INSIDE OUT

Ο Κυριάκος μοιράζει αγάπη, ο Αλέξης ζητάει ανυπακοή, κι ο Νίκος ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας

14-02-2023 | 07:01
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ο Κυριάκος μοιράζει αγάπη, ο Αλέξης ζητάει ανυπακοή, κι ο Νίκος ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας

«Με τη δική σας στήριξη και αγάπη θα συνεχίσω να είμαι ο Πρωθυπουργός και μετά τις εθνικές εκλογές». Το είπε χθες ο Κυριάκος, στο τέλος μιας κρύας, αλλά λαμπερής ημέρας στην Κοζάνη, όπου έγινε για άλλη μια φορά δέκτης αγάπης από απλούς πολίτες στο δρόμο.

Η αγάπη υπερίπταται στην ατμόσφαιρα. Ξεχειλίζει στις πίτες μεταξύ συνυποψηφίων, περνάει τα σύνορα και αμβλύνει το κακό κλίμα με την γείτονα, απογυμνώνει τον Ερντογάν από την επιθετική ρητορεία, δίνει ελπίδα στους συνταξιούχους που χαντάκωσε η προσωπική διαφορά – αλήθεια, θυμάται κανείς ότι αυτή είναι το παραπάνω που δεν κατέβαλαν, άρα δεν δικαιούνται να λάβουν οι συνταξιούχοι, ή μπα; Προεκλογικά όλα είναι αγάπη. Είναι ο μήνας του μέλιτος των πολιτικών με τους πολίτες που δεν θες να τελειώσει ποτέ. Μήπως γι’ αυτό δεν ανακοινώνει ημερομηνία εκλογών;

Ανυπακοή

Την ώρα που ο Κυριάκος ζητάει αγάπη, ο Αλέξης ζητάει ανυπακοή. Οι πλατείες κουράστηκαν, τα κίτρινα γάντια απογοητεύτηκαν, αλλά υπάρχει φρέσκο κοινό. Οι καλλιτέχνες. «Η τέχνη είναι ανυπάκουη, για αυτό επιλέγετε τη βαρβαρότητα έναντι του Πολιτισμού» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Βουλή.

Προσδοκίες

Οι προσδοκίες από την συνάντηση του Πρωθυπουργού αύριο με τους καλλιτέχνες που ζητούν να αναγνωρίζονται ως ανώτατης εκπαίδευσης οι βεβαιώσεις σπουδών των Σχολών τους, χτυπούν κόκκινο. Οι καλλιτέχνες είναι απρόβλεπτοι. Τι μπορεί να έχουν σχεδιάσει για την συνάντηση στο Μαξίμου;

Απαντήσεις

Αναμφισβήτητα θα είναι κάτι μη λεκτικό. Τις απαντήσεις στα θέματα που θέτουν τις έχει δώσει πολλαπλώς η κυβέρνηση. Ακόμα και ο οικονομικός σύμβουλος του ΠΘ Άλεξ Πατέλης ασχολήθηκε. Η απάντησή του δεν έχει καλλιτεχνικά τερτίπια, είναι στεγνή, και έχει ένα εξόχως μεγάλο ελάττωμα: είναι απλή και κατανοητή. No frills.

-Τι κάνει το περίφημο ΠΔ 85/2022; Κωδικοποιεί όσα ισχύουν παγίως στην ελληνική νομοθεσία για την πρόσληψη και την αμοιβή νέων υπαλλήλων σε θέσεις διοικητικού και οικονομικού του δημοσίου. Αφορά συνολικά 231 κλάδους και 680 ειδικότητες εργαζομένων και έπρεπε να δημοσιευθεί για να γίνονται απρόσκοπτα οι διαγωνισμοί και οι προσλήψεις εργαζομένων για την κάλυψη κρίσιμων θέσεων του κρατικού μηχανισμού. Γι’ αυτό και το ΠΔ δεν μπορεί να αποσυρθεί.

