INSIDE OUT

Ευχές, αποχαιρετισμοί, προσλήψεις και γαλαντομίες στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής υπό την παρούσα σύνθεση – Στην επόμενη ποιος ξέρει;

12-04-2023 | 07:17
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευχές, αποχαιρετισμοί, προσλήψεις και γαλαντομίες στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής υπό την παρούσα σύνθεση – Στην επόμενη ποιος ξέρει;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Συγκίνηση, ευχές, προσλήψεις της τελευταίας στιγμής, ένταση σε άδεια έδρανα, και αγαπησιάρικη ατμόσφαιρα στο τέλος, είχε η τελευταία συνεδρίαση της Βουλής με την παρούσα σύνθεση. Φυσικά τα μεγάλα φινάλε είναι πάντα απρόβλεπτα.

«Μόνο για εσάς που είστε ΠΑΣΟΚ» είπε σε αναπάντεχα παιγνιδιάρικη διάθεση ο προεδρεύων Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος καλώντας την Τόνια Αντωνίου ως υποψήφια στο Νότιο Τομέα, να ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας. Η Τόνια, που ανήκει σε διαφορετική εσωκομματική ομάδα ξαφνιάστηκε, αλλά όχι τόσο, καθώς ξεκίνησε να κοιτάει τα χαρτιά της, συνειδητοποίησε ότι είχε ξεχάσει την τροπολογία, ζήτησε ένα λεπτό, το πήρε, κατέβηκε στα έδρανα και ξανανέβηκε στο βήμα, υπό το προστατευτικό βλέμμα του Οδυσσέα. Αυτοί είναι οι πασόκοι κύριοι.

Στο φλεγόμενο Νότο

Υπενθυμίζεται ότι η Αντωνίου κατεβαίνει στο Νότιο τομέα όπου την μοναδική έδρα είχε πάρει η αείμνηστη Φώφη. Με την απογραφή, οι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ελπίζουν για δύο έδρες, τις οποίες εκτός της Τόνιας, διεκδικούν οι κ.κ. Παύλος Χρηστίδης και Στέφανος Ξεκαλάκης.

Στη φλεγόμενη Αρκαδία

Από το συνολικό πακέτο των υποψηφίων, εκτός του ψηφοδελτίου Επικρατείας, απομένουν να ανακοινωθούν οι υποψήφιοι στις μονοεδρικές Σάμου, Ζακύνθου, Καστοριάς και Ευρυτανίας, και στις τριεδρικές Αρκαδίας και Λακωνίας. Πάντως ο Κωσταντινόπουλος χθες, εκτός από αγάπη στην Τόνια, έστειλε και αγάπη συνολικά στο κίνημα λέγοντας στο τέλος: Καλή Ανάσταση και φώτιση σε όλους μας, κυρίως για να ψηφίσετε ΠΑΣΟΚ! Παρ’ ότι ασυνήθιστο ως ευχή, έγινε απολύτως αποδεκτό ακόμα και από τον παριστάμενο υπουργό Μάκη Βορίδη που χαμογέλασε. Ο Οδυσσέας ήταν αντιπρόεδρος της Βουλής την τετραετία Μητσοτάκη- γεγονός που θα θυμάται με νοσταλγία σε κάθε περίπτωση.

Της τελευταίας στιγμής

Μεταξύ των νομοτεχνικών τελευταίας στιγμής, λίγο πριν κλείσει τις εργασίες της η Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών ανάγνωσε τα κείμενα λέγοντας δυο κουβέντες. Πιο ενδιαφέρουσα η ρύθμιση για εξαίρεση από την απαγόρευση προσλήψεων σειράς εργαζομένων, όπως οι εποχικοί πυροσβέστες, εργαζόμενοι στις σταθερές συγκοινωνίες, διδακτικό κι ερευνητικό προσωπικό, προσλήψεις στον Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων και άλλες σχετικές με τα Τέμπη.

