INSIDE OUT

Οι αγρότες και το πετρέλαιο, Ο Σκέρτσος αποκαλύπτει τα ρουσφέτια στους ΟΤΑ, Ποιος θα ελέγχει το νερό;

22-03-2023 | 07:14
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι αγρότες και το πετρέλαιο, Ο Σκέρτσος αποκαλύπτει τα ρουσφέτια στους ΟΤΑ, Ποιος θα ελέγχει το νερό;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το μέλλον μπορεί να είναι δυσοίωνο. Αυτός που το βλέπει, υποφέρει κάπως. Δεν βγαίνεις αλώβητος από τη γνώση, είναι μια αλήθεια. Οι πελάτες μου είναι καταρχήν άνθρωποι θαρραλέοι και τολμηροί. Οι περισσότεροι προτιμούν να μην γνωρίζουν. Η γνώση του μέλλοντος σε κάνει κάπως αφεντικό της μοίρας σου. Αν ξέρεις, μπορείς να παρέμβεις. Να διορθώσεις, να αλλάξεις, ή να μην κάνεις τίποτα. Άλλωστε και η μη επιλογή, είναι επιλογή.

Εξηγήσεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει το πεδίο της ΡΑΕ, νομοθετώντας τη δημιουργία της «Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων» προκάλεσε τσουνάμι αντιδράσεων από πλευράς αντιπολίτευσης η οποία είδε πίσω από την πράξη αυτή, ιδιωτικοποίηση του νερού. Κυματοθραύστης ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, ενώ χείρα βοηθείας έδωσε και ο επιτελικός Ακης Σκέρτσος.

Ο Σκρέκας που κατάγεται από τα Τρίκαλα και ξέρει και τις πηγές του Άσπρου, και τα μπεκ του κάμπου, παρουσίασε με στοιχεία το πρόβλημα του νερού, και την ανάγκη διαχείρισής του κεντρικά.

«Καταναλώνουμε 11 δισ κυβικά μέτρα νερού στη χώρα. Και το 65% - 70% αυτών προέρχεται από τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ισπανία και σε αντίστοιχες χώρες έχουν 65% - 70% αξιοποίηση των επιφανειακών νερών και μόνο 30% από τα υπόγεια ύδατα. Εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο» σημείωσε ο υπουργός.

Πετρέλαιο

Το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο που, όπως είπε ο Κώστας Σκρέκας, ειδικά για τους αγρότες, «σε λίγο θα βγάζουν πετρέλαιο αντί για νερό. Τόσο βαθιά έχουν πάει. Με τεράστιο ενεργειακό κόστος, με τεράστιο κόστος για την καλλιέργεια και καταστρέφοντας τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες αφού εισρέει θαλασσινό νερό. Αυτά θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές των Ελλήνων;».

Θα σκοτώσουν τον δράκο

Ο Σκρέκας διαβεβαίωσε εκατό φορές πως δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Ομως δεν έπεισε κανέναν στην Ολομέλεια. Η αντιπολίτευση επέμεινε στο αφήγημα τους ξεπουλήματος σε ιδιώτες. Μάλιστα η Σία Αναγνωστοπούλου του Συριζα κατέφυγε στο παρελθόν λέγοντας τα εξής αναπάντεχα για καθηγήτρια πανεπιστημίου: «Αν πάρουμε όλη τη μυθολογία, τη χριστιανική, την ισλαμική θρησκεία, οποιαδήποτε, υπάρχει ένας κεντρικός μύθος σημαντικών προσώπων που σκοτώνουν τον δράκο που προσπαθεί να ελέγχει το νερό και να μην αφήνει τους κατοίκους να πίνουν ελεύθερα. Σκοτώνει τον δράκο, ο οποίος απαιτεί θυσίες για το νερό και προσέξτε το αυτό: Η βιογραφία του Αγίου Γεωργίου, του Άη Γιώργη –εσείς που διατείνεστε ότι είστε πολύ χριστιανοί- είναι ακριβώς αυτό το πράγμα, σκοτώνει τον δράκο που ζητάει θυσίες από κατοίκους για να μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο νερό».

