της Τόνιας, διεκδικούν οι κ.κ. Παύλος Χρηστίδης και Στέφανος Ξεκαλάκης.

Στη φλεγόμενη Αρκαδία

Από το συνολικό πακέτο των υποψηφίων, εκτός του ψηφοδελτίου Επικρατείας, απομένουν να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι στις μονοεδρικές Σάμου, Ζακύνθου, Καστοριάς και Ευρυτανίας, και στις τριεδρικές Αρκαδίας και Λακωνίας. Πάντως ο Κωσταντινόπουλος χθες, εκτός από αγάπη στην Τόνια, έστειλε και αγάπη συνολικά στο κίνημα λέγοντας στο τέλος: Καλή Ανάσταση και φώτιση σε όλους μας, κυρίως για να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ! Παρ’ ότι ασυνήθιστο ως ευχή, έγινε απολύτως αποδεκτό ακόμα και από τον παριστάμενο υπουργό Μάκη Βορίδη που χαμογέλασε. Ο Οδυσσέας ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής την τετραετία Μητσοτάκη- γεγονός που θα θυμάται με νοσταλγία σε κάθε περίπτωση.

Της τελευταίας στιγμής

Μεταξύ των νομοτεχνικών τελευταίας στιγμής, λίγο πριν κλείσει τις εργασίες της η Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών ανάγνωσε τα κείμενα λέγοντας δυο κουβέντες. Πιο ενδιαφέρουσα η ρύθμιση για εξαίρεση από την απαγόρευση προσλήψεων σειράς εργαζομένων, όπως οι εποχικοί πυροσβέστες, εργαζόμενοι στις σταθερές συγκοινωνίες, διδακτικό κι ερευνητικό προσωπικό, προσλήψεις στον Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και άλλες σχετικές με τα Τέμπη.

Ευθύνες

Η αντιπαράθεση για την τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση βάζει πάγο στο κόμμα Κασιδιάρη (την ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), ήταν έντονη το πρωί, αλλά ξεθύμανε αργότερα καθώς οι περισσότεροι βουλευτές τρέχουν ήδη για τον δικό τους σταυρό στις εκλογικές τους Περιφέρειες. Ευθύνες για την δυνατότητα του Κασιδιάρη να κάνει προεκλογική εκστρατεία από τις φυλακές, απέδωσε στην κυβέρνηση ο Γιώργος Καμίνης, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Θα μπορούσε ουσιαστικά να είχε αποτρέψει τον έγκλειστο των φυλακών Δομοκού να απευθύνει διαγγέλματα στον ελληνικό λαό προφασιζόμενος ότι επικοινωνεί στο τηλέφωνο με τους δικηγόρους του ή με τους οικείους του, οι ομιλίες του να αποτυπώνονται, να επενδύονται στη συνέχεια με εικόνα και να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Πώς ανέχτηκε η κυβέρνηση αυτό το πράγμα; Γιατί ακόμα ο διευθυντής των φυλακών Δομοκού παραμένει στη θέση του;» αναρωτήθηκε ο κ. Καμίνης, ο οποίος αποχαιρέτησε την Βουλή.

Παρά τα προσπάθειές του ο πρόεδρος Ανδρουλάκης δεν βρήκε ποτέ χρόνο για να συζητήσει το ενδεχόμενο καθόδου του σε εκλογική περιφέρεια, όπως λένε τα αγαπημένα παπαγαλάκια της πόλης.

Κάθε λέξη του Συντάγματος

Παραθέτω την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για να μην ψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση, όπως ακριβώς την κατέθεσε ο νομικός Τζανακόπουλος. «Ο στόχος είναι να μείνουν εκτός Βουλής με συνταγματικό τρόπο, και όχι με ακροβασίες και ερασιτεχνισμούς. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη άποψη. Κόμμα το οποίο έχει βουλευτή καταδικασμένο δε θα πρέπει να ανακηρύσσεται ενόψει των εκλογών. Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική ρύθμιση, η οποία δεν θέτει και συνταγματικά προβλήματα».

Much Ado About Nothing

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε για την στάση του συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μάκης Βορίδης, δανειζόμενος το Σαιξπηρικό «Πολύ κακό για το Τίποτα». Ο υπουργός γενικά πήρε πάνω του το όλο θέμα, και δεν δίστασε να κοντραριστεί – αλλά σε χαμηλούς τόνους- με όλα τα κόμματα της αριστεράς για την στάση τους. «Ο μαχητικός αντιφασισμός ακόμα θα εμάχετο εάν δεν υπήρχε ο Σαμαράς να δεχτεί την εισήγηση, που έστειλε την Χρυσή αυγή στην φυλακή» ανέφερε εμφατικά.