Ευθύνες

Η αντιπαράθεση για την τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση βάζει πάγο στο κόμμα Κασιδιάρη (την ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), ήταν έντονη το πρωί, αλλά ξεθύμανε αργότερα καθώς οι περισσότεροι βουλευτές τρέχουν ήδη για τον δικό τους σταυρό στις εκλογικές τους Περιφέρειες. Ευθύνες για την δυνατότητα του Κασιδιάρη να κάνει προεκλογική εκστρατεία από τις φυλακές, απέδωσε στην κυβέρνηση ο Γιώργος Καμίνης, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Θα μπορούσε ουσιαστικά να είχε αποτρέψει τον έγκλειστο των φυλακών Δομοκού να απευθύνει διαγγέλματα στον ελληνικό λαό προφασιζόμενος ότι επικοινωνεί στο τηλέφωνο με τους δικηγόρους του ή με τους οικείους του, οι ομιλίες του να αποτυπώνονται, να επενδύονται στη συνέχεια με εικόνα και να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Πώς ανέχτηκε η κυβέρνηση αυτό το πράγμα; Γιατί ακόμα ο διευθυντής των φυλακών Δομοκού παραμένει στη θέση του;» αναρωτήθηκε ο κ. Καμίνης, ο οποίος αποχαιρέτησε την Βουλή.

Παρά τα προσπάθειές του ο πρόεδρος Ανδρουλάκης δεν βρήκε ποτέ χρόνο για να συζητήσει το ενδεχόμενο καθόδου του σε εκλογική περιφέρεια, όπως λένε τα αγαπημένα παπαγαλάκια της πόλης.

Κάθε λέξη του Συντάγματος

Παραθέτω την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για να μην ψηφίσει την επίμαχη ρύθμιση, όπως ακριβώς την κατέθεσε ο νομικός Τζανακόπουλος. «Ο στόχος είναι να μείνουν εκτός Βουλής με συνταγματικό τρόπο, και όχι με ακροβασίες και ερασιτεχνισμούς. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη άποψη. Κόμμα το οποίο έχει βουλευτή καταδικασμένο δε θα πρέπει να ανακηρύσσεται ενόψει των εκλογών. Αυτή είναι η πιο αποτελεσματική ρύθμιση, η οποία δεν θέτει και συνταγματικά προβλήματα».

Much Ado About Nothing

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε για την στάση του συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μάκης Βορίδης, δανειζόμενος το Σαιξπηρικό «Πολύ κακό για το Τίποτα». Ο υπουργός γενικά πήρε πάνω του το όλο θέμα, και δεν δίστασε να κοντραριστεί – αλλά σε χαμηλούς τόνους- με όλα τα κόμματα της αριστεράς για την στάση τους. «Ο μαχητικός αντιφασισμός ακόμα θα εμάχετο εάν δεν υπήρχε ο Σαμαράς να δεχτεί την εισήγηση, που έστειλε την Χρυσή αυγή στην φυλακή» ανέφερε εμφατικά.

Διμέτωπος του ΚΚΕ

Κατά και της κυβερνητικής τροπολογίας, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε το ΚΚΕ. Όπως σημείωσε ο βουλευτής Γιάννης Δελής, η ρύθμιση που έχει ήδη ψηφιστεί «εισάγει απαράδεκτες γενικεύσεις για συμμετοχή στις εκλογές που θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, δίνοντας τη δυνατότητα να κάνει έναν ιδιότυπο έλεγχο στα εσωτερικά των κομμάτων». Ο βουλευτής χαρακτήρισε προσπάθεια αντιπερισπασμού την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ , γιατί «έχει απαράδεκτες προϋποθέσεις και στηρίζεται στον αντιτρομοκρατικό νόμο που στοχοποιεί το εργατικό - λαϊκό κίνημα».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:15

Ριζική μεταρρύθμιση στο κληρονομικό δίκαιο - Τι άλλαξε

12:11

Οι ξένοι επενδυτές «ψηφίζουν» Ελλάδα παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα

12:11

Κυρανάκης: «Η ΝΔ χρειάζεται πανστρατιά και ενότητα – Δεν περισσεύει κανείς»

12:11

ΙΟΒΕ: Έκθεση κοινωνικών και οικονομικών τάσεων στις ελληνικές περιφέρειες

12:10

Χρηματοδότηση 115,85 εκατ. ευρώ στα Πανεπιστήμια και στην ΑΣΠΑΙΤΕ

12:00

Τρεις συλλήψεις για πυρκαγιές από αμέλεια σε Εύβοια, Ροδόπη και Βοιωτία

11:49

CNN: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν παρά τις εκατέρωθεν επιθέσεις

11:46

ΔΟΑΕ: Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχασε πλήρως την εξωτερική τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα

11:31

Συνάντηση Μητσοτάκη με την Μπατσελέ, υποψήφια για τη θέση γγ του ΟΗΕ και πρώην πρόεδρο της Χιλής

11:26

Καναδάς: Νομοσχέδιο για απαγόρευση των social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών - Αυστηρότεροι κανόνες για chatbots

11:18

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ήπια άνοδος και επιλεκτικές κινήσεις

11:18

ΝΔ: Στα ψηφοδέλτια Παπαστεργίου, Παπαϊωάννου και Σδούκου στις επόμενες εκλογές

11:15

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις γυρίζουν σελίδα: Αύξηση περιθωρίων κέρδους για πρώτη φορά από το 2022

11:09

Το κόστος ζωής ασκεί πιέσεις στα δικαιώματα των ευρωπαίων

10:55

Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές εν αναμονή της απόφασης ΕΚΤ

10:51

Νάξος: Η Αγία Άννα ξεχωρίζει σε λίστα με τις 100 κορυφαίες παραλίες του πλανήτη​​​​​​​​​​​​​​​

10:49

Σύνοδος Κορυφής 18 και 19 Ιουνίου στις Βρυξέλλες - Επιστολή Κόστα

10:29

Στο «κυνήγι» της στήριξης Τραμπ η Ευρώπη για τις συνομιλίες Ρωσίας–Ουκρανίας

10:29

Εκτόξευση 7% για την Hugo Boss μετά την πρόταση εξαγοράς ύψους 2 δισ. από την Frasers

10:18

Βόρεια Ιρλανδία: Νέα νύχτα διαδηλώσεων και συγκρούσεις με την αστυνομία στο Μπέλφαστ

10:15

ΟΗΕ: Σχεδόν στα 118 εκατομμύρια ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων παγκοσμίως το 2025

10:13

Ryanair: Έλεγχος για τη χρέωση που πληρώνουν οι γονείς για να καθίσουν δίπλα στα παιδιά τους

10:12

Βουλή: Kατατέθηκε ο Κώδικας Τοπικής Αυτοδιοίκησης

09:40

Στο Λουξεμβούργο ο Κ. Πιερρακάκης για τις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin

09:36

Βουλή: Συστήνεται θέση Mόνιμου Υπηρεσιακού Υφυπουργού Εξωτερικών

09:32

ΕΒΕΠ: Δράσεις, αντιδράσεις και επιδράσεις του πληθωρισμού στην αγορά

09:16

Παπαθανάσης: 14,4 εκατ. ευρώ για τον μετασχηματισμό της Ακρινής Κοζάνης σε Πρότυπο Πράσινο Οικισμό

09:14

Τραμπ: Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν «μυστική αποστολή» κρατώντας ανοικτό το στενό του Ορμούζ

09:03

Νέες ισορροπίες στις τηλεπικοινωνίες φέρνει η συμφωνία ΔΕΗ – Vodafone για τις οπτικές ίνες

08:59

FT: Γαλλία και Γερμανία σχεδιάζουν τη διάλυση της ευρωπαϊκής διπλωματικής υπηρεσίας