Η απειλή προς την κυβέρνηση είναι σαφής νομίζω. τα σημαντικά πρόσωπα αγωνιώ να δω.

Σκανδαλίδης υπέρ ΟΤΑ

Δεν ήταν μόνο ο Συριζα. Την παντιέρα της μάχης κατά της «ιδιωτικοποίησης του νερού» ύψωσε και το Πασοκ-Κιναλ. Αυτή τη φορά δια του Κώστα Σκανδαλίδη, βουλευτή της Α’ Αθήνας εδώ και δεκαετίες, και πρώην υπουργού Εσωτερικών. Ο Σκανδαλίδης πέρασε στην επίθεση. Δυναμικά και to the point. «Αφαιρείτε την αρμοδιότητα από το κράτος και τους θεσμούς που ασκούν κρατική εξουσία, όπως είναι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης (οι Δήμοι). Αφαιρείτε από τους ΟΤΑ, ουσιαστικά αφαιρείτε από το κράτος τη δυνατότητα να εγγυηθεί την παροχή του μέγιστου κοινωνικού αγαθού και αυτό είναι ασύγγνωστο».

Ρουσφέτια

Ευτυχώς τον είχα ακούσει κι έτσι κατάλαβα τι εννοούσε ο Σκέρτσος. Ο Άκης , προφανώς αγνοώντας τι είπε ο Σκανδαλίδης απευθύνθηκε μόνο στον Συριζα

«Για ποιο λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να παραμείνει αυτός ο έλεγχος και η εποπτεία στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος;» έγραψε κάπως αθώα. Στην συνέχεια όμως μοίρασε πόνο.

«Μήπως για να αποφασίζει ο εκάστοτε Υπουργός και η εκάστοτε κυβέρνηση αν θα επιβάλλει πρόστιμα στους Δήμους; Αυτά είναι ρουσφέτια, όχι εκείνα που αναπόδεικτα μας κατηγορεί η αντιπολίτευση.

2015-2019: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιβλήθηκαν συνολικά μόλις 9 πρόστιμα.

2019- 2020: Κυβέρνηση ΝΔ, επιβλήθηκαν συνολικά 62 πρόστιμα. Είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο ο έλεγχος να περάσει στα χέρια μιας Ανεξάρτητης Αρχής ώστε να προστατεύουμε το πιο πολύτιμο αγαθό και να πιέσουμε όλους τους δημόσιους φορείς που το διαχειρίζονται να παρέχουν πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες».

Στην θεωρία άριστα. Στην πράξη θα δείξει τι κάνει και τι δεν κάνει μια Αρχή.

Πού πάει το νερό;

Τελικά πού πάει το νερό; Τα είπε και ο Σκρέκας στην Βουλή, τα ‘γραψε κι ο Άκης σε bullets:

«Aυτή τη στιγμή υπάρχουν 295 φορείς παροχής ύδατος. Μόλις το 38% από αυτούς αναρτά δημόσια τα στοιχεία που οφείλει βάσει νόμου και δεν γνωρίζουμε καν αν μετρούν συστηματικά την ποιότητα του νερού που παρέχουν στους πολίτες. Σύμφωνα με στοιχεία που δηλώνουν οι ίδιες οι ΔΕΥΑ, έχουν απώλειες υδάτων μέχρι και 62%. Υπάρχουν ΔΕΥΑ που χρεώνουν έως και δυο φορές πιο ακριβά το νερό στους δημότες τους, με βάση τα στοιχεία που εκείνες αναφέρουν. Αυτό το πλαίσιο εποπτείας υπερασπίζεται η αντιπολίτευση;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας.

Κομισιόν υπέρ αποκρατικοποιήσεων

Το θέμα έφτασε μέχρι και την Κομισιόν, αλλά με κάπως αστεία οπτική.

Οι ευρωβουλευτές του Συριζα ρωτούν την ΕΕ , «πως αξιολογεί την προώθηση από την ελληνική κυβέρνηση ιδιωτικοποιήσεων σε αγαθά πρώτης ανάγκης όπως το νερό αλλά και το ρεύμα, σε αντίθεση με την στροφή προς τις επανακρατικοποιήσεις που παρατηρείται στη Δυτική Ευρώπη;».