-Για να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται ως προς το επίμαχο ζήτημα της «εξίσωσης» με τα απολυτήρια λυκείου: Αυτό που λέει το ΠΔ είναι ότι οποιοσδήποτε απόφοιτος μεταλυκειακής εκπαίδευσης δεν έχει πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ και επιθυμεί να εργαστεί στο δημόσιο σε θέση διοικητικού υπαλλήλου, προσλαμβάνεται και αμείβεται στην κατηγορία υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-Η κατάταξη αυτή είναι οριζόντια. Δεν αφορά μόνο τους καλλιτέχνες. Αφορά 71 κλάδους και 205 ειδικότητες συνολικά (πχ τους σπουδαστές πληροφορικής). Είναι ο τρόπος με τον οποίο κατατάσσει και αμείβει το ελληνικό κράτος όσους δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ.

-Θα έπρεπε το ελληνικό κράτος να έχει και μια ενδιάμεση οριζόντια βαθμίδα αμοιβών για τους κατόχους τίτλων μεταλυκειακής εκπαίδευσης; Ενδεχομένως ναι. Όμως δεν έχει. Δεν θα έπρεπε με την ίδια λογική, λοιπόν, σήμερα να βρίσκονται στους δρόμους και άλλες 200 περίπου ειδικότητες εναντίον του ίδιου ΠΔ; Όμως δεν βρίσκονται.

-Αυτό θα έπρεπε κάτι να λέει στους καλλιτέχνες που είμαι βέβαιος ότι μπορούν να συναισθανθούν πιο εύκολα από τους υπόλοιπους το δίκαιο και το άδικο ενός αιτήματος.

Γιατί να μην διεκδικήσουν το ίδιο δικαίωμα της εκ των υστέρων «ανωτατοποίησης» των σπουδών τους και οι υπόλοιπες 200 ειδικότητες που ενδιαφέρονται να δουλέψουν ή δουλεύουν στο δημόσιο; Γιατί να παίρνουν υψηλότερο βαθμό και μισθό μόνον οι καλλιτέχνες που προσλαμβάνονται στο δημόσιο για μη καλλιτεχνικό έργο, έναντι άλλων ειδικοτήτων που επίσης δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ;

-Η απάντηση είναι καθαρή: πολύ απλά διότι αυτό πηγαίνει κόντρα σε κάθε έννοια δικαίου, στο Σύνταγμα αλλά και σε κάθε κανόνα ακαδημαϊκής διαβάθμισης. Και είναι πλήρως αποδεκτό σήμερα από όλες τις ειδικότητες πλην των καλλιτεχνών.

Κάν’ το όπως η Ραλλία

Αυτό που κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν οι καλλιτέχνες – όχι όλοι φυσικά-, το κατάλαβε πλήρως ένας άνθρωπος του καλλιτεχνικού χώρου, που βρέθηκε στην πολιτική: η Ραλλία Χρηστίδου, η οποία έγινε γνωστή από την συμμετοχή της σε ένα ριάλιτι-μουσικό διαγωνισμό. Το Fame Story. Υπήρξαν πολλοί που την κορόιδεψαν. Όμως η ίδια, δεν σταμάτησε ποτέ στις μουσικές σπουδές που έκανε στο Εθνικό Ωδείο. Αθόρυβα και αποτελεσματικά, πήρε κι ένα πτυχίο από το τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του ΕΑΠ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν βρίσκει δουλειές

Φυσικά ένα πτυχίο δεν οδηγεί πάντα σε μια καλή δουλειά. Ούτε και η συμμετοχή σ’ ένα κόμμα, αν και οι πολίτες έχουν εμπειρία από αυτά. Χωρίς ίχνος αγαπησιάρικου κλίματος, χθες ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης ξέσπασε απέναντι σε όσους φωτογραφήθηκαν με Κυριάκο τις τελευταίες μέρες, (Καρανικόλας, Σπυρόπουλος, Φτακλάκη).