Διμέτωπος του ΚΚΕ

Κατά και της κυβερνητικής τροπολογίας, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε το ΚΚΕ. Όπως σημείωσε ο βουλευτής Γιάννης Δελής, η ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί «εισάγει απαράδεκτες γενικεύσεις για συμμετοχή στις εκλογές που θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, δίνοντας τη δυνατότητα να κάνει έναν ιδιότυπο έλεγχο στα εσωτερικά των κομμάτων». Ο βουλευτής χαρακτήρισε προσπάθεια αντιπερισπασμού την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ , γιατί «έχει απαράδεκτες προϋποθέσεις και στηρίζεται στον αντιτρομοκρατικό νόμο που στοχοποιεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

19:59

Συνάντηση Πούτιν με Γουίτκοφ και Κούσνερ στο Κρεμλίνο - Αισιοδοξία από τις ΗΠΑ, κρίσιμη η στάση της Μόσχας

19:55

ESM: «Πράσινο φως» για πρόωρη αποπληρωμή 5,29 δισ. ευρώ ακριβών διακρατικών δανείων από το α' μνημόνιο

19:43

Γραφειοκρατία vs Πράσινη Καινοτομία: Η ΕΕ χάνει χρόνο

19:30

Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Άλμα 18,5% για την Bayer

19:26

Ουκρανία: Η Ρωσία απειλεί την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Μαύρη Θάλασσα

19:19

Κεφαλογιάννης για Εθνικό Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Πυρκαγιών: Επιστημονικό εργαλείο για πιο αποτελεσματική πρόληψη

19:11

Ράλι για το bitcoin μετά το sell off - Στο +9% το ether

18:51

Η Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για παραγωγή κινητήρων καύσης και μετά το 2035

18:44

Στη Βουλή η τροπολογία για τα όπλα: Αυστηροποίηση ποινών - Τι προβλέπεται για τις μπαλοθιές

18:37

Μπλόκα: Έληξε ο αποκλεισμός του τελωνείου Ευζώνων και της παλαιάς Εθνικής Θεσσαλονίκης–Έδεσσας

18:26

Eurovision: Κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμμετοχή του Ισραήλ

18:17

Νετανιάχου: Η Συρία θα δημιουργήσει ουδέτερη ζώνη στα σύνορα με το Ισραήλ

18:13

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο ενέκρινε πτήση επαναπατρισμού μεταναστών από τις ΗΠΑ

18:02

ΧΑ: Με αυξημένο τζίρο η νέα υπέρβαση των 2.100 μονάδων

18:02

Κακοκαιρία: Πέμπτη και Παρασκευή οι δυσκολότερες ημέρες - Τι προβλέπεται για την Αττική

17:58

Αβεβαιότητα για τα Χριστούγεννα λόγω τραυματισμού του Αϊ-Βασίλη σε μπασκετικό ατύχημα

17:47

Πούτιν: «Αν η Ευρώπη θέλει πόλεμο με τη Ρωσία, είμαστε έτοιμοι και τώρα»

17:45

Ρούτε: Οι προσπάθειες των ΗΠΑ για την Ουκρανία «θα αποκαταστήσουν τελικά την ειρήνη στην Ευρώπη»

17:34

Συνεδριάζει την Τετάρτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον Κ. Μητσοτάκη

17:33

Διαθήκες: Τα χρέη δεν βαραίνουν πλέον τους κληρονόμους - Όλες οι αλλαγές

17:33

Βρετανία: Η μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος προβλέπει μείωση των δικαστηρίων με ενόρκους

17:18

Ζελένσκι: Πιο κοντά από ποτέ στον τερματισμό του πολέμου - Καταλήξαμε με τις ΗΠΑ σε σχέδιο 20 σημείων

17:16

Ισραήλ: Παρέλαβε λείψανα που φέρεται να ανήκουν σε έναν από τους δύο τελευταίους ομήρους

17:14

CERETHERM με πετροβάμβακα FIBRANgeo: Η φυσική ασπίδα του κτιρίου με έμφαση στην ενεργειακή αποδοτικότητα και βιωσιμότητα

16:59

Δεξαμενόπλοιο με σημαία της Ρωσίας ανέφερε πως δέχθηκε επίθεση ανοικτά της Τουρκίας

16:52

Rebound στη Wall Street με ώθηση από το Bitcoin και τις τεχνολογικές μετοχές

16:50

Κλείνει την Τετάρτη 3/12 η πλατφόρμα Α21 - Επίδομα Παιδιού

16:49

Καφούνης σε Μητσοτάκη: Ώρα για «New Deal» στο Εμπόριο για αύξηση παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας

16:47

Πιερρακάκης σε Nikkei: Η φάση ανάκαμψης έχει τελειώσει. Έχουμε εισέλθει σε φάση ανάπτυξης

16:38

Η Κίνα κατακλύζει τον κόσμο με βενζινοκίνητα αυτοκίνητα που δεν μπορεί να πουλήσει εγχώρια