Διαβάζουν άριστα τα ρεύματα, δεν λέω.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:01

Ισπανία: Στάχτη 290.000 στρέμματα από την «πιο πολύπλοκη» πυρκαγιά στην σύγχρονη ιστορία της χώρας

14:01

Νέες Συλλογικές Συμβάσεις σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία: Αυξήσεις έως 12% για 45.000 εργαζόμενους

13:52

Πόλεμος Ουκρανία-Ρωσία: Αυξήθηκε κατά 37% ο αριθμός των νεκρών το α' εξάμηνο

13:48

FT: Ο Τραμπ ετοιμάζει νέους δασμούς σε δεκάδες χώρες

13:39

Χαρδαλιάς: Η προστασία και η αξιοπρεπής διαβίωση των ηλικιωμένων αποτελεί προτεραιότητα της Περιφέρειας Αττικής

13:32

Η επικαιρότητα των Βρυξελλών με ονόματα

13:21

Βουλή: Απορρίφθηκε η ένσταση ΠΑΣΟΚ για την προσωρινή διοίκηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο

13:21

Ο στρατός της Ιορδανίας απέκρουσε δύο ιρανικές επιθέσεις

13:15

Οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν κατά 21% παγκοσμίως στο διάστημα 2011-2025

13:11

Μείωση των μεταναστευτικών ροών και αύξηση των επιστροφών το πρώτο εξάμηνο του 2026

13:08

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας

13:06

ΕΚΤ: Πιο αυστηρά κριτήρια για δάνεια από τις τράπεζες της Ευρωζώνης

12:56

Εθελοντική συμφωνία σούπερ μάρκετ με ΥΠΕΝ για μείωση της σπατάλης τροφίμων

12:49

My market: Επενδύσεις 44 εκατ. ευρώ το 2026 για νέα καταστήματα και ανακαινίσεις

12:47

Μπρατάκος (ΕΒΕΑ): Ανάγκη για ρεαλιστικό χρόνο και μεταβατική περίοδο για το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής

12:43

Λίβανος: Ο στρατός αναπτύσσεται στο νότιο τμήμα της χώρας μετά την αποχώρηση των ισραηλινών

12:36

Δίκη για Τέμπη: Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις συνηγόρων υποστήριξης επί της εισαγγελικής πρότασης

12:25

Καραβίας: H ποιοτική δημόσια εκπαίδευση ως βασική προϋπόθεση μιας μακροπρόθεσμα βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης

12:18

Μητσοτάκης: Από την ΔΕΘ και με ορίζοντα τις εκλογές του 2027 το προεκλογικό μας πρόγραμμα

12:15

Το καθημερινό έξοδο που θα μπορούσαμε να αποφεύγουμε, κάνοντας παράλληλα μια πράξη αλληλεγγύης

12:12

«Έξυπνες κάμερες» στους δρόμους: Ακόμα 388 μέσα στο επόμενο 10ήμερο - Περίπου 4.000 κλήσεις

12:09

ΔΥΠΑ: Προσωρινοί πίνακες για τους 28 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

12:09

Τραπεζική άδεια στην Αυστραλία έλαβε η Revolut - Σχεδιάζει επενδύσεις 400 εκατ. δολαρίων

12:02

ΕΣΠ: Διάλογος με το υπουργείο Οικονομικών για το ελληνικό εμπόριο

11:56

Νέα κυβέρνηση Μπέρναμ: Σαρωτικές αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο

11:52

Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση επεξεργάζεται και διαμορφώνει ήδη το Εθνικό Πρόγραμμα για το 2035

11:50

Eldorado Gold: Πρώτη θραύση μεταλλεύματος στις Σκουριές

11:39

Τα πρώτα μέτρα Μπέρναμ: Επίκεντρο η ακρίβεια, η στέγαση και το κοινωνικό κράτος

11:35

ΤΕΡΝΑ: Νέα σύμβαση 380 εκατ. ευρώ για σιδηροδρομικό έργο στη Ρουμανία

11:35

ΤτΕ: «Άλμα» 25,8% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το 5μηνο