«Για όσους πήραν απόφαση να γίνουν “χρυσές μεταγραφές αεροδρομίου”, το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι γραφείο εύρεσης εργασίας. Αν θέλουν εργασία στη Νέα Δημοκρατία -όπως έγινε και πριν από μερικά χρόνια προς τον ΣΥΡΙΖΑ-, καλό τους ταξίδι!» ανέφερε ο Πρόεδρος σε κομματική συγκέντρωση στο Μενίδι.

Τώρα Πρόεδρε, αυτό για το ΠΑΣΟΚ, δεν ξέρω αν είναι για καλό ή για κακό. Είπαμε, την προεκλογική περίοδο κυριαρχεί η αγάπη κι η ελπίδα. Όχι το μίσος και η απαισιοδοξία.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Ρουμανία: Νέα θραύσματα από drone κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

23:38

Ισραήλ: Ο πρόεδρος Χέρτσογκ θα εξετάσει το αίτημα Νετανιάχου για απονομή χάριτος

23:15

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Νοτίου Αιγαίου: Τι σημαίνει για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

22:49

Δένδιας: Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων ανήκει στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας

22:18

Χαρακόπουλος: Η χώρα μας σε ένα διεθνές περιβάλλον αβεβαιότητας και αναταράξεων, παραμένει νησίδα σταθερότητας

21:47

Τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα από ισραηλινές επιθέσεις

21:18

Κομοτηνή: Σύλληψη για παράνομη διακίνηση μεταναστών

20:58

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη στον νότιο Λίβανο

20:47

Θεσσαλονίκη: Νεκρός σε τροχαίο 36χρονος οδηγός μοτοσυκλέτας

20:40

Ιράν: Ο ΥΠΕΞ Αραγτσί θα συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα

20:26

Progressive Lab στο Delphi Economic Forum: Απογοητευμένοι αλλά δημοκράτες οι πολίτες σε 5 χώρες

20:17

Πυρά στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου: «Ανακουφισμένος» ο βασιλιάς Κάρολος

19:59

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβιάζει την εκεχειρία

19:42

Ισραήλ: Κοινή κάθοδος Μπένετ - Λαπίντ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές

19:22

Τραμπ για διαπραγμάτευση: Όποτε θέλει το Ιράν ας μας πάρει τηλέφωνο

19:00

Εκπλήξεις με αστερίσκους από τις τράπεζες

18:53

Commerzbank: «Μήλο της Έριδος» ανάμεσα σε Βερολίνο και UniCredit

18:26

Bloomberg: Δεν αναμένονται αυξήσεις επιτοκίων απ' τις κεντρικές τράπεζες των G7

17:41

Δεν συνεργάζεται με τους ανακριτές ο δράστης της επίθεσης στο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

17:26

Γεραπετρίτης: Στη Λιβύη μεταβαίνει τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ

17:10

Μαραθώνιος Λονδίνου: Έγραψε ιστορία ο Σάουε - Τον έτρεξε σε λιγότερο από δύο ώρες

17:00

Από το χωράφι στο ράφι… Ποιος κερδίζει πραγματικά;

16:48

Μητσοτάκης: Συνάντηση τη Δευτέρα με τον ΠτΔ στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων ενημερώσεων

16:37

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τις επιθέσεις κατά στόχων στον νότιο Λίβανο

16:22

Τρεις συλλήψεις για την επίθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

16:12

Θεσσαλονίκη: Θύμα βανδαλισμού η προτομή του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη

16:02

Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει παρελθόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

15:53

Πάπας Λέων: Όσοι διεξάγουν πολέμους και ιδιοποιούνται πόρους είναι κλέφτες - Στερούν από τον κόσμο ένα ειρηνικό μέλλον

15:36

Μητσοτάκης για την επίθεση στο γεύμα στον Λευκό Οίκο: «Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία

15:32

Στάρμερ: Δηλώνει σοκαρισμένος και καταδικάζει το περιστατικό των πυροβολισμών στη δεξίωση που ήταν παρών ο Τραμπ